Капуста квашена в банку на зиму, хрустка — рецепт як у бабусі

Сьогодні для вас рецепт квашеної капусти. За цим рецептом робила моя бабуся, мама, а тепер саме так, готуємо ми. Виходить хрустка і дуже смачна, неймовірно корисна для здоров’я. Вона залишається хрусткою і солоної протягом декількох місяців. Якщо ви любите квашену капусту, сподіваюся, ви спробуєте приготувати за цим традиційним рецептом.

Для квашення краще всього використовувати білокачанну капусту з білими, а не зеленим листям. Капустяний сік — одна з найважливіших складових. Вся нашаткована капуста повинна бути повністю занурена в солоний капустяний сік, який стає розсолом.

Подавати можна в самих різних видах салатів і закусок. Вона використовується рецепти перших страв щі, борщі. Один з моїх улюблених супів — Домашній борщ з куркою. Також відмінно поєднується з смаженим м’ясом, картоплею або ковбасою. А яка виходить смачна солянка! Так що обов’язково заготовляємо на зиму цю смакоту.

Рецепт приготування квашеної капусти на зиму за 3 дні

Час на підготовку: 1 год. Загальний час: 4 дня. Вихід: 1 банка квашеної капусти ємністю 1,5 літра.
Дізнайтеся, як приготувати хрустку, домашню квашену капусту. Цей рецепт передавався з покоління в покоління, виходить дуже смачно і дуже просто в приготуванні.

Інгредієнти

  • 1 великий качан капусти
  • 1 велика морква (терта)
  • 3/4 — 1 столова ложка солі
  • 1/2 їдальні ложки цукру

Як квасити капусту на зиму

Для приготування використовуємо білокачанну капусту. Качан очищаємо від верхніх листків, розрізаємо для зручності на 8 частин, вирізаємо качан.

Тепер шаткуємо капусту тонкою соломкою. Для невеликої кількості, використовуємо ручну шатківницю. Тільки робити це потрібно обережно, щоб не порізати пальці. Це можна зробити гострим ножем, але їм складніше зробити тонку нарізку однакової величини..

Велику моркву чистимо. Її тремо на тертці для корейської моркви або на простий крупній тертці.

У великій, глибокій мисці змішуємо капусту, моркву, додаємо сіль і цукор. Якщо я використовую великий качан капусти, то додаю повну столову ложку солі з гіркою. На невеликий качан, трохи менше столової ложки.

Обома руками енергійно розминаємо капусту і моркву не менше 5 хвилин, поки не виділиться багато рідини.

Сік повинен повністю покрити всю капусту. Коли ви натискаєте на неї, вся рідина повинна рясно покрити овочі.

Що стосується солі — я завжди пробую, коли закінчую цей процес. Ви повинні відчути смак солі. Її по відчуттю повинно бути трохи більше потрібної солоності, коли вона стане квашеної, це буде ідеально.

На цьому етапі можна залишити капусту у великій мисці або перекласти її в скляну банку, але закладати не більш 2/3 і регулярно ложкою обминати, щоб сік завжди був вище рівня овочів. Я зазвичай залишаю в мисці, тому що легше поставити вантаж, щоб вона залишалася в соку весь час бродіння. На цьому етапі, за бажанням, під тарілку можна покласти пару лаврових листочків.

Накриваємо невеликий тарілкою, ставимо на неї що-небудь важке, наприклад, велику банку з водою. У міру ферментації квашеної капусти вона буде збільшуватися в розмірах, тому повинно залишатися вільне місце зверху, щоб «не втік» сік. Потім накриваємо миску декількома шарами поліетиленової плівки (так як капуста бродить, у неї буде дуже сильний «капустяний» запах).

Тримаємо квашену капусту при кімнатній температурі близько 3 днів. Кожен день кінчиком дерев’яної ложки робимо декілька отворів наскрізь, щоб випустити частину накопиченого «газу».

Після 3-х діб пробуємо, капуста повинна мати смак квашеної капусти. Якщо немає солоного смаку, даємо постояти ще день чи два.
Перекладаємо заготовку в чисту скляну банку, закрити поліетиленовою кришкою і ставимо в прохолодне місце або зберігаємо в холодильнику. Я зазвичай використовую банку на 2 літри і вона приблизно на 3/4 заповняться квашеною капустою з одного великого качана.

Хрустка квашена капуста, як у бабусі

Подавати можна як простий салат, додавши трохи меленого перцю, соняшникової олії, трохи цукру. Виходить дуже смачно. А якщо додати тонко або дрібно нарізаного червоного цибулі, насіння кропу і свіжих трав, наприклад зеленого цибулі й кропу, виходить просто фантастика. Іноді я також додаю тонко нарізане яблуко.