Ікра з баклажанів на зиму — смачні рецепти пальчики оближеш

Вітаю, вас, мої друзі! Правду кажуть, що один день зиму годує. Досить повозитися один день, щоб заготовити з десяток баночок овочевої ікри. На днях зробив на пробу кілька баночок кабачкової, за своїм рецептом, а вчора черга підійшла і за баклажанної ікрою. Вийшло дуже смачно, пальчики оближеш.

А взимку вся ця прекрасна закуска порадує річним смаком і виручить в будь-який момент: будь то святкове застілля або звичайний перекус.

Баклажанну ікру готують по-різному: хтось запікає сині або обсмажує на сковороді, хтось заправляє ікру томатом, а не помідорами і так далі.

Домашній рецепт ікри з баклажанів на зиму — рецепт з помідорами без стерилізації

Я пропоную свій домашній перевірений роками рецепт однорідної закуски з баклажанів, перцю, помідорів.

Отже, збираємо зі своєї грядки або купуємо на ринку всі дари літа для приготування смачної овочевої закуски.

Зізнаюся, що я завжди готую баклажанну ікру, беручи всі овочі-на-віч. Можна додати більше перцю або навпаки цибулі, регулювати кислотність страви за рахунок кількості помідорів. Одне правило повинно бути незмінним: синіх кладемо завжди більше.

Прорахував для вас точну кількість інгредієнтів на 5 баночок ікри (3 по 500 гр. і 2 за 700 гр.):

  • баклажани – 3 кг;
  • перець болгарський – 2 кг;
  • помідори – 2 кг;
  • цибуля – 2 кг;
  • часник – 2-3 великих зубки або по смаку;
  • сіль – 2 ст. л. або по смаку;
  • масло рослинне – 300 мл

Ніяких інших спецій, крім солі і часнику я не додам у баклажанну ікру за цим рецептом. І без того закуска виходить дуже смачною і ароматною. А щоб прискорити процес нарізання овочів, я користуюся комбайном для їх подрібнення, а не м’ясорубкою. Отже, беремося за справу.

Як приготувати найсмачнішу баклажанну ікру

Крок 1. Очистимо для початку цибулю.

Крок 2. Промиємо його під проточною водою – так менше сліз будемо пускати під час роботи з ним.

Крок 3. Наріжемо на шматочки, щоб зручно було його подрібнити в комбайні.

Крок 4. Робимо кілька закладок. Подрібнюємо цибулю не до стану кашки, а так, як ми зазвичай його ножем нарізаємо на кубики. До речі, у кого немає техніки, наберіться терпіння і подрібніть «чіполіно» вручну, періодично обдаючи ніж струменем холодної води – так ви менше будете «плакати».

Крок 5. В казан або іншу велику посуд з товстим дном налити олію і розігрійте на сильному вогні. Порціями закладайте туди подрібнену цибулю.

Крок 6. Перемішайте весь цибулю і залиште гаситися під кришкою на середньому вогні хвилин 12-15. Кілька разів перемішати.

Крок 7. За цей час займемося перцем. Очистимо його від плодоніжки, серцевини і насіння.

Крок 8. Для зручності коробочки розділимо навпіл і теж промиємо їх під проточною водою.

Крок 9. Подрібнюємо його також невеликими порціями.

Крок 10. Також не доводимо перець до стану кашки. Хто ріже ножем, подрібнюйте його на дрібні кубики. У комбайні виходить так.

Крок 11. Поки гаситься цибулю, перекладіть заготовку з перців в окрему миску. А коли розм’якшиться цибулю (приблизно через 15 хвилин), додайте перець і добре перемішайте.

Крок 12. Тушкуйте овочі під кришкою ще 15 хвилин, перемішавши 1-2 рази за цей час. А тим часом потрібно очистити баклажани від шкірки.

Крок 13. Також наріжте на невеликі шматочки для зручності подрібнення.

Крок 14. Подрібнені баклажани поки викладаємо в окрему ємність. Їх також можна нарізати ножем на невеликі кубики. Сині без шкірки можуть потемніти, але це нічого страшного – це нормальне явище.

Крок 15. За цей час овочі на плиті розм’якшилися. Перемішати їх. Додамо баклажани і на цьому етапі посолимо.

Крок 16. Перемішаємо, накриємо кришкою і дамо ще 15 хвилин протушкувати. За цей час на поверхні може з’явитися зайва рідина, її краще прибрати, щоб не так довго уварювати потім ікру.

Крок 17. Займемося помідорами: їх потрібно помити і нарізати.

Крок 18. Подрібнюємо їх зручним способом: через тертку, м’ясорубку, блендером або комбайном до стану пюре.

Крок 19. Додаємо помідорну масу до інших овочів.

Крок 20. Перемішуємо і робимо вогонь сильніше. Тепер все інше час тушкуємо до готовності без кришки, щоб вся волога випарувалася.

Крок 21. В процесі гасіння зайву рідину прибираємо по можливості.

Крок 22. Нагадаю, ікру тушкуємо на сильному вогні, від неї немає бризок, хіба тільки трохи вони з’являються в момент перемішування.

Крок 23. Поступово зайва волога почне випаровуватися. Через 1,5 – 2 години ікра почне загусати. Продовжуємо її варити на сильному вогні, періодично помішуючи.

Крок 24. Натріть часник на дрібній тертці або видавіть його через часникодавку.

Крок 25. Коли ікра увариться на третину і добре загусне, додайте часник і перемішайте.

Крок 26. Доведіть ікру до такої консистенції, щоб у ньому ложка стояла.

27 Крок. Тепер ікра готова, її розкладаємо по черзі в простерилізовані банки.

28 Крок. Накриваємо кришкою і закатуємо (кришки попередньо прокип’ятити).

Крок 29. Баночки закутуємо пледом, а після остигання зберігаємо в прохолодному місці або в темній ніші в квартирі.

найсмачніша баклажанна ікра на зиму

Смачна закуска на зиму готова!

вона Зберігається дуже добре, псування помічено не було. Правда до наступного сезону ніколи не стояла, з’їдався на багато швидше.

Я вже готую другу партію, того що зроблено, мало на зиму. Друзі, ікра википає в цілому 3-4 години, головне перемішувати і знімати зайву рідину. Вся ця метушня варто того, щоб заготовити на зиму таку закуску. Спробувавши її, ви точно ні про що не пошкодуєте.

В наступних статтях розповім, які ще роблю заготовки на зиму з овочів і синіх, в тому числі. Готуйте з радістю і задоволенням. До нових рецептів!

Хочу поділитися двома рецептами, в яких баклажани спочатку запікаються в духовці. А в другому додано фішка, яку дізнаєтеся, прочитавши рецепт

Ікра з запечених баклажанів на зиму — найсмачніший рецепт приготування

Домашню ікру ніколи не готують в невеликих кількостях. А готують відразу декілька літрів, розливають в стерилізовані банки і терпляче чекають зими, щоб спробувати її. Цей рецепт на одну баночку, так що якщо робите більше, збільште кількість інгредієнтів пропорційно.

Загальний час приготування: 1 годину 10 хвилин. Харчова цінність на порцію: Калорійність: 121 ккал. Жири: 3 гр. Вуглеводи: 25 р. Білки: 3 гр.

Інгредієнти

  • 730 гр. баклажан
  • 270 гр. червоного перцю
  • 2 помідора (200 гр.)
  • 170 гр. моркви
  • 2 червоні цибулини
  • 2 великих зубчики часнику
  • 200 гр. томатного пюре
  • Соняшникова олія

Як приготувати ікру з запечених баклажанів

  1. Розігрійте духовку до 190С.
  2. Вимийте баклажани, червоний перець і помідори. Розріжте кожен овоч навпіл. Видалити насіння з перцю. Зробіть ромбовидні надрізи на половинки баклажанів.
  3. Застеліть деко папером для випічки. Розкладіть баклажани, перець і помідори. Полийте овочі соняшниковою олією, щоб вони рівномірно вкрилися.
  4. Запікайте 35-45 хвилин до готовності.
  5. Поки овочі в духовці, очистіть цибулю, часник і моркву. Моркву натерти на тертці. Цибулю і часник подрібнити. Не потрібно дуже дрібно нарізати їх.
  6. Розігрійте на сковороді олію, потім перекладіть моркву, цибулю і часник.
  7. Обсмажуйте 10 хвилин на середньому вогні.
  8. Додайте томатне пюре, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте ще 7 хвилин.
  9. Як тільки овочі в духовці приготуються, вийміть їх і дайте трохи охолонути. Ложкою выскребите м’якоть баклажана. Зніміть шкірку з перців і помідорів.
  10. Помістіть м’якоть баклажанів, перець і помідори в блендер. Додайте морквяно-цибульно-часникову суміш. Сіль і перець за смаком.
  11. Збийте кілька разів, щоб вийшла однорідна текстура. Спробуйте і додайте більше солі і перцю, якщо потрібно.
  12. Прогрійте ще раз в сковороді і перекладіть в стерильні баночки.
  13. Зберігайте ікру в холодильнику.

Ікра з запечених баклажанів з яблуками на зиму, пальчики оближеш

Щоб приготувати ікру з цього простого рецепту потрібно запекти баклажани в духовці. А фішкою цього рецепту буде додавання свіжих яблук.

Ингредиенты

  • 1 кг баклажанів
  • 300 г яблук
  • 200 р ріпчастої цибулі
  • 50 мл рослинного масла
  • 30 мл 9%-ного оцту
  • 20 г цукру
  • 30 г солі
  • по щіпці мускатного горіха і кориці

Як приготувати баклажанну ікру

  1. Баклажани слід розрізати навпіл, зробити невеликі надрізи на м’якоті, змастити маслом і запекти в духовці до м’якості.
  2. Готові шматки очистити від шкірки, подрібнити на невеликі шматочки, віджати зайву рідину.
  3. Цибуля очистити, дрібно нарізати кубиками, обсмажити на сковороді на олії до м’якості.
  4. Додати до цибулі баклажани, смажити близько 5 хвилин.
  5. Яблука очистити від шкірки і серцевини, нарізати невеликими кубиками, додати до овочів тушкувати під кришкою 2 хвилини.
  6. Всипати цукор, сіль, спеції, перемішати і тушкувати до готовності.
  7. Зняти з плити, дати трохи охолонути, заглибним блендером подрібнити.
  8. Поставити на плиту, довести до кипіння, влити оцет, перемішати.
  9. Розкласти гарячу ікру в підготовлені простерилізовані банки.
  10. Потім закатати прокип’яченими кришками, перевернути і укутати до повного охолодження.

Можна відправляти в льох на зберігання.

Ось такі рецепти. Результат виходить чудовий, спробуйте заготовити на зиму. Відмінна закуска, яка порадує вас за столом. Приємного апетиту і успіхів в кулінарії!