Помідори на зиму солоні в банках холодним способом. Смачні як в бочках

Радий знову зустрітися з вами, дорогі мої читачі кулінарного блогу! Восени продовжуємо робити заготівлі. Ми зазвичай робимо мариновані помідори, але в минулий сезон, на пробу зробили трохи квашених. Солили за старим рецептом як бочкові, правда використовували 3-х літрові банки, так як бочки немає.

В цьому році засолили більше, дуже сподобалися. Розповім як я солю на зиму помідори в банці (червоні і зелені). Виходять квашені, як у бочці. Ні, навіть краще.

А можна приготувати в будь-який час року, свіжі томати на прилавках магазинів завжди в наявності. Тим більше тепличні для мене в свіжому вигляді не дуже, це не зі своєї грядки, а ось солененькие — саме те.

Такі помідори можна подавати з макаронами, каш, але краще всього – до картоплі в мундирах.

Заквасити їх нескладно і для цього не потрібна навіть діжка або бочка – все зробимо в скляних банках.

Квашені помідори в банках як діжкові – холодний засолення на зиму

Ви можете взяти для засолювання помідорів трилітровий бутилкою, або літрові банки, або зовсім десятилитровую бутель або емальоване відро. Стерилізувати їх не потрібно, досить добре помити. Зберігають у погребі чи холодильнику, взимку можна зберігати на балконі, якщо там холодно.

Крім помідорів, при засолюванні в дерев’яній бочці, нам знадобляться коріння і листя хрону (особливо зелені), часник, лаврове листя, перець горошком, віник кропу. Можна додати перець солодкий, перець чилі, селеру, петрушку, а також листя смородини, вишні, часник, сіль.

В банку необов’язково це все класти. Достатньо, щоб були основні трави і спеції.

Ингредиенты:

  • Стиглі помідори – 5 кг;
  • Перець солодкий (необов’язково) – 2 шт.;
  • Часник – 200 гр;
  • Перець горошком, перець чилі – за смаком;
  • Лавровий лист – по одному в банку;
  • Зелень за смаком (петрушка, селера, кріп, листя хрону) — за смаком
  • Вода – 5 літрів;
  • Сіль – 1 склянка солі.

Заготівлю не потрібно закочувати банки накривають звичайними пластмасовими кришками.

Як солити помідори в банки на зиму:

Крок 1. Наріжте на скибочки часник і розкладіть по підготовленим банкам. Часнику не шкодуйте – він дає тут приємний аромат.

Крок 2. Пучок кропу обполосніть, крупно наріжте стебла.

Крок 3. Також подрібніть іншу зелень (у мене заморожені селера, петрушка і листя хріну).

Крок 4. Розкладіть зелень по банкам.

Крок 5. Починайте укладати добре промиті помідори банки, але не до повноти.

Крок 6. Наріжте часточками очищений солодкий і гіркий перець кільцями, прямо з насінням.

Крок 7. Розкладіть нарізку в банки.

Крок 8. Далі заповніть банки знову помідорами, а зверху можна ще додати часнику.

Крок 9. Можна додати зверху і зелень (у мене заморожена петрушка).

Крок 10. А тепер приготуємо розсіл. Для цього розведемо в холодній чистій звичайній воді (не кип’яченою) сіль.

Крок 11. І до країв заллємо банки розсолом.

Крок 12. Закриємо банки щільними поліетиленовими кришками.

Помідори солоні на зиму в 3-х літрових банку

А тепер увага! Солятся такі помідори близько двох місяців, якщо їх відразу помістити в холодне місце. Якщо хочете швидше спробувати, то залиште одну-дві банки прямо на столі на кухні.

І через 5-7 днів будете насолоджуватися діжковими помідорами, але тільки заквашенными більш простим способом – в банках. І робити їх можна в будь-який час, навіть взимку.

Помідорчики виходять просто суперскими – не пошкодуєте точно, якщо зробите цю заготовку, та побільше – тому, що вони з’їдаються дуже швидко.

Такі помідори не перекисают і ніколи не підривають. Вони завжди цілі. Ви можете заготовити їх на цілий рік. Ми, наприклад, в червні-липні ще їмо такі соління. Потім заквашиваем з нового врожаю. За таким же принципом заготовляю зелені і бурі помідори.

Зелені будуть зріти довше, але до зими готові. А потім розрізаємо їх на шматочки, додаємо лучка і поливаємо ароматним маслом! Друзі, приємного апетиту і не забуваємо, що соління в холодну пору року надають нам сили і зміцнюють наш імунітет! Всім здоров’я і до нових рецептів!

Солоні помідори на зиму в банках з гвоздикою холодним способом

Для цього способу розсіл готується особливим чином. У повному обсязі води потрібно розмішати сіль, цукор, додати лавровий лист. Варити близько п’яти хвилин, потім остудити.

Ингредиенты:

  • помідори — 1,5 кг;
  • вода — 2 л;
  • часник — три-чотири зубчики;
  • гострий перець — стручок;
  • петрушка — дві гілочки;
  • кріп — два парасольки;
  • листя вишні і смородини — по три;
  • гвоздика — два-три бутона;
  • насіння гірчиці — маленька ложка;
  • перець запашний — дві горошини;
  • лавровий лист — дві штуки;
  • сіль — 4 великі ложки;
  • цукор — невелика ложка.

Як засолити помідори на зиму смачно

  1. Готуємо розсіл. Залити в каструлю воду. Засипати сіль і цукор, покласти лавровий лист. Довести до кипіння, перемішуючи до повного розчинення солі та цукру.
  2. Варити протягом 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити до повного охолодження.
  3. Порізати крупно петрушку (можна закласти гілочки цілком).
  4. В банку покладіть листя вишні і смородини, парасольки кропу, потім помідори, між плодами покладіть гострий перець (можна порізати кільцями) і запашний горошинами.
  5. Зверху посипте овочі петрушкою, покладіть гірчицю і гвоздику.
  6. Залийте розсіл. Закрийте банку кришкою.
  7. Поставте в холодильник на три тижні.

В розсіл разом з цукром і сіллю можна додати чайну ложку лимонної кислоти. Це додасть помідорів характерну кислинку і продовжить термін зберігання заготовки.

Рецепт солоних помідорів на зиму без оцту (на одну 3-літрову банку)

Нагадаю, що готувати такі солоні помідори на зиму набагато простіше і швидше, ніж мариновані.

Ингредиенты

  • 1,5 кг помідорів
  • 2 лаврових листа
  • 3 горошини запашного перцю
  • 10 горошин чорного перцю
  • парасольки кропу
  • селера
  • петрушка
  • 0,5 головки часнику
  • сіль

Заготівля помідор в 3-х літровій банці

  1. Приготуйте всі спеції, селеру і петрушку вимити, обсушити, наріжте шматочками, часник очистіть. Добре промити овочі.
  2. Стерилізуйте банку, на дно викладіть частину приправ.
  3. У склянці окропу розчиніть 60 г солі, не менше, і відразу перелийте в банку поверх приправ.
  4. Помідори акуратно укласти в банку доверху з додаванням зелені та иставшимися приправами.
  5. Наповнюємо банку по саме горло холодною водою, закрити капроновою кришкою, яку необхідно прокип’ятити протягом 15 секунд.
  6. Банку струшуємо, щоб солона вода рівномірно змішалася з холодною, залишаємо на три дні.
  7. Після цього прибираємо в холодильник на 2 тижні, після чого солоні помідори готові до вживання.
  8. Для подальшого зберігання можна прибрати в льох.

Квашені червоні помідори в банці як діжкові холодного засолу

Це «бабусин» рецепт залишається незмінним протягом кількох поколінь. Головне правило — помідори і нічого, крім них. Ну, може бути, пару спецій і трохи зелені для аромату.

Ингредиенты:

  • помідори — 1,5 кг;
  • вода — 1,5 л;
  • сіль — 150 г;
  • гострий перець — один стручок;
  • кріп — 50 г;
  • петрушка, естрагон і селери — 15 г;
  • листя смородини — дві штуки.

Приготування квашених помідор

  1. Робимо розсіл. У холодній воді розчиняємо сіль.
  2. В банку покладіть третину всієї зелені.
  3. Викладіть помідори, чергуючи їх з залишилася зеленню.
  4. Залийте розсіл до самого верху.
  5. Закрийте кришками і зберігайте при температурі 15-20°C протягом двох тижнів: розсіл за цей час повинен помутніти.
  6. Очистіть поверхню від піни і цвілі.
  7. Злийте рідину в ємність і залийте свіже розсіл.
  8. Закатати і зберігати в прохолодному місці.

Простий рецепт солоних помідорів на зиму холодним способом

Для цього рецепта можуть підійти помідори, незалежно від сорту. Але вони повинні бути щільними і твердими.

Інгредієнти для рецепта на зиму:

  • пружні помідори — кілограм;
  • велика морква;
  • листя малини;
  • цукор — 3 маленькі ложки;
  • трохи солі (на літр води 100 гр.)
  • трохи спецій.

Приготування

  1. Щоб приготувати засолку на зиму за цим рецептом, наріжте тонкими кільцями моркву.
  2. Потім викладіть в банки шарами листя малини, моркву і помідори.
  3. У цей час приготуйте крутий розсіл. Для нього розведіть 100 грам солі в літрі холодної води і додайте трохи спецій.
  4. Розсіл прокип’ятити 5 хвилин, потім його повністю охолодити і перелити в банку.
  5. Зверху покласти лист малини і щільно закрити чистою пластиковою кришкою.
  6. Зберігайте заготовку в холодному місці.

Квашені помідори в банки на зиму як діжкові з гірчицею

Ще один цікавий варіант того, як приготувати помідори — зробити розсіл з гірчицею. Рецепт простий і зрозумілий, тому з ним впорається навіть початківець кулінар. Якщо все зробити правильно, то через півтора-два дні можна буде порадувати себе ароматною, гострої закускою із стиглих помідорів. Виходячи з кількості продуктів, заготівля розрахована на 5 банок.

Ингредиенты:

  • гірчиця суха — 12 ч. л.;
  • помідори — 8 кг;
  • сіль — ½ ст. л.;
  • перець запашний і перець гіркий (мелений) — по ½ ч. л. кожного;
  • вода — 5 л;
  • лаврушка — 6 шт.;
  • листя чорної смородини — 5 шт.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте воду з сіллю, прокип’ятіть і залиште остуджуватися.
  2. розсіл додайте гірчицю, ретельно перемішайте і залиште, поки він не стане прозорим.
  3. Помідори розкладіть по стерильним банкам шарами з листям смородини.
  4. Додайте але кілька горошин гострого і запашного перцю і по листку лаврушки.
  5. Залийте розсолом до самого верху, закрийте капроновими кришками.
  6. Солити в прохолодному місці 1,5-2 дні.

Смачний рецепт швидкого приготування помідорів з часником і зеленню

Ароматна, ніжна, відмінна закуска на всі випадки життя — малосольні червоні помідори з часником і зеленню. Такий варіант підійде для сімейної вечері або святкового застілля. Ця страва обов’язково сподобається всім, хто любить гострі соління. Для простого рецепту вам знадобляться кілька стиглих помідорів, часник, сіль, цукровий пісок і свіжа зелень.

Ингредиенты:

  • крепкие, м’ясисті помідори — 10 штук;
  • цукор — 1 ст. л. ложкою;
  • вода — літр;
  • часник — 8 зубчиків;
  • сіль — 2 ст. л.;
  • зелень кропу — 1 пучок.

Спосіб приготування:

  1. Часник очистити. Подрібніть під пресом. Кріп дрібно наріжте. Змішайте в одній ємності.
  2. На вимитих помідорах зробіть хрестоподібні надрізи з обох сторін. Начинити сумішшю.
  3. Викладіть овочі в банку. Залийте їх холодним маринадом з води, цукру і солі.
  4. Закрити кришкою. Солити при кімнатній температурі.
  5. Закуска буде готова через 1-1,5 дня. Зберігати в холодильнику.

Поради для засолювання смачних помідорів на зиму

  1. Для засолювання рекомендується брати щільні, неушкоджені, трохи недостиглі овочі.
  2. Можна заготовлювати червоні, жовті і зелені плоди. Жовті більш солодкі, в той час як у зелених кислуватий, пікантний смак.
  3. Бажано, щоб всі плоди для засолювання були однакового розміру і однаковою мірою зрілості.
  4. Чудово підійдуть сорти «вершковий», помідори черрі і подібні варіанти. Кращим вибором для засолювання стануть сорти Маяк, Гумберт, Факел, Єрмак, Титан, Бізон, Волгоградський і інші з щільною шкіркою (такі плоди не деформуються при консервуванні).

Ось такі варіанти приготування квашених помідор. Обов’язково спробуйте.