паска – смачний рецепт мякого і ніжного паски на Великдень

Привіт, мої дорогі! Напередодні Світлого свята Великодня хочу поділитися з вами рецептом здобного і солодкої паски. Тісто досить щільне, тому, що замішано на сметані і вершковому маслі, але тане в роті.

На такий паска легко намазується масло і потім з солодким чаєм, так і з молоком… І так, мені дуже подобається глазур – вона не обсипається, тримає форму і піддається для формування будь хочете патьоків.

Такі паски можна пекти в будь-якій формі, але зручніше всього в паперових. У мене – 2 по 13 см в діаметрі і 1 окружністю 7 див. Висота моїх формочок – 8 див.

Паску на Великдень — найсмачніший рецепт на 3 паски на сметані

Ну і ось основні продукти для смачної паски, як у бабусі.

В якості наповнювача можете використовувати цукати, родзинки, сухофрукти – у мене всього по трохи. А в якості ароматизатора у тісто можна додати цедру апельсина або лимона (можна і те і те), мускатний горіх, кардамон, ванілін (або екстракт ванілі), шафран – все за бажанням і смаком.

Ну і дістаньте всі продукти з холодильника заздалегідь – використовуйте інгредієнти тільки кімнатної температури.

Склад:

  • молоко – 100 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • дріжджі (свіжі) – 25 г (або 8 г сухих);
  • цукор – 200 г в тісто + 100 г глазур (можна і цукрову пудру);
  • борошно – 500 – 550 г;
  • сметана – 100 г;
  • масло (вершкове) – 100 г;
  • масло (соняшникова) – 3 ст. л.;
  • сіль – 0, 5 ч. л.;
  • ванілін – 1 пакетик (або декілька крапель екстракту ванілі);
  • коньяк – 2 ст. л. (за бажанням);
  • куркума – 1 ч. л. (за бажанням для кольору);
  • цукати, сухофрукти – 200 г (у мене вялені вишня і журавлина, а також цукати).

Для приготування глазурі, крім цукру знадобиться ще:

  • 2 ст. л. води,
  • 0,5 ч. л. желатину,
  • 1 ч. л. соку лимона або на кінчику ножа лимонної кислоти.

Як приготувати паску на Великдень

Крок 1. злегка Нагрійте молоко.

Крок 2. Розчиніть в ньому дріжджі.

Крок 3. Додайте 1 ст. л. цукру із загальної кількості і добре перемішайте. Найзручніше це робити міксером.

Крок 4. Додайте 3 ст. л. борошна з гіркою теж із загальної кількості.

Крок 5. опара Повинна вийти консистенції середньої густоти сметани. Припудріть зверху борошном і залиште на 10-15 хвилин.

Крок 6. Накрийте або вологою тканинною серветкою, або кришкою.

Крок 7. Тим часом в чашу міксера збийте 2 яйця.

Крок 8. Висипте порцію цукру для тіста і ретельно збийте 3 хвилини.

Крок 9. Якщо дріжджі свіжі, опара підійде швидко. Подивіться, як виросла «шапка».

Крок 10. Влийте її до яєць і тут же додайте сіль, ароматизатори, коньяк. До речі, алкоголь дозволить куличам довго не черствіти. Якщо ні коника, додайте ром або навіть звичайну горілку.

Крок 11. Вмішайте м’яке масло.

Крок 12. Натріть цедру і додайте куркуму. Цедра – для аромату, а куркума – для кольору, вона на смак не впливає, але зробить колір пасочок більш яскравим.

Крок 13. Якщо ви будете замішувати тісто міксером, на цьому етапі поміняйте насадки на гаки.

Крок 14. В кілька етапів додавайте майже всю борошно (залиште приблизно грам 50-70).

Крок 15. Після чергової порції, добре вмішайте борошно. В останньому випадку додайте рослинне масло.

Крок 16. Має вийти трохи липковатое тісто.

Крок 17. Розсипаємо залишену порцію борошна на столі і викладаємо тісто на стіл.

Крок 18. Вимішуємо тісто ще хвилин 5-7 на столі. Коли вся мука підбереться, якщо тісто буде липнути, змастіть руки злегка рослинним маслом, але борошно більше не додавайте. У підсумку вийде еластичне приємне здобне тісто для пасок.

Крок 19. Тепер тісто відправте в тепле місце на расстойку. Це може бути духову шафу з температурою 50 градусів, біля батареї або просто в кімнаті, якщо тепло. Я ж відправляю його для підйому в чашу мультиварки (в моїй є спеціальна функція «підйом дріжджового тіста» і це дуже виручає).

Крок 20. Підніматися тісто може по різному: від 1 до 3-х годин і квапити процес не можна – все залежить від місця. Воно повинно зрости в 2-3 рази. В мультиварці у мене піднялося тісто за 1 годину.

Крок 21. Дістаньте і ось так розпластайте його на столі в прямокутник. Скалка не потрібна, тісто досить піддатливою і це легко можна зробити руками.

Крок 22. Тепер якщо потрібно подрібніть цукати, сухофрукти.

Крок 23. Розсипте їх на пласт тіста, злегка припудріть борошном.

Крок 24. Загорніть їх ось так в тісто.

Крок 25. І вимішуйте кілька хвилин, поки начинка не розподілиться рівномірно.

Крок 26. Сформуйте колобочкі і розподіліть за формами, заповнивши їх на 1/3. Залиште для вистоювання.

27 Крок. У мене один паска піднімався в мультиварці, а два в духовій шафі при температурі 50 градусів.

28 Крок. Через годину подивіться, як піднялися мої паски – як мінімум в 3 рази.

Крок 29. Ставте випікатися в розігріту до 200 градусів духовку, зменшивши температуру до 180 після закладки формочок всередину. Випікайте на рівні нижче середнього.

Крок 30. Випікайте паски 40-50 хвилин (залежно від вашої духовки). В кінці можна ще на 20 градусів зменшити температуру.

Крок 31. А щоб шапочка пасочок не згоріла, накрийте їх пергаментом або папером для випічки. І випікайте до готовності.

Крок 32. Готові паски виймайте на решітку для охолодження.

Крок 33. Паски вийшли гарні, з рівним не потресканным верхи. При бажанні можете зняти папір.

Як приготувати глазур, щоб не обсипалася

Крок 34. Дайте трохи охолонути і зробіть глазур. Для цього замочіть желатин.

Крок 35. Розчиніть цукрову пудру або просто цукор у зазначеній порції води, доведіть до кипіння.

Крок 36. З’єднайте з набряклим желатином і швидко збийте протягом 2-3 хвилин.

Такий глазур’ю потрібно працювати дуже швидко, вона миттєво застигає. Прикрасьте великодньої паски посипкою або за своїм бажанням.

Смачна паска — м’який і ніжний з глазур’ю, яка не обсипається

Ароматний, смачний, здобний, злегка вологий паска готова! Друзі, я дуже задоволений результатом!

Текстура паски хоч і щільна, але дуже ніжна. Такий клич можна сміливо приготувати заздалегідь, бо, як він довго не черствіє.

Рецепт перевірений, так що, я переконаний, що у кожного вийдуть такий паска!

Це смак з дитинства, коли такі пекли ще наші бабусі. Правда, у них не було такого широкого вибору наповнювачів, може, був просто родзинки. Сьогодні ж вибирайте на свій смак сухофрукти, цукати і будь-які ароматизатори. Світлої Пасхи, друзі!

Хочу запропонувати ще один оригінальний шоколадна паска, про який я розповідав на своєму блозі Як смачно приготувати, подивіться, дуже цікавий, особливо дітям подобається.