Хрусткі мариновані огірки на зиму в банках — пальчики оближеш

Сьогодні хочу поділитися рецептом маринованих огірків на зиму з зеленим горошком для салатів.

Прогулюючись по супермаркету напередодні нового року, у відділі кулінарії, ми виявили цікаві капронові відерця з написом «Олів’є» та «Крабовий салат». Ці напівфабрикати треба було просто заправити майонезом і смачне блюдо у вас на столі. Ми взяли ідею на замітку і під час закачування огірків на зиму для майбутнього «Олів’є» випадково виявили миску з зеленим горошком, сиротливо стоїть на краю столу.

Ось тут у нас і виникла ідея об’єднати дві заготовки в одній банці і приготувати мариновані огірки з горошком. Рецепт був випробуваний в минулому році і схвалений всією родиною. Заготівля з консервованого горошку з огірками вийшла смачною. Огірки в цьому році в нашій місцевості вродили, ціна на базарі дуже приємна і тому ми вирішили повторити заготівлю огірків із зеленим горошком.

Пропоную вам покроковий рецепт приготування заготовки для «Олів’є». Для рецепту підійдуть невеликі огірки з щільною м’якоттю, тонкокорі, бажано тільки з грядки. При виборі горошку віддайте перевагу сорту «цукровий» молочної стиглості, яскраво — зеленого кольору без жовтизни.

Для того, щоб виключити бомбаж, ретельно стерилізуйте банки і кришки, промивайте овочі і трави і відварюйте горох не менше 30 хвилин. Як зручно швидко простерилізувати прочитайте тут.

Мариновані огірки на зиму в банках, для салату Олів’є з горошком

Для заготівлі використовувати кухонну сіль кам’яну, йодований аналог додасть закуски неприємний післясмак. Спеції і ароматні трави можна підібрати виходячи зі своїх переваг.

Рецепт заготівлі дано з розрахунку для банки ємністю 1 літр. Це кількість продуктів як раз підійде для приготування салату «Олів’є» на сімейне торжество.

Інгредієнти на 1 літрову банку:

  • огірки – 3-4 штуки
  • горошок (чиста вага) – 250-300 гр.
  • базилік – 2 гілочки
  • петрушка – 3 гілочки
  • сіль – 40 гр.
  • цукор -65 гр.
  • оцет 9% – 40 мл

Приготування

Лускаємо горох, промиваємо його в проточній воді.

Відкидаємо горошини на сито і перекладаємо в каструлю. Заливаємо горох водою варимо 30 хвилин при слабкому кипінні.

Огірки при необхідності замочуємо на 2 години. Якщо овочі були тільки зібрані, замочувати їх не потрібно. Відрізаємо у огірків кінчики, розрізаємо огірки навпіл.

Вимиту банку стерилізуємо протягом 5 хвилин над гарячою парою, кришку ошпарюємо. Зелень промиваємо і просушуємо на бавовняному рушник. Викладаємо зелень на дно банки.

Розкладаємо огірки в банку.

Відварений горох відкидаємо на сито, заповнюємо банку горохом в проміжках між огірками. Можна злегка струсити заготівлю або легенько постукати банкою об стіл.

Додаємо сіль і цукор.

Вливаємо в банку киплячу воду до верху.

Закручуємо банку гвинтовою кришкою не до кінця. Закутуємо заготівлю рушником і залишаємо на 40 хвилин для прогрівання.

Зливаємо розсіл з допомогою спеціальної кришки з отворами в каструлю. Кип’ятимо його протягом 1 хвилини.

В банку додаємо оцет і заливаємо розсолом доверху. Якщо маринаду не вистачить, просто додайте окріп (підготуйте заздалегідь).

Закручуємо заготівлю, перевіримо її на герметичність. Встановлюємо баночку на кришку, закутуємо в ковдру і залишаємо до охолодження.

Огірки, мариновані на зиму з зеленим горошком для Олів’є

Заготівля прекрасно зберігається в сухому темному місці протягом року. Баночка дуже апетитно виглядає, її можна красиво оформити і подарувати на новий рік. Огірки хрусткі і дуже смачні. Не виливайте розсіл від цієї заготовки, на його основі можна приготувати прекрасне печиво, пряники або використовувати його як добавку до рассольнику.

Але найголовніше таку заготовку зручно використовувати для приготування різних салатів, залишається тільки огірки порізати на дрібні кубики або тонкі кухлі.

Ще три рецепти приготування огірків з зеленим горошком на зиму

Хрусткі мариновані огірки на зиму на 1 літрову банку без стерилізації

Інгредієнти на 1 літрову банку

  • 430 грамів огірків
  • 200 грам зеленого горошку
  • 1/4 аркуша хрону
  • 1 парасольку кропу
  • 2 листи вишні
  • по 2 горошини чорного і запашного перцю
  • 1 шт. гвоздики
  • 1 ч. л. солі
  • 2 ч. л. цукру
  • 1/3 ч. л. лимонної кислоти

Приготування:

1. Зелений горошок засипаємо в каструлю з водою і варимо в киплячій воді 15-20 хвилин.

2. Зварений горох відкидаємо на друшляк і промиваємо холодною водою.

3. У огірків обрізаємо кінчики, розрізаємо за вздовж на 4 частини.

4. На дно стерильної банки укладаємо спеції, листи вишні, парасолька кропу і шматочок хрону.

5. Закладаємо вертикально і по можливості щільно нарізані огірки.

6. Засипаємо зверху горошок, заливаємо до самого краю окропом.

7. Накриваємо стерильною кришкою і залишаємо на 15 хвилин.

8. Зливаємо воду в каструлю, розмішуємо у воді сіль і цукор, кип’ятити 1 хвилину.

9. Заливаємо розсіл у банку, додаємо лимонну кислоту, закатуємо кришкою.

10. Перевіряємо на герметичність, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Хрусткі мариновані огірки без стерилізації з зеленим горошком для салату

Інгредієнти на 4 банки по 0,5 л.

  • 800гр. огірків
  • 800 гр. зеленого горошку
  • зелень (парасольки кропу, хрін)
  • 4 зубчики часнику
  • 2 ст. л. солі
  • 4 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. оцту 9%
  • вода — скільки увійде в банки

Приготування:

Крок 1. Огірки перебираємо, заливаємо на 2-3 години холодною водою, промиваємо й обсушуємо.

Крок 2. Зелений горошок висипаємо в киплячу воду, варимо 10 хвилин. Зливаємо і промиваємо під холодною водою.

Крок 3. В стерилізовані банки закладаємо зелень, часник.

Крок 4. Вертикально викладаємо огірки, в порожнечі засипаємо зелений горошок.

Крок 5. Заливаємо банки окропом, накриваємо кришкою, залишаємо на 15 хвилин.

Крок 6. Зливаємо воду в каструлю, кип’ятимо і знову заливаємо в огірки на 15 хвилин.

Крок 7. Зливаємо ще раз воду, доводимо до кипіння, розводимо 4 ложки цукру і 2 ложки сіль. Виливаємо оцет і варимо 1 хвилину.

Крок 8. Розливаємо маринад по банках, закатуємо кришками. Перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Мариновані огірки з зеленим горошком на зиму в 1 літрових банках без стерилізації

Для приготування можна додати зернисту гірчицю, коріандр, інші запашні трави.

На 4 однолітрових банок у мене пішло близько двох кілограмів огірків.

Інгредієнти:

Нам буде потрібно:

  • 2 кг огірків
  • 2 склянки зеленого горошку

На 1 літрову банку потрібно:

  • 350 мл. води
  • 1 чайна ложка солі
  • 2 чайні ложки цукру
  • 1 лавровий лист
  • 3-4 горошини запашного перцю
  • Парасольку кропу
  • 30 мл оцту 9%
  • 1-2 зубчики часнику
  • 3-4 листочки вишні
  • 1 листок хрону
  • 1-2 листків чорної смородини свіжі

Приготування:

1. Огірки замочити в холодній воді годин на 5. Після чого промити, обрізати кінчики.

2. Зелений горошок відварити в каструлі близько 15-20 хвилин, відкинути на друшляк і промити холодною водою.

3. В простерилізовані банки розкласти кріп, часник, лавровий лист, смородину, запашний і чорний перець, листя хрону і вишні.

4. Заповнити щільно огірками, порожнечі засипати зеленим горошком. Залити крутим окропом, накрити кришкою, залишити на 15 хвилин.

5. Злити воду в каструлю, ще раз закип’ятити, залити знову в банки і залишити на 15 хвилин.

6. У каструлю налити 350 мл води на банку, додати цукор, сіль, поставити кип’ятитися. Додати оцет, прокип’ятити 5 хвилин.

7. З огірків злити воду, залити розсолом, закрутити кришками. Перевірити на герметичність, поставити банки догори дном, добре укутати і залишити остигати.

Овочеве асорті для салатів Олів’є готово. Взимку такі мариновані огірочки, як не можна краще підійдуть для приготування салату.