Блюда, запечені в духовці, завжди виходять соковитими, ніжними і ароматними. Порівняно з смаженою варіантом – це ще і користь в чистому вигляді. Адже для запікання використовується менше жиру, а особлива теплова обробка зберігає корисні речовини кожного компонента. Попереду літо, пропоную приготувати вам курку з сезонними овочами в духовці. Блюдо виходить яскравим, смачним і підійде для подачі до невеликого сімейного торжества або до недільного обіду.
Рецепт дуже простий – ви просто нарізати всі компоненти, ставите в духовку і займаєтеся своїми справами. Через певний час при мінімальних зусиллях у вас уже готовий обід. Рецепт допускає імпровізації з набором овочів. З куркою добре поєднується морква, капуста, цибуля, кабачки, помідори, болгарський перець і гарбуз. Раджу використовувати невелику кількість сухих спецій, щоб підкреслити смак курки і овочів.
Страву можна запекти в будь жароміцної формі – металевої, керамічної, скляної, глазурованої. Мені більше подобається курка з овочами, яка запікається в обпаленої кераміки. У форми повинні бути невисокі борти. Замість кришки можна використовувати аркуш фольги.
Рецепт приготування найсмачнішої курки в духовці з овочами
В нашій родині такий спосіб приготування курки дуже популярний і всім подобається. Тим більше, що готую завжди різні варіанти. Овочі можна використовувати практично все і в різних варіантах. Наступного разу планую приготувати з баклажанами, стручковою квасолею, свіжим горошком і кукурудзою.
Час приготування — 2 години. М’ясо виходить ніжне, просто тане у роті. Всі овочі ароматні і виглядають апетитно. Залишки страви перекладіть в пластиковий контейнер, добре зберігаються в холодильнику. Потім можна розігріти в мікрохвильовій печі або в духовці. Смак не зміниться.
Інгредієнти:
- курка – 1 кг
- фіолетовий цибулю – 0,5 шт.
- кабачок (невеликий) – 1 шт.
- перець капі – 1 шт.
- помідор – 1 шт.
- капуста брокколі – 2-3 суцвіття,
- соус для піци (майонез з кетчупом) – 1,5 ст. л.
- рослинне масло – 1-2 ст. л
- часник – 1 головка
- хмелі сунелі – щіпка,
- лавровий лист – 1 шт,
- сіль, перець.
Приготування курки в духовці:
Курку промиваємо й обсушуємо на рушник. Вичищаємо гузку, відрізаємо підкрилки. Видаляємо надлишки жиру, відкладаємо його. Рубаємо курку разом з кістками на шматочки вагою близько 80 р.
Шматочки перекладемо в миску. Додаємо хмелі-сунелі, сіль, перець і соус. Перемішуємо курку і залишаємо для маринування на 10 — 15 хвилин.
В керамічну форму викладаємо дрібно нарізаний курячий жир.
Розміщуємо мариновану курку щільним шаром.
Кабачок промиваємо в холодній воді, обтираем і нарізаємо брусочками. Викладаємо зверху на куряче м’ясо.
У капм відрізаємо хвостик і видаляємо насіння. Нарізаємо перець шматочками шириною 0,5 — 0,7 див. Розміщуємо у формі.
Капусту промиваємо, розбираємо на суцвіття. Рівномірно розподіляємо по всій поверхні страви.
Укладаємо дрібно нарізаний фіолетовий цибулю.
Головку часнику промиваємо в проточній воді, не чистимо, розрізаємо на 4 частини. Викладаємо як на фото.
Останній шар – часточки помідорів (не забудьте видалити чашолистки). Овочі злегка посолити, збризніть рослинним маслом.
Підготовлені компоненти щільно закриваємо фольгою. Відправляємо блюдо в духовку, розігріту до 220 градусів. Готуємо 20 хвилин. Вогонь зменшуємо до 190 градусів, запікаємо курку та овочі ще 40 хвилин. Фольгу видаляємо, вміст форми перемішуємо, доводимо до рум’яності близько 15 хвилин.
Курку з овочами можна подати у формі або перекласти на тарілку. Полити блюдо соком, який утворився при запіканні. Для прикраси можна використовувати свіжу зелень.
Сама смачна курка в духовці з овочами шматочками
Завдяки маринаду курячі шматочки виходять ніжні, вони просто тануть у роті. Овочі виглядають апетитно, вони просочилися соком курки і не втратили форму. Страву можна зберігати в холодильнику і розігрівати в міру необхідності в мікрохвильовій печі або в духовці.
Моїй родині дуже подобається ця страва, тим більше я ніколи не повторююсь. Баклажани, квасоля, свіжий горошок і помідори черрі – ось наступний овочевий набір, з яким я приготую половину курки.
Спробуйте і Ви. Бажаю успіхів і смачної страви. Приємного апетиту!