Наближається світле свято Великдень. Багато хто вже приступили до приготування. Вибирають меню, рецепти страв, якими пригощатимуть своїх близьких і друзів за святковим столом.
Сьогодні пропоную покроковий рецепт приготування дуже смачної паски з родзинками і цукатами. З цукровою глазур’ю, яка не обсипається.
Перед самим святом паски можна купити в магазині. Але після того, як Ви спробуєте цей святковий хліб, спечений за запропонованим рецептом, будете часто його випікати вдома. Або ось ще один цікавий рецепт з родзинками, спробуйте, паска з французької меренгою.
Покроковий рецепт паски з родзинками і цукатами в духовці
Для отримання прекрасного ключа необхідно, щоб всі підготовлені вами продукти були кімнатної температури.
Інгредієнти для паски на Великдень
- Борошно — 500 г
- Вода тепла — 50 мл
- Дріжджі сухі — 10 г
- Сіль — 0,5 ч. л.
- Цукор — 100 г
- Яйце — 5 шт.
- Родзинки і цукати — 100 г
- масло — 250 г
Для глазурі:
- білок Свіжий — 1 шт
- Цукрова пудра (дрібного помелу) — 200 г
- Сік лимона — 2 ч. л. (можна замінити лимонною кислотою)
- Харчові барвники різного кольору
Як спекти найсмачніший паску на Великдень з родзинками і цукатами
Крок 1. насамперед потрібно родзинки і цукати висипати в невеликі мески і залити гарячою водою хвилин на 10.
Крок 2. Готуємо опару. У мисочку висипаємо сухі дріжджі, заливаємо теплою водою, грам 50. Вода повинна бути обов’язково 36-38 градусів тепла.
Крок 3. Додаємо ложку цукру і дві столові ложки борошна.
Крок 4. Все добре розмішуємо накриваємо миску харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин. Чекаємо поки опара збільшиться в кілька разів.
Якщо у вас немає місця для того, щоб поставити опару, це можна зробити за допомогою глибокої миски, в яку потрібно налити гарячу воду. В неї поставити нашу невелику мисочку.
Крок 5. З родзинок і цукатів зливаємо воду. Розкладаємо на паперові рушники. Просушуємо, щоб на них не залишилося ніякої вологи.
Крок 6. Цукати ріжемо на шматочки, приблизно такі ж, як родзинки. Щоб повністю були однакового розміру.
Крок 7. Тепер в глибоку чашку для замісу тіста, просіваємо борошно, висипаємо в неї сіль, цукор, все добре перемішуємо.
Крок 8. Підійшла опару виливаємо в миску з борошном.
Крок 9. Вбиваємо сюди по одному яйцю, щоразу ретельно перемішуємо,
Останнє яйце поділяємо на жовтки і білки. Жовток відправляємо в борошно, а білок залишаємо для глазурі.
Крок 10. Після того, як ретельно все змішали, додаємо розм’якшене вершкове масло — 250 грам. Все ретельно перемішуємо руками до однорідної маси.
Крок 11. Родзинки і цукати присипаємо борошном, щоб вони не злипалися і також додаємо в тісто.
Крок 12. Тісто виходить рідкуватим, це не страшно, лопаткою зі стіни збираємо в центр чашки. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на кілька годин, щоб воно піднялося. Ідеально, щоб тісто простояло 6-8 годин.
Краще всього його готувати ввечері, поставити в холодильник, а вранці займатися випічкою.
Через 5 годин дістаємо тісто, воно збільшилося в об’ємі.
Крок 13. Беремо паперові форми для пасок, змащуємо всередині олією руками або щіткою.
Крок 14. В кожну форму, з допомогою 2 ложок, викладаємо тісто до половини форми, потім в кожній формі розрівнюємо верх тіста.
Форми накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для вистоювання, щоб воно збільшилося в розмірах, на дві години.
Крок 15. Тісто піднялося, тепер зверху, пензликом змащуємо білком яйця.
Випікати паски будемо 30-40 хвилин готовність краще всього перевіряти дерев’яною паличкою.
Крок 16. Духовку розігріваємо до 200 градусів, ставимо деко з формами спочатку на 10 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів, будемо запікати залишився.
Час випікання залежить від вашої духовки. Тому якщо ви помітите, що ваші паски починають підгоряти, поставте на низ духовки деко з водою.
Даємо повністю охолонути, після цього будемо їх прикрашати.
Як приготувати глазур для паски, щоб не обсипалася
Поки остигають паски готуємо глазур. Нам знадобиться білок і цукрова пудра.
Крок 17. Цукрову пудру просіваємо, додаємо яєчний білок і розтираємо лопаткою.
Якщо її збивати міксером ви отримаєте повітряну пишну глазур і після висихання вона буде кришитися.
На один білок може піти 100 або 200 г цукрової пудри.
Крок 18. В самому кінці додамо пару чайних ложок лимонного соку.
Крок 19. Для прикраси, в три невеликих блюдечка, викладаємо по одній чайній ложки глазурі. Додаємо по дві-три краплі кольорових харчових барвників.
Крок 20. На поверхню охололих пасок пензликом наносимо глазур.
Крок 21. Тепер тонким пензликом наносимо кольорову глазур малюнком по білій глазурі і прикрашаємо кулінарної посипкою.
найсмачніший паска з родзинками і цукатами
Наші паски готові. Даємо підсохнути. Можна пригощати друзів і своїх рідних.