Борщ класичний – як зварити смачний борщ зі свининою

Привіт! Сьогодні я поділюся своїм варіантом приготування борщу із свіжої капусти зі свининою на кісточках за класичним рецептом. Не претендую на класику, але основа саме така. Застосував деякі відступи, але результат вартий того.

Часник я використовував частину засмажки, для додаткового аромату і частина отварил в супі, також розділив моркву і буряк. Замість томатної пасти, використовував пюре з свіжих стиглих помідор. Ну і невелика родзинка — прованські трави. Правильно це чи ні, сперечатися не буду, але мені дуже сподобався результат. Для бульйону взяв м’ясні свинячі реберця, які зварив так, щоб м’ясо легко відокремлювалося від кісток.

А для тих, хто віддає перевагу класиці, пропоную подивитися рецепт «Український борщ з пампушками» , який я розповідав раніше.

Рецепт смачного борщу із свіжої капусти зі свининою за класичним рецептом

Для приготування використав 5 літрову каструлю. Якщо у вас менше обсяг, візьміть меншу кількість кожного інгредієнта.

На всі приготування у мене пішло трохи більше 2 годин, не рахуючи розморожування м’яса.

Інгредієнти

  • Свинина на кісточці — 600-700 грам
  • Капуста свіжа — 1/3 невеликого качана
  • Картопля — 5-6 штук
  • Морква — 1 штука
  • Буряк — 1 велика
  • Помідори — 3-4 штуки
  • Часник — 2 зубчики
  • Цибуля — 2 невеликі головки
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Прованські трави — 0,5 чайної ложки
  • Приправа «12 овочів і трав» — 1,5 столова ложка (сіль, приправи за смаком
  • Перець мелений
  • Рослинна олія для засмажки
  • Зелень (кріп, петрушка)

Приготування

Крок 1. Свинячі ребра розрізаємо по кісточках, добре миємо, заливаємо водою в каструлі, ставимо варитися на плиту на сильний вогонь.

Крок 2. Поки вариться м’ясо, підготуємо інші інгредієнти. Очищений картопля поріжемо на шматочки для супу, одну штуку залишаємо цілком. У мене велика картоплина, я її розрізав навпіл, щоб швидше зварилася. Щоб картопля не потемніла, заливаємо її холодною водою.

Крок 3. Помідори миємо, розрізаємо на четвертинки.

Крок 4. Кладемо їх в міксер і подрібнюємо до стану томатного пюре.

Крок 5. М’ясо закипіло, зменшуємо вогонь, додаємо чайну ложку приправ овочів і трав, в ній досить солі. Залишаємо варитися на 1,5-2 години. Варимо до тих пір, поки м’ясо не стане м’яким і буде легко відокремлюватися від кісток.

Не забуваємо перед закипанням знімати з’являється піну і піну, щоб бульйон залишився чистим і прозорим.

Крок 6. Цибулю чистимо, ріжемо чверть кільцями, зубчики часнику тонкими пластиками.

Крок 7. Моркву чистимо, одну половину тремо на крупній тертці, а другу ріжемо тонкими кружками.

Крок 8. Буряк чистимо, половину натираємо на крупній тертці, другу половину ріжемо невеликими шматочками.

Крок 9. Капусту шаткуємо як зазвичай для борщу або щів.

Крок 10. Сварившееся м’ясо викладаємо з бульйону на тарілку, даємо охолонути.

Крок 11. Поки остигає м’ясо, бульйон засипаємо картоплю. Варимо 3-4 хвилини.

Крок 12. У сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, відправляємо обсмажуватися нарізані цибулю і половину часнику.

Крок 13. Коли цибуля стане прозорою, закладаємо натерті моркву і буряк.

Крок 14. Закладаємо в каструлю нарізану капусту.

Крок 15. Через 2-3 хвилини викладаємо нарізану буряк.

Також нарізану моркву і другу частину часнику. Продовжуємо варити до готовності картоплі.

Крок 16. Свинина охолола, відокремлюємо м’ясо від кісток, ріжемо на зручні для їжі шматочки.

Крок 17. Коли овочі стануть м’якими, виливаємо в сковороду томатне пюре. Перемішуємо і смажимо 3-4 хвилини.

Крок 18. Дістаємо з каструлі готову цілу картоплину, розминаємо її до пюреобразного стану.

Крок 19. Викладаємо зажарку в борщ.

Крок 20. Висипаємо нарізане м’ясо.

Товчену картоплю.

Додаємо лавровий лист, столову ложку приправ і половину чайної ложки прованських трав.

Борщ зі свининою і свіжою капустою

Даємо поваритися кілька хвилин, накриваємо кришкою і даємо настоятися кілька хвилин.

Борщ готовий, можна подавати на стіл до обіду. Розливаємо по тарілках.

Сервіруємо стіл, тарілки додаємо сметану, дрібно нарізану зелень.

Борщ виходить дуже смачним. Обов’язково спробуйте. Мені дуже подобається коли капуста трохи не доварена, з легкої хрустинкой. Рекомендую скористатися цим рецептом, не пошкодуєте.

Приємного апетиту!

Рецепт червоного борщу з м’ясом свинини, буряком, капустою і квасолею

Кожна господиня вважає свій борщ класичним, самим смачним і обов’язково додасть якусь свою родзинку.

Ну, а запропоную варіант борщу за класичним рецептом. Давайте готувати разом.

Інгредієнти

  • Свинячі ребра – 450 гр.
  • Капуста свіжа – 300 гр.
  • Буряк середнього розміру
  • Невелика морква
  • Картопля – 2 шт.
  • Помідори свіжі 2-3 шт.
  • Болгарський перець 1 шт.
  • Невелика головка ріпчастої цибулі
  • Зелена стручкова квасоля
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Лавровий лист
  • Сіль, перець мелений
  • Зелень (кріп, петрушка)

Приготування

1. Я вибрав реберця не жирні. Їх можна взяти трохи більше. У каструлю на 3 літри закладаємо ребра, наливаємо 2 літри води, ставимо на вогонь варитися.

2. Після закипання зменшуємо вогонь так, щоб бульйон слабо кипів. Варимо 1 – 1,5 години, до повної готовності м’яса.

Перед закипанням обов’язково знімайте піну, щоб бульйон вийде світлим.

2. В окрему каструлю кладемо помитий буряк у шкірці. Наливаємо води трохи вище рівня буряків, теж ставимо на вогонь варитися.

3. Цибулю чистимо, дрібно ріжемо. Перець ріжемо тонкою соломкою, стручкову квасолю дрібними шматочками.

4. Очищену моркву попередньо ріжемо кружечками, а потім нарізаємо соломкою.

5. Капусту шаткуємо соломкою. Картоплю ріжемо звичними шматочками для супу.

6. Хвилин за 15 до готовності м’яса, солимо бульйон. Додаємо кілька горошин чорного і запашного перцю.

7. Готову буряк дістаємо з каструлі, заливаємо холодною водою. Остиглу очищаємо, ріжемо теж соломкою.

8. За 5 хвилин до готовності м’яса, кладемо лавровий лист, потім знімаємо знімаємо з плити.

9. Готуємо зажарку. Обсмажувати овочі будемо на салі. В крайньому випадку, якщо під рукою немає шматочка сала, використовуємо олію. На сковороду викладаємо цибулю, смажимо 3-4 хвилини, додаємо моркву. Обсмажуємо пару хвилин, додаємо чайну ложку цукру.

10. З помідорів знімаємо шкірку (це зручно зробити, попередньо обдавши їх окропом), дрібно ріжемо, викладаємо на сковороду. Обсмажуємо до м’якості, близько 3-5 хвилин. Знімаємо з вогню.

11. З бульйону викладаємо зварені ребра, даємо трохи охолонути. Після чого потрібно буде м’ясо відокремити від кісточок і порізати на невеликі шматочки, зручні для їжі.

12. Бульйон рекомендую процідити. Потім знову заливаємо в каструлю, висипаємо картоплю і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння, варимо 2-3 хвилини, закидаємо нарізану капусту. Варимо кілька хвилин.

13. Викладаємо солодкий перець перець і квасолю варимо до легкої сыринки картоплі.

14. Додаємо засмажені овочі, накриваємо кришкою і варимо до готовності картоплі.

15. Закладаємо нарізану буряк. Для отримання яскравого рубінового кольору борщу, додамо трохи лимонного соку або оцту.

16. Пробуємо борщ на смак, якщо необхідно, додаємо солі, цукру або лимонного соку.

17. Закладаємо знову в каструлю нарізане м’ясо.

18. Додаємо лавровий лист, дрібно нарізаний часник. Накриваємо кришкою. Варимо 1-2 хвилини, додаємо нарізану зелень, вимикаємо вогонь, даємо настоятися 15-20 хвилин.

Борщ готовий, можна приступати до обіду. Наливаємо порційно в тарілки, кладемо ложечку сметани, посипаємо меленим перцем.

Кулінарний результат — Смак! Приємного апетиту!

Борщ зі свіжої капусти зі свининою, буряком та картоплею

Кожен готує борщ по своєму. Пропоную ще один свій варіант у класичному виконанні.

Ингредиенты

  • Свинячі ребра – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Капуста свіжа – 100 гр.
  • Буряк – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Зелень – пучок
  • Лавровий лист – 3 листа
  • Вода – 1,5 літра
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Рослинне масло – для смаження

Приготування:

1. Промиваємо реберця в холодній воді. Можна дати їм полежати у воді близько 30-40 хвилин. Ставимо на вогонь каструлю з водою, закладаємо м’ясо. Доводимо до кипіння і варимо до готовності на невеликому вогні. Час від 1 години до 1,5.

Обов’язково знімайте з’являється накип і піну.

2. Реберця витягуємо з каструлі, даємо охолонути. Очищену картоплю ріжемо шматочками, зручними для супу. Закладаємо в бульйон.

3. Цибулю з часником чистимо, дрібно ріжемо. Чистимо моркву і буряк, тремо на крупній тертці.

4. Розігріваємо олію в сковороді, викладаємо овочі для обжарювання, періодично перемішуємо.

5. Зрізаємо остигле м’ясо з ребер, додаємо в овочеву піджарку. Продовжуємо смажити до м’якості овочів.

6. Перекладаємо піджарку в каструлю, варимо ще близько 15 хвилин.

7. За цей час нарізаємо капусту не крупною соломкою. Перекладаємо в каструлю, солимо, перчимо. Кладемо лавровий лист, перемішуємо. Доводимо до кипіння, варимо ще близько 5 хвилин.

Готову страву посипаємо свіжою зеленню петрушки. Вимикаємо вогонь і даємо постояти 30 хвилин.

Подаємо на стіл, приємного апетиту!

найсмачніший борщ зі свининою і капустою за класичним рецептом

Кожна господиня за своїм рецептом готує найсмачніший борщ. Пропоную спробувати цей рецепт дуже смачного борщу.

Ингредиенты

  • 1,3 кг свинина з кісткою
  • 3-4 шт. картоплі
  • 400 гр. капусти
  • 1 морква
  • 1 буряк
  • 0,5 солодкого перцю
  • невеликий білий корінь пастернаку
  • 2 черешка селери
  • 2 головки ріпчастої цибулі
  • 400 гр. помідор у власному соку або свіжих
  • 1.5 ст. л томатної пасти
  • 1 ч. л. гострої аджики
  • 1-2 зубчики часнику
  • 0.5 ч. л. коріандру
  • 1-2 ч. л. цукру
  • 2 лаврових листа
  • 3 ст. л. рослинного масла
  • кріп, цибуля, петрушка
  • сіль

Приготування

1. Свинину використовуємо не жирну з кісточкою. Заливаємо м’ясо в каструлі холодною водою, ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, обов’язково знімаючи піну. Кидаємо два черешка селери і одну очищену невелику цибулину цілком. Варимо до повної готовності.

2. Поки вариться м’ясо, готуємо інші інгредієнти. На тертці для корейської моркви натираємо корінь пастернаку, моркву і буряк (можна нарізати тонкою соломкою). Солодкий перець ріжемо тонкою соломкою, капусту дрібно шаткуємо, цибулю чверть кільцями. Картоплю ріжемо невеликими шматочками для супу.

3. М’ясо зварилося, виймаємо з бульйону селеру, цибулю. Свинину викладаємо в тарілку, після того як він трохи охолоне, відокремлюємо від кісток і ріжемо невеликими шматочками.

4. Розігріваємо олію в сковороді, викладаємо цибулю. Через півхвилини додаємо моркву, обсмажуємо на середньому вогні 2 хвилини. Відправляємо в сковороду нарізану перець і через 1 хвилину, буряк. Зменшуємо вогонь і тушкуємо овочі ще 3-4 хвилини, періодично помішуючи.

5. Додаємо помідори у власному соку і півтори столової ложки томатної пасти. Посипаємо коріандром, цукром і кладемо чайну ложку гострої аджики. Перемішуємо і готуємо ще 4-5 хвилин.

6. Повертаємо нарізане м’ясо в бульйон, висипаємо нарізану картоплю, тертий корінь пастернаку, два лаврових листа. Доводимо до кипіння, знімаючи піну, якщо вона з’явилася. Варимо 5-6 хвилин до напівготовності картоплі.

7. Прибираємо лавровий лист, закладаємо капусту. Після закипання варимо 3 хвилини. Солимо, викладаємо зажарку, нарізаний часник. Готуємо ще 3 хвилини, закладаємо нарізані кріп, зелену цибулю, петрушку.

Борщ готовий, знімаємо з плити, даємо постояти хвилин 15. Сідаємо за стіл, наливаємо в тарілки, додаємо сметани.

Приємного апетиту!