Сирна запіканка в духовці, найкращий рецепт з манкою

Ніжна повітряна запіканка – ідеальний десерт, який нікого не залишить байдужим. Яких тільки запіканок не буває – від міні випічки на швидку руку в мікрохвильовці до урочистого покритого шоколадом львівського сирника за старовинним рецептом Дар’ї Цвік.

Спробуйте приготувати пишну запіканку з неодноразово перевіреним рецептом. Всі продукти доступні, процес замішування і випічки дуже простий, а запіканка виходить соковита, ароматна з насиченим вершковим смаком і ідеальною структурою.

Смак страви безпосередньо залежить від якості сиру. До його вибору треба поставитися з усією серйозністю. Мені ніколи не вдавалося придбати якісний продукт у магазинах. Тому раджу вам придбати сир на базарі або приготувати самостійно з натурального домашнього молока. При виборі сиру зверніть увагу на розсипчастий м’який продукт білого кольору, з приємним молочним ароматом та легкою кислинкою. Чим вище жирність сиру – тим смачніше вийде запіканка.

Для випічки краще всього використовувати домашні яйця. Цукор в рецепті допускається варіювати за смаком. Ароматні добавки, сухофрукти та цукати підкреслюють вершковий смак запіканки і роблять її апетитніше. Прикрашається десерт просто – цукровою пудрою, тертим шоколадом або горіхами.

найкращий рецепт сирної запіканки з манкою в духовці

Для випічки вироби потрібно форма. Металеві форми краще застелити пергаментним папером або виконати французьку сорочку – змастити дно і стінки маслом, подпылить борошном або сухарями. Мені найбільше подобається силіконові форми. Особливо хороші варіанти для кексу, з отвором посередині. Випічка в них рівномірно піднімається і пропікається. Всі продукти перед приготуванням повинні бути кімнатної температури.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Інгредієнти:

  • сир 9% – 400 г
  • сметана 21% – 140 г
  • яйця – 2 шт.
  • манка – 70 г
  • цукор – 40 г
  • курага, родзинки, цукати – 70г
  • ванілін – на кінчику ножа
  • сіль – щіпка
  • розпушувач – 1 ч. л.

Як приготувати сирну запіканку

В миску викладаємо сметану і манку, перемішуємо лопаткою і залишаємо на 15-20 хвилин для набухання крупи.

Додаємо сир. Добре пробиваємо масу заглибним блендером до пастоподібного стану. Вам буде потрібно близько двох хвилин.

Яйця промиваємо в теплій воді, обтираем. Вбиваємо їх у склянку для збивання, додаємо цукор, сіль і ванілін. Збиваємо масу до посветления блендером з насадкою віночок.

У два заходи вводимо яєчну масу в сирну суміш. Акуратно складаються рухами перемішуємо компоненти, зберігаючи бульбашки повітря збитих яєць.

Додаємо розпушувач, перемішуємо до однорідності.

Промиваємо в проточній воді цукати, сухофрукти, обсушуємо на рушник. Великі цукати і курагу нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо добавки в тісто, рівномірно розподіляємо. Тісто по густоті повинно бути, як сметана.

Силіконову форму обполіскуємо в прохолодній воді, не витираємо. Заповнюємо форму тестом. Кілька разів легенько постукаємо формою про тверду поверхню, щоб видалити надлишки повітря.

Випікаємо виріб в духовці 180 градусів до стійкої структури. Мені знадобилося 40 хвилин. Для того, щоб уникнути пригорання запіканки, силіконову форму можна встановити на товстостінну сковороду або встановити під формою ємність з водою. Повністю охолодити запіканку у формі і акуратно перекладаємо на тарілку для подачі.

Сама смачна запіканка з сиру в духовці

Посипаємо виріб цукровою пудрою і подаємо до столу. У запіканки дрібнопориста пружна структура, середній солодкий смак, трохи хрустка скоринка і ніжна вершкова середина. Ріжемо на шматочки, можна подавати з молоком або чаєм.

При зберіганні кірочка втрачає свої хрусткі властивості, а смак страви стає більш насиченим солодким і вершковим. Зберігати запіканку краще всього в холодильнику до трьох днів у закритому судочки.