Пиріжки з капустою в духовці — рецепт з дріжджового тіста

найпопулярніший вид випічки – це пиріжки. Завдяки різними начинками, видами тіста, і способів приготування вони можуть стати закускою, десертом або гарячою стравою. У російській кухні пиріжки символ домашнього затишку, гостинності і благополуччя. Готувати ці вироби почали давно і жоден свято не обходиться без цієї випічки. Не дарма назва пиріжків походить від слова «бенкет».

Ось ми і вирішили влаштувати домашній бенкет, спекти з капустою. Для доповнення смаку, додали невелику морквину. Зазвичай дріжджове тісто робили відразу після замісу давали йому піднятися в теплому місці до збільшення обсягу в два рази. В цей раз вирішили трохи змінити процес і залишили його на расстойку в холодильнику. По-моєму, пиріжки вийшли більш ніжними з легкої хрусткою скоринкою. Як довго вони залишаються м’якими, дізнатися не вдалося, так як з’їли все за день.

Пиріжки з капустою з дріжджового тіста в духовці на сухих дріжджах і воді

Пропоную вам рецепт пиріжків з капустою на дріжджовому тісті. Тісто замішується без опарним способом на сухих дріжджах, а після ставиться на расстойку в холодильник. Зручно виконати заміс ввечері, а з ранку почати робити випічку.

Класична начинка складається з тушкованої капусти з морквою і цибулею з додаванням томатної пасти. За бажанням в начинку можна додати трохи ковбасних виробів або шматочки відвареної курки, м’яса і отримувати різні смачні по одному і тому ж рецепту. Посипати вироби можна маком, кунжутом, горішками і борошняний крихтою.

Інгредієнти:

Перелік продуктів найпростіший, бюджетний і доступний.

Тесто:

  • борошно – 340 гр.
  • сметана – 110 гр.
  • яйце – 1 шт.
  • вода – 30 мл
  • сіль – 0,5 ч. л.
  • цукор – 1,5 ч. л.
  • дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • рослинна олія – 1 ст. л.

Начинка:

  • капуста – 300 гр.
  • морква – 50 гр.
  • цибуля – 30 гр.
  • часник – 5 гр.
  • томатна паста – 1,5 ст. л.
  • рослинна олія – 1 ст. л.
  • лавровий лист – 1 шт.
  • сіль, перець – за смаком
  • кмин – щіпка.

Для оформлення:

  • жовток – 1 шт.
  • кунжут – 2 ч. л.

Приготування:

Крок 1. Починаємо з замісу тіста. В простору миску викладемо яйце, сметану, воду. Перемішати суміш віночком.

При виборі сметани зверніть увагу на натуральний склад продукту і жирність. Кращий вибір – сметана 21%.

Крок 2. Увіллємо рослинне масло, додамо дріжджі, сіль і цукор. Перемішаємо.

Крок 3. Всиплемо частинами просіяне борошно, почнемо заміс дерев’яною ложкою. Після продовжимо руками, змащеними олією.

Для тіста обов’язково використовуйте борошно вищого сорту.

Крок 4. Готове тісто округлимо, викладемо в змащену рослинним маслом миску. Затягнемо харчовою плівкою, виконаємо 3-4 проколу зубочисткою і залишимо тісто в холодильнику на ніч.

Крок 5. Для приготування начинки моркву натремо на крупній тертці, цибулю наріжемо невеликими шматочками. Капусту подрібнити з допомогою ножа економіки або спеціальної шинкування. Часник очистимо й наріжемо невеликими шматочками.

При виборі капусти віддайте перевагу щільному вилку з хрусткими пружними листям.

Крок 6. В сковороді з рослинним маслом обсмажимо овочі до прозорості. Додамо сіль, перець, спеції і томатну пасту.

Набір спецій і ароматних трав можна змінювати за смаком. Ми вам настійно рекомендуємо додавати в страви з капусти дрібку кмину. Крім приємного смаку ці насіння зменшують газоутворення.

Перемішаємо і продовжимо готувати начинку на тихому вогні протягом 15 хвилин під кришкою. Знімаємо з вогню для охолодження.

Дістаємо тісто з холодильника, ще раз обминаємо його, даємо постояти хвилин 10 в теплі.

Шаг7. Готове тісто розділимо на 8 рівних шматочків. Робоче місце посипаємо борошном. Кожен шматочок руками розминаємо в корж товщиною 3 мм

Крок 8. По центру розмістимо приблизно одну столову ложку остигнула начинку.

Зліпимо, щільно прищипуючи краю до центру, формуючи кут.

Формовка виробів – ще один тест для хорошої господині. Защипи повинні надійно утримувати начинку. Ми вибрали трикутну форму.

Аналогічно виконаємо і ще 2 кута.

Крок 9. Готові пиріжки викладемо на деко, застелене антипригарним килимком швом вниз. Накриємо рушником, залишимо на расстойку ще на 30 хвилину. Змастимо пиріжки збитим жовтком, зверху посипаємо кунжутом. (Посипання можна не робити.)

Для змащування пиріжків допускається використовувати жовтки, молоко або сметану.

Крок 10. Будемо випікати вироби в духовці, заздалегідь розігрітій до 190 градусів близько 30 хвилин. Дивіться готовність самі. Час може бути трохи менше або більше.

Пиріжки з капустою, ніжні, як пух, тануть у роті

Випічку перекладаємо на блюдо і покриваємо кухонним рушником, даємо відпочити.

Готові пиріжки перекладемо на тарілку для подачі. Ставимо на стіл.

Пиріжки можна подавати в якості перекусу або як добавку до супів, щам і борщів. У нашій родині, як правило, подаються з чаєм. Я дуже люблю з холодним молоком.

Випічка виходить ситним, з апетитною хрусткою скоринкою і з великою кількістю начинки всередині. Пиріжки з капустою мої улюблені пиріжки після найулюбленіших з зеленою цибулею і яйцями. До речі, я вже розповідав рецепт, як готую їх будинку. Опис подивіться ТУТ.

Бажаю успіху у випічці, влаштуйте невеличкий бенкет у своїй родині. Приємного апетиту!