Шарлотка з яблуками — класичний простий рецепт в духовці

Привіт, друзі! Радий зустрічі з вами! Черговий мій рецепт – це випічка на будь-який випадок. Як правило, у домі завжди є пару яблук і кілька яєць. Так давайте приготуємо справжню, ніжну, ароматну шарлотку або пиріг з яблуками – кому як більше подобається, так і називайте цю смачну випічку.

Це дуже простий рецепт, який використовую, коли захотілося чогось солодкого, і потрібно приготувати швидко, нашвидкуруч. У цьому пирозі не використовую ні сметану, ні кефір, хоча коли більше часу, додаю трохи молочки. Про такому приготуванні розповідав у статті Пишна шарлотка з яблуками в духовці.

Це класичний рецепт, і здавалося б на свою простоту, виходить пишним, ніжним і дуже ароматним. До ароматом яблук додаються нотки ванілі і лимона. Для цього використовую ваніль і цедру лимона.

Для шарлотки краще підібрати кисло-солодкі яблука – у них і текстура не така пухка. Але, в принципі, підійдуть будь-які яблучка. Восени використовуйте свої садові або куплені на ринку, а в міжсезоння, в наших магазинах проблем з яблуками немає

Класичний рецепт пишною шарлотки з яблуками в духовці

Випікати будемо у звичайній металевій формі, але можна використовувати силіконову або скляну жароміцну.

Крім цього, знадобляться ще ось такі продукти. Самі бюджетні, які є у кожного в будинку і бігти в магазин за ними немає необхідності. До речі, якщо немає екстракту ванілі, використовуйте ванільний цукор.

Харчова цінність на 100 г: Калорії — 237.9 ккал. Білки — 7.2 гр. Жири — 3.4 гр. Вуглеводи — 44.6 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.

Склад:

  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – ½ склянки;
  • борошно – 1 склянка;
  • яблука – 3-4 шт.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • ванільний екстракт – кілька крапель (можна замінити на пакетик ванільного цукру або 1 г ваніліну);
  • цедра від ½ лимона – за бажанням.

Як приготувати шарлотку з яблуками

Першим ділом включаємо духовку на розігрів до 180 градусів, щоб заповнену форму тестом з яблуками відразу поставити випікатися в гарячу духовку. Готуємо всі інгредієнти, щоб потім не відволікатися, процес випічки так пройде швидше.

Замість яблук можна взяти вишню, сливу, грушу, персик і так далі. Але якщо це шарлотка, то тоді використовуємо тільки яблука.

Крок 1. В чашу міксера вбиваємо яйця.

Яйця використовуйте добре охолоджені (з холодильника), тоді піна буде стійкою, а тісто пишним, насиченим бульбашками.

Крок 2. Висипаємо цукор. Якщо любите якнайсолодше, додайте трохи більше. Для кислих яблук використовуйте 180 грамів.

Крок 3. Збиваємо до пишної піни. Не лінуємося збивати хоча б 5 хвилин, тоді текстура бісквіта буде повітряної.

Крок 4. Просіяти борошно разом з розпушувачем. Можна використовувати соду, але тоді беріть її в 2 рази менше і погасите оцтом.

Борошно просійте обов’язково 2-3 рази через сито, для насичення її киснем, шарлотка пишніше вийде.

Крок 5. Додайте цедру і все перемішайте вже віночком або лопаткою. Цедру з лимона знімайте тільки жовтого кольору, щоб вона не гірчить.

Важливо! Правильно змішуйте борошно з яєчної піною, робіть рухи тільки зверху вниз без кругових обертань і взбиваний. Ні в якому разі не використовуйте міксер, тільки віночок або кулінарну лопатку.

Крок 6. Має вийти ось таке ллється тісто.

Крок 7. Підготуємо форму. У мене знімна, діаметром 20 см. Дно застеляю пергаментним папером – так легше відокремити пиріг.

Не вибирайте для випічки форму з малим діаметром. У такій формі пиріг може не пропектися в середині. Найкраще підійде діаметром дна близько 20-25 см.

Крок 8. Вилийте все тісто у форму і розрівняйте його лопаткою або ложкою. Можна прокрутити на рівній поверхні кілька разів форму, щоб тісто рівномірно розподілилася.

Крок 9. А тепер помиємо і наріжемо яблучка. Раніше часу не потрібно займатися ними, щоб вони не почорніли.

Першим ділом розділимо навпіл і видалити серцевину.

Крок 10. Потім наріжемо кожну половинку на часточки по товщині від тонкого, до середнього.

Не треба різати яблука дуже великими шматками! Ваша шарлотка ніколи не вийде високої та пишної, тісто просто не зможе піднятися разом з важкими яблуками. А тому наріжте їх, саме, на тонкі часточки або маленькі кубики.

Крок 11. Викладемо красиво яблучні дольки по колу.

Крок 12. Красиво оформимо всю поверхню шарлотки.

Рада! Не варто надовго залишати тісто з яблуками. Як тільки розклали шматочки відразу, швидко поставте випікатися в гарячу духовку.

Крок 13. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 25-30 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою, протикаючи її в середину пирога.

Якщо паличка виходить сухою, пиріг пора виймати. Якщо ні, потрібно його ще допекти хвилин 10.

До готовності духовку з пирогом не варто відкривати — перепад температури може викликати миттєве і безповоротне опадання випічки.

Крок 15. Вийнявши пиріг, відразу ж його витягаємо з форми. Для цього проходимся ножем по борту формочки.

Крок 16. Розкриваємо форму, виймаємо шарлотку, знімаємо знизу папір і поміщаємо її на решітку для охолодження.

Пишна шарлотка з яблуками в духовці

Крок 17. ще Злегка теплу шарлотку посипаємо цукровою пудрою. Якщо зробити це відразу після духовки, пудра розтане.

Крок 18. Даємо повністю охолонути, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до чаю.

Пиріг виходить ніжною, ароматною і дуже смачною. Щоб це зрозуміти, варто приготувати і спробувати.

Для тих, хто любить більше яблук у випічці, раджу вилити половину тіста, потім додати нарізані яблука, вилити другу частину тіста і потім викласти верхній шар яблук.

Готуйте, друзі, такий пиріг і на святковий стіл, і на звичайне сімейне чаювання.