Середина літа-саме час для заготовок овочів на зиму. Перші в цьому списку — огірки. Ми їх солимо, маринуємо, робимо різні салати і закуски. Я хочу розповісти, як ми робимо салат з огірків на зиму в домашніх умовах. Це наш простий рецепт, не разу не підвів ні за смаком, ні за способом зберігання. Завжди виходить на відмінно.
Чим хороші такі заготовки, це тим, що для приготування можна використовувати огірки, які не підійшли для інших заготовок — перерослі, криві і некрасиві. Овочі все одно будемо різати. Дуже великі овочі можна порізати півкільцями, а жорстку шкірку очистити.
Ми використовуємо саме цей простий рецепт з цибулею і часником, він нам дуже подобається. Хоча можна додати дрібно нарізану зелень — кріп, петрушку, запашний і суміш перців горошком, лавровий лист. Це на ваш розсуд.
Я вже розповідав два рецепти салатів з огірків, які робимо на зиму, сподіваюся, вони вам теж сподобаються:
- Салат з огірків по-корейськи на зиму
- Салат з огірків і помідорів
Простий рецепт смачного салату з огірків на зиму без стерилізації, пальчики оближеш
Огірки в такому салаті виходять з прекрасним кислувато-солодким смаком, в міру солоні, з ароматом цибулі і часнику. Шматочки виходять хрусткими і дуже соковитими. Це відмінне доповнення до картоплі, смаженого і пюре. Так і в свято, гості швидко і з задоволенням змітають зі столу цю закуску.
Інгредієнти на 3 кг огірків
- Огірки — 3 кг
- Цибуля ріпчаста — 4-5 великих головок
- Часник — 1 велика голівка або 2 дрібних
- Рослинна олія — 200 мл
- Сіль — 3 столових ложки
- Цукор — 6 столових ложок
- Оцет столовий 9% — 150 мл
Приготування простого салату з огірків на зиму
Відбираємо огірки для салату. Для цього підійдуть ті, які ви не використали для маринування в банках, з легкої жовтизною, великі, не стандартні, які складно використовувати в інших стравах.
Добре обполіскуємо під проточною водою, набираємо близько 3 кілограмів або трохи більше.
4-5 великих цибулин чистимо від лушпиння, готуємо часник. Для салату потрібно 1 велику головку або 2 маленьких.
Готуємо огірки. Обрізаємо кінчики і ріжемо кружальцями, товщиною близько 1 сантиметра, якщо плоди дуже великі, гуртки можна порізати ще навпіл.
Весь цибулю ріжемо півкільцями.
Часник ріжемо тонкими пластиками.
Всі овочі складаємо в великий, зручний таз, насипаємо 3 ложки з гіркою солі і таких же 6 ложок цукру.
Наливаємо 200 мл рослинного масла. Зазвичай використовуємо соняшникова без запаху.
Тепер руками всі овочі ретельно перемішуємо, щоб кожен шматочок був в олії, солі і цукру. Накриваємо рушником, залишаємо настоюватися на 6 годин. Щогодини ще раз перемішуємо з соком, що виділився.
Поки настоюються огірки, можна простерилізувати банки. Спочатку їх потрібно ретельно промити, краще всього з содою. Потім ми зазвичай стерилізуємо пором від киплячої води з допомогою такого пристосування. Витримуємо близько 15 хвилин, розставляємо перевернутими на чистий рушник, щоб стекли і висохли. Є ще способи стерилізації, подивіться мої способи.
За 6 годин салат добре настоявся, овочі дали сік. Перекладаємо у велику каструлю. Ставимо на вогонь варитися. Доводимо до кипіння, регулярно перемішуючи всю масу.
Як тільки салат закипить, наливаємо 150 мл 9% столового оцту. Ретельно розмішуємо, даємо покипіти ще 2-3 хвилини.
Огірки повинні стати приємного оливкового кольору.
Ставимо на вогонь ще одну невелику каструлю або ківш, наливаємо трохи води. Як тільки закипить, кладемо приготовані кришки для банок, їх потрібно прокип’ятити 5 хвилин.
Акуратно розкладаємо овочі по банкам, заливаємо киплячим розсолом, щоб заповнилися всі порожнечі. Закатуємо кришками. Розставляємо на рушник догори дном. Вкриваємо і залишаємо до повного охолодження.
Салат з огірків з цибулею на зиму, пальчики оближеш
У нас вийшло 5 банок по 600 грамів та 1 п’ятсот грамова. Це дуже зручно, відкрив баночку і відразу з’їли, не потрібно зберігати у відкритому вигляді. Заготовки можна відправляти на зберігання в льох. У нас вони зберігаються в будинку в коморі. Зазвичай досить швидко закінчуються.
Такий салат можна зробити з додавання нарізаної зелені — кропу, петрушки. Додати запашний і чорний перець горошком. Нам більше подобається саме такий простий рецепт, де основний смак і аромат, це огірки.
Взимку ця смачна закуска буде відмінною добавкою навіть до святкового столу, не кажучи вже про домашньому обіді чи вечері. Спробуйте цей рецепт. Приємного апетиту!