Друзі, радий знову вас вітати новим рецептом доступного, простого, але дуже пікантного страви. На черзі приготувати гарбуз у духовці. Зробити чудове блюдо можна практично в будь-який час року. У мене прекрасно збереглося кілька штук, вирощених на своєму городі. Ну а ті, хто не займається підсобним господарством, можуть купити в магазині, особливих проблем з цим немає.
Питання було тільки одне — як це зробити, щоб вийшло не банально? Поспішаю поділитися тим, як мені вдалося здивувати своїх гостей, подавши на святковий стіл ось такий гарбузовий горщик.
Гарбуз нафарширував начинкою з рису з сушенными фруктами, які роблю сам.
Гарбуз запечений у духовці з рисом і сухофруктами – простий і смачний рецепт
Такий гарбузовий горщик ефектно виглядає на святковому столі, але його можна приготувати і на звичайний обід. Я подавав його з куркою, але він хороший і як самостійне блюдо.
Отже, для приготування такого горщика з гарбуза знадобиться зовсім мало продуктів. Власне сама гарбуз, сухофрукти та рис.
Точних пропорцій немає, тому що все залежить від величини гарбуза. Ні солі, ні цукру, ні приправ не ставив, і це було правильне рішення — сушені фрукти чудово розкрили свій аромат, і рис ним просяк.
Як приготувати гарбуз у духовці цілком з рисом
Крок 1. Відварити заздалегідь рис до напівготовності, а гарбуз помити, зрізати верхівку, видалити насіння і частину м’якоті.
Крок 2. Гарбуз всередині змастити маслом (якщо хочете пісний плов, тоді трохи змастіть рослинною олією, але мені здається, що з вершковим смачніше), а до рису додати сухофрукти. У мене це часточки яблука, груші та персика, шматочки абрикоса, половинки сливи і вишні.
Як уже говорив, я сам сушу фрукти в спеціальній сушінню. У розпал чергового фруктового сезону обов’язково поділюся з вами докладніше, як це роблю. А поки покажу кілька фото.
1. Свіжі фрукти, нарізані тонкими часточками на піддонах для сушіння.
2. Піддони з фруктами вставлені в сушарку.
3. Готові яблука і груші.
4. Готові сушені сливи.
Крок 3. Отже, треба перемішати зварений рис з сушеними фруктами і нічого більше не варто додавати спецій. Хоча на ваш розсуд. Мені дуже сподобався смак, який надали рісу сухофрукти.
Крок 4. Нафаршируйте горщик і налийте зовсім трохи молока або вершків. Я налив буквально 50 грам вершків. Якщо робите пісний рис, то просто водичку додайте.
Крок 5. Накрийте відрізаною верхівкою, загорніть гарбузика у фольгу і поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку. У мене вона запікалася приблизно 1 годину 20 хвилин — все буде залежати від розміру гарбузового горщика.
Крок 6. Страва готова!
Гарбуз запечений в духовці цілком з рисом і сухофруктами
Виходить дуже ароматно.
Друзі, в гарбузовому горщику я готував і картоплю з м’ясом – теж вийшло дуже смачно!
Експериментуйте з начинками! Щоб не було всередині, погодьтеся, що така подача дуже ефектна!
Я подавав рис із сухофруктами з гарбуза з куркою, яку посолив, поперчил сумішшю з коріандром і на 2 години поставив в мультиварку на функцію «Гасіння». Але якщо полити такий рис медом, отримаємо смачне десертне ласощі.
Нагадаю тут, що раніше розповідав кілька рецептів такої запеченої гарбуза з різними рецептами на блозі Як смачно приготувати. Не забувайте, що гарбуз – дуже корисний продукт і регулярно включайте в свій раціон страви з неї.
Вийшло дуже пікантно! Горщик тільки змастив всередині м’яким маслом, ну і налив трохи (50 грам вершків) і все! В духовці 1 годину 20.
А я прощаюся з вами до наступного нового смачного рецепту!
Подивитеся ще варіанти страви з начинками з рису.
Гарбуз, запечена в духовці з солодкою начинкою з рису з родзинками і медом
Щоб приготувати цю страву, спочатку приготуйте рисову начинку, яка потім буде готуватися всередині гарбуза протягом години.
Час підготовки: 20 хвилин. Час приготування: 1 годину 20 хвилин Загальний час: 1 година 40 хвилин Вихід: 8 порцій.
Інгредієнти
- гарбуз солодкий вагою близько 1,5 кг
- 75 гр. вершкового масла
- 1 ст. л. меду
- 1 невелика цибулина, нарізана кубиками
- 190 гр. білого довгозернистого рису (промитого)
- 50 гр. білого родзинок
- 60 гр. сушеної вишні
- ½ склянки (50 гр.) подрібненого волоського горіха
- ¾ ч. л. паприки
- ¾ ч. л. меленого кмину
- ¼ ч. л. духмяного перцю
- 1 ч. л. сіль
- ¼ склянки (60 мл) овочевого бульйону
Як запекти гарбуз у духовці з солодкою начинкою
- Розігрійте духовку до 180 C.
- Підготуйте гарбуз. Зріжте верхівку, залишивши кришку. Вийміть насіння і м’якоть.
- Розтопіть 1 столову ложку (15 гр.) вершкового масла і змішайте його з медом і дрібкою солі. Змастіть гарбуз зсередини медовим маслом.
- Зваріть рис до напівготовності в 1 літрі води в каструлі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, готуйте одну хвилину, а потім зніміть з вогню.
- Накрийте і залиште на 10 хвилин. Злийте воду і перекладіть в миску для змішування.
- Розтопіть 1 столову ложку (15 г) вершкового масла в каструлі і додати цибулю. Готуйте протягом п’яти хвилин або до готовності.
- Змішайте цибулю з рисом. Додайте родзинки, сушену вишню, подрібнені волоські горіхи, паприку, кмин, запашний перець і сіль.
- Наріжте що залишився розм’якшене вершкове масло кубиками і додайте в рис.
- Поставте гарбуз на деко. Закладіть всередину рисову суміш і залийте зверху овочевим бульйоном. Накрийте зверху кришкою.
- Запікайте в духовці протягом 1 години або до тих пір, поки вона не стане м’якою.
- Дайте гарбузі настоятися 10 хвилин, потім зніміть кришку і наріжте на скибочки для подачі.
Блюдо готове, можна приступати до обіду.
Запечена цілком фарширована гарбуз — рецепт з начинкою з рису з грибами
Ніжна, солодка, запечена гарбуз, фарширована чудовою сумішшю рису, грибів, овочів, горіхів і журавлини. Прекрасне блюдо для святкового столу!
Час підготовки: 30 хвилин. Час приготування: 1 година 30 хвилин. Загальний час: 2 години. Калорійність 1 порції: 231 ккал. Вуглеводи: 38 гр. Білки: 6 гр. Жири: 9 гр.
Інгредієнти на 6 порцій
- 60 грам нарізаних шматочків волоського горіха,
- 1 гарбуз середнього розміру
- 2 чайні ложки оливкової олії,
- 1 середня цибулина, дрібно нарізана,
- 3 великих зубчики часнику, дрібно нарізаних або видушених через прес,
- 10 білих грибів, нарізаних невеликими шматочками,
- 200 грам вареного і охолодженого рису,
- 60 грам сушеної журавлини
- 1 ч. л. сушеного орегано або суміші сушених трав,
- невеликий пучок свіжого нарізаного шпинату,
- 1 ч. л. сушеного чебрецю,
- 1 ч. л. меленого кмину
- сіль і перець за смаком
Як приготувати смачно гарбуз у духовці з начинкою
- Розігрійте духовку до 200 ° C.
- Обсмажте волоські горіхи в сковороді на середньому вогні протягом двох хвилин.
- Зніміть з вогню, покладіть в невелику миску і відставте в бік.
- Обсмажте цибулю і часник в одній чайній ложці олії до золотистого кольору.
- Додайте гриби і готуйте ще 1 хвилину, потім зніміть з вогню і дайте охолонути.
- Акуратно зріжте верхівку гарбуза.
- Видаліть волокнисті нутрощі і насіння.
- Змастіть зсередини оливковою олією, потім посоліть і поперчіть зсередини.
- Варений рис, сушену журавлину, нарізаний шпинат, волоські горіхи, зелень, кмин і обсмажені гриби в мисці добре перемішайте.
- Приправте за смаком сіллю і перцем.
- Ложкою перекладіть рисову суміш всередину гарбуза, ущільнюючи кожну порцію.
- Зверху закрийте відрізаною верхівкою, і загорніть у фольгу.
- Поставте на деко і запікайте близько 1 години 30 хвилин до готовності.
- Дістаньте з духовки і залиште мінімум на 30 хвилин.
- Наріжте і подавайте на стіл.
Фарширована гарбуз з грибами і рисом і журавлиною запечена в духовці цілком
Ця фарширована гарбуз з грибами, рисом і журавлиною стане приголомшливим стравою на святковому столі.
Ніжна запечена гарбуз, фарширована сумішшю басматі і дикого рису, цибулею, грибами, журавлиною, горіхами пекан і свіжою зеленню, посипана зернами граната.
Інгредієнти
- Гарбуз середнього розміру близько 1 кг
- Рис будь. Я використовував суміш басматі і дикого рису.
- Гриби будь-які.
- Цибуля (червоний або білий)
- Часник
- Сушена журавлина
- Апельсинова цедра
- Горіхи пекан
- Овочевий бульйон
- Спеції – мелений запашний перець, мускатний горіх і паличка кориці
- Свіжі трави – кріп і петрушка.
- Насіння граната для прикраси.
Як приготувати гарбуз у духовці
- Зріжте верхівку гарбуза і відкладіть її в сторону.
- Видаліть насіння і волокнисту м’якоть зсередини.
- Змастіть гарбуз і кришку оливковою олією і щедро приправити.
- Запікайте в духовці при 200 градусів близько 30-40 хвилин або поки вона не стане м’якою.
- Злегка обсмажте очищений і дрібно нарізаний цибулю на оливковій олії до м’якості.
- Додайте подрібнений часник, паличку кориці, мускатний горіх, мелений запашний перець і гриби.
- Обсмажуйте, поки гриби не почнуть купувати золотистий відтінок.
- Додайте рис і овочевий бульйон. Накрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 10-15 хвилин до м’якості рису.
- Зніміть з вогню, рис вилкою розімніть і додайте сушену журавлину, горіхи пекан і зелень.
- Нафаршируйте начинкою гарбуз і поставте в духовку ще на 5 хвилин.
- Подаючи посипте гранатовими зернами.
Подавайте разом із смаженим м’ясом. Особливо добре поєднується з смаженою куркою, індичкою або свининою.
Запечена цілком гарбуз з рисом — рецепт приготування в духовці
Цей рецепт запеченої цілком гарбуза, фарширований рисом, стане чудовою сімейною вечерею або недільним обідом для вас і ваших близьких!
Час приготування: 10 хвилин. Час приготування: 1 година 12 хвилин
Інгредієнти на 4 порції
Для гарбуза
- 1 ціла гарбуз середнього розміру
- Оливкове масло
- Морська сіль
Для рису харісса
- 150 гр. промитого рису довгозерного
- Вода
- 1 червона цибулина, нарізана кубиками
- 3 роздавлених зубчика часнику
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. насіння кмину
- 1 ч. л. орегано
- 1 ст. л. копченої паприки
- 2 ст. л. пасти харісса або суміш гострих перців
- 3-4 середніх нарізаних помідорів
- Жменю волоських горіхів, підсмажених і крупно нарізаних
- Жменю свіжого чебрецю
- Морська сіль і чорний перець
Для смажених насіннячок
- Гарбузове насіння
- 1 ст. л. оливкової олії
- Морська сіль
- 1/2 ч. л. копченої паприки
Як приготувати фаршировану гарбуз
- Увімкніть на розігрів духовку до 180 градусів
- Акуратно зріжте верхівку гарбуза і видаліть насіння.
- Поставте на деко і змастіть всередині оливковою олією і морською сіллю.
- Помістіть в духовку і запікайте протягом 45 хвилин.
- Приготуйте рис у відповідності з інструкціями на упаковці.
- На сковороді розігрійте оливкову олію. Обсмажте нарізану цибулю на середньому вогні 7-8 хвилин до м’якості.
- Тепер додайте часник і спеції. Обсмажуйте ще хвилину.
- Додайте пасту харісса, нарізані помідори і варений рис.
- Готуйте 5-6 хвилин, потім додайте інші інгредієнти (волоські горіхи, чебрець і приправи).
- Дістаньте гарбуз з духовки, акуратно заповніть рисовою сумішшю і запікайте ще 20 хвилин під кришкою.
Для приготування смажених насіннячок
- Видаліть м’якоть, промийте, а потім розкладіть насіння на деко.
- Збризніть оливковою олією, сіллю і копченої паприкою
- Поставте в духовку і обсмажуйте близько 10 хвилин, поки вона не підрум’яниться.
Гарбуз у духовці цілком з рисом — смачний рецепт приготування
Солодка запечений гарбуз з горіховою начинкою, ароматним рисом і гострим барбарисом. Подавайте як основне блюдо з зеленим салатом.
Час підготовки: 20 хвилин, приготування 1 годину 25 хвилин.
Інгредієнти
- 1/3 склянки несолоних фісташкових горіхів
- 1 маленька гарбуз близько 600 гр.
- 2 столові ложки оливкової олії
- 2 червоних цибулини, тонко нарізані
- 6 зубчиків часнику, дрібно нарізаних
- 1 столова ложка насіння коріандру
- 4 стручка зеленого кардамону, подрібнені
- 1 чайна ложка меленої кориці
- щіпка свіжого тертого мускатного горіха
- Щіпка шафрану
- 1 червоний перець чилі за смаком, очищений від насіння і дрібно нарізаний кубиками
- 2,5 столових ложки сушеного барбарису
- 2 столові ложки родзинок
- 50-60 гр. довгозернистого рису
- 120 мл овочевого бульйону
- 1 чайна ложка подрібненої сушеної апельсинової цедри
- салат для подачі
Як приготувати
- Підсмажте фісташки в гарячій сухій сковороді протягом 2-3 хвилин, перемішуючи, поки не підрум’яняться.
- Зріжте верхівку гарбуза, залишивши кришку, і великою ложкою видаліть насіння.
- Розігрійте духовку до 220 градусів.
- Розігрійте масло в сотейнику на середньому вогні. Обсмажте цибулю протягом 10 хвилин до рум’яного кольору.
- Потім додайте часник, насіння коріандру, кардамон, корицю, мускатний горіх, шафран і чилі і готуйте ще 3 хвилини, регулярно помішуючи.
- Додайте барбарис і родзинки, потім рис і запашні фісташки.
- Перемішайте, щоб покрити рис і обсмажуйте його протягом 2-3 хвилин.
- Додайте бульйон, апельсинову цедру і доведіть до кипіння.
- Готуйте протягом 6 хвилин, потім відразу ж зніміть з вогню.
- Викладіть в гарбуз рисову суміш, накрийте кришкою.
- Загорніть її в смужку вологою пергаментного паперу, а потім в алюмінієву фольгу.
- Поставте на деко і запікайте в духовці від 45 хвилин до 1 години, до готовності гарбуза.
- Подавайте, нарізавши на часточки з листям салату, овочами або м’ясом.
Приємного апетиту! Готуйте із задоволенням! Успіхів у кулінарії!