Всім привіт! Поділюся рецептом печива, яке випікаємо в якості десерту до свят. З великим задоволенням його з’їдають на дитячих днях народження. Святкова випічка – це завжди повні сухофруктів і горіхів кекси з важкою структурою, ошатні святкові пряникові будиночки, здобна дрібниця і звичайно ж, німецькі штоллени. Про них і хочу розповісти, які вважаються різдвяною випічкою.
Ці десерти здавна печуть, всі рецепти давно перевірені часом і мають обрядовий зміст. Штоллени формують у вигляді немовляти Ісуса, загорнутого в пелюшки. Випічка рясно посипається пудрою (різдвяним снігом).
Батьківщина штолленов – Німеччина. У кожній області є свої рецепти випічки цього печива. Дрезденські, макові, марципанові, горіхові, шампанські – ось неповний перелік штолленов. Нашу увагу привернув рецепт швидкого бездріжджового сирного штоллен, який не вимагає часу на дозрівання.
Ми готували його на різдво кілька років поспіль. І в цьому році вирішили спекти подібні печива – штолленки. Готуються вони теж швидко, ними зручно пригощати знайомих, колег і колядників. Спробуйте, обіцяємо, вам сподобається.
Домашнє печиво з сиром — покроковий рецепт в духовці
Для рецепта вибираємо якісний сухий сир, з жирністю 5%, можна з кислинкою. Особливий смак виробам надають мед і ароматні спеції. Використовуємо традиційні корицю, гвоздику, мускатний горіх, імбир.
При виборі сухофруктів ні в чому себе не обмежуйте. Горіхи теж можуть бути будь-якими, важливо дотримуватися загальні пропорції. Рекомендуємо для випічки використовувати свіжу лимонну цедру. Для заливки підійде ром, коньяк або журавлинна горілка. Якщо планується подача для дітей обмежтеся апельсиновим соком.
На 100 грам печива: Калорії — 401.2 ккал. Білки — 9.6 гр. Жири — 23.6 гр. Вуглеводи — 37.1 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.
Інгредієнти на 12 шт.
- масло – 80 гр.
- сир – 180 гр.
- мед – 45 гр.
- цукор – 20 гр.
- борошно – 200 гр.
- коньяк витриманий – 40 мл
- цедра лимона – 2 гр.
- кориця, імбир, мускатний горіх – по 3 гр.
- сухофрукти (родзинки, чорнослив, цукати, фініки) – 80 гр.
- горіхи (волоські, фундук) – 45 гр.
- ізюм у шоколаді – для прикраси
- розпушувач – 1,5 ч. л.
- сіль – щіпка
- яйце – 1 шт.
- цукрова пудра для подачі.
Приготування
Крок 1. Масло наріжемо невеликими шматочками і викладемо в миску. Додамо мед, розтопимо суміш на паровій бані або в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі на повній потужності близько 3 хвилин.
Крок 2. Сухофрукти промиємо, очистимо від кісточок (фініки), наріжемо невеликими шматочками великі фрукти (чорнослив і фініки). Заллємо суміш сухофруктів і цукатів коньяком, залишимо на 10 хвилин.
В дитячому варіанті використовуйте апельсиновий або мандариновий сік.
Крок 3. В розтоплене масло з медом викладемо сир, цукор, яйце, сіль. Взобьем масу заглибним блендером до однорідності.
Крок 4. Всиплемо розпушувач, ароматні спеції і цедру. Перемішати масу до рівномірного розподілу компонентів.
Крок 5. Горіхи підсушити на сковороді, розтолочимо в ступці. У миску викладемо підготовлені сухофрукти разом з залишками коньяку і горіховий мікс. Перемішати суміш.
Крок 6. Додамо частинами просіяне борошно. Виконаємо заміс дерев’яною ложкою. Кількість борошна може зміниться залежно від її вологості.
Борошно обов’язково повинна бути пшеничної вищого сорту.
Крок 7. Замісимо м’яке не липке тісто. Відразу приступимо до ліплення виробів.
Консистенцію тесту регулюємо борошном.
Крок 8. З тіста сформувати довгасті вироби – штолленки. У нас вийшло 12 штук. Деко для випічки застелем антипригарним килимком. Викласти штолленки на антипригарний килимок.
Крок 9. Прикрасимо печиво родзинками в шоколаді і будемо випікати в духовці при 180° с близько 15 – 20 хвилин на верхній полиці. Слідкуйте за денцями, печиво може пригоріти.
Смачне м’яке печиво з сиром (Німецькі штоллени)
Дістаємо з духовки деко, даємо трохи охолонути.
Готові штолленки перекладемо на тарілку для подачі, змастимо коньяком і рясно обсыплем цукровою пудрою.
Подамо до чаю. Ароматне різдвяне печиво наповнить ваш будинок затишком і створить атмосферу свята і дива.
Печиво виходить м’яким, пористими, середньо солодкими зі смаком сухофруктів і горіховим присмаком. Печиво дуже довго не черствіє і стає при зберіганні тільки смачніше. Краще всього скласти штолленки на зберігання в жерстяну банку, застелену пергаментним папером.