Як приготувати солянку в домашніх умовах. Збірна мясна солянка – смачно і просто!

Старовинне російське блюдо – солянка виникло в 15 столітті. За час існування зазнала безліч змін в способах приготування, складі основних компонентів і звичайно ж у смаку. Спочатку це блюдо являло собою жирний рибний суп з густою структурою та гострим пряним смаком. Найчастіше він виступав в якості закуски до міцним спиртним напоям і дозволяв довго не п’яніти.

Пізніше солянку стали готувати з м’яса або грибів, густий суп з’явився в меню модних ресторанів і на столі у аристократів. До царського столу готували приголомшливу солянку з 4 видів м’яса і витрачали на її приготування близько 6 годин. У радянський час рецепт спростився, солянка стала звичною стравою типового столовского меню. В даний час класичний рецепт допускає можливості заміни деяких компонентів. Незмінним залишаються смак – гострий, кислий, пряний.

Суп готується в два етапи. Спочатку вариться концентрований м’ясний бульйон з кількох видів м’яса. Можна використовувати свинину, яловичі ребра або грудинку, мову, курячий остов, потрухи в різних пропорціях і комбінаціях. Другий етап полягає в приготуванні овочевий засмажки з традиційних моркви і цибулі з додаванням солоних огірків. У бульйон вводяться ковбасні вироби і копченості.

Солянка збірна м’ясна класична в домашніх умовах

Основний смак правильною, класичної солянки залежить від вибору огірків і томатного пюре. Важливо, щоб це були саме солоні огірки, приготовані без оцту. При купівлі томатної пасти, вивчіть її складу. Там не повинно бути модифікованого крохмалю або використовуйте домашній кетчуп. Вибір копченостей і ковбас може бути будь по вашому смаку. До складу солянки входять лимони і оливки (або маслини). Найчастіше їх додають при подачі.

Ми використовували домашню заготовку огірків з томатним соусом. Ми рекомендуємо наприкінці варіння супу додати трохи лимонного соку і розсіл, в якому знаходилися оливки. Зелень сметана – ось останній штрих смачної класичної солянки.

Інгредієнти для супу солянки:

Бульон:

  • свинячі кісточки – 200 г
  • вода – 3 л
  • свинина м’якоть – 150 г
  • мова баранячий – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • перець запашний – 2-3 горошини.

Для солянки:

  • консервовані огірки – 170 г
  • розсіл огірковий – 80 мл
  • маслини – 50 г
  • розсіл від маслин – 30 мл
  • лимон – 0,5 шт.
  • томатна паста – 1,5 ст. л.
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • рослинна олія одна – 1,5 ст. л
  • копчене м’ясо, ковбаси (варена, напівкопчена, копчена) – 300 г
  • копчене сало – 10
  • сіль, перець – за смаком
  • сметана, зелень для подачі

Як приготувати солянку:

В каструлю для варіння бульйону викладемо м’ясо, цибулю, часник і запашний перець. Заллємо вміст каструлі холодною водою, доведемо до кипіння. Знімемо шум, варимо півтори години на тихому вогні. М’ясо відкладемо, бульйон процідимо і повернемо в каструлю.

Моркву очистимо від шкірки і натремо на середній тертці, цибулю подрібнити. Обсмажимо овочі на рослинному маслі до прозорості.

Огірки наріжемо дрібними кубиками.

В сковороду викладемо огірки, огірковий розсіл і томатну пасту. Тушкуємо засмажку протягом 5 хвилин.

Викласти овочі в бульйон, варимо суп 10 хвилин.

М’ясо, ковбаси і копчене сало наріжемо невеликими кубиками і відправляємо в каструлю.

Відварне м’ясо з бульйону розберемо, мова очистимо. Наріжемо компоненти невеликими шматочками і викладемо в суп. Продовжуємо готувати 10 хвилин на тихому вогні.

Лимон очистимо від шкірки, відріжемо два-три колечка. Маслини разрежем навпіл.

Маслини з розсолом, лимон і сік лимона викладемо в каструлю. Готуємо 2-3 хвилини. Посолити, поперчити, залишимо для настоювання на 20-30 хвилин.

Солянка збірна м’ясна класична

Солянка настоялася, можна обідати.

Розкладаємо наваристу, густу солянку по тарілках.

Додамо трохи сметани і зелені і відразу подамо солянку до столу. Дуже просто і неймовірно смачно! Готуйте обов’язково. Страва стає смачніше на наступний день.

Приємного апетиту!

І ще три рецепти приготування солянки. Може вони трохи відрізняються від класичної, але за смаком не відрізниш.

Рецепт класичної м’ясної солянки з копченостями і каперсами

Ингредиенты:

  • М’ясо (свинина, яловичина) для бульйону – 500 гр.
  • М’ясні продукти – 300 гр. (ковбаса копчена, шинка, сосиски, копчене м’ясо)
  • 2-3 Свіжих гриба
  • 2 Цибулини
  • 4 Солоних огірка
  • 1 ч. л. Каперсів
  • 12-15 Маслин без кісточок
  • 100 гр. Сметани
  • 3 ст. л Вершкового масла
  • 2 ст. л. Томатного пюре
  • 1 Помідор (необов’язково)
  • 1,5-2 літра де-які види

Як варити солянку:

Збираємо смачну домашню солянку.

Крок 1. У каструлю наливаємо воду, закладаємо м’ясо, варимо бульйон. В залежності від сорту м’яса буде варитися від 1,5 до 2 годин. Після чого проціджуємо через сито.

Крок 2. Кубиками ріжемо ріпчасту цибулю, гриби тонкими пластиками. У каструлі для солянки розтоплюємо вершкове масло, обсмажуємо цибулю з грибами, додати томатне пюре, тушкуємо під кришкою, підлив трохи бульйону.

Крок 3. Очищаємо від шкірки солоні огірки, ріжемо невеликими шматочками.

Крок 4. Всі м’ясні продукти ріжемо на невеликі шматочки скибочками. Перекладаємо в каструлю з приготованим цибулею, додаємо огірки, сіль, лавровий лист, каперси, заливаємо залишився бульйон і варимо 5-10 хв.

За своїм бажанням додайте нарізаний часточками помідор.

Розкладаємо по тарілках, додаємо сметану, маслини, скибочки лимона, зелень.

Приємного апетиту!

найпростіший рецепт солянки в домашніх умовах з ковбасою і картоплею

Цей рецепт з картоплею, простий, вариться, практично, як звичайний суп.

Інгредієнти:

  • 2-3 картоплини
  • 80 грам копченої курки (бажано грудка)
  • 50 грам шинки
  • 120 грам вареної ковбаси
  • Головка ріпчастої цибулі
  • 1-3 середніх моркви
  • 1-2 солоних або маринованих огірків
  • Пару середніх помідор
  • 2 зубчики часнику
  • Сіль
  • Суміш мелених перців
  • 90 грам оливок
  • пучок зелені
  • Лимон, сметана
  • Рослинне масло

Як зварити солянку:

1. Очищену картоплю ріжемо на великі кубики. У каструлю наливаємо холодну воду, висипаємо картоплю. Ставимо на вогонь до закипання.

2. Розігріваємо в сковороді з трохи рослинного масла, обсмажуємо нарізану чверть кільцями цибулю з подрібненим часником до легкого золотистого кольору.

3. Ковбасу і шинку ріжемо невеликими шматочками, викладаємо в сковороду. Перемішуємо.

Всі інгредієнти намагаємося різати однаковим розміром. Солянка вийде красивіше і зручніше для їжі.

4. Ріжемо помідори відправляємо в зажарку. Обсмажуємо на повільному вогні близько 5-6 хвилин.

5. Ріжемо огірки кладемо сковороду і ще трохи прогріваємо.

6. Як тільки картопля звариться, викладаємо засмажку. Накриваємо кришкою, варимо ще хвилин 10.

7. Остання добавка — оливки, нарізані колечками. Вимикаємо плиту, даємо настоятися 25-30 хвилин.

Суп готовий. Подаємо в гарячому вигляді зі сметаною і часточками лимона.

Приємного апетиту!

Як приготувати домашню збірну м’ясну солянку з копченостями

Відмінний ситний суп для обіду. Для приготування солянки використовуємо глибокий казан або каструлю з товстими стінками.

Інгредієнти:

  • 200 гр. копченої ковбаси
  • 200 гр. копченого бекону
  • 2 середніх моркви
  • Головка ріпчастої цибулі
  • 5 штук середніх солоних огірків
  • 100 гр. маслин
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. каперсів
  • 1 ст. л. вершкового масла
  • 100 гр. томатної пасти
  • 2 лаврових листа
  • 1,5 л води
  • пучок зелені
  • 0,5 шт кореня селери
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • 1 цибулі-порей
  • 1 лимона
  • Сметана
  • 2-3 горошини запашного перцю

Приготування:

1. Ковбасу і бекон ріжемо на шматочки. Ставимо казан на вогонь, злегка обсмажуємо в ньому ковбасні вироби на середньому вогні.

2. Головку цибулі ріжемо кубиком, відправляємо в казан, додаємо вершкове масло, смажимо до прозорості цибулі.

3. Чистимо моркву, цибулю-порей, корінь селери. Ріжемо невеликими шматочками, додаємо обсмажуватися.

4. Солоні огірки ріжемо тонкими кружечками, ріжемо кільцями маслини. Закладаємо в казан, додати каперси, лаврушку. Перемішуємо, трохи обсмажуємо і додаємо дрібно нарізаний часник і горошини запашного перцю.

5. Заливаємо водою, додаємо томатну пасту, перемішуємо і як тільки суп закипить, зменшуємо вогонь і варимо від 15 до 20 хвилин.

6. По готовності, солимо, перчимо, я більше люблю використовувати суміш меленого перцю. Закриваємо кришкою і на вимкненій плиті даємо настоятися близько 30 хвилин.

Подаємо на обідній стіл зі сметаною, додавши дрібно нарізану зелень, пару скибочок лимона.

Успіхів у приготуванні і Приємного апетиту!