Гарячі страви на Новий 2023 рік, смачні рецепти. Що приготувати

Скоро-скоро Новий рік! Пора б уже подумати про те, що приготувати на новорічний стіл. Сьогодні пропоную обговорити рецепти гарячого. Адже це основне блюдо, яке є головною «фішкою» застілля. Найчастіше це щось м’ясне або рибне.

Хтось обмежується традиційним картопляним пюре з котлетками або гуляшем. Але таке важливе свято, як Новий рік, ми будемо більш оригінальними. Сьогоднішні страви красиві і різноманітні – як на підбір. Вибирайте будь-який.

Взагалі, готувати їх ви можете і на будь яке інше свято. Та й без приводу побалувати себе і близьких смакотою до вечері – теж відмінний варіант. Отже, приступимо…

Гаряче на новий рік — свинина в кисло-солодкому соусі

Як на рахунок свинини? Та не простий, а в ароматному кисло-солодкому соусі з апельсина і журавлини?! Мені здається, що тут, однозначно, встояти неможливо! В якості гарніру ми приготуємо корисну і чудово поєднується з м’ясом спаржу. Ви, звичайно ж, можете приготувати свій улюблений овочевий гарнір!

Ингредиенты:

  • Шматок свинячої вирізки
  • Журавлина – 300 гр.
  • цукор – пісок- 120 гр.
  • Апельсин – 1 шт. середнього розміру
  • Гвоздика за смаком
  • Сіль, мелений перець за смаком

Гарнір:

  • Спаржа
  • масло – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 1 ст. л.
  • Щіпка солі
  • Вода – 100 мл
  • цукор-пісок -1 ч. л.

Приготування:

1. Спочатку прошу зауважити, що м’ясо нам знадобиться свіже. Якщо все ж вийшло так, що у вас на озброєнні заморожений шматок, розморозьте його при кімнатній температурі, потім промийте і осушіть паперовими рушниками.

2. Потім приступаємо до соусу. Апельсин моєму з милом, так як нам знадобиться в тому числі і шкірка. Зчищаємо помаранчеву цедру дрібної теркою, не захоплюючи білої частини.

Відправляємо в каструльку.

3. Сюди ж видавлюємо сік з самого апельсина. Робіть це через сито, щоб не виловлювати потім насіння.

4. Журавлину промиваємо, обсушуємо від зайвої вологи і пересипаємо в загальну посуд. Всипаємо слідом цукровий пісок.

Замість журавлини ви можете використовувати і брусницю.

5. Блендером пюрируем все більш-менш однорідну масу. Ставимо на плиту.

6. Як тільки склад забулькає, робимо невеликий вогонь і таким чином тушкуємо, помішуючи, до розчинення цукру і загустіння соусу. В середньому це займає 5-10 хвилин.

7. Тим часом підготуємо свинину. Зверху по шматку потрібно зробити неглибокі діагональні надрізи, глибиною близько 3-4 див., хрест-навхрест. Солимо, перчимо за смаком і трохи натираємо м’ясо цими спеціями.

8. Кладемо у форму для випікання. Рясно змащуємо апельсиново-журавлинним соусом, намагаючись охопити кожен міліметр м’яса. Якщо хочете, трохи соусу можна залишити для подачі гарячого.

9. Тепер на кожному квадратику гострим предметом (наприклад, дерев’яною шпажкою) робимо прокол. У це місце вставляємо по 1 бутончику гвоздики.

10. Духовку нагріваємо до 180 градусів в режимі «Верх-Низ». І поки піч гріється, залишаємо м’ясо на столі хвилин на 20, щоб воно добре просочилося цим соусом.

11. Відправляємо запікатися хвилин на 40-50 до готовності. А тим часом приготуємо корисний і дуже смачний гарнір.

Беремо молоді пагони спаржі. На сковороді нагріваємо трохи вершкового масла разом з оливковою. Додаємо сюди цукровий пісок, сіль і все добре перемішуємо.

12. Кладемо сюди спаржу, ще раз перемішати і обсмажимо приблизно 1-2 хвилини. Вливаємо гарячу воду, щоб не було перепаду температури.

Під кришкою тушкуємо приблизно 4 хвилини на невеликому вогні.

Потім кришку прибираємо, робимо максимальний вогонь. При таких умовах готуємо до тих пір, поки вся рідина зі сковороди не випарується. Потім будемо вимикати – спаржа готова.

13. От і все! М’ясо теж готове. Дістаємо його з духовки, пензликом змахуємо залишки соусу, якщо вони є.

Подаємо зі спаржею. Також можна доповнити ягідками журавлини. Всередині воно дуже соковите, смачне і ароматне!

Приємного вам апетиту!

Смачний рецепт — куряче філе під сирною шубкою

Що може бути простіше, ніж приготувати ніжне куряче філе з помідорами та цибулею під сирною шапочкою і сметанною заливкою. Сама по собі куряча грудка досить суха. Але в такому складі буде дуже соковитою, я вас запевняю.

Обов’язково приготуйте, не пошкодуєте. Особливо, коли багато грошей і часу на приготування гарячого немає, а гідне страва до свята потрібно приготувати. Завдяки доступності інгредієнтів можна готувати, хоч кожен день.

Склад:

  • Куряче філе – 600 гр.
  • Курячі яйця сирі – 3 шт.
  • цибуля Ріпчаста – 1 шт. великого розміру або 2 невеликі
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Сметана 15-20% жирності – 4 ст. л.
  • Помідори свіжі – 3-4 шт. великого розміру або 5-6 невеликих
  • копчена паприка Солодка – половина ч. л.
  • Чорний мелений перець – половина ч. л.

Приготування:

1. Цибулю дрібно шаткуємо. За бажанням, ви можете попередньо обсмажити на вершковому маслі. Це додасть характерну вершкову нотку. Але ми цього робити не будемо – і так вийде смачно.

2. Сир натираємо великою теркою. Найкраще беріть натуральний продукт, який ідеально розплавиться при випіканні.

3. До сиру 3 яйця розбиваємо. Сюди ж додаємо приблизно половину чайної ложки солі. Перекладаємо слідом сметану. Все добре перемішуємо. Виходить заливка для нашого страви.

4. Курячу грудку очищаємо від кісточок та шкіри. Нарізаємо мяско середніми кубиками, не дуже дрібно.

5. З’єднуємо курку з цибулею в одній мисці. Солимо і перчимо за смаком.

Сюди ж додаємо копчену паприку або інші приправи «До птиці». Гарненько перемішуємо.

6. Квадратну форму для випікання змащуємо рафінованим рослинним маслом, без запаху.

Перекладаємо сюди курку, рівномірно розподіляємо і розрівнюємо ложкою. Поливаємо заливкою і вирівнюємо соус з допомогою силіконової лопаточки.

7. Помідори ріжемо на кружечки товщиною приблизно 5 мм Рядками укладаємо їх поверх заливки.

Духовку нагріваємо до 180 градусів. Відправляємо сюди форму з майбутньою запіканкою приблизно на 50 хвилин, до рум’яної верхівки.

Тут є одна тонкість. Відразу ж після вилучення з духовки не поспішайте запіканку нарізати, як би вам цього не хотілося. Вона буде дуже водяниста і не буде тримати форму. Тому, рекомендую набратися терпіння і почекати пів годинки до охолодження. Тоді всі соки знову увійдуть в м’ясо. Буде смачніше і апетитніше.

М’ясні ватрушки з начинкою на новорічний стіл

Для тих, хто дуже зайнятий 31 грудня, я пропоную цей простий і смачний рецепт. З мінімальної продуктової корзини ви приготуєте неймовірно ситне, оригінальне і цікаве гаряче. Помилуйтеся!

Ингредиенты:

  • Фарш (тут він змішаний свинина + яловичина) – 800 гр.
  • Сіль за смаком
  • Сире куряче яйце – 1 шт.
  • Спеції (мелений коріандр, кмин, мускатний горіх, суміш перців)
  • цибуля Ріпчаста – 1 головка

Начинка:

  • Печериці – 220 гр. + ще 6 штучок
  • Вода для соусу – 150 мл
  • цибуля Ріпчаста – 100 гр.
  • Сметана 15% — 2 ст. л.
  • Пшеничне борошно – 1 ст. л.
  • Суміш перців, сіль за смаком
  • Сир, жирністю не менше 45% — 100 гр.
  • Вода для заливання у форму – 80 мл

Приготування:

1. У м’ясний фарш додаємо дуже дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Сюди ж розбиваємо одне сире яйце. Додаємо сіль і всі спеції, які, на вашу думку, відмінно поєднуються з м’ясом. В даному випадку, це мелений коріандр, трохи кмину, мускатний горіх і суміш перців.

2. Ретельно перемішуємо складу.

Найзручніше вимішувати фарш саме руками. Так всі продукти і спеції рівномірно розподілятися між собою.

Даємо йому постояти кілька хвилин, щоб м’ясо відпочило.

3. І тим часом приготуємо начинку. Для цього змішуємо в одній посуді борошно і сметану. Вливаємо 150 мл води. За смаком перчимо.

Перемішуємо цей склад до однорідного стану.

4. Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібно. Обсмажуємо до м’якості на рослинному маслі. Коли він почне трохи рум’янитися, додаємо дрібно нарізані гриби.

5. Разом з цибулею обсмажуємо печериці до готовності. Коли випарується волога і вони кілька хвилин підсмажаться і підрум’яняться, можна вливати сметанний соус.

Солимо за смаком. Постійно помішуючи віночком готуємо до загустіння соусу. Потім відразу знімаємо з плити.

6. Фарш ділимо на 6 приблизно рівних частин. Можна скористатися для вірності кухонними вагами.

7. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом. Частини фаршу скачуємо в щільні колобки і розкладаємо у формі на відстані один від одного. У кожному кулі робимо поглиблення для начинки, як гніздечко.

8. У кожну м’ясну кошик кладемо підготовлену начинку. У них кладемо по 1 грибочку, головкою вгору, трохи притапливая його в м’який соус.

Зверху обсипали сиром, натертим на середній тертці. У форму, між м’ясними кульками, рівномірно наливаємо воду.

9. Духовку нагріваємо до 170-180 градусів. Випікаються вони в середньому 40 хвилин, до рум’яного зовнішнього вигляду.

Подавати їх можна відразу ж з печі або дати трохи охолонути і увібрати в себе виділені соки.

Гаряче блюдо — лосось під вершково-ікорним соусом

У своїй добірці гарячих страв я просто не можу обійти стороною рибу. Вона, як правило, виступає в якості нарізки або інгредієнта на бутербродах. А хтось не уявляє новорічного столу без гарячої риби! Пропоную приготувати лосось під вершково-ікорним соусом. Це нез’ясовно смачно! Пробуйте!

Ингредиенты:

  • Лосось – 1-1,1 кг
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Солодка паприка – половина – ч. л.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Білий мелений перець – половина ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Вершково-ікорний соус:

  • масло – 60 гр.
  • Вершки 20% — 400 гр.
  • Рослинне масло – 40 гр.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Лимонний сік – 1 ч. л.
  • Борошно – 1 ст. л. (15 гр.)
  • Цедра з половини лимона
  • Білий мелений перець – чверть ч. л.
  • Червона ікра – 70 гр.
  • Сіль – половина ч. л.

Приготування:

1. Спочатку приготуємо маринад для рибки. В одній мисці змішуємо олію і лимонний сік. Сюди ж висипаємо сіль, білий перчик, солодку паприку. Все добре перемішуємо, щоб сіль повністю розчинилася.

2. В даному випадку ми використовуємо стеки лосося зі шкірою, без луски і кісток. Відразу підготуємо лист, який застелем пергаментом або фольгою. Кожен шматок лосося змащуємо лимонним маринадом з допомогою силіконової пензлики, з усіх боків.

Робимо це прямо на деку, де потім страву і буде запікатися.

Складаємо їх у форму шкірою вниз.

Відправляємо в попередньо розігріту до 200 градусів піч. Випікаємо 20-25 хвилин, залежно від товщини стейків. Вона буде повністю готова, коли злегка зарум’яниться. Головне, не пересушите її.

3. І поки вона готується, займемося соусом. У невелику каструльку або сковороду вливаємо олію і вводимо вершкове. Прожарим трохи до появи легкого горіхового аромату.

4. Сюди ж відправляємо нарізаний тонкими скибочками часник. Смажимо, помішуючи, півтори хвилини. Нам потрібно, щоб він віддав олії свій аромат. Потім виймаємо шумівкою. Всипаємо в масло борошно. Безперервно перемішуючи, готуємо 30 секунд.

5. Потім в кілька прийомів, також не припиняючи розмішувати, тонкою цівкою вливаємо вершки.

6. Тепер додаємо сіль з перцем. Постійно помішуючи, додаємо лимонний сік і дрібно натерту цедру.

Спробуйте на цьому етапі на смак. Можливо, чого вам захочеться додати, відрегулюйте смак під себе. Але врахуйте, що маса повинна бути злегка недосолена.

Доводимо масу до кипіння, але не кип’ятимо. Вводимо червону ікру і замішуємо її. Відразу ж знімаємо з вогню. Щоб соус не заветрівся, накрийте його кришкою.

7. Готову рибку дістаємо з печі.

Подаємо її, полив зверху ікорним соусом. Приємного апетиту!

Риба в духовці з овочами та картоплею з майонезом

Структура м’якоті тілапії нагадує куряче м’ясо, рибний запах повністю відсутня. Рибу можна смажити, запікати, тушкувати, готувати на мангалі. Середня вага рибки 1,7 — 2,8, тому її зазвичай готують цілком.

М’ясний рулет з фаршу — гаряче блюдо на відео

У цьому відео-ролику ви познайомитеся з цікавим та оригінальним рецептом гарячого-закуски на святковий стіл. Подивіться, вам дуже сподобається!

Інгредієнти:

  • М’ясний фарш або філе – 1 кг
  • Сухий часник – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Чорний мелений перець – половина ч. л.
  • Панірувальні сухарі – 20 гр.
  • Сушена зелень – 1 ст. л.
  • Молоко – 30 гр.
  • Часник – 4 зубчики
  • Шинка – 250 гр.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Розтоплене масло – 30 гр.
  • Варено-копчений бекон – 300 гр.
  • Сир – 200 гр.

Готуючись до свят, господині часто використовують одні і ті ж рецепти, перевірені роками. Це, звичайно, дуже здорово! Але при цьому, існує дуже багато нових і оригінальних рецептів, які чекають вашої оцінки.

Обирайте будь-пробуйте! Успіхів вам!