Сирна паска на Великдень 2021— найсмачніший домашній рецепт

Сирна Пасха – одне з основних страв на Великдень. Здавна сир, цукор і вершкове масло вважалися найбільш поживними і корисними продуктами для людини.

У простих людей ця багата їжа асоціювалася зі святом і була доступна тільки раз у році. Традиції готувати великодня збереглося, але з деякими змінами.

Сучасна кухня пропонує 3 основні варіанти приготування пасхи:

  • Сира маса. У цьому випадку сир ретельно протирається через сито і змішується з іншими продуктами. Після масу трамбують і охолоджують.
  • Заварна або гретая великдень. Всі компоненти змішуються і прогріваються. Або прогрівається частина продуктів– найчастіше яйця. Суміш збивається до однорідної маси, охолоджується і формується.
  • Запечені вироби. Ці великодня готуються в духовці і за структурою нагадують чізкейки або вишукані запіканки.

Спробуйте другий варіант – обіцяю не пошкодуєте. Десерт виходить ніжним, збалансованим за солодощі, зі смаком вершкового пломбіру. Для заварний великодня важливо вибрати смачний сир. Він повинен бути жирним, м’яким сухим з легкою кислинкою.

Курагу в рецепті можна замінити на будь-які сухофрукти і горіхи за вашим смаком. В інтернеті часто зустрічається рецепт, при якому прогріваються всі змішані компоненти. Я спробувала піддати термообробці тільки яєчні жовтки. Результат перевершив мої найсміливіші очікування.

Класичний рецепт найсмачнішої заварний сирної паски

Заварна паска зберігається в холодильнику не більше 36 годин, краще в закритому судочки. Якщо ви хочете приготувати десерт заздалегідь, його можна заморозити. Заморожену великдень зберігайте не більше 2 місяців при температурі не вище — 18 градусів, краще в пасочнице затягнути харчовою плівкою.

Автор рецепта Наталія Комарова.

Час приготування 30 хвилин. Час очікування 24 години.

Інгредієнти

  • сир – 350 гр.
  • цукор – 90 гр.
  • масло вершкове – 70 гр.
  • сметани – 40 гр.
  • жовтки – 2 шт.
  • молоко – 70 мл
  • ванілін – на кінчику ножа
  • цедра лимона – 0,5 чайної ложки
  • курага – 6 штук.

Приготування

Готуємо продукти, вони повинні бути кімнатної температури. Жовтки відділяємо від білків і викладаємо в миску з цукром (1 ст. л) і цедрою лимона.

Злегка збиваємо масу виделкою. Молоко нагріваємо до кипіння і додаємо до яєць невеликими порціями.

Повертаємо в каструлю яєчно-молочну суміш і на повільному вогні нагріваємо до кипіння, постійно помішуючи.

Лопатка, проведена по масі, повинна залишати слід на одну-дві секунди.

Збиваємо блендером цукор, що залишився, сир і сметану.

Для цього зручніше використовувати занурювальний блендер.

Додаємо гарячу заварную масу до сиру і продовжуємо збивати до однорідності.

Вводимо м’яке вершкове масло, нарізане невеликими шматочками. Вбиваємо до повітряної консистенції. Маса повинна бути як густий крем.

Масло заздалегідь дістати з холодильника і на кілька годин залишити при кімнатній температурі. Можна трохи підігріти в мікрохвильовій печі.

Курагу промиваємо в проточній воді, обсушуємо рушником і нарізаємо невеликими шматочками. Кулінарної лопаткою змішуємо курагу і сирну суміш.

Пасочницу встановлюємо на блюдце.

Всередину кладемо марлю в 2 шари. Розправляємо її так, щоб складки опинилися по кутах Акуратно перекладаємо сирну суміш. Щоб маса добре розподілилася по всьому об’єму, можна форму трохи потрясти.

Закриваємо вміст вільними кінцями марлі, встановлюємо зверху вантаж.

Для цього зручно використовувати невелику миску з водою.

Відправляємо конструкцію у холодильник для стабілізації на 24 години. Періодично зливаємо з блюдця виділилася сироватку (її можна випити або використовувати в випічку).

Смачна сирна заварна паска

Через покладений час пасочницу відкриваємо, розбираємо її, дістаємо десерт, знімаємо марлю. Прикрашаємо великдень за бажанням. Я посипала зеленої кокосовою стружкою.

Готова паска чудово виглядає, має цікаву структуру та не залишиться непоміченою за святковим столом.

В міру солодка, з вершковим смаком і легкою кокосової ноткою – просто насолода смаком. А дітей дуже складно відірвати від поїдання такого красивого десерту.

Спробуйте приготувати за нашим домашнім рецептом. Напишіть свою думку в коментарях і діліться з друзями та знайомими.

Приємного апетиту і з святом Вас і Вашу родину!