Оселедець під шубою — класичні рецепти на Новий рік

Доброго часу доби всім читачам мого блогу! Сьогодні хочу запропонувати вам кілька рецептів традиційного салату Оселедець під шубою, без якого не обходиться жоден святковий стіл. Красивий, ситний і смачний, як не можна краще підходить для святкування Нового року.

У класичному варіанті це 5-ти шарове блюдо з оселедця і овочів, які промащуються майонезом. Дуже поживне, відмінна закуска, що подається на урочистостях і спеціальних заходах, таких як Новий рік, Різдво, дні народження і навіть весілля.

На приготування цього рецепту йде близько 30 хвилин. Також потрібно не менше 4-6 годин для просочування шарів після складання. Так що переконайтеся, що у вас достатньо часу, перш ніж ви заплануєте приготувати його. Овочі краще відварити заздалегідь, а приготування запланувати так, щоб до подачі на стіл залишався запас в кілька годин.

Класичний салат Оселедець під шубою на Новий 2023 рік

Ингредиенты

  • 2 солоних філе оселедця
  • 2 буряків середнього розміру
  • 1 цибулина
  • 2 картоплини
  • 2 моркви
  • 3 яйця
  • 1,5 склянки майонезу
  • Сіль
  • Чорний перець

Приготування салату

Для приготування потрібні овочі відварені, тому краще це зробити заздалегідь, наприклад, з вечора, а на наступний день збирати салат.

Відварюємо яйця в киплячій воді хвилин 10-12. Потім перекладаємо їх у холодну воду до охолодження.

Буряк загортаємо у фольгу, кладемо на деко і відправляємо в духовку запікатися. Моркву, картоплю миємо, ставимо в каструлі отвариваться до готовності. Буряк теж можна окремо відварити, але мені в цьому салаті більше подобається запечена.

Цибулю очищаємо від лушпиння, розрізаємо навпіл, робимо тонкі надрізи.

Подрібнюємо невеликими кубиками, складаємо в невелику миску, заливаємо окропом. Через 5 хвилин зливаємо окріп через ситечко, а сам цибулю обполіскуємо під холодною водою 1 хвилину.

Холодну картоплю чистимо від шкірки, тремо на крупній тертці.

Так само чистимо і натираємо в окремі миски моркву і буряк.

Яйця чистимо від шкаралупи, відокремлюємо білки від жовтків. Через велике сито перетираємо спочатку білок.

Потім також перетираємо жовток.

Беремо пару філе солоної оселедця.

Ріжемо невеликими шматочками, перекладаємо в невелику миску і додаємо трохи меленого перцю.

Дрібно рубаємо гострим ножем кріп.

Перемішуємо його з оселедцем, додаємо половину нарізаної цибулі, добре перемішуємо.

Починаємо збирати салат. Можна робити шари цілими, але мені більше подобається, коли кольори салату повторюються, тому я натерті овочі розділив на дві половини. Ставимо на велику тарілку кільце від форми, першим шаром викладаємо половину картоплі, злегка обминаємо його ложкою. Змащуємо тонким шаром майонезу.

Додаємо всю нарізану оселедець з кропом і цибулею, потім шар моркви і яйця, змащуючи кожен шар майонезом. Потім повторюємо шари картоплі, цибулі, моркви з тонкою промазкою майонезу. Якщо необхідно, кожен трохи посолити.

Викладаємо половину буряків, приминаем її злегка ложкою.

Другу половину змішуємо з майонезом і робимо завершальний шар.

Зверху прикрашаємо яєчним білком і жовтком.

Зверху можна покласти гілочку кропу або петрушки.

Акуратно знімаємо кільце.

Ставимо в холодильник на кілька годин, після цього подаємо на стіл. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт оселедця під шубою на новорічний стіл

Ингредиенты

  • 2 яйця круто
  • 2 варених картоплі
  • 1 великий або 2 маленьких філе оселедця малосольною
  • 2 варених моркви
  • 2 маленьких буряків
  • майонез
  • 1 маленька солодка цибулина
  • сіль і перець (при необхідності)

Приготування

Ставимо отвариваться овочі, коли звариться картопля і морква, їх прибираємо на тарілку, а буряк залишаємо доварюватися. Вона готується трохи довше. Готовність можна перевірити ножем, він має легко входити в м’якоть.

Відварюємо круто яйця, після чого відправляємо їх у холодну воду.

Остиглий картоплю чистимо і тремо на крупній тертці. Перед приготуванням, овочі варто охолодити в холодильнику кілька годин.

Очищаємо буряк, морква, також натираємо їх на крупній тертці.

Цибулю шаткуємо дрібними кубиками.
Філе оселедця ріжемо невеликими шматочками.

Відварені яйця, тремо на тертці.

Всі інгредієнти готові, щоб зібрати салат.

На сервірувальну тарілку або невелику миску ставимо кільце від форми і викладаємо шар тертої картоплі, злегка ущільнюємо.

Потім шар оселедця, додаємо 1 ложку майонезу, розрівнюємо по поверхні.

Шар цибулі, злегка ущільнюємо ложкою.

Далі терті яйця.

І знову тонкий шар майонезу.

Тепер викладаємо моркву з майонезом.

Потім розкладаємо буряк, обминаємо її. Обережно знімаємо кільце.

Прикрашаємо зверху майонезом. Робимо малюнок.

Від шматки вареної моркви відрізаємо кілька гуртків.

Складаємо їх трояндочкою.

Викладаємо троянду зверху.

Додаємо кілька гілочок зелені петрушки.

Цей салат подають охолодженим і він буде на багато смачніше на наступний день! Пробуємо, Смак!

Традиційно подається в Росії як закуска на святкуванні Нового року!

Рецепт оселедця під шубою на святковий стіл

Ингредиенты

  • оселедець солона
  • майонез 500 г
  • буряк 200 грам
  • картопля 2 шт.
  • морква 3 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • яйця 1 шт.
  • цибуля зелена 2-3 пера
  • кріп
  • сіль

Як зробити салат

1. Картопля, морква і буряк потрібно відварити заздалегідь, дати охолонути і перед приготуванням, краще, кілька годин потримати в холодильнику.

2. Натерти на крупній тертці картоплю і інші варені овочі.

3. Оселедець обробити, відокремити філе, видалити всі кісточки. Нарізати тонкою соломкою або невеликими шматочками. Розкласти першим шаром в глибокий салатник.

Зазвичай першим шаром викласти картоплю, але в даному варіанті, готувати і будемо подавати в салатнику, то можна поекспериментувати і змінити черговість шарів.

4. Наріжте цибулю досить тонкими кільцями або півкільцями. Розкласти його другим шаром на оселедець і тонко промазати майонезом.

5. Наступний шар з картоплі, який дуже акуратно викладається поверх цибулі, змащеного майонезом.

6. Якщо ви дуже любите майонез, сміливо змащуйте їм кожен шар. Але в даному варіанті, пропоную відразу на картоплю розкласти терту моркву. Тепер злегка ущільніть всі верстви ложкою.

7. Буряк йде останньою. Саме вона надає цьому блюду чудовий бордовий колір.

8. Змішати частина буряків з майонезом, щоб отримати більш насичений красивий колір. Змастити соусом всю поверхню салату.

9. Варене яйце очистити, натерти на дрібній тертці, посипати поверхню страви, прикрашаючи (можна зробити малюнок).

Дрібно порізати пучок кропу з кількома пір’ям зеленого лука.

Посипати зеленню салат, поставити на кілька годин у холодильник. Популярний святкове новорічне блюдо готове, можна подавати на стіл.

Салат на Новий рік — класична оселедець під шубою

Ингредиенты:

  • 1 велика або 2 маленькі цілі мариновані оселедця
  • 1-2 великих картоплі
  • 3-4 моркви середнього розміру
  • 3 середніх буряків
  • Пучок зеленого цибулі
  • Майонез

Як зробити, покроково:

Підготувати інгредієнти. Заздалегідь відварюємо моркву, картоплю й буряки для салату, даємо охолонути до кімнатної температури. Оселедець чистимо, обробляємо на філе, видаляємо всі кісточки.

Беремо велику плоску тарілку, натираємо на крупній тертці холодний варену картоплю. Формуємо цілий шар, залишаючи до країв тарілки близько 4-5 сантиметрів. Зверху наносимо сіточку з майонезу.

Ріжемо філе оселедця невеликими кубиками, розкладаємо поверх картоплі. Пучок зеленого цибулі ріжемо тонкими кільцями. Додаємо його третім шаром, сіточкою заправляємо майонезом.

Трьом моркву на великій тертці, розподіляємо її по всій поверхні салату, злегка приминаючи, робимо рівну поверхню. Покриваємо все це рівним шаром майонезом.

Наносимо зверху, терту на крупній тертці буряк, розрівнюємо, промазуємо соусом.

Даємо салату постояти при кімнатній температурі 2 години, після чого прибираємо в холодильник. Він повинен кілька годин постояти до подачі на стіл, щоб шари просочилися соками один одного і майонезом.

Оселедець під шубою, покроковий рецепт новорічного салату

Ингредиенты

  • 500 грам філе солоного оселедця
  • 1 маленька солодка цибулина або половина великий, дрібно нарізана
  • 4 середніх відварених і очищених картоплі
  • 3 середніх буряків, відварених і очищених
  • 4 середніх відварених і очищених моркви
  • 2 столові ложки подрібненого свіжого кропу плюс кілька гілочок для прикраси
  • 4 великих яйця, зварених круто і очищених від шкаралупи
  • 1,5 склянки домашнього майонезу або купленого в магазині

Приготування

Заздалегідь зваримо картоплю і моркву разом, заливаємо водою в каструлі варимо близько 20-35 хвилин, для картоплі буде потрібно трохи більше часу. Я готовність перевіряю ножем — стануть м’якими, значить готові. В окрему каструлю кладемо буряк, заливаємо водою, готується, приблизно, годину.

Після приготування дістаємо з киплячої води і даємо охолонути до кімнатної температури.

Даємо охолонути звареному картоплі, потім його краще трохи потримати в холодильнику, так він буде краще натиратися.

Після приготування моркву охолоджуємо до кімнатної температури.

Холодний картоплю очищаємо від шкірки, натираємо на крупній тертці.

Те ж саме робимо з морквою.

Буряк чистимо, подрібнюємо на тертці.

Покладіть 4 яйця в каструлю з підсоленою холодною водою і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, варимо 10 хвилин. Після закінчення часу, обережно зливаємо окріп і заливаємо холодною водою. Щоб не обпектися парою, я відразу каструлю з плити ставлю в мийку і струменем холодної води остуджую. Тепер можна очистити від шкаралупи.

Очищені яйця розрізаємо навпіл прибираємо в бік і даємо охолонути до кімнатної температури.

Упаковане філе оселедця можна придбати в місцевому магазині. Є кілька різних брендів, які роблять оселедець, це не принципово. Обов’язково перевірте термін придатності при покупці.

Поки у вас варяться, остигають овочі можна підготувати оселедець. Кожне філе ріжемо на 4 смужки.

Потім, ці смужки ріжемо на дрібні шматочки.

Солодкий лук очищаємо, ріжемо невеликими кубиками, шаткуємо невеликий пучок кропу, а потім змішуємо в мисці з оселедцем. Відставляємо на час в сторону.

У своєму рецепті я віддаю перевагу використовувати свій домашній майонез, а не куплений в магазині. Смак виходить, безсумнівно, краще. З тих пір, як я почав робити свій власний майонез, рідко купую його в магазині, особливо для салатів. Спробуйте приготувати, опис тут.

Збираємо салат

Салат оселедець під шубою часто готують в салатнику, але я віддаю перевагу використовувати пружинну форму без дна, щоб красиво виглядали шари різного кольору.

Ставимо форму діаметром 18 см на велику плоску тарілку.

Першим шаром йде натертий картоплю, рівномірно розподіляємо по поверхні. Злегка придавлюємо по краях, але не дуже сильно.

Зверху викладаємо суміш оселедця, цибулі і кропу. Розрівнюємо ложкою.

Далі терта морква, половина ложки майонезу, який рівномірно розподіляємо зверху.

Наступний шар — буряк, рівномірно розподіляємо, промазуємо майонезом.

Поверх соусу на дрібній тертці натираємо яєчний білок по поверхні салату, в середину трьом жовтки. Кількість визначайте самі, можливо частина яєць залишиться.

Прикрашаємо гілочками свіжого кропу. Ставимо в холодильник мінімум на 4-6 годин або на ніч, щоб салат просочився соусом перед подачею на стіл. Обережно знімаємо кільце форми.

Можна подавати такий салат на святковий стіл. Приємного апетиту!

Класичний Новорічний салат, шари по порядку

Час на підготовку: 35 хвилин. Час приготування: 25 хвилин. Загальний час: 1 година
Порції: 10 порцій

Калорійність: 276 ккал. Вуглеводи: 1 гр. Білки: 4 гр. Жири: 28 гр. Насичені жири: 5 гр. Холестерин: 126 мг. Натрій: 251 мг. Калій: 45 мг. Цукор: 1 гр. Вітамін А: 178 мг. Вітамін C: 1 мг. Кальцій: 19 мг. Залізо: 1 мг.

Інгредієнти

  • 350 грам маринованого оселедця, дрібно нарізаною
  • 1/2 середнього солодкої цибулі, дрібно нарізаного
  • 2 великих картоплини, приготовлених і натертих на тертці
  • 6 тертих варених яєць
  • 3 великі моркви, приготовані і натерті на тертці
  • 3 варених буряків, натертих на тертці
  • 1 2/3 склянки майонезу
  • 2 подрібнених зубчики часнику
  • сіль і перець за смаком

Приготування

Почнемо з приготування овочів, їх можна зварити заздалегідь, наприклад, за день.

Буряк — Кладемо буряк в каструлю, заливаємо водою. Варимо на повільному вогні до готовності. Це займе близько 45 хвилин, в залежності від розміру буряків. Також її можна запекти, так вона зберігає більше аромату. Помістіть буряк у фольгу і збризніть рослинним маслом, закрити фольгу і запікайте, поки буряк не стане м’якою, приблизно 45-60 хвилин при 200 градусах С.

Морква, картопля — Поміщаємо овочі в каструлю, заливаємо водою, готуємо приблизно 20 хвилин, поки вони не стануть м’якими. Зливаємо воду і даємо охолонути.

Яйця — Варимо яйця близько 15 хвилин. Зливаємо окріп з яєць, заливаємо холодною водою.

Очищаємо картоплю, моркву і яйця. Чистимо оселедець, відокремлюємо філе від всіх кісток.

Оселедець і цибулю дрібно ріжемо. Картопля, морква, яйця і буряк тремо на тертці, для декору залишаємо два яєчних жовтки.

Збираємо листковий салат

Змішуємо майонез і часник, видавлений через прес.

Беремо кільце від круглої форми, ставимо на велике плоске блюдо, на якому можна буде подавати салат на стіл. У центрі встановлюємо скляну банку, діаметром 5-6 див.

1-й шар — оселедець, змішана з цибулею. Промазуємо тонким шаром майонезу і приправляємо тільки перцем.
2-й шар — тертий картопля, який рясно змащуємо майонезом, приправляємо сіллю і перцем.
3-й шар — розкладаємо терті яйця, злегка ущільнюємо і робимо дуже легкий шар майонезу.

4-й шар — йде терта морква з майонезом, приправляємо сіллю і перцем.
5-й шар. Нарешті, натертий буряк з нанесеним останнім легким шаром майонезу.

Прикрашаємо залишеним жовтком, зеленню за бажанням. Прибираємо салат в холодильник на кілька годин або на ніч.

Перед подачею на стіл знімаємо кільце від форми, прибираємо центральну банку.

Насолоджуємося, друзі, салатом за новорічним столом.