Суп харчо — класичний рецепт приготування з яловичини з рисом

Культурні традиції грузинського народу неможливо уявити собі без довгого гуляння з частуваннями приготовані на найвищому рівні. Історія грузинської кухні налічує кілька тисячоліть. Страви цієї кухні багатогранні, самобутні, з яскравими ароматами пряних місцевих трав і спецій. Всі рецепти грузинської кухні відображають колорит країни і життєрадісність її жителів і гарячий темперамент грузинів.

Популярне в Грузії страва – суп «харчо». Гострий, пряний, як і всі грузинські супи, загущується рисом і «кашкою» з горіхів. Для бульйону м’ясо нарізати великими шматками і обсмажується на сухій сковороді, як би «запечатується». Настійно рекомендую не спрощувати рецепт, смак супу стане гірше.

Харчо — класичний грузинський рецепт з яловичини з рисом в каструлі

Для бульйону виберіть м’якоть яловичини або телятини. Допускається готувати харчо на яловичої грудинці або ребрах, але варіант бульйону на м’ясі нам подобається більше.

Нехай вас не лякає велика кількість компонентів і удавана складність приготування. Спробувавши один раз цей суп, ви будете готувати його знову і знову. Приступимо.

Інгредієнти:

  • яловичина – 350 г
  • вода – 1,5 — 2 л
  • морква – 1 шт.
  • рис – 40 г
  • цибуля ріпчаста – 1,5 шт.
  • часник – 2-3 зубчики
  • волоські горіхи – 60 г
  • соус ткемалі – 1,5 ст. л.
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • соус чилі – 1 ч. л.
  • зелень кінзи – 1 пучок
  • зелені петрушки – 0,5 пучка
  • хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • мелений коріандр – 1 ч. л.
  • сухий часник – 0,5 ч. л.
  • паприка – 0,5 ч. л.
  • гострий перець – 0,25 ч. л.
  • лавровий лист – 1-2 шт.
  • суміш перців – 1 ч. л.
  • перець запашний – 3 горошини
  • рослинне масло – 2 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

харчо Класичний, це яловичина, хоча у багатьох рецептах пропонують використовувати баранину і навіть свинину.

М’ясо зачистимо від пліви і наріжемо шматочками вагою близько 25 грам.

Візьмемо товстостінну каструлю для варіння супу з антипригарним покриттям, викладемо м’ясо на дно. Обсмажимо в сухій каструлі шматочки до золотистого кольору (це можна зробити і в сковороді).

Половину цибулини очистимо, разрежем на 2 частини. Викладемо цибулю в каструлю разом з часником. Наллємо воду, будемо варити бульйону 40 хвилин на тихому вогні. Видалимо цибулю і часник.

Чистимо моркву і цибулю. Морква натремо на тертці, цибулю дрібно наріжемо.

Обсмажимо цибулю з морквою до прозорості на олії. Додамо соус чилі, томатну пасту і ткемалі. Томатної пасти повинно бути небагато, основну кислинку дає соус ткемалі. Перемішаємо засмажку.

Харчо готують з різними гострими соусами. У Грузії в харчо додають кислий тклапі – підсушену на сонці сливове пюре. Якщо у вас немає можливості придбати цей напівфабрикат, використовуйте соус ткемалі. Краще всього, якщо він буде домашнім, з зеленню тархуна.

Волоські горіхи очистимо, подрібнити в кавомолці до кашки і викладемо на сковороду.

Перемішаємо заправну суміш і тушкуємо 3 хвилини.

Додамо бульйон з каструлі (100 мл), всыпем сухі спеції. Готуємо ще пару хвилин.

Обов’язкові добавки в харчо – мелений коріандр і зелень кінзи. Причому зелень кінзи додається двічі в каструлю під час варіння і при подачі. Волоські горіхи в харчо відіграють роль згущувача. Їх кількість можна змінювати в залежності від бажаної густоти супу.

Готову зажарку викладемо в каструлю.

Додамо рис. Варимо суп 10 хвилин.

Не перестарайтеся з рисом. Рис повинен бути в супі обов’язково, але після варіння він збільшується в 2,5 рази і з часом може перетворитися на кашу. Тому готуйте харчо на один день.

Викладемо запашний перець, суміш перців і лавровий лист. Посолити, поперчити суп. Готуємо під кришкою 3 хвилини.

Класичний суп харчо з яловичини з рисом

Зелень подрібнити, викладемо в суп. Доведемо до кипіння, відключимо вогонь. Залишимо харчо на плиті на 10 хвилин.

У кінзи, самий сильний сильний аромат в стеблі, а у петрушки краще використовувати листя.

Наваристое ароматне харчо – це кохання з першої ложки. Ситний суп можна подати з хлібом або грузинськими коржами.

Основні правила для супу харчо — м’ясо яловичина, томату мінімум, правильно вибрати кількість рису, приправа уцхо-сунелі або хмелі-сунелі. Спробуйте, це правда смачно.

Приємного апетиту!

І ще два рецепту цього чудового супу для приготування в домашніх умовах.

Рецепт класичного харчо з яловичини по-грузинська з волоським горіхом

Це домашній рецепт класичного харчо. Він дещо простіше в приготуванні і кількості інгредієнтів, але виходить також смачно, ароматно, по-грузинськи.

Інгредієнти на 3-літрову каструлю

  • 600 грам м’якоті яловичини
  • Рис — 120 грам
  • Цибуля — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Помідор — 1 шт.
  • Перець солодкий — 1 шт.
  • Соус ткемалі — 1-1,5 ст. л.
  • Волоські горіхи — 50 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Зелень (кінза, петрушка)
  • сіль за смаком
  • Уцхо-сунелі — 3 ч. л. (хмелі-сунелі)
  • Масло рослинне

Приготування

1. Насамперед ставимо варитися бульйон. У каструлю з холодною водою закладаємо м’ясо, доводимо до кипіння і варимо близько 1,5 годин.

Обов’язково прибирати утворюється піну, щоб бульйон залишився прозорим.

2. Поки вариться м’ясо готуємо інгредієнти. Чистимо і ріжемо кубиком цибулю. Солодкий перець спочатку соломкою, потім теж дрібним кубиком. З невеликою морквою чинимо так само. Помідор потрібно порізати як можна дрібніше.

3. У сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, обсмажуємо цибулю до прозорості, додаємо моркву, перець і соус ткемалі. Перемішуємо, трохи прогріваємо, викладаємо помідори, подрібнені волоські горіхи. Накриваємо кришкою, тушкуємо 10 хвилин.

4. Готове м’ясо витягуємо з бульйону, ріжемо на невеликі шматочки. У бульйон закладаємо промитий рис, варимо близько 20 хвилин.

5. Викладаємо нарізане м’ясо, обсмажені овочі, перемішуємо, доводимо до кипіння.

6. Викладаємо подрібнений часник, зелень і приправи. На повільному вогні варимо ще хвилин 5.

Густий, ароматний і дуже смачний суп готовий. Можна приступати до обіду.

Класичний грузинський рецепт харчо з яловичини з рисом в каструлі

Грузинський суп Харчо завжди виходить ароматним, ситним і неймовірно смачним. Суп харчо в Грузії – за популярністю можна порівняти тільки з борщем на Україні. Його готують на обід, їм пригощають гостей. Будь національний ресторан обов’язково має його у своєму меню.

Ингредиенты

  • Яловичина (реберця) – 300 гр.
  • Яловичина (лопатка) – 600 гр.
  • Рис (круглозерновой) – 5 ст. л.
  • Волоський горіх – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 6 шт.
  • Томати у власному соку – 300 гр.
  • Ткемалі – 4 ст. л.
  • Часник – 5-6 зубчиків
  • Зелень: кінза, петрушка
  • Гострий перець — 1 стручок

Приправы:

  • хмели-сунели
  • паприка
  • чорний мелений перець
  • перець запашний горошком -5-6 шт.
  • сіль
  • лавровий лист – 2 шт.

На це кількість продуктів 4 літри води.

Приготування

1. Наливаємо воду в каструлю, закладаємо реберця і лопатку яловичини очищену цибулину цілком, пару аркушів лаврушки і кілька горошин запашного перцю, столову ложку солі. Пов’язуємо пучок кінзи, відрізаємо стебла, відправляємо їх до м’яса.

2. Ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння, прибираючи з’являється піну. Зменшуємо вогонь і варимо 2-3 години.

3. Після того, як м’ясо зварилося, прибираємо цибулину і кінзу. М’ясо викладаємо на тарілку, щоб воно охолонуло. Бульйон краще процідити.

4. Беремо рис, перебираємо її, промиваємо до чистої води, заливаємо водою на 15-20 хвилин.

5. Цибулю ріжемо спочатку чверть кільцями, а потім дрібно рубаємо гострим ножем. Обсмажуємо його в сковороді з рослинним маслом до м’якості і прозорості.

6. Томати у власному соку викладаємо в тарілку, розминаємо виделкою, перекладаємо до цибулі. Томати дадуть чудовий колір супу і додадуть кислинку.

7. Додаємо приправи, паприку, хмелі-сунелі, мелена перець. Перемішуємо і наливаємо 4-5 столових ложок соусу ткемалі, це він дає основну кислинку супу. Закладаємо дрібно порубаний часник.

8. Волоські горіхи перебираємо, обсмажуємо на сухій сковороді. Перекладаємо в ступку і розтираємо до стану пасти. Відправляємо в заправку. Якщо вона вийшла трохи густий, можна додати пару ложок бульйону. Залишаємо тушкуватися 10 хвилин.

9. В чисту каструлю наливаємо проціджений бульйон. Ставимо на плиту. Зрізаємо м’ясо з кісток, нарізаємо середніми шматочками (сильно дрібнити не варто). Відправляємо його в киплячий бульйон.

10. Викладаємо заправку, додаємо промитий рис, варимо 15-20 хвилин. За цей час рис розвариться і дасть супу густоту.

11. Беремо стручок гострого перцю, очищаємо його від насіння, дрібно ріжемо і відправляємо в суп. Кількість нарізаного перцю визначайте по своєму смаку.

12. Перемішуємо суп, даємо поваритися кілька хвилин. Знімаємо з вогню, даємо трохи часу настоятися.

13. Розкладаємо по тарілках, додаємо дрібно нарізані листя кінзи і петрушки. Подаємо з грузинським лавашем. За бажанням можна додати сметани.

Готуйте із задоволенням! І приємного апетиту!