Юрча з кабачків на зиму — рецепт без стерилізації з часником

Доброго всім часу доби!

Сьогодні хочу запропонувати рецепт дуже смачної закуски з кабачків і не тільки на зиму. Закуска ця називається юрча. Рецептів її можна знайти багато, але тут хочу поділитися своїм варіантом, який відрізняється не тільки складом продуктів, але і технологією приготування.

Ми зазвичай до класичних інгредієнтів додаємо баклажани і гострий перець. Це додає свої смакові якості страви. Весь овочевий склад ми перекручуємо через м’ясорубку. Закуска виходить у вигляді овочевої ікри. Зберігається вона досить добре. Хоча, як правило, у нас вона довго не варто.

Рецепт закуски на зиму — Юрча з кабачків без стерилізації з часником

Готову страву із запропонованих інгредієнтів містить близько 4600 ккал, білків — 48 г, жирів — 290 г і вуглеводів — 405 р. Дані розраховані автоматично, тому можуть відрізнятися.

Класичний набір інгредієнтів наступний:

  • Кабачок — 3 кг
  • Перець болгарський — 1 кг
  • Помідор — 1 кг
  • Часник — 2 голівки.
  • Сіль, цукор — за смаком.
  • Масло рослинне — 200 мл
  • Оцет (9%) — 100 мл
  • Перець чорний (горошок) — 8-10 шт.

Розрахунок йде на три кілограми кабачків. Однак, хочу зауважити, що калькуляція береться умовно. Так чи інакше, але в ході приготування кількість інгредієнтів може змінюватися в більшу або меншу сторону.

До цього списку я додав баклажани і пекучий перець. Баклажан знадобилося близько 500 грам, а от перець береться в залежності від того, наскільки гострою ви хочете бачити вашу закуску. У мене пішло десять штук перцю. У нашій родині віддають предпочтенье гострим стравам.

Як закатати закуску Юрча на зиму

Підготувавши всі потрібні компоненти, можна приступати до їх обробці. Всі овочі миються і чистяться. У класичному рецепті помідори і перець проганяються через м’ясорубку, а кабачок нарізати кубиками. Я ж все проганяю через м’ясорубку, виходить повноцінна ікра.

Отже, чистимо кабачок і нарізаємо його на шматочки, які добре будуть прокручуватися через м’ясорубку.

Насіння з кабачків можна не прибирати, все добре измельчится. Потім чистимо перець. Видаляємо з нього нутрощі, решта так само нарізаємо на шматочки, які легко помістяться в м’ясорубку. Гострий перець можна почистити від насіння, ми використовуємо цілком. Ми всі любителі гострих страв.

Чистимо часник. Баклажани тільки моєму і видаляємо хвостик. Їх чистити немає необхідності.

Часник можна не різати, його будемо класти в м’ясорубку цілком. Баклажани само нарізаємо на шматочки.

Залишилися помідори. Моєму їх. Якщо вони великі, то так само нарізаємо їх. У мене були свої городні томати невеликого розміру. В м’ясорубку вони входять легко, тому їх я не нарізав.

Коли все готово, ставимо м’ясорубку і починаємо прокручувати всі компоненти. В якому порядку і як ви їх будете крутити – ролі не грає. Можна по черзі, можна упереміш.

Після перекручування кабачків з перцем отримуємо ось таку суміш.

Висипаємо її в підготовлену каструлю і продовжуємо крутити. Всі перекручені інгредієнти висипаємо в каструлю і перемішуємо.

Суміш солимо за смаком, якщо треба, додаємо цукор. Додаємо перець горошком, наливаємо масло і ставимо на вогонь. Доводимо масу до кипіння, робимо вогонь на мінімум і варимо хвилин 60-80. Під час варіння можна помішувати, а можна і не чіпати, пригорати нічого не буде. Хвилин за 15 до готовності додаємо оцет.

Поки юрча вариться, готуємо банки. Розмір банок так само не має значення. Ми беремо для заготовок пів-літрові банки. Вони невеликі, ніж зручні, така баночка з’їдається швидко і не зберігатися довго.

Попередньо банки стерилізуються будь-яким зручним способом. Ми робимо це в мікрохвильовці. Кришки для закрутки так само стерилізуються – кип’ятяться. Є кілька способів, якими можна скористатися, подивіться тут.

Як тільки варіння закінчиться, розливаємо ікру по банкам і закручуємо їх.

Дуже смачна закуска на зиму — юрча з кабачків

Потім закутуємо ці банки рушником або шубою і залишаємо остигати. Коли повністю охолонуть, їх можна прибирати на зберігання і діставати у міру потреби.

Зберігаються дуже добре, у нас стоять будинки в коморі, не разу не було проблем. Взимку така овочева ікра відмінне доповнення до других страв. Вона виходить дуже смачна, ароматна і в нашому випадку, досить гостра. Спробуйте приготувати трохи за моїм рецептом і впевнений, кожен рік будете готувати саме так.

Приємного апетиту!