Огірки мариновані на зиму, хрусткі, у банках без стерилізації

Консервування огірків на зиму – це вже частина нашої культури. Незважаючи на доступність і достаток різних варіантів заготовки, кожна господиня обов’язково закриє галерею баночок за своїм особливим рецептом. В нашій родині все відбувається також, з однією лише різницею – огірки закриваються за особливим перевіреними рецептами і в невеликих кількостях.

Пропоную вам рецепт заготівлі маринованих огірків у виноградних листках. Огірки виходять хрусткими, з благородним відтінком смаку і практично не міняють свій яскраво-зелений колір. Все це відбувається завдяки виноградне листу, яка оберігає огірок від впливу маринаду.

Відкривши взимку баночку смачних огірків, ви зможете також використовувати консервовані листя винограду. Великої порції традиційної долми приготувати не вдасться, але прекрасна лінива долма шарами з м’ясом і рисом у вас вийде. До речі, якщо у проміжки між огірками, викласти щільні рулетики з листя винограду, то їх цілком вистачить на невелику каструльку долми.

Ще кілька цікавих рецептів заготовки домашніх маринованих огірків ви знайдете в інших статтях мого блогу:

  • Мариновані огірки з кабачками
  • Огірки з помідорами і кабачками на зиму
  • Асорті, мариновані огірки з помідорами

Огірки мариновані на зиму, хрусткі на 1 літрову банку з оцтом

Для рецепта вибирайте щільні огірки з зеленими, не висохлими кінчиками, бажано зірвані напередодні. Що стосується листя винограду, кращим варіантом буде їх самостійний збір з кущів, які не обробляли різними хімічними речовинами. Виберіть ніжні листочки великого розміру без пошкоджень.

Заготівлю найзручніше закривати в літрові банки з закручуються кришками. Огірки в листках винограду готуються без стомлюючої стерилізації методом двох заливок з додаванням оцту під кришку. Для рецепта можна використовувати виноградний, яблучний або звичайний оцет 9%.

Інгредієнти:

  • огірки – 4-5 шт.
  • сіль – 2 ч. л.
  • цукор – 1,5 ст. л.
  • листя винограду – 10-12 шт.
  • м’ята – 2 гілочки
  • кріп – 3-4 парасольки
  • оцет – 2 ст. л.

Приготування

Огірки промиємо в проточній воді. Замочимо овочі у холодній воді на пару годин. Відріжемо кінчики огірків.

Листя винограду промиємо в холодній воді, просушити на рушнику. Відріжемо стеблинки.

Розкладемо два листи винограду внапуск зовнішньою стороною вгору. По центру розмістимо огірок.

Загорнемо огірок як в пелюшку. Аналогічно загорнемо інші огірки.

Банку для консервування простерилизуем зручним способом, кришку прокип’ятимо протягом 3 хвилин. На дно банки викладемо промиту і просушену зелень кропу з парасольками і м’яту.

Щільно укладемо огірки у виноградних листках у банку.

Всиплемо сіль і цукор.

Заллємо заготівлю доверху окропом з чайника.

Закрутимо не щільно банку кришкою. Закутаем заготівлю товсте рушник, залишимо на 30 хвилин для прогрівання вмісту банки.

З допомогою спеціальної кришки з отворами виливаємо розсіл в каструлю. Повторно закип’ятимо його і заллємо заготовку до плічок.

Додамо оцет і закриємо банку кришкою. Перевіримо на герметичність.

Хрусткі мариновані огірки на зиму

Готову заготовку поставимо на кришку, вкриємо ковдрою і залишимо до охолодження. Після перекладемо в шафу на зберігання. Протягом тижня будемо стежити за заготівлею. Можливо, при недостатній обробці листя, помутніння розсолу. Таку заготовку залишати на зберігання не варто. Всі складові повинні бути добре вимиті.

Мариновані огірки з приємним пікантним смаком напевно різноманітять ваш повсякденний раціон взимку, стануть основою для кулінарних шедеврів або прикрасять святковий стіл. Огірковий розсіл можна використовувати для випічки смачного печива або варіння розсольнику, а листя знадобляться для приготування долми.

Аналогічну заготовку можна приготувати, загорнувши в листя винограду помідори або кабачкові кружечки. Цікаво за смаком вийде асорті з різних овочів у виноградних листках. Зберігатися заготовка при кімнатній температурі протягом трьох років, краще в темному місці. Відкриту банку слід зберігати в холодильнику.

Подивитеся ще кілька смачних і оригінальних рецептів заготовок з огірків на зиму.

Рецепт хрустких маринованих огірків на зиму з горілкою в банках

Вам будуть потрібні на 3-х літрову банку:

  • Огірки свіжі — 2 кг
  • Горілка — 50 г
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Оцет 9% — 100 г
  • Вода — 1,5 л
  • Солодкий болгарський перець — 1 шт.
  • Червоний гострий перець — 0,5 шт.
  • Часник — 2-3 зубчики
  • Перець горошком — 6-7 шт.
  • Лавровий лист — 2-3 шт.
  • Парасольки кропу — 2-3 шт.

Приготування:

1. Добре промийте овочі, зелень. Обріжте у огірків хвостики, обдайте окропом, відразу перекладіть в крижану воду на кілька хвилин.

2. Гострий перець наріжте кільцями, солодкий перець очистіть від насіння, нарізати великими шматками.

3. Далі закладіть огірки в простерилизованную банку, з кропом, часником, шматочками болгарського перцю, кільцями червоного гострого перцю.

Можна смак зробити більш насиченим, додавши листя смородини, вишні, хрону.

4. Закип’ятіть чисту воду, додайте в неї сіль, цукор, перець горошком, лавровий лист, оцет.

5. Залийте овочі в гарячий маринад на 10 хвилин, після чого злийте його назад в каструлю.

6. Знову доведіть маринад до кипіння, знову залийте ним огірки. Додайте горілку, загорніть простерилізованій кришкою.

Балон перевернути, укутати в ковдру на 1-2 доби до повного охолодження

Приємного апетиту!

Рецепт хрустких маринованих огірків на зиму з лимонною кислотою

Рецепт маринованих огірочків, які приготуємо без оцту. Основним консервантом для зберігання буде лимонна кислота.

Вам будуть потрібні на одну 3 літрову банку:

  • 1,7 кг свіжих огірків
  • 3-4 листків вишні
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • 2-3 зубчики часнику
  • 70 грам солі
  • 70 грам цукру
  • 2 чайних ложки лимонної кислоти
  • 0,5 стручки червоного гіркого перцю
  • селера
  • 1 чайна ложка насіння кропу
  • 1 лист хрону

Приготування:

1. Огірки промити, залити холодною водою на кілька годин.

2. Банки добре промити, простерилізувати. На дно закласти листя вишні, лавровий лист, часник, шматочки червоного перцю, горошини чорного перцю і крупно нашатковану лист хрону.

3. Крупно нарізати пару гілочок селери, закласти в банку.

4. Щільно закласти огірки, попередньо зрізавши кінчики.

5. Залити крутим окропом по саме горло, накрити кришками, залишити на 25-30 хвилин.

6. Злити воду з огірків в каструлю, засипати сіль, цукор.

7. Закип’ятити маринад, проварити 2 хвилини, залити огірки. Додати лимонну кислоту і закатати кришками.

8. Банки перевернути догори дном, укутати теплою тканиною до повного охолодження

Відправляємо на зберігання в прохолодне місце.

Мариновані огірки на зиму без стерилізації з гірчицею

Вам будуть потрібні:

  • 2 кг — огірки
  • 6 ч. л. — цукор
  • 6 ч. л. — сіль
  • 150 мл — оцет
  • 3-6 зуб. — часник
  • 1 шт. — червоний гострий перець
  • 3 ч. л. насіння гірчиці
  • лист смородини, вишні
  • лаврушка
  • кріп
  • перець горошком

Приготування:

1. Овочі миємо, огірки заливаємо холодною водою на 5-6 годин.

2. Промиваємо кріп, листя вишні і смородини, ошпарюємо окропом.

3. В стерилізовані банки закладаємо всю зелень і лаврушку, додаємо часник, чорний перець.

4. Щільно заповнюємо банку овочами. Заливаємо по самий верх окропом. Прикриваємо кришкою, залишаємо на 25-30 хвилин.

5. Зливаємо воду в каструлю, додаємо сіль, цукор, знову доводимо до кипіння.

6. У банку насипаємо ложку насіння гірчиці, наливаємо оцет 9%, заливаємо киплячим маринадом.

7. Закатуємо кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо остигати.

Мариновані огірки на зиму — рецепт на 1 літрову банку з кетчупом чилі

В цьому рецепті заготівлю стерилізуємо в киплячій воді, приготування трохи довше, але воно того варто, спробуйте.

Цукор, оцет, воду і кетчуп заміряємо однією склянкою об’ємом 200 мл

Вам будуть потрібні інгредієнти на чотири балони по 1 л:

  • огірки свіжі 2,5 кг
  • вода-6 склянок
  • сіль 2 ст. л.
  • цукор 1 склянку
  • оцет 1 склянку
  • кетчуп чилі 250 грам
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • 2 лаврових листа
  • 2-3 листків смородини
  • 2-3 листків вишні
  • 3 зубчики часнику

Спосіб приготування:

1. Добре огірки промийте, залийте їх холодною водою на 3-4 години.

2. Зріжте у огірків кінчики з обох сторін.

3. В чисті стерильні банки покласти кріп, по парі листочків вишні, смородини, лаврового листа, по 2-3 зубчики часнику, по 5-6 горошин чорного перцю

4. Щільно укладіть огірки.

5. Налийте в каструлю воду, додайте і розмішайте в неї сіль, цукор, оцет, кетчуп чилі. Маринад закип’ятіть, дайте покипіти 5 хвилин.

6. У велику каструлю налийте наполовину водою, поставте на великий вогонь.

7. Киплячий маринад залийте в банку з овочами.

8. На дно каструлі з водою покладіть бавовняну серветку, поставте банки для стерилізації. Вода повинна покривати банки «плічка».

9. Стерилізувати 10 хвилин в киплячій воді, після чого витягніть банки з каструлі.

10. Загорніть заготовки кришками, переверніть догори дном, укутайте і залиште до повного охолодження.

Остиглі огірки можна відправити на зберігання.