Яблучна шарлотка дуже популярна у нас. Більшість домашніх господарок часто готують її. По-перше, це дуже смачний і простий десерт, яким можна порадувати себе і свою сім’ю, а по-друге, яблука можна придбати в будь-який час року.
Це ніжний і пишний пиріг з яблуками, зазвичай сирими, очищеними і нарізаними невеликими шматочками, поміщеними у форму для випічки і залиті рідким тістом. У більшості рецептів шарлотки використовується тісто для бісквіта, з використанням тільки яєць, цукру і борошна, але в нашій родині завжди готували дещо інакше.
Мені дуже подобається цей рецепт з додаванням сметани і харчової соди, від цього виходить пиріг більш вологим і пишним. А для аромату — не завадить трохи цедри і ванілі. Саме по собі тісто не дуже солодке і в поєднанні з терпкими яблуками, для нас це ідеальний варіант десерту.
Пишна шарлотка з яблуками в духовці, класичний рецепт
Один з моїх улюблених, дійсно легких десертів — це яблучна шарлотка, яка дуже схожа на кекс, з текстурою бісквітного торта, з тонко нарізаними яблуками. Він швидко готується і є ідеальним десертом для недільного сніданку, до чаю або в будь-який час, коли ви хочете порадувати свою сім’ю ніж що-небудь смачненьким.
Інгредієнти
- 6 великих яєць (кімнатної температури)
- 1 склянку цукрового піску
- 1/4 склянки сметани (кімнатної температури)
- 3/4 чайної ложки харчової соди (розчиненої в 1/2 чайної ложки оцту)
- 1 1/2 склянки пшеничного борошна
- 5 — 6 великих яблук
- цукрова пудра (посипати зверху, за бажанням)
- ваніль або ванільний цукор 1 чайна ложка
- Цедра половини лимона
Рецепт пишною яблучної шарлотки в духовці
Які сорти яблук зазвичай використовують яблучної шарлотці?
У цьому пирозі можна використовувати будь-які яблука. Деякі сорти при випічці стануть м’якше, а інші, залишаться більш хрусткими. Червоні яблука більш солодкі, зелені, це терпкі і тверді сорти, вони відмінно підходять для такої випічки.
Я використовую такі найчастіше, але повторюся, підійдуть будь-які. Можна навіть використовувати ті, які залежалися в холодильнику і стають м’якими і зморшкуватими — вони теж ідеально підійдуть шарлотці.
Моєму яблука, очищаємо їх від шкірки. Але в залежності від сорту або стану, це можна не робити.
Нарізаємо тонкими невеликими пластиками, серцевину залишаємо і прибираємо в бік.
Ви можете нарізати їх товстими скибочками, але щоб вони пропеклися, і стали м’якими, доведеться довше тримати пиріг в духовці, а тісто може почати підгоряти. Щоб шматочки не стали темніти, можна злегка збризнути зверху лимонним соком.
Готуємо тісто для пирога
В глибоку миску вбиваємо яйця.
Міксером збиваємо яєчну масу до тих пір, поки вона не стане блідо-жовтого кольору і з’явиться зверху піна, але не менше 5 хвилин.
Висипаємо в миску цукор, додаємо сметану, лимонну цедру і ваніль. Цедра лимона — ще одне чудове доповнення до яблучної шарлотці. Лимони і яблука відмінно поєднуються один з одним. Вона надає пирога ніжний цитрусовий аромат і смак.
Розчиняємо у невеликій мисці харчову соду в столовому оцті і також додаємо в суміш.
Змішуємо міксером, щоб вийшла однорідна, густа, без грудочок, суміш.
Тепер додаємо по 1 столовій ложці борошно і за допомогою лопатки акуратно вмішуємо її в тісто, поки борошно повністю не змішається. Постарайтеся, щоб воно залишалося повітряним, уникайте занадто інтенсивного перемішування і не опускалося занадто сильно. Якщо рідке тісто опадає, пиріг буде щільним, а не повітряним і легким.
Включаємо на розігрів духовку до 180 градусів. Змащуємо вершковим маслом форму для випічки діаметром 25 див. Вистилаємо дно форми пергаментним папером. Замість вершкового масла можна використовувати спрей для випічки. Верхню частину пергаментного паперу також змащуємо.
Для приготування можна використовувати форму меншого або більшого розміру, круглої форми для випічки.
Викладаємо яблука, розподіляємо рівним шаром. Виливаємо готове тісто.
Використовуючи ложку або лопатку, піднімаємо шматочки яблук, щоб тісто потрапило в середину яблучного шару. Щоб всі яблука виявилися в тесті. Зверху розрівнюємо і згладжуємо поверхню.
Можна використовувати інший спосіб, спочатку покласти половину яблук на дно форми, залити половиною тіста, потім додати залишки начинки і зверху викласти тісто.
Ставимо випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин, поки шарлотка не стане золотистою або перевіривши зубочисткою, вона залишиться сухою.
Спечену шарлотку дістаємо з духовки, даємо кілька хвилин охолонути. Після чого проводимо лопаткою або тонким ножем по краях форми для випічки. Перевертаємо пиріг на решітку для охолодження. Пергаментний папір відразу відклеїться. Перевертаємо його знову лицьовою стороною вгору. Даємо охолонути приблизно 15 хвилин.
Смачна класична шарлотка з яблуками в духовці
Викладаємо пишну, смачну шарлотку на сервірувальну тарілку. Присипаємо цукровою пудрою. Якщо хочете, можете посипати трохи корицею. Розрізаємо на порційні шматочки.
Подаємо на стіл до чаю. Дуже смачно виходить гаряча шарлотка з холодним молоком. Зберігати залишки, якщо такі будуть, можна при кімнатній температурі, прикривши кришкою або рушником.
Як бачите готується пиріг просто, кожен зможе. Готуйте і приємного апетиту!