Всім привіт! Нещодавно запікали свинину в духовці. Вирішила поділитися своїм рецептом, як її готували. Запечене м’ясо цілим шматком завжди дуже апетитно і ефектно виглядає за святковим і повсякденним столом. Завдяки особливому методу запікання м’ясо покривається апетитною рум’яною скоринкою, а всередині зберігає соковитість.
Пропоную вам рецепт свинячої шиї в духовці. З рецептом впорається навіть малодосвідчений господиня. Готувати свинину одне задоволення – трохи плавних рухів, а решту зробить духовка. Перед запіканням шматок м’яса можна змастити рослинним маслом або майонезом з гірчицею. Для приготування смачного використовувати фольгу, вона зберігає соковитість і аромат свинини.
У мене на сторінках блогу є такі рецепти свинини, вони дещо відрізняються інгредієнтами, але виходить теж чудово, подивіться статтю «Свинина в духовці у фользі» з п’ятьма іншими варіантами.
Свинина запечена в духовці цілим шматком у фользі з часником
Для рецепта знадобиться шматок м’якого м’яса з прошарками жиру. Ідеально підійде ошийок. При виборі свинини зверніть увагу на її свіжість, пружність, приємний запах і рожевий колір, без слідів обвітрювання. М’ясо не повинно бути мокрим.
Аромат при запіканні стояв неймовірний. М’ясо натирають сіллю, спеціями і ароматними травами. Свинячу шию шпигують скибочками часнику. Для любителів незвичайних смаків додатково можна використовувати шматочки моркви, кореня петрушки, селери або фенхеля.
Склад:
- свинячий ошийок – 650 гр.
- часник – 1 головка
- часник сухий – 1 ч. л.
- базилік – 1 ч. л.
- суміш перців – 0,5 ч. л.
- паприка -1 ч. л.
- сіль, перець – за смаком
- рослинне масло трохи
Як приготувати свинину в духовці
Ми вибрали напівкруглий шматочок з невеликою кісточкою і прошарком сала. Шкірку вирішив залишити – вона була м’яка і продавець на ринку просмолил її соломкою.
Крок 1. Свинину помиємо в холодній воді, промокнем в рушник. Зачистимо шию. По всій поверхні шматочки виконаємо глибокі надрізи гострим тонким ножем з кроком 2 див. часник Очистимо. У надрізи вставимо очищений і нарізаний тонкими скибочками часник, так щоб він опинився всередині.
Крок 2. Шматочок посиплемо сіллю, перцем і ароматними травами. Вотрем їх свинину рівномірно з усіх боків. Трохи почекаємо і повторимо «масаж».
Добре поєднується зі свининою пажитник, копчена паприка, чебрець і мускатний горіх. Ви можете вибрати спеції по своєму смаку або придбати готову суміш трав. Гострі перці рекомендую використовувати дозовано.
Крок 3. Свинячий ошийок перекладемо на центр листа фольги. Щільно загорніть, так щоб фольга створила герметичну оболонку для м’яса. Залишимо на 1 годину при кімнатній температурі або на ніч в холодильнику.
Крок 4. Загорнута у фольгу м’ясо розмістимо в керамічній тарілці для запікання. Будемо готувати в розігрітій духовці 220 градусів протягом 50 – 60 хвилин (вам може знадобитися трохи менше або більше часу). Вогонь убавим і надалі випікаємо м’ясо при 190 градусах ще 10 хвилин.
Крок 5. Фольгу акуратно розкриємо (будьте обережні – всередині знаходиться дуже гарячий пар). При необхідності злегка змастимо поверхню м’яса рослинним маслом або майонезом. Будемо запікати до рум’яної скоринки близько 8 – 10 хвилин при температурі 190 градусах.
Соковита і м’яка свинина в духовці у фользі
Запечену свинячу шию перекладемо на дерев’яну дощечку для подачі. Прикрасимо подачу свіжої зеленню, солодким фіолетовим цибулею, трюфельним майонезом і свіжим часником.
Якщо є смачна домашня аджика – доповнюйте їй подачу. Страва чудово виглядає, свинина виходить м’якою, соковитою і ніжною з хрусткою скоринкою. Свинячу шию можна подати в якості холодної або гарячої закуски, доповнити будь-яким гарніром або салатом зі свіжих або маринованих овочів.
До запеченої свинини подають червоне сухе вино або холодне пиво.
Шию можна нарізати порційними шматочками і взяти з собою на перекус в дорогу або на роботу. М’ясо довго зберігає свою свіжість і смакові властивості. Приємного апетиту! Успіхів у кулінарних починаннях.
Спробуйте мій рецепт, впевнений не розчаруєтеся, напишіть в коментарях свої відгуки.