Борщ, одне з найвідоміших слов’янських перших страв. Це буряковий суп, приготований з овочів. Цей рецепт приготування з яловичини, картоплі, свіжої капусти та інших овочів. Подається зі свіжою зеленню і сметаною. Для Вас мої поради, як приготувати яскраво-червоний борщ, з неймовірним смаком.
Рецептів борщу так само багато, як і кухарів, і кожен любить додати щось своє, особливе, що додасть свою смакову родзинку. Мені подобається варити овочі спочатку на курячому бульйоні, а потім додати більш насичений, яловичий. У нашій родині часто готуємо борщ з куркою, з таким рецептом можете познайомитися в моїй статті «Борщ з куркою і свіжою капустою» . Я зазвичай готую курячий бульйон заздалегідь, розливаю в пластикові контейнери і зберігаю його в морозильній камері. Ви можете використовувати куплений в магазині, якщо не хочете використовувати домашній.
Для цього рецепта можна використовувати яловичі ребра, м’ясо на кістці, вирізку або яловиче філе. Варити м’ясо можна відразу в каструлі для борщу або окремо. Потім нарізати на шматочки.
Рецепт приготування борщу з яловичиною і свіжою капустою в домашніх умовах
Час підготовки: 45 хвилин. Час приготування: 90 хвилин. Загальний час: 2 години 15 хвилин. Вихід: 8 порцій
Інгредієнти для незрівнянно смачного борщу
- 250-300 грам яловичої вирізки без кісток
- 200-250 грам яловичих кісток
- вода, щоб приготувати яловичину
- Курячий бульйон (можна використовувати яловичий) 3 л + 0,5 л води
- Столова ложка вершкового масла
- Середня цибулина (дрібно нарізана)
- 1 морква (подрібнена)
- 1 стебло селери (дрібно нарізаний)
- 2-3 картоплини, нарізані на кубики
- 0,5 невеликого качана капусти
- 2-3 середніх буряків
- 1 склянку води
- 3-4 стіл. ложки томатного соусу або 2 великих стиглих помідора
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 чайна ложка цукру
- 3-5 зубчиків часнику
- за 1,5 столової ложки свіжого кропу і зеленої цибулі
Як приготувати борщ на бульйоні з яловичиною
У каструлю кладемо промите м’ясо, кістки, половину очищеної цибулини, перець горошком і лавровий лист. Наливаємо воду, ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, варимо протягом 1-1,5 години, поки м’ясо повністю не звариться.
Можна відразу вирізку нарізати на невеликі шматочки, зручні для їжі. При цьому часу на приготування у Вас піде менше.
Не забувайте обов’язково знімати накип. Поки готується яловичина, приготуємо решту борщу.
Цибулю чистимо і дрібно ріжемо. Чистимо і тремо на тертці моркву, дрібно нарізаємо селера, чистимо часник, очищену картоплю нарізаємо невеликим кубиком.
Тепер натираємо буряк. Я віддаю перевагу використовувати заздалегідь відварену або запечену буряк для борщу, але ви можете використовувати сиру, тільки доведеться готувати її набагато довше на сковороді.
У великій каструлі розігріваємо олію, додаємо цибулю, моркву і селеру. Приправляємо сіллю і меленим чорним перцем. Готуємо на середньому вогні 6-8 хвилин.
Наливаємо воду і курячий бульйон. Додайте картоплю і капусту в каструлю. Доводимо до кипіння, приправляємо сіллю і продовжуємо готувати на повільному вогні, поки картопля не буде готовий, 15-20 хвилин.
Якщо ви використовуєте молоду зелену капусту, додайте її після того, як картопля отварится до напівготовності, так як її приготування займає менше часу.
Поки вариться картопля з капустою, перекладаємо буряк у велику сковороду з ложкою олії. Наливаємо томатний соус, 1 склянка води. Якщо ви використовуєте помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку, а потім подрібніть в блендері до стану пюре.
Додаємо лимонний сік і цукор. Приправляємо сіллю і меленим чорним перцем. Лимонний сік додасть буряках красивий яскраво-червоний колір, а також і борщу. Цукор зрівноважує кислотність лимонного соку. Все добре перемішайте
Накриваємо сковороду кришкою, доводимо воду до кипіння, потім зменшуємо вогонь і тушкуємо на повільному вогні близько 15 хвилин, поки більша частина води і томатного соусу не вбереться в буряк.
Якщо ви обсмажуєте сирий буряк, вам потрібно буде додати більше води в сковороду і тушкувати довше, поки вона не стане повністю прожареної і ніжною.
Очищаємо простір в центрі сковороди, додаємо, подрібнений через прес часник до буряках, готуємо ще хвилину або дві, поки часник не буде готовий.
Коли картопля стане м’якою, додаємо в суп буряк і знімаємо каструлю з вогню. До цього часу яловичина повинна бути готова.
Якщо вам подобається консистенція супу, яловичий бульйон злийте в окрему ємність, він стане в нагоді для приготування іншої страви. А якщо хочете борщ більш рідкий, злийте бульйон через дрібне сито в каструлю.
М’ясо ріжемо на невеликі шматочки, зрізаємо м’якоть з кісток, перекладаємо в каструлю.
Борщ готовий, приправляємо сіллю і перцем, якщо необхідно. Накриваємо кришкою, кілька хвилин даємо настоятися.
Дуже смачний борщ з яловичиною і свіжою капустою
Розливаємо по тарілках. Прикрашаємо дрібно нарізаним свіжим кропом і зеленою цибулею. Нам подобається додавати в тарілку борщу порцію сметани. Хтось використовує для приправи майонез.
Дуже легко приготувати борщ без м’яса. Використовуйте овочевий бульйон замість курячого і використовуйте рослинне масло для обсмажування овочів, а не вершкове. Здобріть суп не жирною сметаною або взагалі не використовувати сметану.
Замість м’яса можна додати боби або сухі гриби. Сухі білі гриби мої улюблені.