Готуємо сьогодні рибу в духовці цілком. Для цього використовуємо популярну, досить бюджетну рибу хек. Не так давно хек повсюдно готували в їдальнях у знамениті рибні дні по четвергах. М’яке, ніжне м’ясо, дуже мало кісток, готується швидко, а найголовніше дуже корисна.
Для цього рецепта вибираємо примірник побільше, з головою. Якщо рибки невеликі візьміть 2-3 штуки. Можна використовувати вже готову, оброблену, без голів. Це прискорить приготування, не треба буде возитися з обробленням риби.
Запечена цілком риба, виходить просто чудовою, а соус, який я раджу зробити, тільки поліпшить її смак, аромат і підсилить ваш апетит. На приготування піде зовсім небагато часу, не більше 30 хвилин, що важливо, коли потрібно нагодувати сім’ю вечерею в будній день.
Смачна риба запечена цілком у духовці, як приготувати шедевр
До запеченої риби можна розігріти або приготувати гарнір. Зробити картопляне пюре, відварити макарони або рис. Приготовленим соусом рясно полити саму рибу і гарнір. Томатний соус з часниковим ароматом буде прекрасним доповненням до страви.
Інгредієнти для простого рецепту риби в духовці
на 2 порції
- 1 тушка хека
- 5 мл оливкової олії
- сіль
- перець
Соус:
- головка часнику (7 або 8 зубчиків)
- 1 чайна ложка червоного перцю (паприки)
- кмин
- 0,5 склянки винного оцту
- 2 або 3 лаврових листа
- пучок петрушки
- кілька ложок томатного пюре
- 50 мл оливкової олії
Як приготувати смачну рибу цілком у духовці
Для приготування страви почнемо з підготовки всіх інгредієнтів.
Приступимо до оброблення хека. Для цього відріжемо плавники, розрізаємо черевце і видалити нутрощі, видаляємо зябра і добре промиваємо. Дуже часто хек продається вже разделанным, без голів. У цьому випадку досить добре промити тушку.
Видаляємо вологу паперовими рушниками зверху і всередині риби. Кладемо тушку на спину на деко. Збризнути оливковою олією.
Приправляємо дрібною сіллю і свіжомеленим перцем. Відправляємо деко в розігріту до 180 ° С духовку. Запікаємо близько 20 хвилин.
Готуємо соус для риби:
Поки готується хек, очищаємо зубчики часнику, нарізаємо тонкими часточками. Подрібнюємо листя і стебла петрушки.
В антипригарній сковороді нагріваємо 50 мл оливкової олії. Обсмажуємо, постійно помішуючи, часник з петрушкою протягом декількох хвилин.
Додаємо червоний перець (паприку) або порізаний стручок перцю чилі, для любителів гострих страв. Додаємо винний оцет, лавровий лист. Обсмажуємо кілька секунд. Приправляємо дрібною сіллю, свіжомеленим перцем і кмином.
Наливаємо 2 або 3 ложки води і, нарешті, томатне пюре, можна використовувати томатну пасту або кетчуп. Варимо 8-10 хвилин.
Коли риба приготовлена, виймаємо деко з духовки, перекладаємо її на блюдо.
Розрізаємо гострим ножем рибу по хребту і розгортаємо її.
Обережно, м’ясо дуже гаряче.
Видаляємо хребет, він повинен легко відійти сам по собі. Виймаємо кісточки і знімаємо шкіру, залишиться чисте філе.
Шматочки філе розкладаємо на тарілки, поливаємо звареним соусом.
Риба виходить дуже ніжною, м’якою, ароматною і дуже смачною. Подавати гарячою. До риби можна подати гарнір — рис, картопляне пюре або макарони. Рясно полийте рибу і гарнір. Якщо залишився соус, його можна зберегти в холодильнику до іншого блюда або використовувати навіть просто з одним гарніром.