Баклажани на зиму – кращі рецепти заготівлі на зиму в банках

Привіт, друзі! У мене чергова заготівля на зиму. Я готовий поділитися з вами закускою під інтригуючою назвою «Тещин язик». Вже трактуйте його, як кому подобається, але раджу приготувати. Готують по-різному, починаючи від способу нарізки, до приготування заливки. Класична — вода, цукор, сіль, оцет з додаванням часнику і використання додатково інших овочів.

Це мій домашній рецепт заготівлі, перевірений роками. Кожен рік робимо саме так. Виходить просто чудова закуска. Зберігається добре, правда недовго, тому що швидко закінчується.

Баклажани на зиму гриби Тещин язик – рецепт приготування з часником без стерилізації

Такий закусончик особливо гарний до чарочці міцною, як в поєднання з іншими продуктами, так і окремо, як самостійну страву.

Гостроту закуски можете регулювати за своїм смаком, але все-таки краще шматочки баклажанів зробити гостренькими, як тещин язик.

Готується «тещин язик» швидко, без особливої метушні. Головне зробити заливку і, вмочаючи обсмажені шматочки в ній, скласти все в стерилізовані банки і закатати.

Ось які продукти потрібні для цієї заготовки

А тепер пропорції інгредієнтів:

  • баклажани – 3 кг;
  • часник – 3 г;
  • перець гострий (чилі) – 150-200 г (за бажанням);
  • оцет (столовий) – 0,5 склянки;
  • масло рослинне – 0,5 склянки (для заливки);
  • масло рослинне – 1 л – 1,2 л (для обжарювання);
  • сіль за смаком.

Як приготувати гострі баклажани на зиму:

Крок 1. Баклажани потрібно помити, обсушити і відрізати хвостики у них.

Крок 2. Потім великий баклажан розрізати на дві частини.

Крок 3. І після кожну частину на такі ось бруски.

Крок 4. Перекладіть всі шматочки у велику посуд. Посоліть і перемішайте. Залиште тепер баклажани на 15-20 хвилин, щоб вони пустили сік і випустили свою гіркоту.

Крок 5. А поки можна приготувати заливку. Якщо часник великий розріжте його на невеликі шматочки, щоб зручніше було його подрібнити.

Крок 6. Я подрібнюю все чопере. Можна в м’ясорубці або яким зручним вам способом.

Крок 7. Наріжте на шматочки гострий перець. Нічого страшного, якщо потраплять насіння.

Крок 8. Додайте нарізаний перець до часнику.

Крок 9. Тепер подрібніть перець з часником. Повинна вийти ось така кашка.

Крок 10. Перекладіть її в глибоку миску або піалу.

Крок 11. Додайте масло, оцет (розведіть по інструкції на етикетці, щоб вийшло 0,5 склянки), трохи посоліть (приблизно 0,5 ч. л. солі) і все перемішайте.

Крок 12. Розігрійте в казанку або іншій зручній посуді (у мене гусятниця) масло і обсмажте шматочки баклажанів.

Крок 13. Баклажани зазвичай пускають сік, його треба вилити, віджавши шматочки.

Крок 14. Закладайте порціями баклажани і смажте їх у фритюрі.

Крок 15. Можна їх обсмажувати не сильно, до злегка золотистого кольору. Тоді вони будуть більш м’якими.

Крок 16. А можна тримати їх у фритюрі до рум’яного кольору, поки вони добре не обсмажаться. Тоді такі баклажани нагадують за смаком гриби.

Крок 17. Викладаємо готові шматочки в заливку.

Крок 18. І перемішуємо так, щоб кожен шматочок обваляти в маринаді.

Крок 19. Тепер кожен шматочок перекладаємо в стерилізовану банку.

Крок 20. Добре утрамбовуємо шматочки в банку, щоб не залишався повітря – це важливо.

Крок 21. В кінці зверху можна залити ложку маринаду зверху.

Крок 22. Заповнену баночку потрібно закатати.

Баклажани на зиму Тещин язик – кращий смачний рецепт

Взимку така закуска виручить в будь-який момент.

Заготовляємо зазвичай 10-12 баночок. Як правило останні виставляються на новорічний стіл.

Баклажани у вигляді «тещиного язика» можна подавати і на святкове застілля і на звичайний перекус.

У моїй родині жодна зима не обходиться без таких баклажанів і поки вони ще є поспішіть заготовити хоч кілька баночок. Впевнений, потім теж будете їх кожен рік закочувати.

Тещин язик – баклажани на зиму з часником і помідорами в банку без стерилізації

Тещин язик – традиційний варіант заготовки на зиму з баклажан. Цей рецепт популярний не тільки з-за його універсальності (ви можете використовувати баклажани, цукіні або інші овочі або навіть змішувати їх разом), але він також простий і швидкий у приготуванні.

Це відмінна вегетаріанська закуска для святкового столу, а також блюдо, яке можна консервувати і заготовити на зиму, щоб зберегти всі ці літні аромати.

Склад:

  • 4 баклажана
  • 2 червоних болгарських перцю
  • 4 помідора
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 свіжий або сушений перець чилі
  • 5 зубчиків часнику
  • 1 ст. л. оцту
  • Масло, сіль, перець

Як приготувати тещин язик на зиму

Крок 1. баклажани Вимийте і розріжте плодоніжки. Наріжте уздовж на шматочки товщиною близько 0,5 див.

Крок 2. Викладіть їх на решітку і посипте сіллю з обох сторін. Зачекайте, поки виділиться волога (це займе близько 15 хвилин), і витріть насухо паперовим рушником.

Крок 3. Очистіть червоний болгарський перець від плодоніжок і насіння і наріжте як можна дрібніше.

Крок 4. Розріжте помідори на четвертинки і видалити насіння. Потім наріжте на дрібні шматочки.

Крок 5. зубчики часнику Очистіть і дрібно натріть їх. Наріжте перець чилі невеликими шматочками.

Крок 6. Розігрійте сковороду середнього розміру з маслом і додайте болгарський перець. Готуйте до м’якості. Потім покладіть тертий часник і обсмажуйте, поки не відчуєте запах готового часнику. Додайте нарізані кубиками помідори і томатну пасту. Готуйте на середньому вогні близько 5-10 хвилин. Налийте оцет, покласти перець чилі, сіль і перець за смаком.

Крок 7. Розігрійте окрему на плиті сковороду з рослинним маслом. Обережно обсмажте скибочки баклажанів до золотисто-коричневого кольору з обох сторін. При необхідності продовжуйте додавати масло.

Крок 8. Викладіть приготовані скибочки на поверхню, застелену паперовою серветкою, щоб вбралося зайве масло.

Крок 9. Як тільки баклажани будуть готові, приготуйте банку або глибоку миску. Почніть з того, що покладіть скибочку баклажана на дно і посипте його невеликою кількістю перцево-томатної суміші.

Крок 10. Продовжуйте процес відповідним чином, злегка натискаючи на овочі ложкою.

Покінчивши з овочами, почекайте, поки закуска охолоне, і насолоджуйтеся нею, або відразу закрийте банку і збережіть її на зиму.

Класичний домашній рецепт Тещиного язика на зиму з баклажан без стерилізації

В цьому рецепті від мами, з дитинства, розповідається про приготуванні заготовки на зиму з баклажанів. Це класичний варіант «Тещиного язика» в домашніх умовах.

Тещин язик – моє улюблене блюдо з баклажанів, готується просто і дуже швидко. А смак тещиного язика не передати словами. Обов’язково приготуйте!

Інгредієнти

  • Молоді баклажани
  • Рослинна олія (соняшникова,оливкова)
  • Часник – 2-3 зубчики

Для розсолу

  • Вода (близько 1 літра)
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет столовий – 2 ст. л.

Приготування

  1. Баклажани (бажано невеликого розміру) миємо, обрізаємо кінчики.
  2. Ріжемо їх повдоль тонкими (0,5-0,7 см) пластиками.
  3. Наливаємо рослинне масло на сковороду, нагріваємо.
  4. Обсмажуємо кожен пластик до золотистого кольору з кожної сторони, перекладаємо на окрему тарілку.
  5. Після обжарювання всіх шматочків, готуємо розсіл.
  6. Наливаємо літр води в каструлю, ставимо на вогонь.
  7. Додаємо сіль, цукор і 3 столові ложки оцту (використовував виноградний). Сіль додавати за смаком.
  8. Коли розсіл закипить, закладаємо в нього остиглі шматочки баклажанів.
  9. Додаємо зубчики часнику, видавлені через прес. Орієнтуйтеся по кількості на свій смак.
  10. Після закипання, розкладаємо баклажани в простерилізовані банки, заливаємо розсолом до самого верху.
  11. Закатуємо прокип’яченими кришками. Встановлюємо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.
  12. Прибираємо на зберігання в льох до зими.

Можна шматочки баклажанів залишити маринуватися в розсолі і через добу вони будуть готові для подачі відразу на стіл.

Баклажани на зиму – рецепт домашньої заготовки з часником в банках швидко і смачно

гострі Баклажани смажені з часником Тещин мову, яка ж це смакота.

Ингредиенты

  • Баклажани 5 кг
  • Перець солодкий червоний 1 кг
  • Часник 300 гр
  • Гострий перець червоний 3-4 шт.
  • Масло рослинне 1 ст. ложка
  • Цукор 200 гр
  • Оцет 9% 200 мл
  • Сіль 4 ст. ложки
  • Масло рослинне для смаження

Виходить 10 банок по 500 мл Кількість банок вже перевірено роками.

Як приготувати смачні гострі баклажани на зиму

  1. Головку часнику, розбираємо на зубчики, заливаємо водою, так простіше буде чистьть.
  2. Баклажани обполіскуємо, відрізуємо плодоніжки і ріжемо на кружечки або пластиком, завтовшки близько 1 сантиметра.
  3. В глибоку миску перекладаємо шматочки і присипаємо їх сіллю. Залишаємо на годину.
  4. Чистимо зубчики часнику, на гострих перцях відрізуємо плодоніжки, насіння можна не прибирати.
  5. Солодкий болгарський перець чистимо від насіння і плівочок.
  6. Подрібнюємо в м’ясорубці часник, гострий і солодкий перець.
  7. Додаємо рослинне масло і цукор. Перемішуємо і відставляємо на час.
  8. Віджимаємо шматочки баклажанів.
  9. В каструлю з товстим дном наливаємо рослинне масло, нагріваємо його.
  10. Розкладаємо баклажани. Прикриваємо кришкою і обсмажуємо, не даючи їм подзолотиться.
  11. Викладаємо шматочки на тарілку шумівкою. Смажимо всю порцію заготовки.
  12. У підготовлену заправку виливаємо 9% оцту і перемішуємо.
  13. Беремо відразу всі банки, заздалегідь простерилізовану. Розставляємо в ряд і закладаємо шар баклажанів.
  14. Викладаємо шар заливки відразу по всім банкам.
  15. Таким чином чергуємо шматочки з заливкою, до повного заповнення.
  16. Цю заготовку без стерилізації зберігайте всю зиму на полиці в холодильнику.
  17. Далі банки прикриваємо стерильними кришками.
  18. У велику каструлю, на дно укладаємо кухонне рушник, розміщуємо банки. Заливаємо теплою водою по плічка.
  19. Нагріваємо до кипіння і стерилізуємо 20 хвилин з моменту закипання.
  20. Дістаємо з каструлі і закатуємо.
  21. Встановлюємо верх дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Такі баклажани чудово можна зберігати при кімнатній температурі.

Всім приємного апетиту! А я прощаюся з вами до нових рецептів!