Гарбуз запечений у духовці з рисом – прості і смачні рецепти

Друзі, радий знову вас вітати новим рецептом доступного, простого, але дуже пікантного страви. На черзі приготувати гарбуз у духовці. Зробити чудове блюдо можна практично в будь-який час року. У мене прекрасно збереглося кілька штук, вирощених на своєму городі. Ну а ті, хто не займається підсобним господарством, можуть купити в магазині, особливих проблем з цим немає.

Питання було тільки одне — як це зробити, щоб вийшло не банально? Поспішаю поділитися тим, як мені вдалося здивувати своїх гостей, подавши на святковий стіл ось такий гарбузовий горщик.

Гарбуз нафарширував начинкою з рису з сушенными фруктами, які роблю сам.

Гарбуз запечений у духовці з рисом і сухофруктами – простий і смачний рецепт

Такий гарбузовий горщик ефектно виглядає на святковому столі, але його можна приготувати і на звичайний обід. Я подавав його з куркою, але він хороший і як самостійне блюдо.

Отже, для приготування такого горщика з гарбуза знадобиться зовсім мало продуктів. Власне сама гарбуз, сухофрукти та рис.

Точних пропорцій немає, тому що все залежить від величини гарбуза. Ні солі, ні цукру, ні приправ не ставив, і це було правильне рішення — сушені фрукти чудово розкрили свій аромат, і рис ним просяк.

Як приготувати гарбуз у духовці цілком з рисом

Крок 1. Відварити заздалегідь рис до напівготовності, а гарбуз помити, зрізати верхівку, видалити насіння і частину м’якоті.

Крок 2. Гарбуз всередині змастити маслом (якщо хочете пісний плов, тоді трохи змастіть рослинною олією, але мені здається, що з вершковим смачніше), а до рису додати сухофрукти. У мене це часточки яблука, груші та персика, шматочки абрикоса, половинки сливи і вишні.

Як уже говорив, я сам сушу фрукти в спеціальній сушінню. У розпал чергового фруктового сезону обов’язково поділюся з вами докладніше, як це роблю. А поки покажу кілька фото.

1. Свіжі фрукти, нарізані тонкими часточками на піддонах для сушіння.

2. Піддони з фруктами вставлені в сушарку.

3. Готові яблука і груші.

4. Готові сушені сливи.

Крок 3. Отже, треба перемішати зварений рис з сушеними фруктами і нічого більше не варто додавати спецій. Хоча на ваш розсуд. Мені дуже сподобався смак, який надали рісу сухофрукти.

Крок 4. Нафаршируйте горщик і налийте зовсім трохи молока або вершків. Я налив буквально 50 грам вершків. Якщо робите пісний рис, то просто водичку додайте.

Крок 5. Накрийте відрізаною верхівкою, загорніть гарбузика у фольгу і поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку. У мене вона запікалася приблизно 1 годину 20 хвилин — все буде залежати від розміру гарбузового горщика.

Крок 6. Страва готова!

Гарбуз запечений в духовці цілком з рисом і сухофруктами

Виходить дуже ароматно.

Друзі, в гарбузовому горщику я готував і картоплю з м’ясом – теж вийшло дуже смачно!

Експериментуйте з начинками! Щоб не було всередині, погодьтеся, що така подача дуже ефектна!

Я подавав рис із сухофруктами з гарбуза з куркою, яку посолив, поперчил сумішшю з коріандром і на 2 години поставив в мультиварку на функцію «Гасіння». Але якщо полити такий рис медом, отримаємо смачне десертне ласощі.

Нагадаю тут, що раніше розповідав кілька рецептів такої запеченої гарбуза з різними рецептами на блозі Як смачно приготувати. Не забувайте, що гарбуз – дуже корисний продукт і регулярно включайте в свій раціон страви з неї.

Вийшло дуже пікантно! Горщик тільки змастив всередині м’яким маслом, ну і налив трохи (50 грам вершків) і все! В духовці 1 годину 20.

А я прощаюся з вами до наступного нового смачного рецепту!

Подивитеся ще варіанти страви з начинками з рису.

Гарбуз, запечена в духовці з солодкою начинкою з рису з родзинками і медом

Щоб приготувати цю страву, спочатку приготуйте рисову начинку, яка потім буде готуватися всередині гарбуза протягом години.

Час підготовки: 20 хвилин. Час приготування: 1 годину 20 хвилин Загальний час: 1 година 40 хвилин Вихід: 8 порцій.

Інгредієнти

  • гарбуз солодкий вагою близько 1,5 кг
  • 75 гр. вершкового масла
  • 1 ст. л. меду
  • 1 невелика цибулина, нарізана кубиками
  • 190 гр. білого довгозернистого рису (промитого)
  • 50 гр. білого родзинок
  • 60 гр. сушеної вишні
  • ½ склянки (50 гр.) подрібненого волоського горіха
  • ¾ ч. л. паприки
  • ¾ ч. л. меленого кмину
  • ¼ ч. л. духмяного перцю
  • 1 ч. л. сіль
  • ¼ склянки (60 мл) овочевого бульйону

Як запекти гарбуз у духовці з солодкою начинкою

  1. Розігрійте духовку до 180 C.
  2. Підготуйте гарбуз. Зріжте верхівку, залишивши кришку. Вийміть насіння і м’якоть.
  3. Розтопіть 1 столову ложку (15 гр.) вершкового масла і змішайте його з медом і дрібкою солі. Змастіть гарбуз зсередини медовим маслом.
  4. Зваріть рис до напівготовності в 1 літрі води в каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, готуйте одну хвилину, а потім зніміть з вогню.
  5. Накрийте і залиште на 10 хвилин. Злийте воду і перекладіть в миску для змішування.
  6. Розтопіть 1 столову ложку (15 г) вершкового масла в каструлі і додати цибулю. Готуйте протягом п’яти хвилин або до готовності.
  7. Змішайте цибулю з рисом. Додайте родзинки, сушену вишню, подрібнені волоські горіхи, паприку, кмин, запашний перець і сіль.
  8. Наріжте що залишився розм’якшене вершкове масло кубиками і додайте в рис.
  9. Поставте гарбуз на деко. Закладіть всередину рисову суміш і залийте зверху овочевим бульйоном. Накрийте зверху кришкою.
  10. Запікайте в духовці протягом 1 години або до тих пір, поки вона не стане м’якою.
  11. Дайте гарбузі настоятися 10 хвилин, потім зніміть кришку і наріжте на скибочки для подачі.

Блюдо готове, можна приступати до обіду.

Запечена цілком фарширована гарбуз — рецепт з начинкою з рису з грибами

Ніжна, солодка, запечена гарбуз, фарширована чудовою сумішшю рису, грибів, овочів, горіхів і журавлини. Прекрасне блюдо для святкового столу!

Час підготовки: 30 хвилин. Час приготування: 1 година 30 хвилин. Загальний час: 2 години. Калорійність 1 порції: 231 ккал. Вуглеводи: 38 гр. Білки: 6 гр. Жири: 9 гр.

Інгредієнти на 6 порцій

  • 60 грам нарізаних шматочків волоського горіха,
  • 1 гарбуз середнього розміру
  • 2 чайні ложки оливкової олії,
  • 1 середня цибулина, дрібно нарізана,
  • 3 великих зубчики часнику, дрібно нарізаних або видушених через прес,
  • 10 білих грибів, нарізаних невеликими шматочками,
  • 200 грам вареного і охолодженого рису,
  • 60 грам сушеної журавлини
  • 1 ч. л. сушеного орегано або суміші сушених трав,
  • невеликий пучок свіжого нарізаного шпинату,
  • 1 ч. л. сушеного чебрецю,
  • 1 ч. л. меленого кмину
  • сіль і перець за смаком

Як приготувати смачно гарбуз у духовці з начинкою

  1. Розігрійте духовку до 200 ° C.
  2. Обсмажте волоські горіхи в сковороді на середньому вогні протягом двох хвилин.
  3. Зніміть з вогню, покладіть в невелику миску і відставте в бік.
  4. Обсмажте цибулю і часник в одній чайній ложці олії до золотистого кольору.
  5. Додайте гриби і готуйте ще 1 хвилину, потім зніміть з вогню і дайте охолонути.
  6. Акуратно зріжте верхівку гарбуза.
  7. Видаліть волокнисті нутрощі і насіння.
  8. Змастіть зсередини оливковою олією, потім посоліть і поперчіть зсередини.
  9. Варений рис, сушену журавлину, нарізаний шпинат, волоські горіхи, зелень, кмин і обсмажені гриби в мисці добре перемішайте.
  10. Приправте за смаком сіллю і перцем.
  11. Ложкою перекладіть рисову суміш всередину гарбуза, ущільнюючи кожну порцію.
  12. Зверху закрийте відрізаною верхівкою, і загорніть у фольгу.
  13. Поставте на деко і запікайте близько 1 години 30 хвилин до готовності.
  14. Дістаньте з духовки і залиште мінімум на 30 хвилин.
  15. Наріжте і подавайте на стіл.

Фарширована гарбуз з грибами і рисом і журавлиною запечена в духовці цілком

Ця фарширована гарбуз з грибами, рисом і журавлиною стане приголомшливим стравою на святковому столі.

Ніжна запечена гарбуз, фарширована сумішшю басматі і дикого рису, цибулею, грибами, журавлиною, горіхами пекан і свіжою зеленню, посипана зернами граната.

Інгредієнти

  • Гарбуз середнього розміру близько 1 кг
  • Рис будь. Я використовував суміш басматі і дикого рису.
  • Гриби будь-які.
  • Цибуля (червоний або білий)
  • Часник
  • Сушена журавлина
  • Апельсинова цедра
  • Горіхи пекан
  • Овочевий бульйон
  • Спеції – мелений запашний перець, мускатний горіх і паличка кориці
  • Свіжі трави – кріп і петрушка.
  • Насіння граната для прикраси.

Як приготувати гарбуз у духовці

  1. Зріжте верхівку гарбуза і відкладіть її в сторону.
  2. Видаліть насіння і волокнисту м’якоть зсередини.
  3. Змастіть гарбуз і кришку оливковою олією і щедро приправити.
  4. Запікайте в духовці при 200 градусів близько 30-40 хвилин або поки вона не стане м’якою.
  5. Злегка обсмажте очищений і дрібно нарізаний цибулю на оливковій олії до м’якості.
  6. Додайте подрібнений часник, паличку кориці, мускатний горіх, мелений запашний перець і гриби.
  7. Обсмажуйте, поки гриби не почнуть купувати золотистий відтінок.
  8. Додайте рис і овочевий бульйон. Накрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 10-15 хвилин до м’якості рису.
  9. Зніміть з вогню, рис вилкою розімніть і додайте сушену журавлину, горіхи пекан і зелень.
  10. Нафаршируйте начинкою гарбуз і поставте в духовку ще на 5 хвилин.
  11. Подаючи посипте гранатовими зернами.

Подавайте разом із смаженим м’ясом. Особливо добре поєднується з смаженою куркою, індичкою або свининою.

Запечена цілком гарбуз з рисом — рецепт приготування в духовці

Цей рецепт запеченої цілком гарбуза, фарширований рисом, стане чудовою сімейною вечерею або недільним обідом для вас і ваших близьких!

Час приготування: 10 хвилин. Час приготування: 1 година 12 хвилин

Інгредієнти на 4 порції

Для гарбуза

  • 1 ціла гарбуз середнього розміру
  • Оливкове масло
  • Морська сіль

Для рису харісса

  • 150 гр. промитого рису довгозерного
  • Вода
  • 1 червона цибулина, нарізана кубиками
  • 3 роздавлених зубчика часнику
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. насіння кмину
  • 1 ч. л. орегано
  • 1 ст. л. копченої паприки
  • 2 ст. л. пасти харісса або суміш гострих перців
  • 3-4 середніх нарізаних помідорів
  • Жменю волоських горіхів, підсмажених і крупно нарізаних
  • Жменю свіжого чебрецю
  • Морська сіль і чорний перець

Для смажених насіннячок

  • Гарбузове насіння
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • Морська сіль
  • 1/2 ч. л. копченої паприки

Як приготувати фаршировану гарбуз

  1. Увімкніть на розігрів духовку до 180 градусів
  2. Акуратно зріжте верхівку гарбуза і видаліть насіння.
  3. Поставте на деко і змастіть всередині оливковою олією і морською сіллю.
  4. Помістіть в духовку і запікайте протягом 45 хвилин.
  5. Приготуйте рис у відповідності з інструкціями на упаковці.
  6. На сковороді розігрійте оливкову олію. Обсмажте нарізану цибулю на середньому вогні 7-8 хвилин до м’якості.
  7. Тепер додайте часник і спеції. Обсмажуйте ще хвилину.
  8. Додайте пасту харісса, нарізані помідори і варений рис.
  9. Готуйте 5-6 хвилин, потім додайте інші інгредієнти (волоські горіхи, чебрець і приправи).
  10. Дістаньте гарбуз з духовки, акуратно заповніть рисовою сумішшю і запікайте ще 20 хвилин під кришкою.

Для приготування смажених насіннячок

  1. Видаліть м’якоть, промийте, а потім розкладіть насіння на деко.
  2. Збризніть оливковою олією, сіллю і копченої паприкою
  3. Поставте в духовку і обсмажуйте близько 10 хвилин, поки вона не підрум’яниться.

Гарбуз у духовці цілком з рисом — смачний рецепт приготування

Солодка запечений гарбуз з горіховою начинкою, ароматним рисом і гострим барбарисом. Подавайте як основне блюдо з зеленим салатом.

Час підготовки: 20 хвилин, приготування 1 годину 25 хвилин.

Інгредієнти

  • 1/3 склянки несолоних фісташкових горіхів
  • 1 маленька гарбуз близько 600 гр.
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 червоних цибулини, тонко нарізані
  • 6 зубчиків часнику, дрібно нарізаних
  • 1 столова ложка насіння коріандру
  • 4 стручка зеленого кардамону, подрібнені
  • 1 чайна ложка меленої кориці
  • щіпка свіжого тертого мускатного горіха
  • Щіпка шафрану
  • 1 червоний перець чилі за смаком, очищений від насіння і дрібно нарізаний кубиками
  • 2,5 столових ложки сушеного барбарису
  • 2 столові ложки родзинок
  • 50-60 гр. довгозернистого рису
  • 120 мл овочевого бульйону
  • 1 чайна ложка подрібненої сушеної апельсинової цедри
  • салат для подачі

Як приготувати

  1. Підсмажте фісташки в гарячій сухій сковороді протягом 2-3 хвилин, перемішуючи, поки не підрум’яняться.
  2. Зріжте верхівку гарбуза, залишивши кришку, і великою ложкою видаліть насіння.
  3. Розігрійте духовку до 220 градусів.
  4. Розігрійте масло в сотейнику на середньому вогні. Обсмажте цибулю протягом 10 хвилин до рум’яного кольору.
  5. Потім додайте часник, насіння коріандру, кардамон, корицю, мускатний горіх, шафран і чилі і готуйте ще 3 хвилини, регулярно помішуючи.
  6. Додайте барбарис і родзинки, потім рис і запашні фісташки.
  7. Перемішайте, щоб покрити рис і обсмажуйте його протягом 2-3 хвилин.
  8. Додайте бульйон, апельсинову цедру і доведіть до кипіння.
  9. Готуйте протягом 6 хвилин, потім відразу ж зніміть з вогню.
  10. Викладіть в гарбуз рисову суміш, накрийте кришкою.
  11. Загорніть її в смужку вологою пергаментного паперу, а потім в алюмінієву фольгу.
  12. Поставте на деко і запікайте в духовці від 45 хвилин до 1 години, до готовності гарбуза.
  13. Подавайте, нарізавши на часточки з листям салату, овочами або м’ясом.

Приємного апетиту! Готуйте із задоволенням! Успіхів у кулінарії!