Торт Медовик – класичний рецепт радянського часу. Домашній рецепт Медовика зі сметанним кремом

Привіт, друзі! Сьогодні будемо готувати один з найпоширеніших десертів російської кухні – торт Медовик. Рецептів приготування цього торта багато, але класичний – це 10 розкатаних коржів з тіста, основа якого робиться на паровій бані. А прошарок – збита сметана з цукром. Готовий торт обсипається крихтою із залишків коржів.

Я люблю високі торти. І медовик якраз такий і виходить – 10 см у висоту. А щоб не було так нудно, я вирішив прошарувати свій медовичок журавлиною. Отримав ось таке смачне ласощі.

Рецепт торта медовик в домашніх умовах зі сметаною з покроковими фотографіями

Багато роблять такий торт з кремом зі згущеного молока, з заварним кремом, але, по-моєму найкращий варіант, це сметанний. Часто згадують і готують медовик класичний радянського часу зі згущеним молоком, але найчастіше в той час готували саме зі сметанним кремом.

Отже, коржі готуємо з традиційних для медовика продуктів.

А крем – теж все традиційно + журавлинний джем.

Ви можете взяти вишню, чорнослив або інший джем. А можете приготувати без додаткових прошарків.

Інгредієнти для коржів:

  • борошно – 450-500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • цукор – 200 г;
  • масло вершкове (або маргарин) – 100 г;
  • мед – 2 столові ложки;
  • сода харчова – 1 чайна ложка.

Інгредієнти для крему:

  • сметана (від 25 %, краще – домашня) – 500 г;
  • цукор – 150 г;
  • ванілін або екстракт ванілі – за бажанням.

Прошарок – журавлинний джем.

Приготуйте ще пергаментний папір і кришку або тарілку – те, чим будете вирізати коржики. У мене кришка діаметром 15 см, але ви сміливо беріть і більшого об’єму. У мене залишилося багато залишків, а це значить, що торт можна планувати і діаметром 18 і 20 див.

Як приготувати торт медовик

Крок 1. Готуємо водяну баню: для цього заповнюємо приблизно наполовину казана або каструлі водою.

Крок 2. зверху Встановлюємо підходящу миску і ставимо конструкцію на вогонь.

Крок 3. Даємо мисці нагрітися і кидаємо в неї 100 грам вершкового масла (або маргарину).

Крок 4. Засипаємо склянку цукрового піску.

Крок 5. Додаємо вказану порцію меду (краще використовувати рідкий або не сильно зацукрований).

Щоб сильно зацукрований мед розпустити, достатньо потримати його в мисочці в гарячій воді близько 60 градусів, кілька хвилин.

Крок 6. І перемішуємо вінчиком або ложкою, поки всі продукти не розтопиться. Повинна вийти ось така однорідна маса.

Крок 7. Коли маса почне пузиритися по стінках посуду, додаємо соду.

Крок 8. Швидко заважаємо, щоб сода погасилась в медової масою. Вміст в мисці збільшиться і вийде така біла пухка консистенція.

Крок 9. Даємо хвилин 10 на охолодження і вбиваємо одне яйце.

Крок 10. Добре перемішуємо вінчиком і вбиваємо друге яйце.

Крок 11. Знову добре вмішуємо з допомогою віночка яйце і додаємо приблизно 400 грам борошна. Решту насипаємо на робочу поверхню.

Крок 12. Замішуємо тісто. Воно виходить липке – не переживаємо, так і повинно бути.

Крок 13. Накриваємо миску з тістом харчовою плівкою і відправляємо в холодильну камеру хвилин на 30-40, але якщо треба швидко – тоді в морозилку на 15-20 хвилин.

Крок 14. Після цього з тестом легко працюється: ділимо його на рівні 10 шматочків.

Крок 15. З них робимо 10 колобочков – так зручніше потім буде з розкочуванням.

Крок 16. Загортаємо їх харчовою плівкою і повторюємо процедуру з холодильною камерою або морозилкою.

Крок 17. Після цього приступаємо до розкочуванні і процесу випікання коржів. Кожен колобочек розкачуємо між пергаментними листами – так у нас не буде проблем з прилипання тесту, так і не заб’ємо його борошном. Це важливо! Щоб коржі залишалися ніжними і повітряними. Отже, присипаємо лист злегка борошном і кладемо шматочок.

Крок 18. Зверху присипаємо знову злегка борошном.

Крок 19. Накриваємо іншим листом пергаментного паперу.

Крок 20. Розкочуємо качалкою в тонкий корж.

Крок 21. Знімаємо верхній лист і проколюємо корж виделкою. Це потрібно для того, щоб він при випіканні не вздувался.

Крок 22. Прямо з паперу відправляємо його на деко і випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 3-4 хвилини.

Крок 23. Готовий корж знімаємо з дека, разом з папером і вирізаємо тарілкою або кришкою потрібний діаметр.

Крок 24. В результаті у мене вийшов ось такий гурток.

Крок 25. Всі шматочки дуже легко відділяються і відходять від паперу.

Крок 26. Таїмо чином розкачуємо, випікаємо і вирізаємо всі коржі.

27 Крок. Складаємо обрізки окремо, а коржі окремо

28 Крок. Коржі швидко остигають, їх можна класти один на одного – вони не прилипають.

Крок 29. Приготуємо крихту для посипання торта з обрізків.

Крок 30. Подрібнити її можна качалкою, руками або в міксері. Я віддаю перевагу останній варіант, так як вона робиться дрібної і однорідної – те, що потрібно.

Крок 31. Ось така у підсумку виходить крихта для декорування медовика.

Як приготувати сметанний крем для торта

Крок 31. А тепер приготуємо крем: до сметані (у мене жирна домашня, якщо візьмете магазинну, тоді використовуйте від 25% жирності) додайте цукор і за бажанням кілька крапель ванільного екстракту. Можна і ванільний цукор, якщо немає екстракту.

Крок 32. Збийте сметану до густоти і пишності. Після збивання крему стане більше у 2-3 рази.

Крок 33. А тепер приступимо до складання тортика. Щоб він краще тримався на блюді, змастіть дно невеликою кількістю крему.

Збираємо медовий торт

Крок 34. Покладіть корж, щедро змастіть його кремом, зверху акуратно покладіть наступний корж.

Крок 35. Знову обмажте корж рясно сметанним кремом.

Крок 36. А ось перед тим, як захочете зробити прошарок, тільки злегка обмажте корж кремом.

Крок 37. Джем зручно наносити з кондитерського мішка. Перекладіть його туди.

Крок 38. Потім відріжте куточок мішечка.

Крок 39. Нанесіть на корж наповнювач. У мене він журавлинний.

Крок 40. Потім зверху знову щедрий шар крему.

Крок 41. Я виклав просто з кремом ще 3 коржа.

Крок 42. І зробив ще один шар з журавлиною.

Крок 43. Далі зібрав весь тортик.

Крок 44. Тепер потрібно обмазати кремом весь торт: боки і верх.

Крок 45. Перед обвалуванням крихтою він повинен виглядати ось так.

Крок 46. Спочатку посипаємо верх торта.

Крок 47. А боки обмазуємо крихтою або руками, або за допомогою силіконової лопатки.

Крок 48. Медовик готовий. Але, погодьтеся, що в такому вигляді нуднувато, хоча це класична подача медовика.

Класичний торт медовик зі сметанним кремом

Крок 49. Я вирішив прикрасити її таким от чином: паличкою кориці, бадьяном і сушеними шматочками апельсина і лимона. По-моєму, оригінально і гармонійно вийшло.

Прикрашайте торт по-своєму. Якщо зацікавив мій декор, підкажу, що корицю і бадьян можна знайти у наборах для приготування глінтвейну. Ну, а цитрусові можна приготувати в сушарці для овочів і фруктів.

Друзі, дайте просочитися медовик буквально 3-4 години в холодильнику, а якщо дуже треба швидше, то залиште його на 1,5-години просто на столі на кухні і розріжте.

Цей ніжний тортик навіть жувати не треба, хоча і так його мимоволі ковтаєш, як тільки поклав шматочок у рот.

Саме улюблене ласощі дитинства. Приготуйте, друзі, точно не пошкодуєте. Всі праці будуть недаремними!

З таким тортиком і в гості піти не соромно і приготувати для торжества або просто для сімейного чаювання.

Я постарався описати всі нюанси приготування класичного медовика. Ну, а для тих, хто не любить розкачати коржі, в інший раз розповім, як приготувати медовий торт у спрощеному варіанті. Головне, балуйте своїх рідних і себе смачненьким! І до нових рецептів!