Асорті з огірків і помідорів на зиму, самий смачний рецепт

Всім привіт! Розповім як ми вдома заготовляємо на зиму огірки з помідорами — асорті. Щороку обов’язково робимо таку смакоту. Урожай в цьому році добрий, використовуємо маленькі огірочки і міні-помідори.

Для закачування беремо півтора літрові банки, це самий зручний обсяг. Відкрили і швидко з’їли. Можна додатково додати по парі листочків вишні, смородини, але ми цього не робимо. Все так і виходить дуже смачно.

Якщо у вас немає міні-помідорів і дрібних огірків, можна таке асорті зробити з більш великих. Тоді зручніше влаштовувати в трьох літрових банках. Такий рецепт подивіться в моїй статті «Асорті з огірків і помідор в 3-х літрових банках» .

Асорті з огірків і помідорів на зиму — найсмачніший рецепт на 1 літр

Хрусткі огірки, цілі соковиті помідори, смачний розсіл, все це виходить по моєму простому рецептом.

Розсіл можна використовувати для випічки, прекрасний напій, який відразу випивається. Інгредієнти в рецепті на 1 літрову банку. Ми робимо в 1,5 літрових. Використовуючи свої обсяги просто перерахуйте їх.

Інгредієнти на 1литровую банку

  • Огірки
  • Помідори
  • Часник 4-5 зубчиків
  • Червоний гострий перець
  • Лист хрону 1 шт.
  • Парасольки кропу 2 шт.

Для маринаду на 1 літр води

  • Вода 1 літр
  • Цукор 2 ст. ложки
  • Сіль 1 ст. ложка
  • Оцтова есенція 1 ч. ложка
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Чорний перець 6-8 горошин
  • Запашний перець 3-4 горошин

Приготування

Починаємо з підготовки овочів. Перебираємо огірки і помідори, відбираємо невеликого розміру за величиною.

насамперед ретельно миємо огірки, викладаємо в миску і заливаємо холодною водою години на 3.

помідор прибираємо хвостики, моєму і даємо стекти воді.

Часник чистимо, тиснемо зубчики лезом ножа.

Готуємо простерилізовані банки. Способи стерилізації ви можете подивитися Як стерилізувати банки» у моїй статті.

Обполіскуємо листя хрону і парасольки кропу. Невеликий гострий перець миємо, чистимо від насіння і ріжемо на шматочки, по одному на банку.

Розмір шматочка гострого перцю робіть по своєму смаку гострого.

Огірки відлежало належний час, можна приступати до заготівлі. На дно кожної банки кладемо невеликий лист хрону і парасольку кропу.

Щільно, у вертикальному положенні викладаємо огірки, між ними вкладаємо зубчики часнику.

інше місце до самого верху заповнюємо помідорками.

Укладаємо шматочок гострого перцю, ще один листочок хрону і парасольку кропу.

Заповнюємо банки окропом, накриваємо кришками (їх попередньо потрібно прокип’ятити). Залишаємо на 15 хвилин.

Поки гріються овочі готуємо маринад. У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь. Висипаємо сіль і цукор, кладемо запашний і суміш перців. Доводимо маринад до кипіння.

З допомогою зливний кришки або марлі зливаємо воду з банок, кришки знову відправляємо в окріп.

У киплячий маринад додаємо чайну ложку оцтової есенції і обережно заливаємо в овочі до самого верху.

Закатуємо прокип’яченими кришками. Перевіряємо герметичність закупорки.

найсмачніший асорті з огірків і помідор

Закатані банки перевертаємо догори дном. Щільно вкриваємо пледом. Залишаємо на добу остигати.

У нас вони охололи майже дві доби. Виходять ось такі красиві баночки.

хрусткі Огірки, помідори залишаються цілими, соковитими з солодко-солоним приємним смаком і приємною гостротою. Розсіл дуже смачний і відразу випивається. Напій краще всяких «кількість» і «спрайтів» обов’язково спробуйте.

Ще три рецепти смачних асорті на зиму.

найсмачніший рецепт асорті на зиму — огірки, помідори без стерилізації

Огірки і помідори вибирайте невеликі за розміром, помідори обов’язково щільні. Кількість в залежності від способу укладання.

Інгредієнти на 3 літрових банки:

  • Огірки
  • Помідори
  • Солодкий перець 3 невеликих
  • петрушка 3 гілочки
  • корінь хрону 2-3 см
  • 3 листків хрону (невеликих)
  • листи чорної смородини 3 шт.
  • 6 парасольки кропу
  • 3-5 зубчики часнику
  • 3 лаврових листа
  • 6 горошин запашного перцю
  • 9-12 горошин чорного перцю
  • 3-6 бутона гвоздики

Маринад

  • 1,5 літра води
  • 1 ст. л. солі з гіркою (25 гр.)
  • 3 ст. л. цукру з гіркою (75-80 гр.)
  • 3,5-4 ст. л. оцту 9%

Приготування

1. Огірки добре промити, обрізати кінчики, залити в тазу холодною водою на 3-4 години.

2. Помідори промити, банки і кришки обов’язково простерилізувати.

3. На дно кожної укладаємо по парасольки кропу, по листу смородини, петрушку.

4. Вертикально викладаємо огірки, солодкі перці чистимо, розрізаємо на дві частини, розкладаємо між огірками.

5. Зверху кладемо по листу хрону. Корінь хрону і часник чистимо, ріжемо невеликими шматочками, ділимо порівну на кожну банку.

6. Закладаємо щільно помідори, додаємо лавровий лист, кріп, горошки перцю, гвоздику.

7. Заливаємо крутим окропом, накриваємо кришками, залишаємо на 15 хвилин.

8. Злити воду в каструлю, закип’ятити і знову залити по банкам на 15 хвилин.

9. Вилити воду в каструлю ( у вас вийде близько 1,5 літра, в залежності від укладання овочів). Розмішати в ній цукор, сіль, довести до кипіння. Налити столовий оцет, прокип’ятити 1 хвилину.

10. Розлити маринад по банках, закатати стерильними кришками. Перевернути догори дном, накрити товстим пледом. Залишити до повного охолодження.

Асорті з помідорів і огірків на зиму на 1 літрову банку без стерилізації

Заздалегідь стерилізуйте банки і прокип’ятіть кришки.

Інгредієнти

  • Огірки невеликі
  • Помідори дрібні
  • Перець чорний горошком
  • Лист хрону
  • Лавровий лист
  • Кілька гілочок естрагону
  • Парасольки кропу
  • Листи вишні
  • Листи смородини
  • Часник

Маринад на 1 літрову банку

  • 1 ст. л. солі без гірки
  • 2 ст. л. цукру
  • 2 ст. л оцту 9%

Приготування

1. На дно кожної банки кладемо по 3-4 горошини перцю, лавровий лист, невеликий парасольку кропу, пару гілочок естрагону, по листку вишні і смородини і пару зубчиків часнику.

2. Огірки добре промиваємо, якщо вони прямо з грядки, їх можна відразу використовувати, або спочатку потримати в холодній воді 2-3 години.

3. Обрізаємо на огірках кінчики, вертикально, щільно укладаємо їх по банкам. Помідори миємо, зубочисткою робимо з боку плодоніжки по 2-3 проколу, щоб вони не потріскалися, закладаємо зверху. Закриваємо їх листом хрону і парасольки кропу.

4. Залийте окропом, накрийте кришками, залиште приблизно на 30 хвилин. Потім вилийте в каструлю.

5. Насипаємо по 1 столовій ложці на банку солі без гірки, по 2 ложки цукру. Даємо покипіти пару хвилин, наливаємо оцет і одразу розливаємо в овочі.

6. Закручуємо кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо остигати.

Рецепт асорті на зиму — огірки і помідори з лимонною кислотою

Готуємо 2 двох літрових банки цієї смачної заготовки на зиму.

Інгредієнти 1 банку об’ємом 1л:

  • Огірки
  • Помідори
  • 2 шматочки болгарського перцю
  • 2 кружечка лимона
  • 10 кілець ріпчастої цибулі
  • Гірчиця в зернах — 1 ч. л.
  • 6 горошин чорного перцю
  • 2 лаврових листа

Для маринаду на 1 літр води

  • Цукор — 150г
  • Сіль — 40г
  • Лимонна кислота — 0.5 ч. л.

Приготування

1. Для заготівлі використовуємо простерилізовані банки і прокип’ячені кришки.

2. Огірки промити, залити холодною водою на пару годин. Обрізати кінчики. Помідори промити, Ріпчасту цибулю нарізати кільцями, лимон — кружечками.

3. На дно банок покласти цибулю, ложку зерен гірчиці, горошини перцю, лавровий лист.

4. Вертикально закласти огірки, по два кружечка лимона, два шматочки болгарського перцю.

5. Розкласти помідори, попередньо зробивши по 2-3 проколу зубочисткою з боку плодоніжки.

6. Залити овочі крутим окропом до самого верху. Накрити кришками і залишити на 20 хвилин.

7. Злити воду в каструлю, заміряти обсяг, має бути близько 1 літра. На 1 літр маринаду розчинити цукор, сіль і половину чайної ложки лимонної кислоти.

8. Довести маринад до кипіння, залити овочі. Закрутити кришками, перевернути догори дном. Щільно укутати і залишити на добу остуджуватися.

Охолоджені заготовки можна перенести на зберігання.