Вітаю вас, мої друзі! Сьогодні хочу розповісти, як українці в селі Точилово Одеської області варять борщ з кислої капусти, квасолі, а засмажку до нього роблять на салі (ну, який українець обходиться без сала!). Виходить ось таке чудове перше блюдо!
А до нього випікають запашні пишні часникові пампушки.
Відразу скажу, що технологію приготування я дотримувався, а ось спосіб удосконалив і зварив борщ не в чавунці в російській печі (хруба – так кажуть на піч, яка опалює приміщення та в якій в чавунах варять їжу), а в мультиварці.
Рецепт класичного українського борщу з м’ясом свинини та пампушками з часником
Саме в мультиварці, як відзначають багато, їжа виходить такий же, що і в російській печі в чавунці. Не вірите — спробуйте! А у кого немає такої «помічниці», готуйте на газу або на електроплиті.
Не так давно я розповідав рецепт українського борщу з пампушками, приготований в каструлі на плиті зі свининою і курятиною, тільки зі свіжою капустою. Кому більше подобається такий варіант, може подивитися статтю «Український борщ з пампушками»
Отже, ось які основні продукти знадобляться для українського борщичка.
Ингредиенты
- м’ясо або м’ясна велика кісточка для бульйону – приблизно на 0,5 кг;
- капуста квашена – 300 г;
- квасоля відварна – 200г;
- буряк – 1-2 шт.;
- картопля – 3-4 шт;
- цибуля – 2 шт;
- сало – 200 г;
- томатний сік – 1 склянка;
- червоний болгарський перець – за бажанням;
- часник – 2-3 зубчики;
- кріп, петрушка – за смаком;
- сіль, перець чорний горошком, лавровий лист – за смаком.
Акцентую увагу, що капуста повинна бути квашеною. При цьому страва не схоже на білі щі, як у російській кухні, а виходить справжній червоний борщ з буряком.
Як приготувати український борщ з пампушками
Крок 1. Першим ділом промийте м’ясо для бульйону. Я вибрав більшу м’ясну кісточку – так бульйон буде більш насиченим.
Крок 2. Покладіть в чашу мультиварки і повністю покрийте водою. Я встановив функцію «супи» на 90 хвилин. Так, в ній довше готується, тому що їжа більше нудитися, ніж вариться – зате стояти при цьому поруч не потрібно.
М’ясо, коли звариться, добре відокремлюється від кістки і його я розрізав на такі ось шматочки.
Крок 3. Бульйон процідіть – рекомендую це зробити, щоб позбутися від дрібних кісточок.
Крок 4. А тепер наріжте буряк, але не весь, а тільки один. Друга буряк знадобиться трохи пізніше – в засмажку.
Крок 5. Далі червоний перець болгарський. У мене – заморожений.
Крок 6. І картоплю наріжте так, як ви любите її їсти в перших стравах.
Крок 7. Всі нарізані овочі, м’ясо, квасоля і квашену капусту відправив у гущавину мультиварки, ви – в каструлю, якщо будете варити в ній.
знову Встановив режим «супи» і запустив техніку в роботу.
Крок 8. Поки овочі в бульйоні будуть нудитися займіться засмажкою для борщу. Українці роблять її на салі.
Наріжте сало і розтопіть його на сковороді до утворення шкварок.
Крок 9. Для засмажки подрібніть цибулю.
Крок 10. Обсмажте все на сковорідці в салі до м’якості цибулі.
Крок 11. Натріть залишилася буряк на тертці з середніми зубчиками.
Крок 12. Додайте буряк в зажарку, перемішайте і дайте протушкувати кілька хвилин.
Крок 13. Подрібніть часник – це обов’язково для українського борщу.
Крок 14. Додайте часник в зажарку і тушкуйте 2 хвилини.
Крок 15. Влийте в сковороду томатний сік. Розмішайте і дайте ще потушиться 3-4 хвилини.
Крок 16. впродовж 60 хвилин після включення мультиварки я відправив зажарку в чашу (залишилося ще 30 хвилин).
Крок 17. Відразу ж можна посолити за смаком, додати лавровий лист і чорний перець горошком.
Поки борщ буде «доходити», займіться пампушками.
Випікання пампухів
Для приготування пампушок знадобляться наступні продукти.
Ингредиенты
- борошно – 400 г;
- дріжджі (сухі) – 10 г;
- мед – 1 ст. л.;
- масло рослинне – 3 ст. л. в тісто +50 мл для заливки;
- вода (тепла) – 250 мл;
- сіль – ¼ ч. л.
- часник – 4-5 зубця;
- зелень кропу і петрушки – за смаком.
Готові пампушки потрібно буде полити часниковою підливкою.
Приготування:
Крок 1. Просійте борошно і додайте сухі дріжджі.
Крок 2. Додайте сіль, мед і масло.
Крок 3. Залийте теплу воду. Замісіть некруте тісто.
Крок 4. Припылите стіл борошном і викладіть ком тесту на робочу поверхню. Обімніть.
Поставте тісто на расстойку приблизно на 50 хвилин.
Крок 5. Скачайте з усього тесту 12 кульок і укладіть на змащене деко.
Крок 6. Залиште пампушки для вистоювання на 20 хвилин. За цей час прогрійте духовку на 180 градусів.
Крок 7. Відправте випікатися на 25 хвилин у розігріту духовку.
Крок 8. Займаємося заливкою: подрібніть часник будь-яким зручним способом до кашки. Мені зручно це зробити на маленькій тертці.
Крок 9. Додати до часнику зелень.
Трохи посоліть і залийте олією. Все перемішайте.
Крок 10. Залийте готові пампушки заливкою.
Даємо трохи просочитися ароматами зелені і часнику.
Класичний український борщ зі свининою та пампушками з часником
Тим часом борщ зварився і вже навіть настоявся.
Можна подати борщ зі сметаною.
А пампушки подавайте окремо.
А можете подати ось так разом.
Друзі, запашний український борщ готовий! Квашена капуста додає борщу таку приємну кислинку, що його хочеться їсти. А з часниковими пампушками – це взагалі смакота! До речі, якщо вони залишаться, їх можна заморозити, і в наступний раз подати, наприклад, до рассольнику.
Ну, а до українського борщу покладена ще чарочка горілки. Приємного апетиту і до нового рецепту!