Радий знову зустрітися з вами, дорогі мої читачі кулінарного блогу! Восени продовжуємо робити заготівлі. Ми зазвичай робимо мариновані помідори, але в минулий сезон, на пробу зробили трохи квашених. Солили за старим рецептом як бочкові, правда використовували 3-х літрові банки, так як бочки немає.
В цьому році засолили більше, дуже сподобалися. Розповім як я солю на зиму помідори в банці (червоні і зелені). Виходять квашені, як у бочці. Ні, навіть краще.
А можна приготувати в будь-який час року, свіжі томати на прилавках магазинів завжди в наявності. Тим більше тепличні для мене в свіжому вигляді не дуже, це не зі своєї грядки, а ось солененькие — саме те.
Такі помідори можна подавати з макаронами, каш, але краще всього – до картоплі в мундирах.
Заквасити їх нескладно і для цього не потрібна навіть діжка або бочка – все зробимо в скляних банках.
Квашені помідори в банках як діжкові – холодний засолення на зиму
Ви можете взяти для засолювання помідорів трилітровий бутилкою, або літрові банки, або зовсім десятилитровую бутель або емальоване відро. Стерилізувати їх не потрібно, досить добре помити. Зберігають у погребі чи холодильнику, взимку можна зберігати на балконі, якщо там холодно.
Крім помідорів, при засолюванні в дерев’яній бочці, нам знадобляться коріння і листя хрону (особливо зелені), часник, лаврове листя, перець горошком, віник кропу. Можна додати перець солодкий, перець чилі, селеру, петрушку, а також листя смородини, вишні, часник, сіль.
В банку необов’язково це все класти. Достатньо, щоб були основні трави і спеції.
Ингредиенты:
- Стиглі помідори – 5 кг;
- Перець солодкий (необов’язково) – 2 шт.;
- Часник – 200 гр;
- Перець горошком, перець чилі – за смаком;
- Лавровий лист – по одному в банку;
- Зелень за смаком (петрушка, селера, кріп, листя хрону) — за смаком
- Вода – 5 літрів;
- Сіль – 1 склянка солі.
Заготівлю не потрібно закочувати банки накривають звичайними пластмасовими кришками.
Як солити помідори в банки на зиму:
Крок 1. Наріжте на скибочки часник і розкладіть по підготовленим банкам. Часнику не шкодуйте – він дає тут приємний аромат.
Крок 2. Пучок кропу обполосніть, крупно наріжте стебла.
Крок 3. Також подрібніть іншу зелень (у мене заморожені селера, петрушка і листя хріну).
Крок 4. Розкладіть зелень по банкам.
Крок 5. Починайте укладати добре промиті помідори банки, але не до повноти.
Крок 6. Наріжте часточками очищений солодкий і гіркий перець кільцями, прямо з насінням.
Крок 7. Розкладіть нарізку в банки.
Крок 8. Далі заповніть банки знову помідорами, а зверху можна ще додати часнику.
Крок 9. Можна додати зверху і зелень (у мене заморожена петрушка).
Крок 10. А тепер приготуємо розсіл. Для цього розведемо в холодній чистій звичайній воді (не кип’яченою) сіль.
Крок 11. І до країв заллємо банки розсолом.
Крок 12. Закриємо банки щільними поліетиленовими кришками.
Помідори солоні на зиму в 3-х літрових банку
А тепер увага! Солятся такі помідори близько двох місяців, якщо їх відразу помістити в холодне місце. Якщо хочете швидше спробувати, то залиште одну-дві банки прямо на столі на кухні.
І через 5-7 днів будете насолоджуватися діжковими помідорами, але тільки заквашенными більш простим способом – в банках. І робити їх можна в будь-який час, навіть взимку.
Помідорчики виходять просто суперскими – не пошкодуєте точно, якщо зробите цю заготовку, та побільше – тому, що вони з’їдаються дуже швидко.
Такі помідори не перекисают і ніколи не підривають. Вони завжди цілі. Ви можете заготовити їх на цілий рік. Ми, наприклад, в червні-липні ще їмо такі соління. Потім заквашиваем з нового врожаю. За таким же принципом заготовляю зелені і бурі помідори.
Зелені будуть зріти довше, але до зими готові. А потім розрізаємо їх на шматочки, додаємо лучка і поливаємо ароматним маслом! Друзі, приємного апетиту і не забуваємо, що соління в холодну пору року надають нам сили і зміцнюють наш імунітет! Всім здоров’я і до нових рецептів!
Солоні помідори на зиму в банках з гвоздикою холодним способом
Для цього способу розсіл готується особливим чином. У повному обсязі води потрібно розмішати сіль, цукор, додати лавровий лист. Варити близько п’яти хвилин, потім остудити.
Ингредиенты:
- помідори — 1,5 кг;
- вода — 2 л;
- часник — три-чотири зубчики;
- гострий перець — стручок;
- петрушка — дві гілочки;
- кріп — два парасольки;
- листя вишні і смородини — по три;
- гвоздика — два-три бутона;
- насіння гірчиці — маленька ложка;
- перець запашний — дві горошини;
- лавровий лист — дві штуки;
- сіль — 4 великі ложки;
- цукор — невелика ложка.
Як засолити помідори на зиму смачно
- Готуємо розсіл. Залити в каструлю воду. Засипати сіль і цукор, покласти лавровий лист. Довести до кипіння, перемішуючи до повного розчинення солі та цукру.
- Варити протягом 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити до повного охолодження.
- Порізати крупно петрушку (можна закласти гілочки цілком).
- В банку покладіть листя вишні і смородини, парасольки кропу, потім помідори, між плодами покладіть гострий перець (можна порізати кільцями) і запашний горошинами.
- Зверху посипте овочі петрушкою, покладіть гірчицю і гвоздику.
- Залийте розсіл. Закрийте банку кришкою.
- Поставте в холодильник на три тижні.
В розсіл разом з цукром і сіллю можна додати чайну ложку лимонної кислоти. Це додасть помідорів характерну кислинку і продовжить термін зберігання заготовки.
Рецепт солоних помідорів на зиму без оцту (на одну 3-літрову банку)
Нагадаю, що готувати такі солоні помідори на зиму набагато простіше і швидше, ніж мариновані.
Ингредиенты
- 1,5 кг помідорів
- 2 лаврових листа
- 3 горошини запашного перцю
- 10 горошин чорного перцю
- парасольки кропу
- селера
- петрушка
- 0,5 головки часнику
- сіль
Заготівля помідор в 3-х літровій банці
- Приготуйте всі спеції, селеру і петрушку вимити, обсушити, наріжте шматочками, часник очистіть. Добре промити овочі.
- Стерилізуйте банку, на дно викладіть частину приправ.
- У склянці окропу розчиніть 60 г солі, не менше, і відразу перелийте в банку поверх приправ.
- Помідори акуратно укласти в банку доверху з додаванням зелені та иставшимися приправами.
- Наповнюємо банку по саме горло холодною водою, закрити капроновою кришкою, яку необхідно прокип’ятити протягом 15 секунд.
- Банку струшуємо, щоб солона вода рівномірно змішалася з холодною, залишаємо на три дні.
- Після цього прибираємо в холодильник на 2 тижні, після чого солоні помідори готові до вживання.
- Для подальшого зберігання можна прибрати в льох.
Квашені червоні помідори в банці як діжкові холодного засолу
Це «бабусин» рецепт залишається незмінним протягом кількох поколінь. Головне правило — помідори і нічого, крім них. Ну, може бути, пару спецій і трохи зелені для аромату.
Ингредиенты:
- помідори — 1,5 кг;
- вода — 1,5 л;
- сіль — 150 г;
- гострий перець — один стручок;
- кріп — 50 г;
- петрушка, естрагон і селери — 15 г;
- листя смородини — дві штуки.
Приготування квашених помідор
- Робимо розсіл. У холодній воді розчиняємо сіль.
- В банку покладіть третину всієї зелені.
- Викладіть помідори, чергуючи їх з залишилася зеленню.
- Залийте розсіл до самого верху.
- Закрийте кришками і зберігайте при температурі 15-20°C протягом двох тижнів: розсіл за цей час повинен помутніти.
- Очистіть поверхню від піни і цвілі.
- Злийте рідину в ємність і залийте свіже розсіл.
- Закатати і зберігати в прохолодному місці.
Простий рецепт солоних помідорів на зиму холодним способом
Для цього рецепта можуть підійти помідори, незалежно від сорту. Але вони повинні бути щільними і твердими.
Інгредієнти для рецепта на зиму:
- пружні помідори — кілограм;
- велика морква;
- листя малини;
- цукор — 3 маленькі ложки;
- трохи солі (на літр води 100 гр.)
- трохи спецій.
Приготування
- Щоб приготувати засолку на зиму за цим рецептом, наріжте тонкими кільцями моркву.
- Потім викладіть в банки шарами листя малини, моркву і помідори.
- У цей час приготуйте крутий розсіл. Для нього розведіть 100 грам солі в літрі холодної води і додайте трохи спецій.
- Розсіл прокип’ятити 5 хвилин, потім його повністю охолодити і перелити в банку.
- Зверху покласти лист малини і щільно закрити чистою пластиковою кришкою.
- Зберігайте заготовку в холодному місці.
Квашені помідори в банки на зиму як діжкові з гірчицею
Ще один цікавий варіант того, як приготувати помідори — зробити розсіл з гірчицею. Рецепт простий і зрозумілий, тому з ним впорається навіть початківець кулінар. Якщо все зробити правильно, то через півтора-два дні можна буде порадувати себе ароматною, гострої закускою із стиглих помідорів. Виходячи з кількості продуктів, заготівля розрахована на 5 банок.
Ингредиенты:
- гірчиця суха — 12 ч. л.;
- помідори — 8 кг;
- сіль — ½ ст. л.;
- перець запашний і перець гіркий (мелений) — по ½ ч. л. кожного;
- вода — 5 л;
- лаврушка — 6 шт.;
- листя чорної смородини — 5 шт.
Спосіб приготування:
- Змішайте воду з сіллю, прокип’ятіть і залиште остуджуватися.
- розсіл додайте гірчицю, ретельно перемішайте і залиште, поки він не стане прозорим.
- Помідори розкладіть по стерильним банкам шарами з листям смородини.
- Додайте але кілька горошин гострого і запашного перцю і по листку лаврушки.
- Залийте розсолом до самого верху, закрийте капроновими кришками.
- Солити в прохолодному місці 1,5-2 дні.
Смачний рецепт швидкого приготування помідорів з часником і зеленню
Ароматна, ніжна, відмінна закуска на всі випадки життя — малосольні червоні помідори з часником і зеленню. Такий варіант підійде для сімейної вечері або святкового застілля. Ця страва обов’язково сподобається всім, хто любить гострі соління. Для простого рецепту вам знадобляться кілька стиглих помідорів, часник, сіль, цукровий пісок і свіжа зелень.
Ингредиенты:
- крепкие, м’ясисті помідори — 10 штук;
- цукор — 1 ст. л. ложкою;
- вода — літр;
- часник — 8 зубчиків;
- сіль — 2 ст. л.;
- зелень кропу — 1 пучок.
Спосіб приготування:
- Часник очистити. Подрібніть під пресом. Кріп дрібно наріжте. Змішайте в одній ємності.
- На вимитих помідорах зробіть хрестоподібні надрізи з обох сторін. Начинити сумішшю.
- Викладіть овочі в банку. Залийте їх холодним маринадом з води, цукру і солі.
- Закрити кришкою. Солити при кімнатній температурі.
- Закуска буде готова через 1-1,5 дня. Зберігати в холодильнику.
Поради для засолювання смачних помідорів на зиму
- Для засолювання рекомендується брати щільні, неушкоджені, трохи недостиглі овочі.
- Можна заготовлювати червоні, жовті і зелені плоди. Жовті більш солодкі, в той час як у зелених кислуватий, пікантний смак.
- Бажано, щоб всі плоди для засолювання були однакового розміру і однаковою мірою зрілості.
- Чудово підійдуть сорти «вершковий», помідори черрі і подібні варіанти. Кращим вибором для засолювання стануть сорти Маяк, Гумберт, Факел, Єрмак, Титан, Бізон, Волгоградський і інші з щільною шкіркою (такі плоди не деформуються при консервуванні).
Ось такі варіанти приготування квашених помідор. Обов’язково спробуйте.