Пиріг з куркою і грибами в духовці, закритий з дріжджового тіста

Всім привіт! Розповім як ми перший раз пекли пиріг з куркою і грибами. Нещодавно побачив цікавий рецепт з італійської кухні. Називається він Кальцоне. В Італії вважається аналогом закритої піци. Начинку для пирога можна використовувати практично будь-яку, як і в класичній піці. Можна приготувати в духовці або обсмажити на великій сковороді на олії.

Що показала наша спроба спекти італійський пиріг — перше, з чим зіткнулися, тісто вийшло рідкуватим, довелося додавати борошна. Друге начинки виявилося занадто багато. Правда залишки з успіхом використовували на наступний день для приготування фаршированих кабачків човників.

Тому представлені інгредієнти для цього рецепта, я трохи скорегував і кількість вказав той, який ми використовували при приготуванні цього пирога. Тісто робили м’яке, не круте, тому його легше розкачувати прямо на деку, щоб не ускладнювати собі перенесення пирога зі столу на деко.

Рецепт пирога з куркою і грибами з дріжджового тіста в духовці

Дуже вдала випічка вийшла. Є його краще теплим, але не гарячим. Коли розтоплений сир вже трохи схопиться і не буде розтікатися. Пиріг тоді зручніше різати і є. Залишилася не з’їденої невелика порція, чудово дочекалася в холодильнику сніданку. Вранці розігріли трохи в мікрохвильовці. Якість і смак анітрохи не змінилися. Про термін зберігання сказати нічого не можу, так як довше зберігати було нічого.

Калорійність 247 ккал. Така калорійність вказана у рецептурі, проте, вважаю, вона менше. Загальний час приготування 2 години.

Інгредієнти

Для тесту

  • Молоко — 200 мл
  • Цукор — 1 ч. л.
  • Сухі дріжджі — 2 ч. л.
  • Рослинна олія — 3 ст. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Пшеничне борошно — 250-300 гр.
  • Жовток для змащування — 1 яйце (для змащування)

Для начинки

  • Куряче філе — 250 гр.
  • Печериці — 250 гр.
  • Помідори — 3 шт.
  • Моцарелла — 200 гр.
  • Базилік — 1 пучок
  • Рослинне масло — 2 ст. л.
  • Сушений орегано — 3 ч. л. (прованські трави 2 ч. л.)
  • Томатна паста — 2-3 ст. л. (кетчуп)
  • Сіль, перець за смаком

Приготування

Починаємо з тіста.

Підігріваємо молоко, щоб було теплим, близько 40-45 градусів. Швидко зробити це можна в мікрохвильовці. Наливаємо його в миску, де будемо замішувати тісто. Висипаємо 2 чайні ложки сухих дріжджів. Додаємо ложку цукру. Розмішуємо, накриваємо харчовою або поліетиленовою плівкою і ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

Ми ставимо в духовку з включеною лампочкою підсвічування. Чекаємо, коли опара збільшиться в об’ємі в два рази.

Підійшла опару дістаємо з духовки, додаємо рослинне масло, сіль і просіваємо борошно. Замішуємо тісто, воно повинно вийти м’яким, якщо потрібно додаємо ще трохи борошна. Миску з тестом накриваємо плівкою і знову ставимо в тепле місце 40-50 хвилин.

Поки підходить тісто, приготуємо начинку. Куряче філе обполіскуємо, обсушуємо паперовими рушниками. Ми використовували курячу грудку. Розрізаємо її спочатку на пласти, а потім на невеликі шматочки. Помідори теж ріжемо на маленькі кубики. Моцарелу ріжемо тонкими кружальцями або пластиками. Базилік дрібно шаткуємо.

Гриби печериці обполіскуємо, обсушуємо, ріжемо невеликими шматочками.

Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо трохи олії. Викладаємо курку, злегка обсмажуємо, щоб всі шматочки стали світлого кольору (білі). Додаємо гриби. Перемішуємо, накриваємо кришкою. Тушкуємо начинку до тих пір, поки не випарується з’явилася рідина.

Після цього солимо, перчимо, посипаємо прованськими травами або сушеним орегано. Перемішуємо і гріємо під кришкою ще пару хвилин

Викладаємо начинку в окрему миску, даємо охолонути.

За цей час тісто збільшилося в двоє. Викладаємо його на подсыпанную борошном поверхню. Злегка обминаємо.

Ділимо весь обсяг тесту на дві рівні частини, скачуємо їх у кулі. Даємо відпочити 5-10 хвилин.

Беремо деко застеляємо пергаментним папером, подпыляем борошном. На ній розгортаємо в коло одну частину тіста, товщиною 0,5-1 див. Змащуємо томатною пастою. Ми використовували смачний кетчуп з прянощами і часником, дуже смачний. По краю кола залишаємо смужку близько 1 см для скріплення тесту.

На соус викладаємо шар обсмажених грибів з куркою. Далі йдуть нарізані помідори.

Закриваємо помідори тонкими кружальцями моцарелли, які посипаємо нарізаним базиліком. Другий шматок тесту розгортаємо в коло такого ж діаметру, як і перший. Закриваємо їм начинку, по краях скріплюємо з першим колом. Скріпити потрібно дуже добре, щоб при запіканні пиріг не розшарувалося. Беремо яйце, відокремлюємо жовток від білка. Кулінарної пензликом змащуємо поверхню пирога збитим жовтком.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Ставимо деко на середній рівень. Ми зазвичай при випічці, включаємо конвекцію. Випікаємо пиріг 30-35 хвилин. Перевіряємо готовність дерев’яною зубочисткою. По готовності, виймаємо деко і даємо пирогу охолонути хвилин 15.

Простий і смачний пиріг з куркою і грибами

З допомогою широкої обробної дошки, перевертаємо пиріг, прибираємо деко і знімаємо папір. Перевертаємо ще раз на велике блюдо або піднос. Можна починати пробувати.

Гострим ножем відрізаємо шматок. Робити це обережно, тому що шматок може поламатися, він дуже м’який через гарячого ще сиру.

Знімаємо пробу. Смак відмінний. Правда гарячим є не дуже зручно. Коли кальцоне охолоне більше, він легше ріжеться, можна шматок брати в руці і їсти з задоволенням. Випічка дуже сподобалася.

Відео про приготування закритого пирога з куркою і грибами

Точно таку ж випічку, вважаю, можна зробити з іншим м’ясом або рибою, з лісовими грибами, іншою зеленню і травами. Любителям таких пирогів, раджу спробувати.

Приємного апетиту!