Ніжна повітряна запіканка – ідеальний десерт, який нікого не залишить байдужим. Яких тільки запіканок не буває – від міні випічки на швидку руку в мікрохвильовці до урочистого покритого шоколадом львівського сирника за старовинним рецептом Дар’ї Цвік.
Спробуйте приготувати пишну запіканку з неодноразово перевіреним рецептом. Всі продукти доступні, процес замішування і випічки дуже простий, а запіканка виходить соковита, ароматна з насиченим вершковим смаком і ідеальною структурою.
Смак страви безпосередньо залежить від якості сиру. До його вибору треба поставитися з усією серйозністю. Мені ніколи не вдавалося придбати якісний продукт у магазинах. Тому раджу вам придбати сир на базарі або приготувати самостійно з натурального домашнього молока. При виборі сиру зверніть увагу на розсипчастий м’який продукт білого кольору, з приємним молочним ароматом та легкою кислинкою. Чим вище жирність сиру – тим смачніше вийде запіканка.
Для випічки краще всього використовувати домашні яйця. Цукор в рецепті допускається варіювати за смаком. Ароматні добавки, сухофрукти та цукати підкреслюють вершковий смак запіканки і роблять її апетитніше. Прикрашається десерт просто – цукровою пудрою, тертим шоколадом або горіхами.
найкращий рецепт сирної запіканки з манкою в духовці
Для випічки вироби потрібно форма. Металеві форми краще застелити пергаментним папером або виконати французьку сорочку – змастити дно і стінки маслом, подпылить борошном або сухарями. Мені найбільше подобається силіконові форми. Особливо хороші варіанти для кексу, з отвором посередині. Випічка в них рівномірно піднімається і пропікається. Всі продукти перед приготуванням повинні бути кімнатної температури.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Інгредієнти:
- сир 9% – 400 г
- сметана 21% – 140 г
- яйця – 2 шт.
- манка – 70 г
- цукор – 40 г
- курага, родзинки, цукати – 70г
- ванілін – на кінчику ножа
- сіль – щіпка
- розпушувач – 1 ч. л.
Як приготувати сирну запіканку
В миску викладаємо сметану і манку, перемішуємо лопаткою і залишаємо на 15-20 хвилин для набухання крупи.
Додаємо сир. Добре пробиваємо масу заглибним блендером до пастоподібного стану. Вам буде потрібно близько двох хвилин.
Яйця промиваємо в теплій воді, обтираем. Вбиваємо їх у склянку для збивання, додаємо цукор, сіль і ванілін. Збиваємо масу до посветления блендером з насадкою віночок.
У два заходи вводимо яєчну масу в сирну суміш. Акуратно складаються рухами перемішуємо компоненти, зберігаючи бульбашки повітря збитих яєць.
Додаємо розпушувач, перемішуємо до однорідності.
Промиваємо в проточній воді цукати, сухофрукти, обсушуємо на рушник. Великі цукати і курагу нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо добавки в тісто, рівномірно розподіляємо. Тісто по густоті повинно бути, як сметана.
Силіконову форму обполіскуємо в прохолодній воді, не витираємо. Заповнюємо форму тестом. Кілька разів легенько постукаємо формою про тверду поверхню, щоб видалити надлишки повітря.
Випікаємо виріб в духовці 180 градусів до стійкої структури. Мені знадобилося 40 хвилин. Для того, щоб уникнути пригорання запіканки, силіконову форму можна встановити на товстостінну сковороду або встановити під формою ємність з водою. Повністю охолодити запіканку у формі і акуратно перекладаємо на тарілку для подачі.
Сама смачна запіканка з сиру в духовці
Посипаємо виріб цукровою пудрою і подаємо до столу. У запіканки дрібнопориста пружна структура, середній солодкий смак, трохи хрустка скоринка і ніжна вершкова середина. Ріжемо на шматочки, можна подавати з молоком або чаєм.
При зберіганні кірочка втрачає свої хрусткі властивості, а смак страви стає більш насиченим солодким і вершковим. Зберігати запіканку краще всього в холодильнику до трьох днів у закритому судочки.