Добрий день! Сьогодні розповім домашні рецепти запікання в духовці риби з овочами. Використовували Тилапию, але можна спробувати будь-яку білу рибу.
Риба тілапія з сімейства цихлід, яка живе в тропічних водах малої Азії. Тілапія невибаглива до температурних умов і може існувати в прісних та солоних водоймах. Риба всеїдна, вона поглинає будь корм – планктон, рослинність і донні відкладення. Тілапія містить в своєму складі велику кількість білка і тому її називають «морський куркою». Риба практично не містить жиру і показана для дієтичного харчування. У складі страв з тілапії є жирні кислоти омега-3 і -6.
Риба відома людству з давніх-давен. Її ловив Святий Петро у водах Йордану, а Ісус нагодував 5000 чоловік п’ятьма хлібами і двома рибами тилапиями. Зображення цієї риби є на древніх єгипетських фресках. Про тілапії існує безліч прислів’їв і легенд, риба відрізняється хитрістю і «розумними» звичками.
Подивитеся ще мої домашні рецепти запікання відмінного страви:
- Риба запечена в духовці з овочами
- Запечена в духовці риба з овочами у фользі
Риба в духовці з овочами та картоплею з майонезом з покроковими фото
Структура м’якоті тілапії дійсно нагадує куряче м’ясо, рибний запах повністю відсутня. Рибу можна смажити, запікати, тушкувати, готувати на мангалі. Середня вага рибки 1,7 — 2,8, тому її зазвичай готують цілком.
Пропоную вам рецепт тілапії в духовці з овочами з покроковими фотографіями. Риба маринується з майонезом, а потім готуватися на овочевій подушці. Все дуже швидко і просто. Овочевий набір можна коригувати за смаком і сезону.
Інгредієнти
- тілапія – 1 шт.
- цибуля – 0,5 шт.
- солодкий перець – 0,5 шт.
- кабачок – 1 шт.
- картопля – 1 шт.
- помідори – 2-3 шт.
- кислі сливи – 3 шт.
- часник – 1 зубчик
- лимон – 10 г
- гіркий перець – 1/4 шт.
- майонез – 1,5 ст. л.
- рослинна олія – 2 ст. л.
- перець запашний – 3 горошини
- кмин -0,5 ч. л.
- чорний перець – 4 горошини
- чебрець – 0,5 ч. л.
- сіль, перець зелень.
Приготування
Якщо у вас риба не оброблена, її потрібно почистити, відрізати хвіст, видалити нутрощі.
Ми взяли потрошеную тилапию. Натираємо рибу сіллю і перцем. Перці горошком і кмин подрібнити в ступці. Посипаємо рибу спеціями. Тилапию залишимо на 10 хвилин.
Змастимо рибу майонезом всередині і зовні.
Кабачок наріжемо невеликими кубиками, викладемо у форму для запікання.
Ріпчасту цибулю подрібнити тонкими півкільцями, часник – слайсами. Гіркий перець наріжемо дрібно. Викладемо компоненти в форму.
Картоплю ріжемо соломкою, обсмажуємо на сковороді і викладаємо поверх овочів.
Сливи чистимо від насіння, нарізаємо на скибочки. Викладаємо у форму.
Помідори очистимо від чашолистків, наріжемо на невеликі шматочки.
Солодкий перець подрібнюємо брусочками.
Овочеву суміш солимо, перчимо, посипаємо сухими спеціями. Поливаємо рослинним маслом.
Зверху на овочі викладемо підготовлену тилапию, прикрасимо шматочками лимона.
Запікаємо рибу з овочами в духовці протягом 45 хвилин при 200°.
Смачна риба з овочами, запечена в духовці
Обережно перекладемо тилапию на тарілку для подачі, навколо розкладемо запечені овочі. Прикрасимо блюдо свіжою зеленню і подамо до столу.
У риби ніжна соковита м’якоть з приємним смаком, підкресленим ароматом овочів і фруктів. Запечена тілапія смачна в гарячому і холодному вигляді.
Приємного апетиту!
Простий рецепт риби в духовці з морквою, цибулею, помідорами і сиром
Швидкий рецепт приготування гарячого рибного страви на вечерю.
Для рецепта підійде будь нежирна риба, у мене Тілапія.
Інгредієнти
- 600 гр. риби( філе)
- 1-2 ч. л. столового хрону
- 1 ст. л. лимонного соку
- 2 помідори (кубиками або кружечками)
- 1 велика цибулина
- 1 велика морква терта
- 100 мл натурального йогурту (можна кефір змішати з крохмалем)
- 1 ч. л. крохмаль
- 50 – 100 гр. сиру для посипання.
- сіль, перець.
Приготування
1. Кожен шматок філе натираємо сіллю, спеціями і змащуємо хріном.
2. Сковороду без ручки або форму для запікання змащуємо рослинним маслом. Розкладаємо нарізаний чверть кільцями цибулю, натерту на крупній тертці моркву, розрівнюємо.
3. Зверху кладемо філе, на нього кладемо помідори, нарізані кружальцями.
4. Заливаємо соусом із змішаного йогурту з крохмалем і посипаємо тертим сиром.
5. Запікаємо 35-40 хвилин в духовці при 180 градусах.
Подаємо на стіл з нарізаною зеленню (зелена цибуля, петрушка, кріп), прикрашаємо часточками помідор.
Простий і смачний рецепт риби в духовці з овочами, соусом та сиром
Тілапія під сирним соусом з помідорами і зеленню — дуже смачно, просто і швидко!
Замість тілапії можна взяти філе іншої білої риби.
Інгредієнти
- 4-5 філе тілапії або іншої білої риби
- 120 гр. сиру (у мене Гауда)
- маленький пучок кропу (15 гр.)
- 200 гр. помідорів Чері (або 2-3 великих помідора)
- 2-3 зубчики часнику
- 3 ст. л. сметани 15% жирності
- 1 ст. л. майонезу
- сіль, перець за смаком
Приготування
1. Сир натерти на крупній тертці, дрібно нарізати кріп, помідори черрі розрізати на четвертинки, злегка їх підсолити, часник видавити через прес.
2. Перекласти нарізку в глибоку миску, додати сметану і майонез, добре перемішати.
3. Форму для запікання змастити рослинним маслом, розкласти філе, зверху посолити і поперчити.
4. На кожен шматок розкласти сирно-овочеву масу. Поставити в духовку при 180 градусах хвилин на 20.
можна Подавати як окрему страву або з гарніром.
Риба з овочами в духовці з картоплею, печерицями без фольги
Ингредиенты
Для приготування смачної риби з овочами потрібні наступні продукти:
- тілапія Філе риби
- Кабачки
- Моркву
- Цибуля
- Картопля
- Печериці
- Лимон
- Цвітна капуста
- Сіль
- Перець
- Солодка паприка
- Розмарин
- Рослинне масло
Приготовление
1. Картоплю, цибулю та печериці нарізати великим кубиком.
2. Очищені кабачки, моркву нарізати середніми шматочками. Цвітну капусту розібрати на суцвіття.
3. Всі подрібнені овочі скласти в глибоку миску. Посолити, поперчити, додати розмарин і паприку, полити рослинним маслом. Ретельно перемішати.
4. Шматки риби посолити, поперчити з обох сторін, збризнути лимонним соком.
5. На деко розкласти рівним шаром овочі, зверху викласти філе тілапії. На кожен шматок покласти по кружечку лимона.
6. Поставити запікатися в духовку при 180 градусах, приблизно на 1 годину.
Подавати на стіл, прикрасивши зеленню.
Простий і швидкий рецепт запікання риби з овочами в духовці
Ингредиенты
- Філе тілапії
- Перець чорний мелений
- Рослинне масло
- Помидоры
- Зелень
Приготовление
1. Філе риби розморозити, помити і обсушити паперовими рушниками. Поперчити свіжо меленим перцем.
2. Форму для запікання змащуємо рослинним маслом, розкладаємо шматки філе.
3. Помідори ріжемо кружальцями, зверху розкладаємо риби. Форму закриваємо зверху фольгою.
4. Ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Готову страву прикрашаємо зеленню петрушки і подаємо на стіл.
Найбільший постачальник тілапії в світі – Китай. Там рибу розводять на спеціальних річкових фермах та морських плантаціях. У продаж тілапія надходить у вигляді мороженого філе. Смак замороженої тілапії мало відрізняється від аналогічних фермерських риб – пангасіуса або палтуса, адже раціон харчування у них приблизно однаковий.
В цьому році тілапії активно розмножилися в Каховському водосховищі. Звідки вони там взялися і як це загрожує нашій популяції осетрових риб поки незрозуміло. Але нам випала нагода скуштувати свіжої рибки. Скажу відразу, фермерська заморожена тілапія і риба, виловлена з водойми, це – дві великі різниці.