Мариновані огірки на зиму — хрусткі рецепти

Улюблені солоні і мариновані огірки – найбільш популярна закуска в будні і свята. Солоним огіркам більше п’яти тисяч років. Цю давню закуску подавали до столу Івана Грозного. На початку огірки просто засолювали у величезних дубових бочках на манер грибів, а після з’явилися рецепти маринованих овочів.

Огірки стали популярною стравою серед бідноти і багатіїв. У сучасній кухні немислиму кількість варіантів цієї закуски. Пропонуємо вам приготувати заготовку з літніх огірків без оцту. Закрутка готується без стерилізації, методом двох заливок. Кисле середовище в заготівлі створює лимонна кислота, тому заготовку можна зберігати в умовах міської квартири при кімнатної температури.

Крім кислоти для аромату в банку з огірками додаються лимонні дольки. Закуска підійде для тих, кому не можна вживати оцет. Огірками можна без побоювання почастувати дітей. Завдяки відсутності оцту огірки виходять менш сильний, з делікатним смаком. В заготовку додається збільшену кількість цукру, що робить овочі збалансованими за смаком.

Огірки на зиму без оцту з лимонною кислотою на 1 літрову банку

Закочуючи огірки, не шкодуйте ароматні трави. У літній сезон вони майже нічого не коштують і цілком доступні. Окремо хочу сказати про використання розсолу, яке залишається після огірків. Він виходить ароматний запах трав, лимона і ідеально підійде для приготування розсольнику або солянки.

З розсолу також виходять дуже смачні пряники, печиво, закусочні оладки або вегетаріанський майонез. Ну, звичайно ж, я рекомендую традиційне використання цього маринаду – в похмільних напої і коктейлі. Рецепт дано з розрахунку на 1 літрову банку.

Інгредієнти на 1 літрову банку:

  • вода – 500 мл
  • лимон – 0,4 шт.
  • огірки – 570 — 600 гр.
  • цукор – 60 гр.
  • сіль – 20 гр.
  • лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • парасольки, листочки кропу і петрушки – 5 гр.
  • м’ята – дві гілочки
  • часник – 2 зубчики

Приготування

Огірки замочимо в холодній воді в залежності від свіжості від 30 хвилин до 4 годин. Якщо огірки мляві, воду слід міняти кожну годину або додати кубики льоду.

Банку уважно оглянемо з усіх сторін на предмет відколів і тріщин. Вимиємо тару гарячою водою з содою, ополоснем. Простерилизуем банку зручним способом над парою або у МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі. Банки для консервації також можна стерилізувати в духовці або в мультиварці. Кришки прокип’ятимо протягом 3 хвилин. В проточній воді промиємо зелень, обсушим на бавовняному рушник. Викладемо зелень на дно банки.

Часник очистимо від лушпиння, наріжемо довільними шматочками. Укладемо часник в банку.

Зріжемо огіркові кінчики з двох сторін і щільно викладемо огірки в банку.

Лимон обмиемо, наріжемо півколами, викладемо у проміжки між огірками.

Заллємо заготівлю киплячою водою доверху, закриємо кришкою. Укутаем банку в товсте рушник і залишаємо на 40 хвилин для прогрівання вмісту майбутньої заготовки.

В емальовану каструлю всиплемо сіль, цукор і лимонну кислоту.

Спеціальну кришку для зливу розсолу ошпарим окропом. Банку з огірками накриємо кришкою з отворами. Зіллємо в каструлю ароматний настій з банки. Закип’ятимо розсіл.

Самі смачні мариновані огірки на зиму

Заллємо заготівлю киплячим розсолом до плічок, герметично закриємо кришкою. Перевіримо не виділяється з-під кришки розсіл. Укутаем заготовку в плед або ковдру, залишимо до охолодження.

Зберігаємо заготовку в темному місці до 3-х років. Після охолодження огірки втрачають свій зелений колір, стають світлими. Заготовка має оригінальний небанальний смак, огірки ароматні й хрусткі. Мариновані овочі будуть хороші в салатах, закуски, бутерброди і стануть основою для ваших кулінарних експериментів.

Тепер подивіться ще кілька перевірених рецептів заготівлі огірків на зиму.

Огірки мариновані на зиму в 1 літровій банці з лимонною кислотою

Маринуємо без додавання оцту. Використовуємо часточки лимона і лимонну кислоту. Рецепт на літрову баночку.

Ингредиенты

  • Огірки невеликого розміру — на літрову банку
  • 2 лаврових листа
  • 2 скибочки лимона
  • 4 зубчики часнику
  • 1 ч. ложка насіння гірчиці
  • 4 горошини запашного перцю
  • 4 горошини чорного перцю
  • 1 л води

Маринад на 1 літр води

  • 150 гр. цукру
  • 40 гр. солі (2 ст. л. без гірки)
  • 1 ч. ложка лимонної кислоти

Приготування

1. Огірки вимити, Скласти в миску і залити холодною водою на 3-4 години.

2. У простерилизованную банку покласти всі спеції за списком (лаврушку, перець, гірчицю).

3. Укласти щільно огірки, додати часточку лимона. Часник очистити, роздавити лезом ножа, розкласти в порожнечі.

4. Закип’ятити воду, залити в банки до країв на 10-15 хвилин, накрити кришками.

5. Злити рідину з однієї банки в мірний стаканчик. Вийде близько 200 мл.

6. Перелити рідину в каструлю, додати цукор, сіль, лимонну кислоту з розрахунку на літр води. Закип’ятити маринад.

7. Залити маринадом огірки, закрутити стерильними кришками, перевернути догори дном. Накрити теплою тканиною і залишити до повного охолодження, потім відправити банки на зберігання в прохолодне місце.

Бажаю вам удачі. Приємного апетиту!

найсмачніший рецепт хрумких огірків на зиму без оцту

Інгредієнти на 2 літрові банки

  • Огірки — 1,3 кг
  • невеликий лимон
  • 1 ч. л. насіння кропу
  • 1 чайна ложка чорного перцю горошком
  • 12-15 горошин запашного перцю
  • 4 лаврових листа
  • 4 великих зубчики часнику
  • Гіркий перець середнього розміру
  • 2 шт. гвоздики

Маринад на 1 літр води

  • 150 грам цукру
  • 40 грам солі (2 ст. л. без гірки)
  • 2 ч. л. без гірки лимонної кислоти.

Приготування

1. Огірки промиваємо, замочуємо в холодній воді на 5-6 годин.

2. Обрізаємо у кожного огірка кінчики.

3. Лимон миємо, ріжемо на тонкі кружечки завтовшки 3-4 міліметра.

4. Банки моєму, стерилізуємо, укладаємо в них щільно огірочки, в кожну банку додаємо по 2-3 гуртка лимона.

5. Висипаємо половину чайної ложки насіння кропу.

6. Кладемо половину чайної ложки чорного перцю горошком і 6-8 горошин запашного.

7. Розкладаємо по парі штук лаврового листа.

8. Кожен зубчик часнику розрізаємо навпіл і додаємо до огірків.

9. Гіркий перець розрізаємо навпіл, очистити від насіння, закладаємо в банку.

10. Додаємо по 1 гвоздиці.

11. Заливаємо по саме горло киплячою водою, накриваємо кришкою, вкриваємо рушником, залишаємо на 15 хвилин.

12. Зливаємо воду і ще раз заливаємо крутим окропом, знову залишаємо на 15 хвилин.

13. За цей час готуємо маринад, в киплячій воді розчиняємо 150 грам цукру, 40 г солі і 2 чайні ложки лимонної кислоти.

14. Заливаємо маринад в овочі до самого верху, закатуємо кришками.

15. Перевертаємо догори дном, вкриваємо товстим рушником або ковдрою, залишаємо до повного охолодження.

Виходять дуже смачні, хрусткі мариновані огірки, які сподобаються абсолютно всім.

Хрусткі огірки на зиму без оцту з лимонною кислотою Празькі

Консервування огірків без оцту і стерилізації з додаванням лимона і лимонної кислоти. Без заморочок. Такі огірки називаються Празькі.

Для приготування «Празьких» маринованих огірків на зиму нам знадобиться на одну банку об’ємом 1 літр

Інгредієнти:

  • 10-12 штук невеликих огірків і
  • тонкий кружок лимона
  • 2 зубчики часнику
  • 2 лаврового листа
  • 1 см кореня хрону
  • 2 листків чорної смородини
  • 1 парасольку кропу
  • 3 горошини запашного перцю
  • 1 листок тархуна
  • 1 листок вишні

Маринад:

  • 0,5 літра води
  • 20 гр. солі
  • 75 гр. цукру
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти

Приготування

1. Огірки добре промити, залити у великому посуді на 2 години.

2. На дно простерилізованій 1 літрової банки укласти всі приправи і спеції (лавровий лист, листя чорної смородини, тархуну, вишні, корінь хрону (можна замінити листом),парасолька кропу, перець запашний).

3. Укласти щільно огірки, гурток лимона, зубчики часнику, залити крутим окропом, укутати і залишити на 20 хвилин.

4. Злити воду в каструлю. Додати сіль, цукор і лимонну кислоту, прокип’ятити 1 хвилину.

5. Залити киплячим маринадом огірки і закатати стерилізованої кришкою,

6. Перевернути догори дном, укутати ковдрою, залишити до повного охолодження.

Тепер можна прибрати на зберігання в прохолодне місце.

«Празькі» мариновані огірки готові! Приємного апетиту!

Смачний рецепт хрумких огірків без оцту на 1 літрову банку

Приготування цих огірочків відрізняється легкістю і простотою, а огірочки виходять хрусткі з ніжною кислинкою і лимонною ноткою.

Нам знадобляться банку на 1 літр

  • Огірки невеликого розміру
  • 2 зубчики часнику
  • Маленька цибулина
  • Парасольки сухого кропу
  • Лавровий лист
  • 1 гурток лимона
  • 3-4 горошини запашного перцю
  • 0,5 ч. л. горошин перцю (суміш перців)
  • 1 ч. л. зерен гірчиці

Для маринаду на 1 літр води потрібно:

  • Цукор — 150 гр.
  • Солі — 40 гр.
  • Лимонної кислоти — 1 ч. л. без гірки (5 гр.)
  • Вода

Приготування

1. В стерилізовану банку насипаємо гірчицю, суміш перців, запашний перець. Кладемо очищену цибулину, часник, невеликий парасольку кропу і лавровий лист.

2. Щільно, у вертикальному положенні викладаємо огірки, гурток лимона, а верхню частину закладаємо до верху порізаними на 2-3 частини огірками.

3. Зверху покласти ще один невеликий парасольку кропу. Заповнюємо таким чином всі баночки.

4. Заливаємо окропом, накриваємо кришками, даємо постояти близько 30 хвилин.

5. Зливаємо воду в каструлю, обов’язково заміряємо обсяг, т. к. інгредієнти маринаду дані на 1 літр рідини.

6. Ставимо каструлю на вогонь, розмішуємо у воді цукор і сіль. Доводимо до кипіння, додаємо лимонну кислоту. Кип’ятимо пару хвилин і заливаємо в банки.

7. Закатуємо стерильними кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Ось такі способи заготовити на зиму смачні, хрусткі огірочки. Успіхів у заготовках.