Доброго часу доби всім читачам мого блогу!
Хочу поділитися одним смачним рецептом. Це американське страву під назвою «мак енд чіз». Хоча для нас це більше звичніше називати звичайної запіканкою, яка готується з макаронів і сиру.
Вона відрізняється від класичної, в приготуванні не використовуються яйця, а готується вершковий соус із сиром. Замість молока можна використовувати вершки, але ми вирішили, що використовуючи вершкове масло, з молоком, це найкращий варіант.
Для всіх любителів запіканки, пропоную кілька рецептів приготування в рубриці «Запіканки»
Запіканка з макаронів в духовці, рецепт приготування з сиром
Готується це блюдо на приготованому соусі. Як все робиться розповім далі. Хочу зауважити, що вийшло блюдо дуже смачне і може подаватися як на обід, так і на вечерю.
Для приготування страви потрібні наступні інгредієнти:
- Сир маасдам — 250г
- Сир чеддер — 250г
- Макарони у вигляді спіралі — 450г
- Молоко — 750 мл
- масло — 50г
- Борошно — 50г
- Перець чорний мелений — 1 ч. ложка
- Сіль — за смаком
Приготування запіканки
Якщо у вас не вийшло придбати який-небудь вид сиру – не страшно, можна замінити на інший.
Отже, все зібрали, розклали, тепер починаємо готувати. Ставимо на вогонь каструлю з водою, доводимо до кипіння, солимо і кладемо макарони. Варимо макарони до напівготовності. Потім зливаємо воду через друшляк і відставляємо в сторону.
На наступному етапі приступаємо до приготування соусу. Для цього в сотейнику або глибокій сковорідці, що у кого є, розтоплюємо вершкове масло.
Як тільки масло розтопиться, висипаємо потихеньку борошно.
Потім беремо віночок і починаємо пасерувати при постійному перемішуванні. Доводимо до появи горіхового запаху. Віночком дуже зручно пасерувати, так як великі грудки борошна в олії поступово розбиваються на дуже дрібну крихту. В результаті отримуємо таку масу:
Тепер переходимо до сиру. На великій тертці натираємо по черзі весь сир, потім змішуємо його разом. В принципі, можна у велику чашку відразу натирати обидва види сиру.
Після цього перемішуємо. Потім всю масу поділяємо навпіл і розсипаємо в дві чашки.
Тепер знову переходимо до соусу. У пасероване з маслом борошно виливаємо молоко. Добре перемішуємо масу. Потім додаємо за смаком перець.
Після цього беремо першу половину натертого сиру і висипаємо її в підготовлений соус.
Знову беремо віночок або ложку і добре перемішуємо, поки не отримаємо однорідну масу.
Зварені раніше макарони перекладаємо у велику ємність, наприклад, каструлю. Потім виливаємо туди весь приготований соус.
Все добре перемішуємо.
Тепер включаємо на розігрів духовку і поки вона нагрівається починаємо викладати макарони з соусом в приготовлену заздалегідь, форму для випічки.
На початку викладаємо з каструлі тільки половину маси. Рівномірно розподіляємо її по формі.
Потім беремо трохи сиру, залишеного у другій чашці і посипаємо зверху невеликим шаром.
Наступним шаром так само рівним шаром викладаємо залишилися макарони і посипаємо зверху сиром.
до Речі, якщо ви хочете трохи посытнее блюдо, можна викласти невеликим шаром зварене заздалегідь м’ясо і розділене на тонкі скибочки або дрібно нарізану варену ковбасу. Але це вже буде інша страва.
Тепер беремо форму і ставимо її в духовку на запікання. Тримаємо там хвилин 20, після чого виймаємо, нарізаємо на шматки потрібної величини.
Запіканка з макаронів з сиром
Подаємо до столу або є, або заправляємо кетчупом, майонезом – кому що подобається.
Прекрасне блюдо на обід або сімейний вечерю. Приємного апетиту!