Окрошка на кефірі — 7 класичний рецепт з ковбасою

Привіт, друзі! Ну, що може бути приємніше в жаркий, сонячний день, як тільки з’являються перші справжні овочі та зелень, ніж свіжоприготовлена окрошка? І в літню спеку тільки її і хочеться їсти. Вона добре втамовує не тільки голод, але й спрагу.

Роблять її по-різному: на квасі, на мінеральній воді, на підкисленою лимоном воді. Мій варіант – окрошка на сироватці, кефірі з додаванням трохи сметани.

Класична окрошка з ковбасою на кефірі, сироватці зі сметаною

Ковбасу теж кожен використовує різну (а нещодавно дізнався, що навіть рибу додають), але мені в ній найбільше подобається докторська ковбаса. І от інші продукти, які знадобляться.

Це традиційний набір продуктів для російської окрошки. До речі, так, це селянське блюдо раніше готували з рибою або м’ясом і заправляли квасом. Але в радянський час рецепт змінили і тепер окрошку більше роблять на кисломолочної продукції.

Склад:

  • картопля – 3-4 шт.;
  • яйця – 4 шт.;
  • ковбаса (докторська) – 200 г;
  • огірки свіжі – 3-4 шт.;
  • редис – 150 г;
  • сметана – 200 г;
  • кефір – 700 мл;
  • сироватка – 1 л. 200 мл
  • цибуля зелена – 1 пучок;
  • кріп – 1 пучок;
  • сіль – за смаком.

З такої кількості продуктів виходить приблизно 2, 5 л окрошки, але ви можете додати кефіру або сироватку, так що підберіть потрібного обсягу каструлю.

Як приготувати окрошку на кефірі

Крок 1. насамперед ставимо варити картоплю і яйця, попередньо промивши їх під краном.

Крок 2. А поки на плиті вариться картопля з яйцями, приступимо до нарізки інших продуктів і почне з огірків. Для початку наріжемо їх на пласти, потім на ось таку довгу соломку.

Крок 3. Тепер подрібнити огірки на кубики.

Крок 4. Коли всі огірочки будуть нарізані кубиками, перекладемо їх в приготовлену посуд.

Крок 5. У редиски видалимо підстава у корінця і верху.

Крок 6. Далі також нарізаємо овоч пластинами, потім уздовж соломкою і кубиками.

Крок 7. Редис відправляємо до огірків.

Крок 8. Яйця варилися 7 хвилин і тепер їх викладаємо в холодну воду, щоб вони краще чистилися.

Крок 8. Продовжуємо з нарізкою. Чергу ковбаси. Її також нарізаємо на пласти, потім на довгі смужки.

Крок 9. Далі подрібнюємо кубиками.

Крок 10. Нарізану ковбасу також перекладаємо в загальну посуд.

Крок 11. Виймаємо картоплю і даємо йому охолонути. У мене він варився приблизно чверть години.

Крок 12. За таким же принципом, як і інші продукти, нарізаємо яйця.

Крок 13. Додаємо яйця до решти продуктів і подивіться, вже яка краса!

Крок 14. Очищаємо від шкірки картоплю і також ріжемо кубиками.

Крок 15. Нарізану картоплю відправляємо до інших підготовлених продуктів.

Крок 16. Додамо яскравих фарб і подрібнити кріп.

Крок 17. Наріжемо пір’я зеленого лука.

Крок 18. Зелень кладемо в каструлю.

Крок 19. А тепер заправляємо окрошку сметаною.

Крок 20. Додаємо кефір.

Крок 21. Заливаємо сироваткою, солимо за смаком. За бажанням можна додати на кінчику ножа лимонної кислоти або видавити кілька крапель лимонного соку з цитруса.

Класична окрошка на кефірі з ковбасою

Для проби виберіть тарілку побільше – дуже вже вона смачна!

Подавайте окрошку з чорним або сірим хлібом.

Друзі, приємного апетиту і готуйте із задоволенням!

Зараз цей холодний суп, такий популярний в жаркий час готують з різними інгредієнтами і способами не тільки в Росії, але і в інших країнах. Всі вони схожі і дуже смачні. Пропоную ще кілька таких рецептів.

Рецепт класичної окрошки на кефірі з ковбасою, редискою і картоплею

Ингредиенты:

  • кефір — 1 л
  • картопля — 4
  • огірки — 2
  • редис — 3
  • яйця — 2
  • свиняча ковбаса або варена яловичина — 200 г
  • кріп, петрушка, цибуля
  • сіль

Як приготувати окрошку з ковбасою

1. Відварити картоплю з шкіркою до готовності.

2. Яйця зварити круто, очистити і нарізати кубиками.

3. Огірки (краще попередньо очистити від шкірки) і свинячу ковбасу нарізати кубиками. Ковбасу можна поміняти на відварну яловичину. Зелень подрібнити, редьку нарізати тонкими скибочками.

4. Картопля остудити, очистити і нарізати дрібними кубиками.

5. Скласти в каструлю картоплю, огірки, редьку, яйце і ковбасу. Залити кефіром і розбавити теплою водою (або газованою мінеральною водою) до консистенції, що нагадує суп. Посолити за смаком.

6. Подавати зі сметаною, зеленню, прикрасити половинкою яйця і редькою. Приємного апетиту!

Окрошка з ковбасою і редискою на кефірі з мінералкою і гірчицею

Влітку жоден суп не може конкурувати з тарілкою холодної окрошки. Найчастіше до стандартного набору овочів і зелені додають ще і гірчицю для гостроти і аромату.

Потребуется:

  • 5 яєць;
  • 1,5 л кефіру;
  • пучок зелені;
  • 2 огірка;
  • 0,5 л газованої води;
  • 300-350 г ковбаси;
  • пучок редиски;
  • ст. л. гірчиці;
  • 100-150 г сметани;
  • сіль за смаком;
  • 4 картоплини.

Приготування

1. Відварити яйця і картоплю, воду для картоплі підсолити. Воду злити, прополоскати холодною водою, дати повністю охолонути.

2. Ретельно всю зелень вимити, обсушити, дрібно нарізати, додавши до неї частина бадилля редиски, висипати в глибоку миску. До зелені додати яєчні жовтки, посолити, розтерти товкачиком до отримання однорідної маси.

3. Холодний картоплю, ковбасу з очищеними від шкірки огірками (видалити тверді насіння) нарізати середніми кубиками, білки дрібно нарізати.

4. Редис вимити, обрізати кінці, крупно натерти на тертці або нарізати тонкими кружечками, змішати із зеленню, огірками і картоплею.

5. В іншій каструлі змішати холодну мінеральну воду з кефіром і гірчицею, посолити за смаком, залити овочі. Беремо кількість води за смаком. Готову окрошку, бажано, перед подачею на стіл потримати близько третини години в холодильнику.

Перед подачею додати сметану і перемішати.

Окрошка на кефірі з мінералкою — рецепт з ковбасою без картоплі

Особливості рецепту в тому, що картопля не використовується і замість вареної ковбаси використовуємо напівкопчену. Смак відмінний, просто пальчики оближеш.

Нам знадобиться:

  • Ковбаса напівкопчена – 300 грам.
  • Варені курячі яйця – 2 шт.
  • Знежирений кефір – 1 літр.
  • Мінеральна або фільтрована вода, півлітра.
  • Кріп, петрушка – по одному пучку.
  • Огірок – 2-3 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сіль-за смаком.

Рецепт окрошки без картоплі

1. Ковбасу і яйця нарізати дрібними кубиками. Викласти в миску, посолити за смаком. Огірки очистити і дрібно нарізати. Помідори нарізати скибочками, видаливши жорсткі плодоніжки.

2. У миску додати дрібно нарізану зелень, огірки і помідори. Залити кефіром. Розбавити мінеральною або фільтрованої водою. Перемішати, поставити в холодильник.

Перед подачею на стіл можна прикрасити гілочками петрушки.

Приємного апетиту!

Вірменська окрошка на кефірі з мінералкою — рецепт з ковбасою і огірком

Цей рецепт від наших вірменських друзів. Особливість в тому, що використовується мацун (мацоні). Але можна і з кефіром. А також, для пікантності смаку, можна додати хрін (за бажанням). Готується швидко.

Нам знадобиться:

  • Молодий огірок – 2 шт.
  • Варена ковбаса – 70 гр.
  • Мацун або кефір – пів літра.
  • Зелена цибуля – пучок.
  • Трохи тертого хрону за бажанням.
  • Кінза – пучок.
  • Кріп – пучок.
  • Вода мінеральна, газована – півлітра.
  • Чорний перець, сіль за смаком.

Приготування

1. Нарізати промиту зелень, посолити за смаком і викласти на дно глибокої миски. Огірки, ковбасу нарізати невеликими шматочками і теж відправити в миску.

2. Налити в миску мацун або кефір. Додати газовану мінеральну воду і перемішати.

3. Посипати меленим чорним перцем. При бажанні додати тертий хрін. Ставимо в холодильник на 30 хвилин.

До столу можна подавати з корочками нарізаного чорного хліба.

Класична окрошка з ковбасою, огірком і яйцем на кефірі

Ще один рецепт вірменської окрошки, яка готується швидко! Головне — мати під рукою необхідні інгредієнти. Для пікантності можна додати хрін. Смак відмінний! Спробуємо!

Виходить смачний і корисний суп, який до того ж відмінно втамовує голод і спрагу.

Інгредієнти на 3 порції

  • 2 молоді картоплини;
  • 2 яйця;
  • 100-150 гр. вареної ковбаси;
  • 1 середній огірок;
  • зелена цибуля;
  • кріп;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. мацоні;
  • 2/3 склянки кип’яченої води.

Приготування

Для такої окрошки потрібно всього лише зварити пару картоплин і стільки ж яєць. Якщо взяти молоду картоплю, то він буде готовий через 20 хвилин. За цей час можна дрібно нарізати інші інгредієнти: огірок, докторську ковбасу, кріп, цибуля.

Огірки можна не чистити, якщо вони досить ніжні і не гірчать.

Тут можна нарізати кілька червоних редисок. Ідейні противники ковбаси можуть замінити її відвареної пісної яловичиною.

До цього часу картопля і яйця будуть готові. Потримавши їх під холодною водою, очистіть і дрібно покришіть. Відправляємо все в емальовану каструлю і заливаємо одним склянкою мацоні. Все добре перемішати.

Тільки після цього, помішуючи, поступово додати 2/3 склянки холодної кип’яченої води. В окрошку можна додати подрібнений зубчик часнику. Тоді вона буде ще смачніше. Окрошка готова!

Ставимо в холодильник і можна їсти скільки завгодно протягом дня, не побоюючись набрати зайві кілограми, так як кефір відмінно допомагає перетравлювати то кількість калорій, яке є в ковбасі і картоплі.

Рецепт окрошки на кефірі і мінералці з ковбасою і сиром

Цей рецепт окрошки з сиром теж родом з південних регіонів. В це блюдо додають солоний сир. Тому обережно, щоб не пересолити. Можна взяти адигейський сир, бринзу, сулугуні та ін

Нам знадобиться на 5 порцій:

  • Картопля відварна – 2 шт.
  • редька Червона — 2 шт.
  • Варена ковбаса – 100 г
  • Сир солоний – 150-200 грам.
  • Петрушка пучок.
  • Кріп – пучок.
  • Молодий огірок – 2-3 шт.
  • Кефір або кисле молоко – пів літра.
  • Мінеральна або кип’ячена вода – пів літра.
  • Сік лимона – 1 чайна ложка.
  • Сіль-за смаком.
  • Цукор – 2 чайні ложки.

Приготування

Картопля, редис, ковбасу і сир нарізати дрібними кубиками. Викласти в глибоку ємність. Додати рубану зелень і цукор. Сіль за смаком. Сік лимона вичавити прямо на нарізані продукти.

Влити кефір або йогурт, перемішати. Розбавити мінеральною або кип’яченою холодною водою. Ще раз перемішати. Охолодити в холодильнику 1 годину.

Подавати до столу з скибочками лимона.

Ось такі нескладні рецепти приготування, які допоможуть урізноманітнити у спекотний день своє меню на обід. Удачі у приготуванні і приємного апетиту. До нових рецептів!