Якщо ви любите в’ялені помідори – то ця закуска для вас! Приготуйте таким же чином в’ялені сливи, результат вас точно не розчарує. Зливу порівняно з помідорами більш м’ясиста і менш соковита. Тому фрукти зберігають при сушінні щільну м’якоть, а ось шкірка у них навпаки ніжна і практично не відчувається в готової закуски.
В’ялені сливи можна використовувати як святковий гарнір до м’яса і риби, прикрасити ними канапе, бутерброди і сандвічі. Особливо гарні сливи на підсмаженому тості з сирним сиром. В’ялені сливи можуть бути основою салату «Капрезе». Закуска чудово підійде для подачі на сирну тарілку або в якості добавки до піци. Ароматні сливи можна приготувати на зиму або просто до столу в сезон.
В’ялені сливи на зиму в духовці з часником і травами в домашніх умовах
Для рецепта виберіть будь-які фрукти з дружиною м’якоттю переважно сорт угорка. Зливу угорка – це плід темно-синього кольору з відливом, довгастої форми, з характерним пряним запахом і кисло-солодким смаком. У складі цієї сливи дуже багато пектину, тому плоди ідеально підходять для в’ялення і сушка.
В’ялені сливи укладаються шарами в банку, заливаються оливковою олією і зберігаються в холодильнику. Рецепт дано з розрахунку на банку об’ємом 250 мл
Інгредієнти
- сливи – 600 г
- оливкова олія – 60 мл
- часник – 2 зубчики
- материнка – 0,5 ч. л.
- хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
- чебрець – 0,5 ч. л.
- суміш перців – 0,3 ч. л.
- сіль – за смаком
Приготування
Крок 1. Сливи промиємо і обсушим. Посередині фрукта виконаємо надрізи до кісточки. Повернемо обидві половинки в протилежні сторони. Зливу легко розділитися навпіл. Видаляємо кісточку (вона легко відділяється у стиглих плодів).
Крок 2. Деко застелем пергаментним папером, викладемо на деко сливи увігнутою стороною нагору.
Крок 3. Посиплемо фрукти сіллю і ароматними травами (будемо використовувати половину спецій).
Сіль повинна бути крупного помелу. Якщо є можливість, використовуйте сванскую або морську сіль. Склад спеції і ароматних трав варіативний і підбирається виходячи з ваших уподобань.
Крок 4. Духовку встановимо на температуру 90-100 градусів. У разі, якщо температура не регулюється – виберіть самий низький температурний режим і злегка прочиніть духовку. Час в’ялення залежить від особливості вашої духовки, у нас пішло 2 години.
Сушити фрукти можна в духовці, сушильній машині, в мультиварці або в аерогрилі.
Крок 5. Часник очистимо й наріжемо тонкими слайсами, тонким гострим ножем.
В рецепті допускається використовувати свіжий або гранульований часник.
Крок 6. Банку для зберігання заготовки чисто вимиємо і простерилизуем над парою протягом 3-4 хвилин. Кришку прокип’ятимо. На дно банки викладемо сливи опуклою стороною вгору, посиплемо залишилися ароматними травами і сіллю.
Крок 7. Наступний шар – скибочки часнику.
Крок 8. Наллємо трохи оливкової олії.
При виборі оливкової олії віддайте перевагу продукту першого віджиму, можна нерафінованій сорту.
Крок 9. Продовжимо чергувати шари до верху банки. Сливи укладаємо щільно, вони повинні бути повністю покриті маслом. Герметично закриємо заготівлю кришкою і залишимо до охолодження.
Смачні в’ялені сливи на зиму
У закуски приємний смак з ароматом спецій, часнику, оливкової олії і ніжна шовковиста текстури. А якщо додати сливи в піцу, то й м’яса ніякого не треба. Ароматна оливкова олія чудово підійде для приготування салатів із свіжих овочів або в якості пікантною добавки до відварною картоплею або брокколі.
В’ялені сливи виглядають незвично і не залишаться непоміченими за вашим святковим столом. Зберігати в’ялені сливи слід в холодильнику два-три місяці.
Рецепт приготування смачних в’ялених слив на зиму в електросушарці
В’ялені сливи смачний кисло-солодкий трохи гострий делікатес на будь-який стіл.
Ингредиенты
- Зливу — 3 кг
- Сіль — 0,5 ч. л.
- Цукор — 2 ст. л. (на 0,5 банку)
- Винний/фруктовий оцет 6% — 1 ст. л. (в банку)
- Часник за смаком
- Свіжий гіркий перець (за вкусу)
Специи:
- базилик
- орегано
- кардамон
- кориандр
- розмарин
Всі спеції по 1/3 ч. л.
Приготування
1. Перебираємо сливи, моєму, даємо стекти воді. Ріжемо кожну навпіл, видаляємо кісточки.
2. Використовуємо електросушарки. Розкладаємо На деко половинки слив, м’якоттю вгору, трохи підсолюємо кожну.
3. Всі листи встановлюємо у сушарці, включаємо таймер на 24 години з температурою 70 градусів.
Час може бути іншим, в залежності від марки, трохи більше або трохи менше.
4. Сливу вважаємо готовою, коли вона стане м’якою, еластичною, при стисненні не виділяє сік. Викладаємо в миску.
5. Беремо чисті, сухі банки і пошарово вкладаємо всі наші спеції з сливами.
6. Зверху кладемо кілька колечок гіркого перцю, пластинки часнику, висипаємо сіль, цукор.
7. Заливаємо фруктовий оцет і розпечене масло. Масло повинне бути добре підігрітий, але не диміти.
8. Закручуємо кришки, далі потрібно злегка їх потрясти, щоб розчинився цукор і сіль.
Як тільки заготівля охолоне, її можна прибирати на зберігання. Зливу виходить пряна, кисло-солодка. Готова до дегустації вона буде через пару тижнів.
В’ялені сливи з часником і сіллю на зиму в домашніх умовах
Пікантний смак злив разом зі спеціями створює святковий настрій у зимові дні. Дуже підходить до м’яса і може замінити підливку або салат.
Ингредиенты
- 1,2-1,3 кг слив
- 150 гр. рослинної олії+ 50 гр. оливкової олії
- 1 ч. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 2-3 ч. л. винного або яблучного оцту
- 5 зубчиків часнику нарізаного пластиками
- 0,5 ч. л. орегано або чебрецю
- 1 гострий червоний перець порізаний колечками
- 0,5 ч. л. меленого коріандру
- 0,5 ч. л. імеретинського шафрану (мелені чорнобривці)
- 1/4 ч. л. розмарину
- 1/4 ч. л. кориці
- 3-4 зерен кардамону за смаком
- імбир
- інші спеції
Приготування
1. Сливи ріжемо навпіл, видаляємо кісточки. Розкладаємо на деко, накриваємо марлею. Сушимо на свіжому повітрі, на сонці. Я розклав на даху гаража, де сонце з ранку до самого вечора. Сушимо 5 днів.
Можна прискорити процес з допомогою сушарки для фруктів або духовки, але вважаю такий спосіб робить фрукти смачніше й пахучіше.
2. Готуємо маринад. Використовуємо 150 грамів будь-якого рослинного масла без запаху і 50 грамів оливкової, першого віджиму. наливаємо в невелику каструлю, додаємо сіль, цукор, всі спеції, крім часнику, колечок перцю і оцту. Нагріваємо на вогні, перемішуючи, до розчинення вмісту.
3. У чисту, суху банку шарами закладаємо сливи, часник, перець.
4. Як тільки закипить масло, розливаємо в банки до верху, додаємо 2-3 чайні ложки оцту. Закатуємо кришками.
З цієї кількості злив вийшло дві баночки: 500 мл, 300 мл Зберігати можна кілька років в прохолодному місці, де немає прямих сонячних променів.
Простий рецепт приготування в’ялених слив на зиму з часником і травами
В’ялені сливи чудово зберігаються в холодильнику протягом року.
Ингредиенты
- Сливи очищені – 1,5 гр.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Цукор – 1,5 ч. л.
- Суміш спецій «Італійські трави»
- Рослинне масло – 200-300 мл
З цієї кількості інгредієнтів у мене вийшло в’ялених злив 3 баночки по 250 мл
Приготування
Підбираємо сливи з м’ясистою м’якоттю, солодкі і невеликою кількістю вологи.
1. Сливи розрізаємо на 4 часточки, видаляємо кісточки.
2. Застеляємо деко пергаментом, розкладаємо часточки м’якоттю вгору. посипаємо сіллю, цукром і італійськими травами.
Раджу використовувати Італійські трави. У складі: базилік, орегано, чебрець, майоран, часник, паприка, перець чилі, коріандр, томати. Запах просто неймовірний і саме ця суміш мені дуже подобається.
Не рекомендую використовувати суміш Прованські трави, так як там запах специфічний і на любителя. Тому для в’ялених злив і для в’ялених томатів я використовую виключно суміш Італійські трави.
3. Встановлюємо деко на середню висоту в духовку. Включаємо нагрівання верх-низ на температуру 90-95 градусів і конвекцію. Сушимо близько 5 годин з трохи прочиненими духовкою, щоб усередині не накопичувався конденсат. Готові шматочки повинні бути еластичні, при натисканні, не виділяти сік.
4. Готуємо банки, їх краще всього простерилізувати. Розкласти по ним в’ялені фрукти.
5. Наливаємо олію в зручну посуд для нагріву. Розігріваємо його на плиті до 65-70 градусів, але не доводити до кипіння.
6. Заливаємо їм фрукти, закриваємо щільно кришкою і залишаємо до повного охолодження.
Їх можна зберігати в холодильнику при температурі 3-4 градуси протягом року.
Ось такі мої пропозиції по заготівлі на зиму в’ялених злив. Їх можна подавати до м’яса, рибі, додавати в салати, подавати до шашлику, використовувати при випічці фокаччі, піци і навіть хліба. Або просто зробити бутерброд з декількома дольками в’ялених злив.
Готуйте із задоволенням. Приємного апетиту!