найсмачніша кабачкова ікра на зиму — кращі рецепти

Всім чудового дня! Кабачки – це одні з найпопулярніших літніх овочів. Їх гасять, смажать, фарширують. Але, мабуть, найвідоміше блюдо з кабачків – звичайно ж, ікра.

Існує багато рецептів приготування і сьогодні розповім вам дещо з улюблених в моїй родині. Кабачкова ікра, приготовлена в домашніх умовах, завжди виходить особливо смачною, як в дитинстві. Це відмінна закуска взимку і не тільки. Її багато хто із задоволенням їдять з чорним хлібом або як добавки до інших страв.

Заготівля розкладається в стерилізовані баночки, зробити це можна декількома способами. Я розповідав варіанти стерилізації банок, можете подивитися тут.

Класичний рецепт кабачкової ікри на зиму з томатною пастою

Хочу поділитися з вами чудовим рецептом з покроковими фотографіями знаменитої закуски з кабачка – це кабачкова ікра. Це відмінна ідея для використання великого, добре визрілого кабачка.

Класичний рецепт кабачкової ікри давно відомий. Необхідні продукти: кабачки, цибулю, моркву і помідори. Я вам пропоную замість помідорів використовувати томатну пасту, так як вона більш концентрована, володіє вираженим смаком і того ж з томатною пастою не потрібно довго уварювати ікру.

Нам знадобляться простий набір продуктів:

Ингредиенты

  • Кабачки – 3 кг
  • Морква – 1 кг
  • цибуля Ріпчаста – 1 кг
  • Гіркий перець – 3 маленьких стручки
  • Часник – 2 головки
  • Томатна паста – 3 столових ложки
  • Сіль – 1, 5 столових ложки
  • Цукор – 1 столова ложка
  • Лимонна кислота – 1 чайна ложка
  • Рослинне масло – для обсмажування овочів

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Скляні банки 700 грамові – 4 штуки, 500 грамові – 1 штука.

Приготування

Щоб ікра вийшла смачною, будемо обсмажувати всі овочі окремо і нічого не подрібнювати заздалегідь.

Крок 1. Овочі добре вимити і очистити.

Цибулю нарізаємо довільно на шматочки.

Моркву чистимо і кладемо в воду.

Потім нарізаємо довільно на шматочки.

Отже цибулю і моркву підготовлені.

Ріжемо дрібно гіркий перець.

Крок 2. чистимо Кабачки від шкірки, видаляємо насіння і ріжемо на шматочки.

Сковороду, а краще дві сковороди ставимо на вогонь і наливаємо олію. Обсмажуємо кабачки з двох сторін.

Обсмажуємо до золотистого кольору кабачки.

Складаємо в простору каструлю.

Ось так у мене вийшло кабачків.

Потім занурювальним подрібнюємо блендером до однорідної маси.

Крок 3. Тепер обсмажуємо цибулю на сковороді.

Коли цибуля обсмажитися 3 хвилини, додаємо гіркий перець і тушкуємо ще 5 хвилин.

Викладаємо в глибоку миску.

Подрібнюємо блендером до стану пюре.

І викладаємо до подрібненим кабачків.

Крок 4. Наливаємо рослинне масло в сковороду, прогріваємо і викладаємо нарізану моркву.

Тушкуємо моркву до м’якості 10 – 15 хвилин.

Викладаємо в глибоку миску і подрібнюємо блендером до стану пюре.

Викладаємо до подрібненим кабачків.

Все ретельно перемішуємо.

Крок 5. В овочеву масу додаємо 3 столові ложки томатної пасти.

Потім додаємо 1, 5 столових ложки солі.

Наступним інгредієнтом насипаємо 1 столову ложку цукру.

І на останок 1 чайну ложку лимонної кислоти. Все ретельно перемішуємо.

Крок 6. закриваємо Каструлю кришкою і ставимо на повільний вогонь. Тушкуємо 15 хвилин.

Потім додаємо часник, пропущений через прес.

Після закипання, тушкуємо 15 хвилин.

Крок 7. Поки ікра гаситься, підготуємо скляні банки. Їх необхідно помити мильним розчином.

Потім стерилізувати 5 хвилин.

Кришки у мене капронові, тому обдаємо окропом.

найсмачніша кабачкова ікра на зиму

Акуратно розкладаємо готову ікру по банкам і закриваємо кришкою.

Все готово. Коли заготовки охолонуть, поставити їх у холодне місце, краще в холодильник.

Ікра вийшла просто чудова. Подавайте кабачкову ікру як чудову закуску або доповнення до пасти, макаронів або просто як окрему страву.

Приємного апетиту!

найсмачніша кабачкова ікра на зиму з помідорами

Ікру кабачкову я готую з кількох рецептами. У цьому рецепті пропоную один з них. За нього заготівля виходить дуже смачною, ніжною і ароматною.

Рекомендую, заготовте пару баночок кабачкової ікри на зиму за таким рецептом.

Інгредієнти

  • кабачки — 3 кг
  • томати — 2 кг
  • цибуля (ріпчаста) — 1 кг
  • морква — 1 кг
  • цукор — 4 ст. л.
  • сіль — 2 ст. л.
  • оцет 9% — 2 ст. л.
  • спеції (паприка, коріандр, перець чилі) — 1 ст. л.
  • рослинне масло

Приготування

1. Кабачки очистити, видалити серцевину, нарізати середніми кубиками.

2. Помідори вимити, нарізати шматочками.

3. Цибулю очистити, нарізати чверть кільцями.

4. Моркву натерти на крупній тертці.

5. У глибоку сковороду наливаємо 100 грам рослинного масла, обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості.

6. Додаємо до цибулі моркву обсмажуємо до м’якості.

7. Викладаємо помідори, продовжуємо готувати до тих пір, поки вони стануть м’якими і дадуть сік.

8. Викладаємо кабачки. Перемішуємо, тушкуємо близько години. Заглибним блендером робимо овочеве пюре і гріємо під кришкою ще 30 хвилин.

9. Додаємо сіль, цукор, гострий перець, паприку, коріандр. Добре перемішуємо, наливаємо оцет. Ще раз перемішуємо і готуємо ще 5-7 хвилин.

10. У гарячому вигляді розкладаємо по стерильним банкам. Закатуємо кришками, вкриваємо, залишаємо остигати.

Готову кабачкову ікру можна відправляти на зберігання.

Рецепт кабачкової ікри за Гостом СРСР

Тепер пропоную три варіанти ікри за Гостом родом з СРСР.

Отже головний склад

  • 1,0 кг нарізаних кабачків
  • 1 середня цибулина
  • 1 морква
  • 8 гр. кореня пастернаку
  • 4 гр. кореня петрушки
  • 4 гр. кореня селери
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. ложка з гіркою солі
  • 1 ст. ложка без гірки цукру
  • 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
  • 0,5 ч. л. меленого запашного перцю
  • 70 гр. рослинного масла
  • 4-5 гілочок зелені петрушки
  • 2-3 гілочки кропу
  • 1-2 гілочки зелені селери

Приготування

1. Цибулю, моркву і корені петрушки і селери почистити, дрібно порізати і обсмажити на сковороді в 25 грамах рослинного масла до м’якості.

2. Кабачки почистити від шкірки, порізати кубиками, розміром 1х1 см і додати до смажених овочів, влити масло, що залишилося.

3. Накрити кришкою не щільно, тушкувати до бажаної густоти на слабкому вогні близько 1 години.

4. Покласти томатну пасту, сіль, цукор, суміш перців і дрібно нарізану зелень. Все перемішати і проварити до розчинення солі та цукру.

5. Подрібнити до стану пюре всю суміш заглибним блендером.

6. Проварити ще хвилин 10 або до бажаної густоти.

7. Ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати кришками.

Другий рецепт з часником:

  • 1,0 кг кабачків
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 0,5 ч. л. меленого перцю
  • 0,5 ч. л. меленого запашного перцю
  • 70 гр. рослинного масла

Процес відрізняється від першого тим, що замість коріння з морквою і цибулею потрібно обсмажити порубаний часник.

Третій, простий рецепт:

  • 1 кг кабачків
  • 0,5 середньої цибулини
  • 1 середня морква
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. без гірки солі
  • 1 ст. л. без гірки цукру
  • 0,5 ч. л. меленого перцю
  • 70 мл рослинного масла

Процес той же.

Хто пам’ятає той смак, може порівняти з тим, що вийшло.

Кабачкова ікра на зиму, простий рецепт через м’ясорубку з помідорами

Смак у неї дуже приємний, солодкуватий, з легкою кислинкою і в міру гострий.

Готувати цю ікру не так вже й складно, не пропустіть можливість приготувати із стиглих літніх овочів смачну кабачкову ікру на зиму.

Інгредієнти

Вихід – 3 л ікри

  • 2-2,2 кг кабачків.
  • 600 гр. моркви
  • 600 гр. ріпчастої цибулі
  • 300 гр. солодкого болгарського перцю
  • 600 гр. помідорів
  • 1 гострий перець (за смаком
  • 100 мл рослинного масла
  • 4 ст. л. цукру (з гіркою)
  • 1 ст. л. солі (з гіркою)
  • 50 мл 9% оцту

Приготування

1. Всі овочі миємо й при необхідності чистимо.

2. Оскільки всі овочі будемо подрібнити на м’ясорубці, то ріжемо їх не великими шматочками.

3. Прокручуємо через м’ясорубку кабачки, в іншу чашу цибулю і болгарський перець. В окрему миску прокручуємо сиру моркву. І в останню чергу подрібнюємо томати разом з гострим перцем.

4. На плиту встановлюємо казан або каструлю об’ємом не менше 5 літрів, в якій будемо гасити всі овочі.

5. Спочатку виливаємо подрібнені томати, додаємо сіль, цукор і рослинне масло. Добре перемішуємо, доводимо до кипіння і на середньому вогні варимо 10 хвилин.

6. Потім у киплячу томатну масу додаємо подрібнену моркву, варимо ще 10 хвилин.

7. Викладаємо цибулю з солодким перцем, чекаємо закипання варимо 10 хвилин.

8. Перекладаємо ікру у велику каструлю і тушкуємо під прочиненими кришкою, для випаровування вологи, протягом 1 години, постійно помішуючи, щоб не пригоріло.

9. Через годину наливаємо оцет, перемішуємо і варимо ще 30 хвилин. На цьому етапі можна подрібнити заглибним блендером до стану пюре, чи залишити так, шматочками.

10. Заповнюємо стерильні банки до самого верху, закатуємо кришками. Перевертаємо, закутуємо і залишаємо остигати.

Так як овочі тушкувалися 2 години, зберігати таку закуску можна при кімнатній температурі. Кабачкова ікра, приготовлена в домашніх умовах виходить особливо смачно. Смак солодкуватий, приємний, з легкою кислинкою і в міру гострий.

Простий рецепт кабачкової ікри з морквою і цибулею на зиму

Представляю вам класичну ікру з кабачків.

у мене вийшло 4 півлітрових банки.

Інгредієнти

  • 1,5 кг очищених кабачків
  • 4 середні цибулини (450 гр.)
  • 3 моркви (500 гр.)
  • 5 зубчиків часнику
  • 50 гр. цукру
  • 25 гр. солі
  • 125 мл рослинного масла
  • 150 гр. томатної пасти
  • 25 мл 9% оцту
  • 0,5 ч. л. меленого перцю

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Спочатку з кабачків знімемо шкірку, видалити насіння і наріжемо кубиками.

2. Морква натремо на крупній тертці. Наріжемо лук великим кубиками, зубчики часнику залишимо цілком.

3. У каструлю з товстим дном, або в казан наливаємо олію, викладаємо цибулю, часник і моркву. Тушкуємо на середньому вогні 10 хвилин під закритою кришкою.

4. Викладаємо кабачки, відразу додаємо сіль, цукор, томатну пасту. Перемішуємо і тушкуємо під кришкою хвилин 40-50 перемішуючи.

5. Подрібнюємо тушковані овочі заглибним блендером. Додаємо чорний перець і оцет, перемішати і кип’ятити ще 5 хвилин під закритою кришкою.

6. Розливаємо гарячу ікру до самого верху по стерильним банкам і закручуємо. Перевертаємо догори дном, закутуємо в ковдру і залишаємо до повного охолодження.

Приємного всім апетиту!