Привіт дорогі читачі! Сьогодні я вам розповім як приготувати гречаний суп з м’ясом яловичини. Супи вважаються більш легкозасвоюваною їжею, тому в нашій сім’ї без нього нікуди. Варимо такий дуже часто, діти його їдять з великим задоволенням.
Сама гречка (повна назва — гречка посівна) досить корисна крупа, будь хоч у першій страві приготовлена, хоч у другому. У ній багато корисних речовин і кислот, і звичайно ж вітамінів. Вона вважається дієтичним продуктом і рекомендується до вживання людям з проблемами шлунку і кишечника. А дітям, просто необхідна.
Завжди намагаємося варити перше з м’ясом на кісточці. Від неї виходить бульйон наваристим, ароматним. Тільки намагайтеся не втратити накип. Обов’язково знімайте при закипанні, а після додавання картоплі і крупи, піну. Тоді суп виходить з чистим бульйоном.
Можливо вам будуть цікаві наші домашні рецепти перших страв з яловичиною
- Борщ з яловичиною зі свіжої капусти
- Рецепт борщу з яловичиною на курячому бульйоні
Рецепт супу з яловичиною і картоплею в домашніх умовах
Сам рецепт досить простий, але результат порадує вас і ваших близьких. Дітки в нашій сім’ї теж не відмовляються від такого супу, їдять із задоволенням і просять добавки. Ну що ж, давайте приступати.
Кількість порцій 10 — 12. Час приготування 2 — 2,5 години.
Харчова цінність на 100 гр.: білки — 2,3 гр., жири — 0,9 гр., вуглеводи — 3,3 гр., калорійність — 30,4 ккал. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.
Нам буде потрібно:
- Картопля — 6 — 7 шт.
- М’ясо яловичини (у мене на кості) — 500 гр.
- Крупа гречана — 100 гр.
- Морква — 1 шт.
- Помідори (не тверді) — 1 — 2 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 гол.
- Кетчуп томатний (томатна паста) — 1 стіл. ложка
- Зелень (у мене кріп) — 1 стіл. ложка
- Сіль, перець, лавровий лист — за смаком.
Приготування супу
Отже, почнемо. Беремо 4-х літрову каструлю, наливаємо в неї воду і ставимо на сильний вогонь. М’ясо ретельно промиваємо (якщо у вас м’ясо на кістці, приділіть особливу увагу дрібним кісточках які утворюються при рубці), відправляємо в каструлю до закипання і закриваємо кришкою.
Як вода закипіла, знімаємо пінку, трохи підсолюємо і залишаємо нудитися на самому повільному вогні. Я переставляю на найменшу конфорку. Якщо м’ясо на кістці, то піни буде досить багато. Тому періодично на початку варіння необхідно додатково знімати пінку. Варимо наше м’ясо з закритою кришкою (інакше весь бульйон википить) протягом 1-1,5 годин.
А поки живе наша яловичина, приступаємо до підготовки овочів. Всі овочі добре промиваємо у воді. Картоплю очищаємо від шкірки, нарізаємо у довільній формі як вам більше подобається. Я ріжу не занадто крупно, так як їдять ще й діти. Відправляємо відстоюватися в холодну воду для того, щоб виділився зайвий крохмаль.
Відставляємо в сторону картоплю і йдемо далі. Морквину очистити, нарізати кружечками, гуртки ріжемо соломкою. При бажанні можете натерти на тертці.
Цибулю очищаємо від лушпиння, споліскують у воді і дрібно кришимо. Також можете цибулю і моркву обсмажити на сковороді з додаванням рослинної олії. Я не обсмажую, так як бульйон завдяки кістки виходить досить жирним. Якщо ще додати масло, буде перебір. Можна припустити (згасити).
Коли м’ясо буде готове (визначаємо по м’якості і відділення від кістки) викладаємо його на тарілку остигати для подальшої обробки. У киплячий бульйон відправляємо промитий картопля (воду злити), цибуля та морква. Після закипання варимо 10 хвилин. Може з’явитися піна, її краще прибрати.
А поки варяться овочі, підготуємо помідори. Моєму, вирізаємо плодоніжку, і нарізаємо невеликими квадратиками. Помідори слід брати м’які, якщо ж м’яких немає, обдайте їх окропом і зніміть жорстку шкірку. А потім і наріжте.
Тепер підготуємо гречку. Необхідну кількість раскидываем на столі і перебираємо від сміття і всіляких забруднень. У мене досить чиста гречка, якщо крупа брудна — краще додатково промити її кілька разів до чистої води.
Очищену гречку і помідори відправляємо в каструлю до овочів. У мене гречка швидко разваривающаяся, для готовність їй досить 7-10 хвилин. При необхідності додаємо в каструлю води і досолює суп по смаку. Варимо не більше 10 хвилин.
Далі обробляємо м’ясо звичним для вас способом, відокремлюємо від кісток і подрібнюємо на волокна або ріжемо ножем на шматочки. Беремо столову ложку кетчупу або томатної пасти і додаємо в суп. Туди ж відправляємо яловичину і перець (можна додати приправи за смаком, у мене суміш перців, для цього достатньо).
Варимо не більше 5-ти хвилин (інакше смак помідорів і кетчупу в супі загубиться). Додаємо лавровий лист і дрібно нарубану зелень. Ми покришити кріп, можна додати петрушку.
Закриваємо кришкою, відразу вимикаємо вогонь. Варити зелень і лавр не потрібно, їх нам необхідно запарити для додання більшого аромату стравам. Наполягаємо 5-10 хвилин.
Дуже смачний, домашній суп з яловичиною
Наш гречаний суп з м’ясом яловичини на кістці і помідорами готовий. При подачі до столу можете додати сметани або майонезу. Приємного вам апетиту!
Спробуйте, дуже вдалий варіант першого страви. У нашій родині подобається всім.