Привіт, друзі! Ну, що може бути приємніше в жаркий, сонячний день, як тільки з’являються перші справжні овочі та зелень, ніж свіжоприготовлена окрошка? І в літню спеку тільки її і хочеться їсти. Вона добре втамовує не тільки голод, але й спрагу.
Роблять її по-різному: на квасі, на мінеральній воді, на підкисленою лимоном воді. Мій варіант – окрошка на сироватці, кефірі з додаванням трохи сметани.
Класична окрошка з ковбасою на кефірі, сироватці зі сметаною
Ковбасу теж кожен використовує різну (а нещодавно дізнався, що навіть рибу додають), але мені в ній найбільше подобається докторська ковбаса. І от інші продукти, які знадобляться.
Це традиційний набір продуктів для російської окрошки. До речі, так, це селянське блюдо раніше готували з рибою або м’ясом і заправляли квасом. Але в радянський час рецепт змінили і тепер окрошку більше роблять на кисломолочної продукції.
Склад:
- картопля – 3-4 шт.;
- яйця – 4 шт.;
- ковбаса (докторська) – 200 г;
- огірки свіжі – 3-4 шт.;
- редис – 150 г;
- сметана – 200 г;
- кефір – 700 мл;
- сироватка – 1 л. 200 мл
- цибуля зелена – 1 пучок;
- кріп – 1 пучок;
- сіль – за смаком.
З такої кількості продуктів виходить приблизно 2, 5 л окрошки, але ви можете додати кефіру або сироватку, так що підберіть потрібного обсягу каструлю.
Як приготувати окрошку на кефірі
Крок 1. насамперед ставимо варити картоплю і яйця, попередньо промивши їх під краном.
Крок 2. А поки на плиті вариться картопля з яйцями, приступимо до нарізки інших продуктів і почне з огірків. Для початку наріжемо їх на пласти, потім на ось таку довгу соломку.
Крок 3. Тепер подрібнити огірки на кубики.
Крок 4. Коли всі огірочки будуть нарізані кубиками, перекладемо їх в приготовлену посуд.
Крок 5. У редиски видалимо підстава у корінця і верху.
Крок 6. Далі також нарізаємо овоч пластинами, потім уздовж соломкою і кубиками.
Крок 7. Редис відправляємо до огірків.
Крок 8. Яйця варилися 7 хвилин і тепер їх викладаємо в холодну воду, щоб вони краще чистилися.
Крок 8. Продовжуємо з нарізкою. Чергу ковбаси. Її також нарізаємо на пласти, потім на довгі смужки.
Крок 9. Далі подрібнюємо кубиками.
Крок 10. Нарізану ковбасу також перекладаємо в загальну посуд.
Крок 11. Виймаємо картоплю і даємо йому охолонути. У мене він варився приблизно чверть години.
Крок 12. За таким же принципом, як і інші продукти, нарізаємо яйця.
Крок 13. Додаємо яйця до решти продуктів і подивіться, вже яка краса!
Крок 14. Очищаємо від шкірки картоплю і також ріжемо кубиками.
Крок 15. Нарізану картоплю відправляємо до інших підготовлених продуктів.
Крок 16. Додамо яскравих фарб і подрібнити кріп.
Крок 17. Наріжемо пір’я зеленого лука.
Крок 18. Зелень кладемо в каструлю.
Крок 19. А тепер заправляємо окрошку сметаною.
Крок 20. Додаємо кефір.
Крок 21. Заливаємо сироваткою, солимо за смаком. За бажанням можна додати на кінчику ножа лимонної кислоти або видавити кілька крапель лимонного соку з цитруса.
Класична окрошка на кефірі з ковбасою
Для проби виберіть тарілку побільше – дуже вже вона смачна!
Подавайте окрошку з чорним або сірим хлібом.
Друзі, приємного апетиту і готуйте із задоволенням!
Зараз цей холодний суп, такий популярний в жаркий час готують з різними інгредієнтами і способами не тільки в Росії, але і в інших країнах. Всі вони схожі і дуже смачні. Пропоную ще кілька таких рецептів.
Рецепт класичної окрошки на кефірі з ковбасою, редискою і картоплею
Ингредиенты:
- кефір — 1 л
- картопля — 4
- огірки — 2
- редис — 3
- яйця — 2
- свиняча ковбаса або варена яловичина — 200 г
- кріп, петрушка, цибуля
- сіль
Як приготувати окрошку з ковбасою
1. Відварити картоплю з шкіркою до готовності.
2. Яйця зварити круто, очистити і нарізати кубиками.
3. Огірки (краще попередньо очистити від шкірки) і свинячу ковбасу нарізати кубиками. Ковбасу можна поміняти на відварну яловичину. Зелень подрібнити, редьку нарізати тонкими скибочками.
4. Картопля остудити, очистити і нарізати дрібними кубиками.
5. Скласти в каструлю картоплю, огірки, редьку, яйце і ковбасу. Залити кефіром і розбавити теплою водою (або газованою мінеральною водою) до консистенції, що нагадує суп. Посолити за смаком.
6. Подавати зі сметаною, зеленню, прикрасити половинкою яйця і редькою. Приємного апетиту!
Окрошка з ковбасою і редискою на кефірі з мінералкою і гірчицею
Влітку жоден суп не може конкурувати з тарілкою холодної окрошки. Найчастіше до стандартного набору овочів і зелені додають ще і гірчицю для гостроти і аромату.
Потребуется:
- 5 яєць;
- 1,5 л кефіру;
- пучок зелені;
- 2 огірка;
- 0,5 л газованої води;
- 300-350 г ковбаси;
- пучок редиски;
- ст. л. гірчиці;
- 100-150 г сметани;
- сіль за смаком;
- 4 картоплини.
Приготування
1. Відварити яйця і картоплю, воду для картоплі підсолити. Воду злити, прополоскати холодною водою, дати повністю охолонути.
2. Ретельно всю зелень вимити, обсушити, дрібно нарізати, додавши до неї частина бадилля редиски, висипати в глибоку миску. До зелені додати яєчні жовтки, посолити, розтерти товкачиком до отримання однорідної маси.
3. Холодний картоплю, ковбасу з очищеними від шкірки огірками (видалити тверді насіння) нарізати середніми кубиками, білки дрібно нарізати.
4. Редис вимити, обрізати кінці, крупно натерти на тертці або нарізати тонкими кружечками, змішати із зеленню, огірками і картоплею.
5. В іншій каструлі змішати холодну мінеральну воду з кефіром і гірчицею, посолити за смаком, залити овочі. Беремо кількість води за смаком. Готову окрошку, бажано, перед подачею на стіл потримати близько третини години в холодильнику.
Перед подачею додати сметану і перемішати.
Окрошка на кефірі з мінералкою — рецепт з ковбасою без картоплі
Особливості рецепту в тому, що картопля не використовується і замість вареної ковбаси використовуємо напівкопчену. Смак відмінний, просто пальчики оближеш.
Нам знадобиться:
- Ковбаса напівкопчена – 300 грам.
- Варені курячі яйця – 2 шт.
- Знежирений кефір – 1 літр.
- Мінеральна або фільтрована вода, півлітра.
- Кріп, петрушка – по одному пучку.
- Огірок – 2-3 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Сіль-за смаком.
Рецепт окрошки без картоплі
1. Ковбасу і яйця нарізати дрібними кубиками. Викласти в миску, посолити за смаком. Огірки очистити і дрібно нарізати. Помідори нарізати скибочками, видаливши жорсткі плодоніжки.
2. У миску додати дрібно нарізану зелень, огірки і помідори. Залити кефіром. Розбавити мінеральною або фільтрованої водою. Перемішати, поставити в холодильник.
Перед подачею на стіл можна прикрасити гілочками петрушки.
Приємного апетиту!
Вірменська окрошка на кефірі з мінералкою — рецепт з ковбасою і огірком
Цей рецепт від наших вірменських друзів. Особливість в тому, що використовується мацун (мацоні). Але можна і з кефіром. А також, для пікантності смаку, можна додати хрін (за бажанням). Готується швидко.
Нам знадобиться:
- Молодий огірок – 2 шт.
- Варена ковбаса – 70 гр.
- Мацун або кефір – пів літра.
- Зелена цибуля – пучок.
- Трохи тертого хрону за бажанням.
- Кінза – пучок.
- Кріп – пучок.
- Вода мінеральна, газована – півлітра.
- Чорний перець, сіль за смаком.
Приготування
1. Нарізати промиту зелень, посолити за смаком і викласти на дно глибокої миски. Огірки, ковбасу нарізати невеликими шматочками і теж відправити в миску.
2. Налити в миску мацун або кефір. Додати газовану мінеральну воду і перемішати.
3. Посипати меленим чорним перцем. При бажанні додати тертий хрін. Ставимо в холодильник на 30 хвилин.
До столу можна подавати з корочками нарізаного чорного хліба.
Класична окрошка з ковбасою, огірком і яйцем на кефірі
Ще один рецепт вірменської окрошки, яка готується швидко! Головне — мати під рукою необхідні інгредієнти. Для пікантності можна додати хрін. Смак відмінний! Спробуємо!
Виходить смачний і корисний суп, який до того ж відмінно втамовує голод і спрагу.
Інгредієнти на 3 порції
- 2 молоді картоплини;
- 2 яйця;
- 100-150 гр. вареної ковбаси;
- 1 середній огірок;
- зелена цибуля;
- кріп;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ст. мацоні;
- 2/3 склянки кип’яченої води.
Приготування
Для такої окрошки потрібно всього лише зварити пару картоплин і стільки ж яєць. Якщо взяти молоду картоплю, то він буде готовий через 20 хвилин. За цей час можна дрібно нарізати інші інгредієнти: огірок, докторську ковбасу, кріп, цибуля.
Огірки можна не чистити, якщо вони досить ніжні і не гірчать.
Тут можна нарізати кілька червоних редисок. Ідейні противники ковбаси можуть замінити її відвареної пісної яловичиною.
До цього часу картопля і яйця будуть готові. Потримавши їх під холодною водою, очистіть і дрібно покришіть. Відправляємо все в емальовану каструлю і заливаємо одним склянкою мацоні. Все добре перемішати.
Тільки після цього, помішуючи, поступово додати 2/3 склянки холодної кип’яченої води. В окрошку можна додати подрібнений зубчик часнику. Тоді вона буде ще смачніше. Окрошка готова!
Ставимо в холодильник і можна їсти скільки завгодно протягом дня, не побоюючись набрати зайві кілограми, так як кефір відмінно допомагає перетравлювати то кількість калорій, яке є в ковбасі і картоплі.
Рецепт окрошки на кефірі і мінералці з ковбасою і сиром
Цей рецепт окрошки з сиром теж родом з південних регіонів. В це блюдо додають солоний сир. Тому обережно, щоб не пересолити. Можна взяти адигейський сир, бринзу, сулугуні та ін
Нам знадобиться на 5 порцій:
- Картопля відварна – 2 шт.
- редька Червона — 2 шт.
- Варена ковбаса – 100 г
- Сир солоний – 150-200 грам.
- Петрушка пучок.
- Кріп – пучок.
- Молодий огірок – 2-3 шт.
- Кефір або кисле молоко – пів літра.
- Мінеральна або кип’ячена вода – пів літра.
- Сік лимона – 1 чайна ложка.
- Сіль-за смаком.
- Цукор – 2 чайні ложки.
Приготування
Картопля, редис, ковбасу і сир нарізати дрібними кубиками. Викласти в глибоку ємність. Додати рубану зелень і цукор. Сіль за смаком. Сік лимона вичавити прямо на нарізані продукти.
Влити кефір або йогурт, перемішати. Розбавити мінеральною або кип’яченою холодною водою. Ще раз перемішати. Охолодити в холодильнику 1 годину.
Подавати до столу з скибочками лимона.
Ось такі нескладні рецепти приготування, які допоможуть урізноманітнити у спекотний день своє меню на обід. Удачі у приготуванні і приємного апетиту. До нових рецептів!