Картопляна запіканка в духовці — рецепти з сиром

Доброго часу доби всім читачам мого блогу! Сьогодні розповім про, здавалося б, звичайному блюді, картопляної запіканці. Але невеликі, прості доповнення в інгредієнтах дають відмінний результат. Блюдо виходить дуже смачне, ароматне і поживне. Підходить як основне блюдо, так і як гарнір до риби або м’яса на обід або вечерю.

Для приготування можна взяти сиру картоплю або попередньо зварити, що на багато скорочує час запікання. А якщо у вас залишилася не з’їденої відварна картопля, то це найкраще блюдо за її подальшого використання. Просто порізати на невеликі шматочки, змішати з заливкою, наприклад з сметани і посипати тертим сиром. 10 хвилин і вечеря готова.

Щоб поліпшити смак, можна використовувати додатково інші інгредієнти, наявні у вас в холодильнику, наприклад, ковбасу чи шинку, будь фарш, яйця або інші овочі — кабачки, солодкий перець. Замість картоплі можна застосувати наявні у вас макарони.

Як приготувати просту запіканку з макаронів я розповідав у статті «Запіканка з макаронів в духовці з сиром».

Картопляна запіканка в духовці з сиром і беконом

Запіканка з картоплі з беконом — це смачний гарнір, який можна вживати в якості основного.

Час підготовки 10 хвилин. Час приготування: 35 хвилин. Загальний час 45 хвилин.

Кількість на порцію: Калорійність — 539 ккал. Жири — 31 гр. Насичені жири — 15 гр. Білок — 23 гр. Вуглеводи — 43 гр. Натрій — 735 мг. Калій — 1423 мг. Кальцій — 382 мг. Залізо — 10 мг. Холестерин — 79 мг. Клітковина — 8 гр. Цукор — 4 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.

Інгредієнти на 6 порцій

  • 2 кг очищеного картоплі
  • 200 грам бекону
  • 0,5 склянки грецького йогурту (120 грам)
  • 130 грам вершкового сиру
  • 2 столові ложки гірчиці
  • ¼ чайної ложки солі або за смаком
  • Чорний перець, щедра щіпка
  • 2 столові ложки молока
  • 0,5 склянки огірочків пікулі або більше (нарізаних)
  • 200 грам тертого сиру чеддер

Можливі різні варіанти цієї страви.

  • Використовуйте шинку замість бекону.
  • Додайте трохи консервованого гострого перцю в банках.
  • Додати консервовану кукурудзу.
  • Спробуйте додати фарш (будь-який, який у вас є під рукою або більше подобається)
  • При використанні кукурудзи і фаршу вам може знадобитися більше суміші вершкового сиру, щоб картопляна запіканка не виявилася занадто сухий.

Як приготувати картопляну запіканку

Підготуємо всі інгредієнти. Спочатку потрібно почистити картоплю, нарізати кубиками і перекласти в каструлю. Наливаємо воду рівно стільки, щоб покрити шматочки. Приправляємо сіллю (я зазвичай використовую приблизно столову ложку). Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Коли закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо без кришки майже до готовності.

Тим часом приготуємо бекон, злегка його обсмажимо на сковороді без масла. По готовності, перекладаємо його на кілька аркушів кухонного паперового рушника, щоб позбутися зайвого жиру. Остиглий бекон ріжемо на невеликі шматочки. Можна використовувати будь бекон, який вам подобається, але майте на увазі, що деякі з них більш солоні, ніж інші, тому будьте обережні, щоб не пересолити запіканку.

Тепер черга за огірочками, нарізаємо тонкими кружечками. Якщо у вас великі, їх можна нарізати підлозі гуртками.

Тепер готуємо сирну суміш для запіканки. У невеликій мисці змішуємо грецький йогурт, вершковий сир, гірчицю, сіль, перець і перемішуємо до однорідної маси. Це зручно зробити блендером на невеликій швидкості.

Додаємо дві столові ложки молока і знову перемішуємо. Можливо, вам буде потрібно використовувати більше 2 столових ложок молока. Це буде залежати від ваших інгредієнтів — якщо ви відчуваєте, що суміш вершкового сиру занадто густа, додайте більше молока, щоб зробити її рідині.

Коли картопля буде готова, зливаємо рідину. Перекладаємо картопля рівним шаром у жаростійку форму. Розкладаємо шматочки огірків. Додаємо приготовані шматочки бекону.

Викладаємо приготовану суміш вершкового сиру. Змішуємо до однорідної маси.

Сир натираємо на крупній тертці, посипаємо рівномірно підготовлене блюдо.
Ставимо випікатися в заздалегідь розігріту духовку при температурі 200° С, протягом 20 хвилин або поки сир не розплавиться і не стане золотисто-коричневого кольору.

Дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, прикрашаємо зеленню і можна починати пробувати.

Запіканка виходить смачна з ароматом бекону. Приємного апетиту!

Кілька рад по готуванню

  • Підійде будь-бекон — смужки (крупно, дрібно нарізані).
  • Грецький йогурт можна замінити натуральним йогуртом (несолодким) або сметаною.
  • Можливо, вам знадобиться більше молока, якщо суміш вершкового сиру виявиться занадто густий.
  • Я використав класичну гірчицю, але ви можете використовувати будь-яку гірчицю, яка є у вас під рукою або яку ви зазвичай купуєте.
  • Чеддер можна замінити будь-яким тертим сиром. Можна використовувати більшу кількість сиру.
  • За цим рецептом виходить 6 порцій при подачі в якості гарніру або 4 порції в якості основного блюда.
  • Час приготування картоплі може бути різним. Це буде залежати від розміру і сорту. Мені знадобилося близько 10 хвилин.

Рецепт картопляної запіканки з сиром і сметаною

Картопляна запіканка зі шпинатом — це просте блюдо, яке можна подавати як основну або гарнір.

Час підготовки 10 хвилин. Час приготування 32 хв. Загальний час 42 хв.

Кількість на порцію: Калорійність — 546 ккал. Жири — 29 гр. Насичені жири — 15 гр. Вуглеводи — 52 гр. Білок — 23 гр. Натрій — 622 мг. Калій — 1916 мг. Кальцій — 543 мг. Залізо — 14 мг. Клітковина — 11 гр. Цукор — 3 гр. Холестерин — 68 мг. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.

Інгредієнти

  • 2 кг очищеної і нарізаної кубиками картоплі
  • 2 столові ложки рослинного масла
  • 1 цибулина, подрібнена
  • 8 склянок свіжого листя шпинату
  • 4 подрібнених зубчики часнику
  • 200 грам сметани
  • 0,5 чайної ложки солі
  • ¼ чайна ложка чорного перцю (або менше)
  • 1 чайна ложка сушеного орегано
  • 1 чайна ложка часникового порошку
  • 240 грам сиру Чеддер

Приготування

Включаємо розігріваємо духовку до 200° С.

Викладаємо очищений і нарізаний кубиками картоплю в каструлю і заливаємо водою. Використовуємо рівно стільки води, щоб вся картопля була закрита водою. Додаємо сіль (використовуємо 2 чайні ложки на 3 склянки води). Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо, поки не буде майже готова (з легкої сыринкой).

Тим часом: нагріваємо олію у великій сковороді, додаємо нарізану дрібним кубиком, цибулю. Обсмажуємо до прозорості близько 4 хвилин. Додаємо свіжий шпинат і обсмажуємо, поки все листя не підів’януть, близько 5 хвилин. Після цього додаємо подрібнений ножем, або пропущений через прес часник і готуємо ще кілька хвилин. Вимикаємо вогонь. Можна використовувати оливкову олію чи звичайне (соняшникова, олія).

У невеликій мисці змішуємо 200 грам сметани, сіль, чорний перець, орегано і часниковий порошок до однорідної маси.

Зливаємо воду з картоплі, розкладаємо в жароміцну форму. Змішуємо його з обсмаженою цибулею з шпинатом і сметаною сумішшю

Розрівнюємо інгредієнти шаром.

Зверху густо посипаємо, тертим на крупній тертці сиром.

Ставимо форму в гарячу духовку. Запікаємо, приблизно, 25 хвилин, поки сир не стане золотисто-коричневим, а картопля не стане м’яким.

По готовності, дістаємо запіканку, даємо трохи охолонути і ставимо на стіл. Можна приступати до їжі. Приємного апетиту!

Рецепт запіканки з картоплі в духовці з сиром і часником

Це простий рецепт картопляної запіканки, який ідеально підходить для будь-якого випадку і чудово поєднується з усіма видами продуктів. Найголовніше — це правильно приготувати заливку і, звичайно ж, простежити за тим, щоб картопля повністю просмажився. А сама «складна» частина приготування такої картоплі — це нарізати картоплю тонкими скибочками.

Час підготовки 15 хвилин. Час приготування 1 годину 15 хвилин. Загальний час 1 година 30 хвилин.

Кількість на порцію: Калорійність — 329 ккал. Жири — 22 гр. Насичені жири — 14 гр. Вуглеводи — 21 гр. Білок — 11 гр. Кальцій — 270 мг. Залізо — 5,1 мг. Цукор — 1 гр. Холестерин — 79мг. Волокно — 3 гр. Розрахунки проведені автоматично, тому можуть трохи відрізнятися.

Інгредієнти на 6 порцій

  • 1 кг картоплі
  • 1 чайна ложка солі
  • ¼ чайної ложки чорного перцю
  • 280 мл жирних вершків
  • 0,5 склянки молока (120 мл)
  • 4 зубчики часнику
  • 150 грам тертого чеддера
  • Свіжа петрушка

Як приготувати

Приготування досить простий і швидкий, тому я пропоную вам спочатку включити духовку. Розігріваємо духовку до 200° C.

Картопля вимити, очистити від шкірки і нарізати тонкими скибочками. Перекласти їх у велику миску. Приправити сіллю, перцем і кілька разів перемішати так, щоб приправи розподілилися рівномірно.
Тепер можна перекласти їх в жаростійку форму.

В глибокій мисці або великій чашці змішати вершки з молоком. Додати подрібнений часник і добре перемішайте (часник краще пропустити через прес).

Залити молочною сумішшю картоплю. Переміщати руками або дерев’яною ложкою, щоб всі шматочки були покриті кремовою сумішшю.
Накрити форму алюмінієвою фольгою, поставити в духовку і запікати при 200° C протягом 1 години. Через годину дістати форму, обережно зняти фольгу і посипати картоплю натертим на крупній тертці сиром.

Знову поставити форму в духовку і випікати ще 20 хвилин або до тих пір, поки картопля не приготується, а сир не розтане і не підрум’яниться зверху.

Вийняти запіканку, дати трохи охолонути перед подачею на стіл. Тепер можна пробувати. Приємного апетиту!

Поради по приготуванню

  • Щоб скоротити час запікання, спочатку можна відварити нарізану картоплю до напівготовності перед тим, як помістити його в жаростійку форму. У цьому випадку запікання складе близько 5 хвилин.
  • Чим тонше нарежете скибочки картоплі, тим швидше вони запікаються.
  • Замість чеддера можна використовувати будь-який твердий сир, який добре плавиться в духовці.
  • Таку картопляну запіканку можна приготувати заздалегідь. Вона добре розігріваються в мікрохвильовці.
  • Часник можна не додавати, але рекомендуется.