Торт Наполеон — домашній класичний рецепт з заварним кремом

Торт Наполеон – десерт зі смаком дитинства. Випічка вперше була приготована до царського столу на свято сторіччя перемоги під час війни 1812 року. Являла собою листкові коржі з заварним кремом, викладені у формі куточка – головного убору Бонапарта.

Зверху торт був посипаний сухарями, який імітували сніг. Ідея випічки була запозичена від традиційного популярного європейського десерту тістечка мильфея (в перекладі 1000 шарів). На відміну від хрусткого мильфея російська Наполеон залишається для просочення на 5 годин і виходить більш ніжним, повітряним, з м’якою структурою.

Основа класичного Наполеона – хрустке листкове тісто. У радянський час рецепт спростили і стали готувати торт з рубленого тесту на маргарині. Незважаючи на простий смак, був найпопулярнішим десертом. У Радянському Союзі його готували в кожній сім’ї на свято, подавали в кафе і кондитерських.

Класичний торт Наполеон в домашніх умовах з заварним кремом

Спробуйте мою версію цього торта. Приготуємо його за рецептом моєї мами. Наполеон виходить листковим, середньо-солодким, збалансованим по вологості, з середньою хрусткою структурою. Приготування десерту досить трудомістке. Але з вказаної кількості продуктів виходить торт для великої компанії.

Основа торта – тісто на маслі жирністю 72,5%, які можна замінити на якісний маргарин. Для коржів краще купити білу вищого сорту, молоко 2,5-3,2%. Крем готується в два етапи. На початку готується заварний крем на жовтках, борошні і молоці. Суміш остуджується. Після збивається вершкове масло 82% з цукром і додається заварна частина. Для аромату в крем допускаються добавки ванілі, цедра лимона або кардамон.

Рецепт з покроковими фотографіями.

Інгредієнти

Тесто:

  • борошно – 800 г
  • масло 72,5% – 400 г
  • молоко – 250 мл

Крем:

Заварна частина:

  • жовток – 3 шт.
  • цукор – 120 г
  • молоко – 500 мл
  • борошно – 3-4 ст. л.
  • ванілін – на кінчику ножа.

Масляна частина:

  • Масло 82,5 % – 250 г
  • цукор – 320 р.

Приготування

Дістанемо масло з холодильника заздалегідь, воно має бути м’яким. Нарізаємо його невеликими кубиками й викладаємо в миску з просіяним борошном.

Перетираємо суміш руками в крихту.

Увіллємо молоком, швидко замісимо тісто.

Скрутимо його в кулю. Нам не потрібно однорідне тісто, просто зберемо його в клубок.

Розділимо тісто на 14-16 частин, залежно від діаметра бажаного тортика. Розкотимо кожну частину як можна тонше.

З допомогою тарілки виріжемо гурток. Випікаємо в духовці 200 градусів приблизно 3-5 хвилин на папері для випічки.

Акуратно викладаємо коржі стопкою. Обрізки запечемо і подрібнити в крихту.

Приготуємо крем. Змішуємо жовтки з цукром і ваніліном, додамо 50 мл молока. Всиплемо борошно, перемішати суміш.

Решту молока (450 мл) закип’ятимо. Тонкою цівкою виллємо кипляче молоко в борошняну суміш. Доведемо її до кипіння, постійно помішуючи лопаткою. Накриваємо крем харчовою плівкою в контакт. Залишимо до охолодження.

М’яке вершкове масло взобьем з цукром.

Невеликими порціями викладемо остиглий заварний крем, перемішати до однорідності.

Змастимо коржі кремом. Трохи крему залишимо для оформлення.

Зберемо торт. Зверху на виріб встановимо дерев’яну дощечку і поставимо вантаж (каструлю з водою). Залишимо конструкцію на 5-6 годин. За цей час він осяде, коржі просочаться.

Домашній торт Наполеон з заварним кремом

Змастимо верх і боки торта, обсыплем їх крихтою.

За бажанням десерт можна прикрасити свіжими сезонними ягодами, невеликими драже.

Наполеон виходить апетитним, з молочним смаком середньо-солодким, з безліччю шарів. Торт відмінно підійде для святкового столу або невеликого сімейного торжества.

В даний час десерт не втрачає своєї популярності. З’явилися різні варіанти торта – сирний Наполеон (для любителів здорового харчування), шоколадний з шоколадними коржами або добавками какао крем сирний закусочний пиріг (для несолодкої версії). Існують рецепти Наполеона з готового листкового тіста, без розкочування коржів, на сковороді, з білковим, вершковим кремом, з прошарками з суфле з горіхами або халвою. Все це різноманіття рецептів в черговий раз доводить популярність Наполеона.

Подивитеся ще три рецепта цього дивного десерту.

Домашній класичний торт Наполеон з заварним кремом в духовці

Листкові тендітні коржі, повітряний заварний крем і захват від смаку! Він нікого не залишить байдужим! Головне-це дати йому просочитися.

Торт Наполеон (діаметр 20 см)

Інгредієнти

Тісто (10 коржів)

  • Борошно в/с пшеничне – 500 гр.
  • масло – 250 гр.
  • 1 яйце
  • 150 мл крижаної води
  • 1 ст. л. оцту 9 %
  • 0,5 ч. л. солі

Крем

  • 4 яйця
  • 1 літр теплого молока
  • 250 гр. цукру
  • 70 гр. кукурудзяного крохмалю
  • 100 гр. вершкового масла
  • Ванілін

Для украшения

  • Клубника
  • Мята

Приготовление

1. Просіваємо борошно в миску для замісу тіста. Вершкове масло в замороженому вигляді натираємо на крупній тертці, змішуємо з борошном.

2. У склянці з крижаною водою змішуємо вкарбований яйце, сіль і оцет. Яєчну суміш тонкою цівкою вливаємо в борошно. Швидко замішуємо тісто. Довго вимішувати тісто не потрібно, інакше масло може підтанути від рук. Ставимо в холодильник на 1 годину.

3. Готуємо заварний крем. Відокремлюємо яєчні жовтки в миску, додаємо цукор, збиваємо 1 хвилину. Додаємо кукурудзяний крохмаль, перемішуємо до однорідної маси. Відкладаємо миску на час в сторону.

4. Наливаємо в невелику каструлю молоко, ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння, але не кип’ятимо. Прибираємо з вогню.

5. Трохи гарячого молока наливаємо тонкою цівкою в жовткову суміш, добре перемішуємо. Отриману суміш перелити в молоко, що залишилося, ставимо на середній вогонь. Швидко перемішуючи віночком, варимо до загустіння. Прибираємо з вогню, додаємо вершкове масло і ваніль. Змішуємо до однорідного стану.

6. Перекладаємо отриманий крем в окрему миску, накриваємо плівкою, відставляємо в сторону остигати.

7. Холодне тісто з холодильника ділимо на 10 однакових частин. Формуємо кульки, складаємо на тарілку, припыленную борошном, накриваємо харчовою плівкою. Знову прибираємо в холодильник.

8. Включаємо на розігрів духовку до температури 180-190 градусів.

9. На робоче місце кладемо пергаментний папір, присипаємо борошном. Розкачуємо на неї кульку з тіста в тонкий шар, товщиною близько 2 див. Накладаємо тісто виделкою, перекладаємо на деко. Таким чином поступаємо з усім тестом.

10. Випікаємо в духовці близько 7-10 хвилин. Дістаємо випічку і вирізаємо кожен в коло діаметром 20 см. Залишаємо на решітці остуджуватися.

11. На блюдо для торта кладемо 1 корж. Остиглий крем ще раз збиваємо, змащуємо невеликою кількістю поверхню, накриваємо другим коржем, змащуємо і так збираємо всі 10 коржів. Поверхня і боковину торта покриваємо залишилися кремом.

12. Обрізки від коржів кладемо в пакет і розкочуємо качалкою їх у крихту. Отриманої крихтою обсипаємо боки і поверхню. Приготований Наполеон прибираємо в холодильник на 6 годин.

14. Перед подачею прикрашаємо полуницею і листям м’яти.

Подаємо на стіл зі свіжим ароматним чаєм. Угощаемся чудовим десертом.

Приємного апетиту!

найсмачніший простий, домашній торт Наполеон з заварним кремом

Торт з мого дитинства. Класичний рецепт Наполеона з заварним кремом.

Ніжний і смачний, а ще дуже простий у приготуванні. Бюджетний варіант — що важливо для багатьох.

Інгредієнти

Тісто

  • Вода — 200 мл
  • Борошно — 400 гр.
  • Оцет — 1 ст. л.
  • Яйце — 1 шт.
  • масло — 200 гр.

Крем

  • Молоко — 3 склянки
  • Цукор — 100 гр.
  • Ванільний цукор — 1 пак.
  • Борошно — 4 ст. л.

Приготування

1. У просіяне борошно додати охолоджене масло, нарізане шматочками, перетираємо в крихту.

2. У миску з водою налити оцет і вбити яйце. Перемішати до однорідності і тонкою цівкою влити в борошно. Замісити тісто.

Тісто має бути еластичним і не липнути до рук, якщо необхідно, додати ще борошна.

3. Накрити харчовою плівкою прибрати в холодильник на 20 хвилин. Потім розділити тісто на кілька рівних частин, скачати кульки і знову прибрати в холодильник ще на 20 хвилин.

4. В половині порції молока розмішати цукор, закип’ятити. В окрему миску вбити яйця, змішати з ванільним цукром, борошном і молоком, що залишилося. Додати цю суміш у кипляче молоко. Поставити на вогонь і, постійно помішуючи, готувати крем до появи пухирців повітря. Прибрати з вогню охолонути.

5. Кожен кульку тіста тонко розкачати, обрізати в коло. Для цього можна використовувати тарілку потрібного діаметру. Наколоти поверхню виделкою, перекласти на папір для випічки на деко.

6. Випікати в духовці при температурі 180 градусів близько 5 хвилин. Обрізки від тіста спекти окремо і подрібнити в блендері або качалкою в пакеті.

7. Готові коржі скласти стопкою, промазуючи кожен шар заварним кремом. Вгору і боки торта також змастити кремом і посипати крихтою.

Десерт ставимо в холодильник на 5 годин, а краще на ніч.

Торт Наполеон з заварним кремом готовий. Всім приємного чаювання !

Торт Наполеон — рецепт смачного домашнього торта з лимонним заварним кремом

Наполеон з лимонним заварним кремом можна приготувати за пару годин! На смак ніжний, не приторно солодкий, з приємним цитрусовим смаком.

Ингредиенты

Для коржів:

  • Борошно — 610 гр. (5 склянок)
  • Маргарин або масло вершкове — 400 гр.
  • Вода — 195 гр. (1 стакан)
  • Яйце — 1 шт.
  • Оцет — 1 столова ложка
  • Горілка — 1 столова ложка
  • Сіль — 0,5 чайної ложки

Для заварного крему:

  • Молоко — 1 літр
  • Цукор — 500 гр.
  • Масло вершкове — 500 гр. (кількість можна зменшити за бажанням)
  • Яйця — 4 шт.
  • Борошно — 3 столові ложки
  • Цедра 1-2 х лимонів

Приготування

1. Змішуємо в мисці яйце, сіль, горілку, воду і оцет. Відправляємо суміш у холодильник.

2. Тремо на тертці холодне масло, змішуємо його з просіяним борошном. Виходить борошняна крихта.

3. В центрі робимо поглиблення і заливаємо холодну яєчну суміш. Замішуємо тісто, ділимо його 10-12 рівних частин, скачуємо в кульки. Закриваємо плівкою, прибираємо в холодильник.

4. Готуємо заварний крем. У мисці міксером збиваємо яйця та борошно до однорідності, без грудочок.

5. Розігріваємо молоко в каструлі до гарячого, але не киплячого стану, розмішуємо в ньому цукор. Додаємо пару ополоників в яєчну суміш, розмішуємо і виливаємо назад в молоко.

6. Нагріваємо, постійно помішуючи, крем до загустіння. Знімаємо з вогню, залишаємо остигати.

7. Розкачуємо остиглі кульки тіста в прямокутні коржі, так зручніше їх буде випікати на деку.

8. Наколюємо поверхню тіста виделкою і випікаємо в духовці до золотистого кольору 6-9 хвилин при температурі 180 градусів.

9. Розм’якшене масло збиваємо, додаємо цедру лимона і додаємо в остиглий крем. Змішуємо міксером.

Кількість масла визначайте самостійно. Чим більше, тим жирніше вийде крем.

10. Остиглі коржі обрізаємо під потрібний розмір. Зверху намазуємо заварним кремом і укладаємо стопкою.

11. Останній корж рясно змащуємо, промазуємо боки торта. З усіх боків обсипаємо крихтою з подрібнених залишків.

Відправляємо Наполеон в холодильник на пару годин, щоб він просочився.

Приємного апетиту!