Борщ у нашій родині один з найбільш улюблених супів. Готуємо часто і в самих різних видах. Любимо зі свіжою капустою квашеною, іноді додаємо квасолю. Особливою популярністю користується суп приготований зі свининою з додаванням невеликого шматочка сала. Коли збираємо свіжі гриби, дуже смачний борщ виходить з подосиновиками і білими грибами.
В цьому супі багато овочів, тому він досить корисний, але найголовніше завжди виходить дуже смачним і дуже ситним. Прекрасний обід для всієї родини, особливо радує, що діти завжди беруть його на «Ура» і без добавки ніколи не обходиться. Сам процес приготування не простий, але результат того вартий.
Сьогодні ми з вами приготуємо борщ зі свіжою капустою і м’ясом яловичини. Також в статті я розповім вам секрет, як приготувати це блюдо насичено червоним і без втрати кольору. Отже, давайте приступимо до приготування.
Ось ще кілька рецептів, які вам можуть бути цікаві, подивіться.
- Борщ з квашеною капустою, буряком і куркою
- Рецепт зі свіжою капустою, яловичиною на курячому бульйоні
- Домашній борщ з куркою
- Борщ з квашеною капустою і куркою
Борщ зі свіжої капусти і буряком, з м’ясом яловичини на кістці
В цьому рецепті використовуємо м’ясо по повній програмі, варимо його і на бульйоні продовжуємо готувати суп. Якщо у вас вже є готова відварна яловичина, можна її використовувати, а суп варити на будь-якому іншому бульйоні, наприклад на курячому.
Калорійність на 100 гр. — 69.8 ккал. Білки — 8.5 гр. Жири — 0.4 гр. Вуглеводи — 8.1 гр. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Час приготування: 1.5-2 години. Кількість порцій: 9.
Нам буде потрібно:
- 300-400 гр. м’яса яловичини на кістці
- 100-150 гр. капусти білоголової
- 1 шт. буряка
- 0,5 чайної ложки соку лимона
- 4-5 бульб картоплі
- 1 шт. моркви
- 1 головка цибулі ріпчастої
- Сіль, спеції, зелень, сметана за смаком
Як приготувати борщ зі свіжою капустою
Для такої кількості інгредієнтів нам знадобиться каструля на 3,5-4 літри.
Відразу ставимо варитися буряк і м’ясо (окремо один від одного). Попередньо яловичину потрібно добре промити і залишити хвилин на 30 в холодній воді.
Так як нам потрібен насичений, смачний бульйон, м’ясо відразу кладемо в каструлю в холодну воду і ставимо на великий вогонь до закипання. Можна трохи посолити. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо на малому. Воно повинно поваритися не менше 1 години, а краще більше. Готовність можна визначити по тому, як воно відділяється від кістки, має бути м’яким і ніжним.
Під час варіння не забувайте обов’язково знімати накип.
Буряк варити до готовності, час залежить від розміру. Невеликий буряках достатньо 30-40 хвилин, у той час коли великого плоду хвилин 50-60. Дуже смачно виходить, якщо її запекти в духовці у фользі.
А поки варяться м’ясо і буряк, займемося підготовкою овочів. Овочі ретельно промиваємо і очищаємо від шкірки. Капусту дрібно шаткуємо або ж ріжемо невеликими кубиками. Кому як подобається. Картоплю ріжемо невеликими брусочками і відправляємо в ємність з холодною водою, щоб вона не стала темніти і вийшов зайвий крохмалю.
Цілу моркву нарізаємо кільцями, потім соломкою. Цибулину ріжемо на чотири частини і шаткуємо тонкими чверть кільцями. За бажанням їх можна обсмажити на сковороді в невеликій кількості рослинного масла. Але мені більше подобається, коли овочі не смажені, а варені, тому я закладаю в суп в сирому вигляді..
По готовності буряк остуджуємо і чистимо. Натираємо на дрібній тертці, зверху скроплюємо соком лимона. Саме сік лимона не дає кольором розсіюватися. Хтось використовують замість лимона оцет, але так як борщ у нашій родині їдять ще й діти, я думаю не зовсім корисно вживати їм в їжу оцет. Буряк відставляємо просочуватися соком і чекати своєї черги відправки в каструлю.
По готовності м’яса, дістаємо його з каструлі і відкладаємо остигати. Бульйон краще всього процідити. У каструлю доливаємо води, відправляємо в неї капусту і картоплю. Після закипання варимо на слабкому вогні хвилин 15-20.
Після закінчення часу, відправляємо в каструлю цибулю з морквою. Додаємо сіль, спеції за смаком і залишаємо варитися на повільному вогні 10-15 хвилин до готовності овочів. Я орієнтуюся на капусту, люблю коли вона з легкої сыринкой.
М’ясо до цього часу мав уже трохи охолонути. Відокремлюємо його від кістки і розбираємо звичними для вас порціями. Ми зазвичай ріжемо невеликими шматочками, зручними для їжі. Також відправляємо її в каструлю і додаємо буряк, все добре перемішуємо. Після закипання відразу вимикаємо плиту і даємо настоятися хвилин 5 — 10.
Порада: Для того, щоб колір борщу був насичений, буряк в каструлі з супом довго варити не можна. Чим довше вона прибуває в киплячій воді, тим світліший буде колір. Відразу після закипання слід вимкнути вогонь.
Борщ з яловичиною, свіжою капустою і буряком
Наш борщ з яловичиною на кістки і свіжою капустою готовий. Розкладаємо в порційні тарілки, додаємо сметану, дрібно нарізану зелень за бажанням (кріп, петрушку) і подаємо до столу. Прекрасний обід вийшов, перше вдалося на славу. Замість сметани можна використовувати майонез. Приємного апетиту!