щовесни обов’язково варимо домашні зелені щи з кропивою. Самий перший «урожай» збираємо коли вона виросте 8-10 сантиметрів. Найсмачніша і з купою вітамінів. Така кропива не дуже пекуча, тому саме час її нарвати, правда без рукавичок, все одно не обійтися. Не збирайте вздовж доріг, найкращі місця в саду, городі, дачній ділянці.
Вдома її відразу потрібно обшпарити окропом, після чого можна спокійно брати в руки, не побоюючись отримати опік. Курку можна використовувати тільки для бульйону, відварити, а м’ясо використовувати для іншої страви. Або зварити щі не просто на бульйоні, а з м’ясом.
Виходить дуже смачно, а головне ще й корисно. Самий весняний суп. Його можна зварити зі щавлем, додати помідори, без м’яса. Такі рецепти ви можете прочитати на моєму кулінарному блозі «Як смачно приготувати» .
Рецепт смачних щей з кропиви з яйцем на м’ясному бульйоні
Щі виходять просто чудові. Приготуйте, якщо ще не разу не варили, обов’язково. Вашій родині дуже сподобається.
Готуємо прості щі. Весняні, корисні, ситні, найбільш домашні.
Інгредієнти
- Курка — 500-600 грам
- 6 середніх картоплин
- 4-6 яєць
- Середня цибулина
- Невелика морква
- Кропива
- Пучок зеленого цибулі
- Пучок кропу
- Приправа (сіль, перець)
- Рослинне масло
- Цукор — 1 чайна ложка
Кропив’яні щі — простий і смачний рецепт
Для курячих бульйонів, ми зазвичай купуємо готові охолоджені набори для перших страв. Промиваємо приготовані шматки курки. Кладемо їх в каструлю з холодною водою і ставимо на вогонь. (Каструля на 3,5 літра, води 2-2,5 літра)
Під час закипання, не забудьте обов’язково зняти утворювався накип.
Після закипання варимо ще хвилин 40.
В іншій каструлі ставимо варитися яйця. Щоб вони краще чистилися, у воду додаємо чайну ложку солі. Варимо близько 15 хвилин, після чого каструлю ставимо під струмінь холодної води. Залишаємо в холодній воді остуджуватися.
Поки вариться м’ясо підготуємо всі інгредієнти. Кропиву ошпарюємо окропом, промиваємо в холодній воді і перебираємо, щоб видалити потрапила траву і сміття. Викладаємо на дошку, розрізаємо впоперек.
Після цього, гострим ножем розрізаємо кропиву ще дрібніше.
Картоплю чистимо, ріжемо на шматочки для супу.
Цибулину і моркву чистимо. Цибулю ріжемо невеликими кубиками, а моркву тремо на крупній тертці.
Коли курка звариться, закладаємо в каструлю картоплю.
Хвилин через 5-7 викладаємо нарізану кропиву. Варимо ще близько 10 хвилин на малому вогні.
Розігріваємо столову ложку рослинної олії в сковороді. Викладаємо цибулю з морквою. Обсмажуємо до м’якості та легкого золотистого кольору.
Поки готується зажарка, ріжемо зелений лук і кріп. У мене лук щойно зірваний з грядки, соковитий, міцний. Кріп свіжий ще не виріс, тому використовую заморожений з зимових заготовок.
Викладаємо зажарку в щі. Додаємо 1-1,5 столові ложки приправи «12 овочів і трав» або солимо і перчимо за смаком. Висипаємо ложку цукру. Варимо ще 3-4 хвилини. Можна дістати курку, прибрати її зовсім або відокремити м’ясо від кісток, розібрати на волокна і знову відправити в каструлю.
Висипаємо зелений лук, кріп, перемішуємо. Варимо 1-2 хвилини, вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин. Зелений борщ з кропивою готові.
Зелені щі з кропиви з яйцем на м’ясному бульйоні
Розкладаємо борщ по тарілках. Чистимо яйця, ріжемо навпіл або на четвертинки, розкладаємо в кожну порцію. Додаємо по ложечці сметани. Виходить просто чудові. Всім раджу обов’язково спробувати.