Український борщ – складний суп, з великою кількістю інгредієнтів, різними способами приготування і варіантами продуктового набору. Рецептів цього популярного страви незліченна кількість. Полтавський борщ відрізняється від Одеського так само, як Валаамских щі від Старомосковській. Я поділюся з вами перевіреним рецептом цієї страви, яке люблять у моїй родині.
Борщ – це буряковий суп. Тому важливо зберегти смак і колір буряка при термічній обробці. Я пасерую буряк окремо від інших овочів, додаючи трохи цукру на початку термообробки і обов’язковий компонент – томатна паста чи густий томатний сік.
Бульйон для борщу можна приготувати на свинині, яловичині, птиці або використовувати суміш з різних видів м’яса. Капусти в українському борщі може не бути або вона присутня в невеликій кількості. Заправляється страву по-особливому.
Автентичний рецепт передбачає розтирання у ступці старого пожовклого сала з часником. За бажанням ви можете спробувати цей варіант. Я просто подрібнюю солоне сало з часником в блендері, а потім додають у борщ.
З пампушками все просто. Класичне дріжджове тісто замішане безпечним способом, формується у вигляді маленьких круглих булочок невеликого розміру. Пампушки випікаються в духовці, а після випічки заливаються ароматною заливкою з часнику та зелені.
Ну і останній нюанс – використовуйте нерафіновані сорти олії.
Класичний український борщ з пампушками, рецепт приготування з м’ясом
Густий, наваристий борщ з часниковою ароматною випічкою, зеленню і маринованими овочами.
Час приготування – 2,5 години.
Автор рецепта Наталія Комарова.
Інгредієнти:
Для бульйону:
- свинина (шийка) – 150 гр.
- курячі остов, шийка, підкрилки – 250 гр.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- часник – 1 зубчик,
- лавровий лист – 1 шт.
- ялівцеві ягоди, запашний перець – 2 шт.
- вода -2,5 л.
Для борщу:
- картопля -1 шт.
- буряк – 120 гр.
- морква – 80 гр.
- капуста -90 гр.
- часник – 2 зубчики
- сало – 40 гр.
- цибуля – 80 гр.
- томатна паста – 2 ст. л
- густий домашній томат – 80 мл
- рослинна олія – 2 ст. л.
- кріп, сіль, перець.
Для пампушок:
- Молоко – 120 мл
- сухі дріжджі – 1 ч. л.
- цукор – 1 ч. л.
- сіль – 1/3 ч. л.
- рослинна олія – 15 мл
Заливка:
- сіль – 0,5 ч. л.
- рослинне масло – 1,5 ст. л.
- часник – 3-4 зубчики,
- холодна кип’ячена вода – 30 мл
- кріп – ¼ пучка.
Приготування
Починаємо готувати страву з приготування пампушок. Молоко кімнатної температури змішуємо з сіллю, цукром, олією. Додаємо дріжджі.
Додаємо просіяне борошно, замішуємо м’яке нелипким тісто. Звертаємо його в кулю. Миску змащуємо олією, викладаємо тісто, Затягуємо харчовою плівкою і залишаємо для підйому на 1,5 години.
Бульйон для борщу варимо з двох видів м’яса. Свинину і шматки курки добре промиваємо. Чистимо моркву і цибулю. варити їх будемо цілком.
Всі компоненти для бульйону складаємо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння на сильному вогні.
Не забуваємо знімати накип, бульйон повинен бути прозорим.
Зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо до м’якості м’яса протягом 1 години. М’ясо перекладаємо на тарілку, видаляємо кістки, нарізаємо на невеликі шматочки, відкладаємо на час в сторону.
Проціджуємо бульйон. Картопля очищаємо, нарізаємо кубиками з розміром сторони 0,8 см, викладаємо в бульйон. Варимо 15 хвилин.
Моркву очищаємо, натираємо на тертці, цибулю подрібнюємо і обсмажуємо овочі до прозорості на олії. Додаємо густий томат, тушкуємо пару хвилин. Перекладаємо зажарку в каструлю. Продовжуємо готувати 5 хвилин.
Поки вариться борщ, займемося пампушками. Обминаємо тісто на посипаній борошном робочій поверхні.
Ділимо тісто на 7 частин, скачуємо кульки. Укладаємо в керамічну миску, змащену рослинним маслом. Повторно затягуємо плівкою залишаємо для підйому. Через 10 хвилин змащуємо вироби молоком, випікаємо в духовці, розігрітій до 200 градусів, до зарум’янювання.
Поки випікаються пампушки, нарізаємо тонкою соломкою капусту, викладаємо в каструлю. Варимо 10 хвилин (капуста молода).
Буряк натираємо на крупній тертці, посипаємо дрібкою цукру, пасеруємо на олії в сковороді 1-2 хвилини. Додаємо томатну пасту, прогріваємо 1 хвилину, викладаємо в каструлю.
Готові пампушки дістаємо з духовки.
Всі компоненти для заливки пробиваємо блендером, заливаємо пампушки.
Для заправки змішуємо в блендері сало з часником, заправляємо борщ. Викладаємо м’ясо. Солимо, перчимо борщ за смаком. Доводимо до кипіння, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо на 15 хвилин для настоювання.
Класичний український борщ з пампушками, часником і салом
Ароматний наваристий борщ готовий. Розливаємо по тарілках і подаємо на стіл.
Накриваємо стіл, викладаємо пампушки. Доповнюємо подачу часником, свіжим або маринованим гострим перцем, сметаною.