Лечо з кабачків на зиму — рецепт пальчики оближеш

Доброго всім часу доби всім читачам мого кулінарного блогу.

У цьому році у нас хороший урожай кабачків, тому вистачає приготувати найрізноманітніші страви на обід і вечерю, і заготовити в різних видах на довгу, в наших краях, зиму. Ми вже заготовили Асорті з кабачків з помідорами та огірками, зробили дуже смачну закуску Юрча, замаринували з огірками, а в цей раз вирішили зробити кабачкове лечо.

Хочу запропонувати вам наш домашній рецепт заготівлі на зиму, дуже смачною і незвичайною. В ідеалі вона дуже гостра із-за додавання гострого перцю. Однак, якщо ви не любите гостру їжу, перець можна не класти або зменшити його кількість. У нас в сім’ї всі люблять гостру їжу, тому обов’язково робимо кілька баночок овочів з великою кількістю гострого перцю.

Лечо з кабачків на зиму з томатною пастою, рецепт пальчики оближеш

Я пропоную варіант не дуже гострого лечо, хоча половину заготовок ми зробили з гострим Чилі. Виходить дуже смачна закуска морквою, солодким перцем, цибулею, а для добавки нотки нового смаку додали кілька кисло-солодких яблук.

На 100 гр. готового лечо калорійність — 41,9 ккал. Білки — 0.7 гр. Жири — 2.0 гр. Вуглеводи — 5.2 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.

Для приготування такої закуски необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • Кабачки — 2 кг
  • Перець гострий — 2 шт.
  • Перець солодкий — 2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Яблуко — 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Часник — 4 зубчики.
  • Томатна паста — 400 г
  • Масло рослинне — 70 мл
  • Оцет (9%) — 100 мл
  • Сіль — за смаком.

Як приготувати лечо з кабачків

Зібравши всі необхідні компоненти можна приступати до приготування. Але перед початком всі інгредієнти треба підготувати.

Першим ділом все добре миємо. Потім починаємо нарізати. Очищаємо цибулю і часник і дрібно-дрібно шаткуємо.

Очищаємо моркву. Болгарський перець очищаємо від насіння. Гострий перець залишаємо як є, насіння в ньому не такі великі, в закусці їх не буде помітно.

Яблука очищаємо, вирізуючи в них серцевину і розрізаємо навпіл. Якщо шкірка товста, можна видалити. Взагалі, якщо ви берете великі яблука, то достатньо буде і пари штук. Втім, можна і поекспериментувати. Я вибрав середнього розміру з кисло-солодким смаком.

Тепер яблука, морква і обидва види перцю необхідно подрібнити. Зробити це можна будь-яким способом або натерти на дрібній тертці (морква та яблука), а перець дрібно нарізати, або ж пропустити все через м’ясорубку або комбайн. Я використовував комбайн, в якому перекрутив всі вищеназвані компоненти. В результаті вийшла ось така маса.

Залишилося підготувати кабачки. Їх перекручувати немає потреби. Очищаємо овочі від шкірки і прибираємо насіння. Потім нарізаємо кабачки невеликими кубиками.

Зауважу, знову-таки, що розмір кубиків не важливий і залежить від вашого смаку. Однак невеликі кубики в лечо будуть виглядати куди приємніше, ніж великі шматки.

Отже, все підготували, тепер можна зайнятися тушкуванням овочів. Для цього у мене є невеликий казан, в якому дуже зручно готувати такі овочі.

Першим ділом розігріваємо на вогні ємність для гасіння і наливаємо в неї рослинне масло.

Після цього висипаємо подрібнену овочеву суміш і дрібно нарізані цибулю і часник.

Добре перемішуємо. Даємо трохи обсмажитися, буквально 2-3 хвилини. Тепер настала черга томатної пасти. Додаємо її і так само добре перемішуємо.

до Речі, замість томатної пасти можна використовувати і червоні помідори, які спочатку пропускаються через м’ясорубку на етапі подрібнення овочів.

Коли суміш закипить, робимо малий вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо. Загальний час гасіння становить близько 20-25 хвилин. До кінця гасіння перевіряємо на сіль і додаємо за смаком.

Потім висипаємо нарізані кубиками кабачки.

Перемішуємо масу.

І знову тушкуємо під кришкою, але вже десь хвилин 40. Показником будуть кабачки, які повинні стати дуже м’якими. Хвилин за п’ять-десять до кінця гасіння додаємо 100 мл столового оцту. Поки вся овочева маса гаситься, можна зайнятися підготовкою банок. Обсяг їх вибираєте будь. Але мені під закуски більше подобається використовувати 500 грамові банки. Вони невеликі і, відкривши їх, не буде ймовірності, що така довго простоїть в холодильнику. Це, так званий, разовий розмір. Банки підійдуть з закручуються кришками. Але якщо хочете, можете і закатати їх.

Банки промиваємо з содою, після чого стерилізуємо в мікрохвильовці або будь-яким іншим зручним способом. Кришки кип’ятимо. Про способи стерилізації ви можете прочитати як я звичайно це роблю «Як стерилізувати банки»

Як тільки лечо буде готове, розливаємо його по банкам.

Смачні кабачки з кабачків, болгарського перцю з томатною пастою на зиму

Потім закриваємо банки кришками і ставимо остигати під шубу, поставивши їх дном вгору. Коли Закуска охолоне, її ставимо в прохолодне місце – холодильник або льох, за необхідності дістаємо і насолоджуємося.

У нас взимку така смачна закуска відмінно йде до м’яса, рибі. Дуже любимо додавати до картопляного пюре, з відвареними макаронами і рисом. Приємного апетиту!

Для відмінного вечері на кожен день можу запропонувати вам кілька моїх домашніх рецептів страв, приготованих з цим дивовижним, корисним овочем:

  • Кабачки фаршировані м’ясним фаршем
  • Самі смачні оладки з кабачків
  • Фаршировані човники з сиром
  • Запіканка з сиром, помідорами і яйцем

Ну от, здається, на сьогодні і все. Успіхів вам в кулінарних справах