Кожен рік ми обов’язково заготовляємо помідори на зиму. Завжди виходять чудовими. Рецепт простий, але дуже смачні овочі, солодко-солоні з невеликою кислинкою. Маринад тут же випивається, виходить чудовий напій. З ним хороша смажена і варена картопля.
Закочує в банки по 1 і 1,5 літра. Це дуже зручно на відміну від 3-х літрових. Овочі швидко з’їдаються, не потрібно у відкритому вигляді зберігати в холодильнику, не займають зайве місце. Відкрив і за раз з’їв.
Для заготовки вибираємо невеликі помідори, їх простіше укладати в банку і зручніше їсти. А щоб вони під час приготування не лопалися, намагайтеся не маринувати переспілі. Буде краще, якщо вони будуть трохи не дозріли чи обов’язково міцними і щільними.
Помідори на зиму — найсмачніший рецепт на 1,5 літрову банку з 70 % оцтом
Такі мариновані томати дуже хороша закуска і доповнення до м’яса, риби, різних гарнірів — картоплі, макаронів, кабачків.
На свято, ця красива і смачна закуска відлітає моментально, всім дуже подобається і залишаються задоволені. Гості дивуються, що робиться так просто і виходить так смачно.
Інгредієнти
- Помидоры
- Парасольки кропу
- Листя хрону (невеликі, молоді)
- Часник
Маринад з розрахунку на 1 літр води
- Цукор — 2 булані ложки з гіркою
- Сіль — 1 столова ложка
- Перець чорний — 8-9 горошин
- Перець запашний — 4-5 горошин
- Лавровий лист — 2 шт.
- Оцтова есенція 70% — 1 чайна ложка
Приготування
Обполіскуємо під проточною водою листя хрону, парасольки кропу, чистимо часник, дольки ріжемо навпіл. Його кількість з розрахунку 2 великих зубчики на 1,5 літра.
Відбираємо стиглі, цілі, міцні овочі. Відкладаємо в сторону, якщо є зіпсовані. Відриваємо плодоніжки. Кількість — в залежності від того, скільки і яких банок ви приготували для закачування.
Ми приготували дуже зручні на 1,5 літра. Закуска швидко з’їдається і не треба довго зберігати в холодильнику. Наливаємо у велику каструлю воду, ставимо на плиту. Стерилізуємо добре промиті з содою банки, на пару 15 хвилин. Є й інші способи стерилізації.
В підготовлену тару, на дно закладаємо листочок хрону, парасолька кропу і 4 часточки часнику.
Щоб помідори не лопалися, робимо зубочисткою по 2-3 проколу.
Укладаємо щільно овочі в банку, додаємо зверху половинку листки хрону.
Поки розкладаємо овочі, ставимо кип’ятитися кришки в невеликій каструлі. Стерилізуємо близько 10 хвилин.
Всі приготовані банки щільно заповнені. Якщо є така можливість, краще розкладати помідори по сортах.
Ставимо кип’ятитися воду. В залежності від кількості заготовок визначаємося з маринадом. На одну півтора літрову банку потрібно буде близько 750 мл рідини.
Заливаємо крутим окропом.
Рівень заливки повинен бути вище овочів на 2-3 мм. Накриваємо зверху кришкою і залишаємо на 10 хвилин.
Варимо маринад. Наливаємо в каструлю трохи більше 1,5 літрів води. Цього вистачить на 2 заливки. Кладемо спеції, в моєму випадку це 4 лаврових листа, 12-14 горошин чорного перцю, 6-8 штук запашного. Розмішуємо 3 ложки цукру і 1,5 ложки солі. Як тільки вода закипить, наливаємо 1,5 чайних ложок оцту. Маринад готовий.
З банок з допомогою марлі, спеціальної зливний кришки або друшляка зливаємо воду з банок і відразу заливаємо киплячий маринад до самого верху. Спеції ділимо навпіл.
Накриваємо кришками і закатуємо спеціальним ключем. Перші дві банки з помідорами готові. Ставимо їх на рушник догори дном, накриваємо щільною тканиною або пледом. Залишаємо до повного охолодження.
Найбільш смачні помідори на зиму, пальчики оближеш
В цей раз у нас вийшло 5 банок по 1,5 літра. Зберігати в прохолодному місці. У нас вони зберігаються у звичайній коморі до наступного літа, якщо не встигаємо все з’їсти. Правда таке буває дуже рідко.
Помідори виходять дуже смачні. Слабо солоні з солодким присмаком. Маринад теж не залишається, а випивається. Я люблю запивати їм смажену або варену картоплю.
Відмінна закуска взимку до обіду і вечері. Так і на святковому столі вони виглядають дуже красиво і швидко з’їдаються. Спробуйте такий простий спосіб заготівлі помідор на зиму. Всі залишаться дуже задоволені. Приємного апетиту!