Вітаю, вас, дорогі друзі! Сьогодні пропоную вам страву, популярне в Середній Азії. А наштовхнула мене на його приготування літня пора, а саме пора молодого зеленого горошку. Він – обов’язковий інгредієнт у сьогоднішньому меню, тому, як будемо готувати плов з індичкою і зеленим горошком.
Секрет розсипчастості рису – в його сортових особливостей. Для запіканок, молочної каші, лінивих голубців можна взяти будь-рис. А для страв з овочами, м’ясом краще використовувати дліннозерновой, тоді ви отримаєте не склеєне блюдо. Рисові зерна будуть чітко виділятися.
Плов з індички в казані — покроковий рецепт приготування смачної розсипчастої плову
Оскільки вже літо і не дуже хочеться жирного, то я вибрав м’ясо індички, хоча можна взяти будь-яку іншу. Перевага індичатини в тому, що це дієтичне м’ясо, швидко готується.
До того ж, як мені здається, воно прекрасно буде поєднуватися з зеленим горошком. Ну і ось які ще продукти знадобляться для сьогоднішнього страви.
Крім того, можна взяти ваші улюблені приправи. Я, наприклад, вперше наважився додати в плов шафран, зіру і барбарис. Як відомо в східній кухні спеції грають велику роль, а страва сьогоднішнє все-таки звідти.
Калорійність 165, 9 Ккал.
Склад:
- рис довгозерний – 200г;
- м’ясо індички (стегнова частина) – 350 г;
- морква – 350 г;
- горошок зелений – 100 г;
- цибуля ріпчаста – 3-4 шт.;
- часник – 2-3 зубчики;
- барбарис сушений – 3 г;
- зіра ціла – 2 г;
- шафран мелений – 1 г;
- сіль – за смаком;
- будь-яка зелень для прикраси;
- масло рослинне для обсмажування – 4-5 ст. л.
Якщо такий набір спецій для вас незвичний, то використовуйте традиційні, але я раді хоч раз спробувати в такому поєднанні. Ну і горошок можна взяти консервований, але краще заморожений або все-таки прямо свіжий смак зовсім інший отримаєте.
Як приготувати смачний плов в казані:
Крок 1. Подрібнимо моркву соломкою, а цибулю наріжемо дрібно на кубики. Кількість м’яса, моркви та цибулі в плові завжди береться один до одного. Я взяв індичку — 350 р, морква ~ 350 г і цибулю ~ 350 р.
Крок 2. В сотейник наллємо трохи рослинного масла і відправимо туди овочі.
Крок 3. Їх потрібно обсмажити хвилинки 3-4, періодично помішуючи.
Крок 4. Наріжемо індичку на порційні шматочки.
Крок 5. М’ясо додаємо до моркви з цибулею сотейник.
Крок 6. Обсмажимо м’ясо з овочами 4-5 хвилин, постійно помішуючи.
Крок 7. Промиємо рис, додамо його до м’яса і овочів, і все перемішаємо (відійдемо від класичного процесу приготування, де рис закладається зверху на казан).
Крок 8. Зверху викладіть роздроблений часник (цілі зубчики потрібно розчавити лезом ножа) і всі спеції (шафран, зіру, барбарис).
Крок 9. Залийте всі 400 мл гарячої води і варіть під кришкою 12-15 хвилин.
Крок 10. Потім перевірте на сіль, додайте горошок і тушкуйте страву ще 3 хвилини.
Довго після горошку гасити плов не потрібно. Горошок якщо свіжий і молодий, то він приготується швидко.
Смачний плов з індички в казані
Подивіться, який гарний вигляд у цієї страви.
Після приготування накрийте блюдо кришкою і дайте настоятися хвилин 20-30, а після подавайте, прикрасивши зеленню.
З такої кількості інгредієнтів виходять дві хороші порції рису з індичкою і молодими горошком (або плову – кому як подобається).
Головне, друзі смак цієї страви дуже смачний і ароматний. Не бійтеся експериментувати зі спеціями і додавати свої родзинки в приготуванні! А я радий ще раз поділитися з вами цікавими рецептами!
Пропоную ще три рецепта узбецького плову з індичкою з рису.
Рецепт приготування смачного плову з індички з рисом в казані на плиті
Плов — чудове блюдо, яке можна приготувати для сімейного вечері. Плов з м’яса індички дещо відрізняється від традиційного, в першу чергу тим, що готується з м’яса птиці. Кожен кулінар вибирає спеції для використання у страві індивідуально: ви можете взяти як традиційні спеції для плову, так і ті, які вам більше подобаються.
Інгредієнти на 6 осіб
- філе індички 600 г
- рис для плову 500 г
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- морква 2 шт.
- рослинна олія 100 мл
- сіль 1 ч. л.
- чорний перець 0,5 ч. л.
- спеції для плову 1 ч. л.
- часник (головка) 2 шт.
- копчена паприка 1 ч. л.
Приготування плову в казані на плиті
- Філе індички промити, очистити і нарізати середніми шматочками.
- В казан для плову налийте олію і добре розігрійте. Потім додайте філе індички і добре обсмажте з усіх боків.
- Поки філе індички обсмажується, наріжте цибулю півкільцями, а моркву — соломкою.
- Додайте нарізані овочі до м’яса, перемішайте і обсмажте до золотистої скоринки.
- Додайте спеції і сіль, перемішайте. Отже, ми приготували так званий казан.
- Ретельно промийте рис для плову і висипте в казан так, щоб він рівномірно покривав казан. Налийте в казан гарячу воду в такій кількості, щоб вона покривала шар рису на 2 см вище. Головна умова приготування — не змішувати рис з зирваком.
- Доведіть плов до кипіння на сильному вогні, зменшити вогонь до середнього і дайте воді трохи випаруватися. Потім акуратно, не перемішуючи, зберіть рис у формі гірки в центр казана і застроміть в центр цілі головки часнику. Накрийте казан кришкою і продовжуйте тушкувати, поки рис не звариться.
Перед подачею перемішайте плов або викладіть його на блюдо шарами: поверх шару рису викладіть казан. Смачний, ситний плов з індички готовий.
Рецепт узбецького плову з індички з курагою і родзинками в казані на плиті
Плов — одне з найбільш відомих і улюблених страв у світі. На Сході його готують на відкритому вогні в товстостінному казані. Хочу поділитися з вами своїм рецептом. Приготуємо його з індички з курагою і родзинками. Візьмемо спеції для узбецького плову. Смачне, ситне, красиве блюдо на природі прикрасить стіл.
Інгредієнти на 5 порцій
- Філе з індички 350 грам
- Цибуля 3 шт. (350 гр.)
- 2 штуки моркви (350 гр.)
- 150 грам сухофруктів кураги і темного ізюму
- 175 мл соняшникової олії
- 2 склянки рису
- 0,5 столової ложки куркуми
- 1 столова ложка зіри
- 1 столова ложка сушеного барбарису
- 2 штуки цілих головки часнику
- 1 шт. Перець чилі
Як приготувати узбецький плов з індички в казані
1. Рис для плову необхідно замочити на 2 години, тоді він буде розсипчастим в готовому блюді. Курагу і родзинки запарити гарячою водою, ретельно промити.
2. Філе індички нарізати довгими брусочками. Моркву кубиками, цибулю — півкільцями.
3. Відкиньте сухофрукти на друшляк, дайте стекти всій рідини і промокніть паперовим рушником. Беремо спеції для узбецького плову: зіру; барбарис; куркуму; часник; стручок перцю чилі.
4. Я буду готувати на газовій плиті в воке. Включаємо вогонь на повну, ставимо вок, викладаємо шар цибулі і заливаємо олією. Обсмажуємо цибулю на сильному вогні, постійно помішуючи лопаткою, щоб він не пригорів.
5. Далі відправляємо шматочки індички, обсмажуємо їх і кладемо сухофрукти, перемішуємо. Чергу за морквою. Тепер зменшіть вогонь до середнього і обсмажуйте всі до напівготовності.
6. Відправляємо в вок зіру і барбарис, перемішуємо, заливаємо гарячою водою так, щоб вона була вище вмісту в воке на палець заввишки.Коли вода закипить, посоліть за смаком і накрийте кришкою. Готуйте на середньому вогні 30 хвилин.
7. Далі посипте куркумою, часником і перцем чилі. Готуємо зірвак ще 15 хвилин і пора викладати рис. Перекладіть часник і перець чилі на тарілку.
8. Замочений рис відкинути на друшляк, добре промити. Викладіть в вок і рівномірно розподіліть зверху. Не перемішуйте! Рис повинен бути повністю покритий рідиною.
9. Збільште вогонь трохи вище середнього і готуйте, поки рідина повністю не вбереться в рис. Потім зменшіть вогонь до мінімуму і зберіть рис гіркою до центру.
10. Проткніть його в декількох місцях до дна ручкою виделки або ножа і накрийте кришкою. Чекаємо ще 20-25 хвилин, щоб плов приготувався.
10. Потім відкрийте кришку, перемішайте і покладіть в центр вийнятий часник і перець чилі. Накрийте кришкою, потримайте на слабкому вогні ще 5 хвилин.
Плов готовий. Його можна подавати. Вийшов яскравий, красивий і ароматний плов! Приємного апетиту!
Як приготувати розсипчастий плов в казані з індичкою на плиті
Ингредиенты:
- М’ясо індички (півкіло);
- Індійський рис (250 г);
- масло Вершкове (топлене 2 ст. л.);
- Сметана (дві стіл. ложки);
- Одна морква;
- Цибуля;
- Червоний перець (за бажанням);
- Сіль, чебрець, кріп.
Як приготувати плов
- Добре промийте рис в холодній воді, відкинувши його на сито. Потім залиште на 60 хвилин у гарячій воді.
- М’ясо індички нарізати шматочками і обсмажити в чавунному казані на топленому маслі.
- Цибулю і моркву подрібнити ножем і змішати з індичкою.
- Посипте спеціями, посоліть, через 10 хвилин можна додати сметану.
- М’ясо повинно стояти на слабкому вогні п’ятнадцять хвилин.
- Потім зверху викласти рис і залити водою, варити ще півгодини.
- Обов’язково подавайте на підігрітій круглої посуді і густо посипати зеленню.
Ось такі рецепти плову з індички. Можливо десь є відступи від класики в процесі приготування, але в наш час, практично, всі рецепти національних страв зазнали значні зміни. Тому відразу хочу сказати, що це варіанти приготування домашнього плову в умовах наших реалій. Всім успіхів в кулінарії і приємного апетиту!