Сьогодні поділюся з вами рецептом з азіатської кухні. Багато хто, хто побував у Таїланді, В’єтнамі, Китаї, Індонезії і спробував чудові страви азіатської кухні, стали шанувальниками гострий, кисло-солодкий з ароматом різних трав. І я в тому числі. Спочатку, буваючи в цих країнах, я просив страви не дуже гострі, але одного разу… Чекаючи на літак в аеропорту Сеула, вирішили перекусити в кафе замовили традиційну корейську локшину. Після перших ложок, захотілося попросити вогнегасник, але поступово звик до гострого, пекучому смаку і доїдав локшину з великим задоволенням. З тих пір дуже люблю гострі страви.
В цьому рецепті розповім як ідеально підсмажити стейки з червоної риби будинку з хрусткою скоринкою в пікантному солодко-гострому соусі всього з 4 інгредієнтів. Як гарнір до риби — обсмажена цвітна капуста у вигляді рису. Я вже розповідав вам про страву з такою капустою у статті «Смажені креветки з рисом, з кольорової капусти» . Це теж азіатське блюдо.
Рецепт не складний, головне підготувати всі потрібні інгредієнти і знайти леманграс і соус самбал або приготувати його самостійно. Рецепт домашнього самбала читайте в кінці статті.
І так, готуємо все необхідне і приступаємо до приготування вечері, хоча і на обід смажена риба буде до місця.
Рецепт смаженої червоної риби в домашніх умовах
Ингредиенты
- 2 шматка стейки з лосося, близько 500 грамів (кета, форель, кижуч)
- 3 столові ложки рослинної олії
- сіль, перець
Для соусу Феєрверк
- 2 столові ложки соєвого соусу
- 2 столові ложки соусу самбал (як приготувати див. в кінці)
- Цукор 2 чайн. л.
- 1 столову ложку дрібно нарізаного часнику (приблизно 3 до 4 зубчики)
Для рису з цвітною капустою
- 500 грам нарізаною цвітної капусти
- 1 столова ложка кунжутного масла
- 1 ст. л. кунжуту
- 2-3 пера нарізаного зеленого лука
- невелика жменю нарізаної кінзи
Як смачно посмажити червону рибу
Почнемо приготування страви з виготовлення соусу. Це гострий соус, зроблений з самбалом. Знайти в наших магазинах його можна, але це рідкісний продукт. Країни, де він популярний, це Індонезія, Таїланд, Шрі-Ланка. Тому, як приготувати соус самбал в домашніх умовах, читайте в кінці статті.
Готуємо соус для риби
В невелику миску наливаємо соєвий соус.
Тепер додаємо самбал (покупної або власного виготовлення).
Висипаємо 2 ложки цукру і дрібно нарубаного часнику (3-4 середніх зубчики).
Змішуємо всі інгредієнти і відставляємо на час в сторону.
Смажимо рис з цвітної капусти
Нагріваємо велику чавунну або звичайну сковороду на середньому вогні. Наливаємо 1 столову ложку рослинного кунжутного масла.
Тепер черга за кольоровою капустою. Для цієї мети використовуємо дрібно нарізану або як її ще називають — рис з цвітної капусти. Зазвичай продається в замороженому вигляді. У відсутність такої, можна подрібнити її самим.
Щоб приготувати такий оригінальний рис, потрібно качан цвітної капусти промити водою, ретельно струсити всі краплі вологи. Розібрати на суцвіття. За допомогою кухонного комбайна, з встановленим лезом терки, подрібнити капусту в дрібну крупу.
Я використовувала заморожену, ви можете використовувати свіжу, якщо хочете.
Готуємо, постійно перемішуючи, на середньому вогні.
Продовжуємо обсмажувати до повного зникнення вологи, близько 5 хвилин. На дні сковороди не повинно бути присутності вологи.
Перекладаємо обсмажений рис з капусти в миску. Поливаємо кунжутною олією, висипаємо столову ложку насіння кунжуту.
Солимо за смаком, я використовував 0,5 чайної ложки солі.
Додаємо чверть чайної ложки перцю. Краще використовувати суміш перців свіжомелених з млинки.
Дрібно ріжемо невеликий пучок кінзи і 2-3 пера зеленого цибулі. Можна нарізати трохи більше, щоб прикрасити готову страву.
Додаємо по дрібці зелені.
Добре перемішуємо і відставляємо миску вбік.
Смажимо рибу
Для смаження риби використовуємо ту ж чавунну сковороду. Я вважаю, що чавунна сковорода краще всього підходить для обсмажування риби. Хоча можна використовувати будь-яку іншу — алюмінієвий, з нержавіючої сталі або з антипригарним покриттям.
Наливаємо в неї 2 столові ложки або трохи більше, щоб повністю покрилося дно сковороди.
Тепер підготуємо рибу. Приправляємо стейки з червоної риби великою кількістю солі і перцю. Якщо стейки були заморожені, заздалегідь розморозьте, щоб лосось був кімнатної температури.
Викладаємо рибу на розігріту сковороду шкірою вниз. Обсмажуємо, поки шкіра лосося не стане хрусткою, приблизно 4-5 хвилин.
Обережно перевертаємо, готуємо ще 3-4 хвилини.
Можливо буде потрібно ще, приблизно 1 хвилину. Риба повинна бути трохи не дожарена.
Вимикаємо вогонь, якщо використовується чавунна сковорода або зменшуємо вогонь до мінімуму, якщо використовується з антипригарним покриттям або з нержавіючої сталі. Щипцями беремо серветку або шматок паперового рушника і промаківая, видаляємо надлишки масла.
Тепер беремо миску з приготовленим соусом і ложкою поливаємо зверху шматочки лосося, інше виливаємо в сковороду.
Трохи прогріваємо соус.
Обережно перевертаємо шматки риби, щоб вони повністю вкрилися соусом. Прогріваємо стейки ще близько хвилини.
Смажений лосось з кольоровою капустою
Відсуваємо рибу до однієї сторони сковороди, на вільне місце викладаємо обсмажений рис з цвітної капусти.
Даємо страви погрітися ще хвилину і можна подавати на стіл.
червона риба Смажена на сковороді в домашніх умовах
Прикрашаємо зверху додатково нарізаною зеленою цибулею, кінзою і кунжутом.
Можна знімати пробу. Виходить дуже смачне гостре овочеве блюдо із смаженою червоною рибою, у якій чудова хрустка скоринка.
Насолоджуємося стравою азіатської кухні. Приємного апетиту!
Як зробити вдома соус Самбал (Sambal oelek)
Такий соус завжди присутня на обідніх столах в Таїланді, Індонезії, Шрі-Ланці.
Ингредиенты
- Перець чилі червоний — 250 гр.
- Імбир подрібнений (не обов’язково) — 90 гр.
- Цукор — 120 гр.
- Цедра лайма (не обов’язково) — 0,5 ст. л.
- Стебло лемонграса — 1 шт.
- Часник дрібно нарізаний (не обов’язково) — 90 гр.
- Оцет білий — 90 мл
- Сіль за смаком
Приготування
Готуємо інгредієнти. Гострий перець ріжемо невеликими шматками. Насіння можна прибрати, але я цього не роблю. Мені подобається коли в соусі присутні ці насіння. Ріжемо дрібно корінь імбиру. Натираємо на тертці цедру лайма. Ріжемо шматочками невеликий стебло лемонграса. Чистимо кілька зубчиків часнику.
Закладаємо всі приготовані інгредієнти, крім цедри, в чашу кухонного комбайна. Подрібнюємо спочатку на середній швидкості. Потім збільшуємо швидкість і невеликий цівкою наливаємо оцет. Додаємо трохи солі за смаком. Суміш повинна стати у вигляді пасти.
Як тільки паста буде готова, перекладаємо її в невелику каструлю. Ставимо каструлю на середній вогонь. Доводимо суміш до кипіння, періодично помішуючи. Як тільки суміш дійде до кипіння, зменшуємо вогонь і додаємо половину склянки цукру. Варимо соус на повільному вогні до повного розчинення цукру.
В гарячу суміш додаємо цедру лайма і якщо необхідно ще за смаком солі. Вимикаємо вогонь і даємо соусу охолонути. Перелити в чисту стерилізовану посуд з кришкою. Зберігаємо в холодильнику.
Використовуємо як приправу до м’ясних, рибних, овочевих страв і т. д.