Доброго всім часу доби!
Сьогодні хочу запропонувати рецепт дуже смачної закуски з кабачків і не тільки на зиму. Закуска ця називається юрча. Рецептів її можна знайти багато, але тут хочу поділитися своїм варіантом, який відрізняється не тільки складом продуктів, але і технологією приготування.
Ми зазвичай до класичних інгредієнтів додаємо баклажани і гострий перець. Це додає свої смакові якості страви. Весь овочевий склад ми перекручуємо через м’ясорубку. Закуска виходить у вигляді овочевої ікри. Зберігається вона досить добре. Хоча, як правило, у нас вона довго не варто.
Рецепт закуски на зиму — Юрча з кабачків без стерилізації з часником
Готову страву із запропонованих інгредієнтів містить близько 4600 ккал, білків — 48 г, жирів — 290 г і вуглеводів — 405 р. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.
Класичний набір інгредієнтів наступний:
- Кабачок — 3 кг
- Перець болгарський — 1 кг
- Помідор — 1 кг
- Часник — 2 голівки.
- Сіль, цукор — за смаком.
- Масло рослинне — 200 мл
- Оцет (9%) — 100 мл
- Перець чорний (горошок) — 8-10 шт.
Розрахунок йде на три кілограми кабачків. Однак, хочу зауважити, що калькуляція береться умовно. Так чи інакше, але в ході приготування кількість інгредієнтів може змінюватися в більшу або меншу сторону.
До цього списку я додав баклажани і пекучий перець. Баклажан знадобилося близько 500 грам, а от перець береться в залежності від того, наскільки гострою ви хочете бачити вашу закуску. У мене пішло десять штук перцю. У нашій родині віддають предпочтенье гострим стравам.
Як закатати закуску Юрча на зиму
Підготувавши всі потрібні компоненти, можна приступати до їх обробці. Всі овочі миються і чистяться. У класичному рецепті помідори і перець проганяються через м’ясорубку, а кабачок нарізати кубиками. Я ж все проганяю через м’ясорубку, виходить повноцінна ікра.
Отже, чистимо кабачок і нарізаємо його на шматочки, які добре будуть прокручуватися через м’ясорубку.
Насіння з кабачків можна не прибирати, все добре измельчится. Потім чистимо перець. Видаляємо з нього нутрощі, решта так само нарізаємо на шматочки, які легко помістяться в м’ясорубку. Гострий перець можна почистити від насіння, ми використовуємо цілком. Ми всі любителі гострих страв.
Чистимо часник. Баклажани тільки моєму і видаляємо хвостик. Їх чистити немає необхідності.
Часник можна не різати, його будемо класти в м’ясорубку цілком. Баклажани само нарізаємо на шматочки.
Залишилися помідори. Моєму їх. Якщо вони великі, то так само нарізаємо їх. У мене були свої городні томати невеликого розміру. В м’ясорубку вони входять легко, тому їх я не нарізав.
Коли все готово, ставимо м’ясорубку і починаємо прокручувати всі компоненти. В якому порядку і як ви їх будете крутити – ролі не грає. Можна по черзі, можна упереміш.
Після перекручування кабачків з перцем отримуємо ось таку суміш.
Висипаємо її в підготовлену каструлю і продовжуємо крутити. Всі перекручені інгредієнти висипаємо в каструлю і перемішуємо.
Суміш солимо за смаком, якщо треба, додаємо цукор. Додаємо перець горошком, наливаємо масло і ставимо на вогонь. Доводимо масу до кипіння, робимо вогонь на мінімум і варимо хвилин 60-80. Під час варіння можна помішувати, а можна і не чіпати, пригорати нічого не буде. Хвилин за 15 до готовності додаємо оцет.
Поки юрча вариться, готуємо банки. Розмір банок так само не має значення. Ми беремо для заготовок пів-літрові банки. Вони невеликі, ніж зручні, така баночка з’їдається швидко і не зберігатися довго.
Попередньо банки стерилізуються будь-яким зручним способом. Ми робимо це в мікрохвильовці. Кришки для закрутки так само стерилізуються – кип’ятяться. Є кілька способів, якими можна скористатися, подивіться тут.
Як тільки варіння закінчиться, розливаємо ікру по банкам і закручуємо їх.
Дуже смачна закуска на зиму — юрча з кабачків
Потім закутуємо ці банки рушником або шубою і залишаємо остигати. Коли повністю охолонуть, їх можна прибирати на зберігання і діставати у міру потреби.
Зберігаються дуже добре, у нас стоять будинки в коморі, не разу не було проблем. Взимку така овочева ікра відмінне доповнення до других страв. Вона виходить дуже смачна, ароматна і в нашому випадку, досить гостра. Спробуйте приготувати трохи за моїм рецептом і впевнений, кожен рік будете готувати саме так.
Приємного апетиту!