Традиційний салат на нашому святковому столі — вінегрет. У нашій сім’ї дуже часто готуємо його на вихідні. Готуємо відразу не на один раз, так що вистачає на обід на 2-3 дні. Зберігаємо в холодильнику, тільки не заправляємо олією.
Цей овочевий салат чудово себе зарекомендував як закуска на обід, так і як гарнір до м’яса або риби на вечерю. Ну, а вже до свята, це один з обов’язкових страв.
Склад дуже простий і більшість інгредієнтів є у багатьох дачників і городників — буряк, морква, мариновані огірочки і квашена капуста. Хтось додає картоплю, але ми вважаємо за краще обходитися без неї. Хочу поділитися рецептом, як робимо вінегрет ми. Швидко, просто і дуже смачно.
Класичний рецепт вінегрету з горошком, солоними огірками та квашеною капустою
Його можна подати порційно, уклавши спочатку у форму, або подати у загальній салатниці.
Кількість овочів не догма, можна щось додати трохи більше або менше.
Інгредієнти для смачного вінегрету
- буряк – 5 невеликих шт
- морква – 3-4 шт.
- огірки мариновані або солоні – 4-5 шт.
- 2 невеликі цибулини
- 200-300 грам квашеної капусти
- маленька баночка консервованого горошку
- 1-2 столових ложки цукру
- рослинне масло для заправки
Як приготувати вінегрет з горошком і солоним огірком
Першим ділом потрібно відварити моркву і буряк. Ми це робимо зазвичай ввечері, щоб за ніч овочі добре охололи. Вони стануть більш щільними і не будуть м’ятися під час нарізки.
Наливаємо в каструлю воду, кладемо не очищені овочі, доводимо на хворому вогні до кипіння.
Не забудьте їх добре промити, краще з допомогою кухонного щіточки.
Після чого зменшуємо вогонь і варимо до готовності моркви. Витягуємо її і продовжуємо варити буряк. Вариться вона на багато довше. Час залежить від розмірів овочів, тому перевіряйте ножем її м’якість.
Дуже смачно виходить, якщо їх запекти в духовці. Потрібно кожен овоч загорнути у фольгу і запікати при 180 градусах. Після того як вони охолонуть, можна поставити в холодильник.
Очищену буряк нарізаємо кружальцями, товщиною близько 0,5 см, а потім ріжемо кубиками. Ми використовуємо таку овочерізку. Дуже зручно, нарізка виходить, приблизно, однакового розміру і вся вона відразу збирається в одному контейнері.
Також на кубики ріжемо моркву. Швидко і зручно.
Аналогічно поступаємо з цибулею і огірками. Огірки у нас свої, дуже смачні, додаємо їх трохи більше. А який розсіл ммм…. Його ніколи не зливаємо. Я з задоволенням його використовую з картопляним пюре.
Викладаємо порізані овочі з контейнера в глибоку миску. Перемішувати вже не потрібно, все чудово перемішалося під час перекладання.
Тепер черга за квашеною капустою. Вона у нас теж своя, хрустка, польчики оближеш. Восени ми її заквашиваем 3 дні, а потім перекладаємо невеликими порціями в пакети і заморожуємо. Перед вживанням капусту потримати кілька годин при кімнатній температурі і вона готова до вживання.
Злегка віджимаємо і трохи подрібнюємо ножем. Перекладаємо в миску.
з банки з горошком зливаємо рідину, висипаємо в вінегрет. Зелений горошок беремо завжди мозкових сортів. Він солодкий і дуже смачний. Додаємо трохи цукру за смаком, але це вже на ваш розсуд. У нас всі люблять щоб трохи сластило, тому насипаємо, на таку кількість, трохи більше 1 столової ложки.
Класичний вінегрет із зеленим горошком і квашеною капустою
Все перемішуємо. Загалом салат готовий. Залишилося тільки заправити рослинним маслом, якщо ви вирішили відразу подавати на стіл. Або накрити фольгою і відправити в холодильник. Можна перекласти в емальовану каструлю.
обід покласти в салатник скільки потрібно, заправити олією і на стіл або розкласти порційно кожному на тарілку. Спробуйте, дуже смачно. Приємного апетиту!