Вино з кульбаб — рецепт приготування в домашніх умовах

Всім привіт! Сьогодні хочу поділитися рецептом виготовлення вина з кульбаб. Для багатьох це здасться дивним, але з цієї квітки, з яким багато городники втомлюються боротися на своїх ділянках, готують величезну кількість страв, у тому числі варення і вино.

Кілька років тому, прочитавши твір «Вино з кульбаб» американського письменника – фантаста Рея Бредбері, вирішив спробувати зробити таке ж вино. Вже роки чотири, кожну весну, з появою цього яскравого квітки займаюся виноробством з нього, і обов’язково варю варення. Про варення напишу трохи пізніше, слідкуйте за публікаціями.

Більшість вважають цю квітку бур’яном, але насправді це дуже корисна рослина, яку використовують і в кулінарії, і в медицині. Використовується все — коріння, листя, сік, суцвіття. Особливо кульбаба популярний в китайській кухні.

Єдина умова при зборі — робити це подалі від доріг, на галявинах у парках, скверах, на луках. Я збираю у себе в саду. Тим, хто захоплюється городництвом, можна збирати урожай до середини літа.

Рецепт вина з кульбаб з родзинками і лимоном в домашніх умовах

Вино виходить відмінне, легкий з приємним присмаком цитрусових, красиве на колір. Нещодавно відкрив пляшку, яка простояла більше року. Спочатку здивував невеликий бавовна при відкритті пробки і білий димок, що виходить з горлечка. Вино заграло як шампанське. Вийшло ігристе вино, смак сподобався більше, ніж звичне виноградне шампанське.

Для приготування використовують різні рецепти, я зазвичай роблю двома, зарекомендували себе способами, про них і розповім.

Для виготовлення вина необхідно

1 спосіб їх пелюсток

  • 100 шт суцвіть кульбаби
  • 4 літри води
  • 1,5 кг цукру
  • 2 лимона
  • 100 гр. родзинок
  • 2 гілочки м’яти, але це зовсім не обов’язково

2 спосіб з цілих суцвіть

  • 1 літрова банка суцвіть кульбаби (близько 150 шт)
  • 3 літри води
  • 2 лимона
  • 2 апельсина
  • 0,5 кг цукру
  • 2 ст. л. родзинок

Всі інгредієнти можна змінити, залежно від кількості кульбаб, правда вважаю, що якщо збільшуєте рази в 4-5, цитрусових можна взяти трохи менше.

Як приготувати вино з пелюсток кульбаб

Сама трудомістка робота — це у кожної квітки відокремити пелюстки. З початку процес здається складним, але пристосувавшись, виходить досить швидко.

Складаємо пелюстки у велику каструлю.

Заливаємо в каструлю 4 літра крутого окропу (можна на сильному вогні довести до кипіння і відразу вимкнути вогонь). Каструлю накрити кришкою. Зверху ще краще укутати рушником і залишити настоюватися на добу.

Через добу потрібно отриманий настій злити.

Я зазвичай на велику каструлю, зверху ставлю друшляк, застеляю марлею, складеною в 4 шари. Зливаю настій, а пелюстки добре віджимають в марлі. З лимонів зрізаю цедру, вичавлюю сік в каструлю.

Для швидкого розчинення цукру, засинаю 500 грам відразу в бутель для бродіння. Заливаю настій і розмішую цукор до розчинення.

Після цього додаю родзинки і цедру від лимонів (родзинки промивати не потрібно). Накриваю горло бутля марлею і ставлю в темне місце на 3 дня. Протягом цього часу почнеться бродіння. Зливаю трохи сусла, розчиняю ще 500 грам цукру і повертаю в бутель. (Цей процес можна зробити прямо в каструлі, куди зціджували настій, а марнотратом залити його в ємність для бродіння.)

Щільно закриваю кришкою з отвором, встановлюю водяний затвор. Ставлю ємність в темне місце.

Якщо такого замка немає, можна використати звичайний тонкий шланг, герметично вставивши один кінець кришку бутлі, а інший кінець опустити в півлітрову банку з водою. Або надіти на шийку гумову медичну рукавичку, зробивши прокол голкою в одному з пальців, щоб виходили зайві гази.

Через 5 днів розкриваю ємність, зливаю трохи сусла, розчиняю в ньому ще 250 грам цукру, зливаю знову в бутель, закриваю для бродіння. Через 5 днів повторюю процес ще раз додавши, що залишилися, 250 грам цукру.

Зазвичай весь процес бродіння займає близько 2 місяців, але може і довше. Про закінчення вам покаже затвор, через нього перестане виходити повітря, а рукавичка просто здується.

По закінченні бродіння, на дні, з’явиться осад. Через тонкий шланг, акуратно зливаю вино по пляшках до самого верху, щоб осад залишився в ємності. Пляшки укупориваю і ставлю в темне прохолодне місце на витримку. Якщо у пляшках з’явився осад, краще ще раз зняти вино з осаду, знову пляшки закупорити і можна ставити на зберігання в прохолодне місце або починати пробувати. Виготовлене вино буде близько 10-12 %.

Як приготувати вино з цілих суцвіть кульбаби

Якщо немає часу займатися відділенням пелюсток, можна цей процес виключити. Так як зелена корзиночка квітки може дати невеликий присмак гіркоти, то додатково використовую апельсин.

Таке вино роблю в менших кількостях, тому роблю його в 10 літровій банці. Для цього зібрав близько 450 квіток (три 1 літрових банки). Всі інгредієнти збільшив в 3 рази, правда лимонів і апельсинів взяв в два рази більше.

Заливаємо квітки з верхом водою, щоб видалити різних мурашей, які завжди присутні, через кілька хвилин воду зливаємо, зробити це потрібно 2-3 рази. Після чого відкидаємо на друшляк і даємо добре стекти.

Після цього перекладаємо в банку для бродіння, пересипавши цукром. Накриваємо марлею і ставимо в темне місце на 3 дня. Протягом 3-х днів квітки дадуть сік. Наливаємо стакан некип’яченої води, залишаємо ще на 2 дні.

Після цього кладемо родзинки, вичавлює сік лимонів і апельсинів. Доливаємо воду до 3-х літрів (2,750 мл). Знову накриваємо марлею і знову ставимо в темне місце для початку бродіння дня на три. Визначити це можна за появи піни на поверхні.

Як тільки з’явилася піна, одягаємо на горлечко банки медичну рукавичку, проколюємо один палець голкою. Залишаємо бродити тижня на три, процес може тривати довше. Чекаємо поки повністю здується рукавичка.

По готовності, акуратно зливаємо вино по пляшках, укупориваем, ставимо в прохолодне місце «доходити» до повної готовності.

Через 5-6 місяців можна своє домашнє вино з кульбаб пробувати. Я знімаю пробу через 6 місяців. Для зручності, на кожній пляшці пишу дату розливу.

Домашнє вино з кульбаб з родзинками і лимоном

Я розповів вам, що з цієї квітки можна не тільки плести вінки для прикраси на голову, але і приготувати прекрасний напій, смачний і корисний.

Вино завжди виходить красивого кольору, яке просто грає на сонці. Дуже ароматна, з легким присмаком цитрусових, якщо додаєте м’яту, відчувається в роті легкий холодок.

Ось таке виноробство із звичайних і звичних для нас кульбаб. Спробуйте приготувати, гарантую вам, що це смачно, а головне ще й корисно. Частував своїх гостей, непідробне здивування і захоплення смаком було у всіх.

Успіхів у виноробстві!!!