Для будь-якої господині Новий рік не тільки довгоочікуване свято, але і час, сповнений клопотами по його підготовці.
Які страви можна приготувати до святкового столу, щоб сподобалося Господареві року? Кролик — тварина-травоїдна, отже, ніяких обмежень на овочеві страви бути не може. Овочі в будь-якому вигляді (смажені, тушковані, свіжі та солоні, запечені) вітається на святковому столі в рік Кролика.
Крім овочевого та фруктового достатку вітаються і м’ясо, сири, нам без них, ну ніяк не обійтися.
Шипучі напої краще не подавати на стіл, обмежитися традиційним шампанським під бій курантів.
Важливо не тільки приготувати цікаві та різноманітні страви на стіл, але і правильно розрахувати кількість продуктів.
Приблизний розрахунок кількості продуктів і страв на святковий стіл
Отже, якщо у вас невелика компанія (до п’яти осіб) можна приготувати один вид гарячого страви (якщо вирішили готувати більше страв, то зменшіть їх обсяг). У вас запрошено більше п’яти осіб? Гарячих страв повинно побут два-три.
При закупівлі продуктів можна користуватися таким приблизним розрахунком.
Холодні закуски
- ковбаса, м’ясні делікатеси і т. д. приблизно 50-60 грам на людину
- сир – 30-40 грам на персону
- риба (копчена, солона) 40-50 грам на людину
Салати
- з майонезом 100-150 грам на людину
- овочеві, фруктові – 300 грам кожному
Птах
- індичка – на двох людей один стегенце або грудка, тушка вагою 3 кг і більше на шість і більше осіб
- качка – з розрахунку 2 кг на 4 людини
- курка – тушка вагою 1,5 кг з розрахунку на 3 осіб (запікання), курча тютюну – 1 кг на 2 осіб
М’ясо
- 300-400 грам на людину незалежно від способу приготування.
Риба
- приблизно 200 грам на кожного, значить можна закупити рибну тушку вагою від кілограма, на компанію в п’ять чоловік.
Гарнір
- 300-350 грамів на людину картоплі (2-3 великих штуки)
- рис 1 склянка сирого рису на 4 чоловік
- овочі на грилі – 300-350 грам кожному
Напої
- безалкогольні (морс, компот, сік, лимонад, вода) — 2-3 літри на людину
- алкогольні: міцні – 400 грам на чоловіка, 150 грам на жінку, шампанське – пів-літра на людину, вино – 350-400 грам на людину
Газовані напої (крім традиційного шампанського) в рік Тигра краще не подавати.
Закуски на Новий 2023 рік
Закуски на Новорічному столі обов’язкові.
м’ясні Нарізки
На стіл обов’язково ставиться м’ясна нарізка з ковбас різного вигляд, копченого, сирокопченого м’яса і т. д. В цьому нічого нового немає. А ось розбавивши м’ясну нарізку різними соусами, ви можете здивувати своїх гостей.
Соуси і добавки для м’ясної нарізки.
Маринована фета
Нарізати кубиками 200 г фети, подрібнити 1 перчик чилі. У банку покладіть фету, подрібнений чилі, додайте туди ж столову ложку соку лимона, по чайній ложці сушеного чебрецю, базиліка, залийте суміш оливковою олією (200 грам) і витримайте 3 дні в холодильнику. В креманці мариновану фету прикрасьте гілочкою розмарину і посипте тертим горіхом.
Пюре з каштанів
Зварити 200 грам каштанів, перекласти їх в блендер і збити разом з цукром (20 грам). Додати в пюре вершкове масло (200 грам), посипати тертим горіхом (20 грам) і чорним меленим перцем.
Пряні сливи
200 грам слив порізати на шматочки, скласти в скляну тару, залити склянкою портвейну. Банку накрити пергаментом і перев’язати. Витримати сливи в банку при кімнатній температурі 12-14 годин. Перекласти в підходящий посуд і подати з м’ясною нарізкою.
Сирна тарілка
Сирна тарілка чудовий варіант холодної закуски. Але як правильно скомпонувати тарілку і подати її на стіл знає не кожен чоловік.
Як правило, на тарілці має перебувати непарна кількість сортів сиру – 3, 5, 7.
Сири різного сорту не повинні стикатися один з одним. Тому діставайте сири з прохолодного місця і складайте тарілку приблизно за півгодини до подачі на стіл.
Викладають сорти сиру за годинниковою стрілкою – починають з сиру з ніжним смаком і закінчують пікантними сирами.
Ікра
Який же Новорічний стіл без ікри! Будь-яка господиня хоч одну баночку, але купить.
Цікаві варіанти подачі ікри на стіл.
- Наріжте багет і підсмажте до красивої скориночки. Вершкове масло (200 грам) збийте з лимонним соком (2 стіл. ложки), додайте туди ж трохи лимонної цедри. Підготовлену масу викладіть на шматочок багета, зверху покладіть ікру і прикрасьте зеленню.
- В чашу блендера викладіть шматочки великого очищеного авокадо, додайте столову ложку лимонного соку, сіль і перець. Збийте в пюре. Викладіть пюре з авокадо у високі келихи і прикрасити ікрою з зеленню. Смачне, корисне і ефектне блюдо!
- Натріть 2-3 картоплини (300 грам) на тертці і змішайте з натертим пармезаном (30 грам). Перемішайте і викладіть масу у формочки для мафінів. Випікайте в духовій шафі 20 хвилин при температурі 180 градусів. Через 20 хвилин на кожну кошичок вбийте по перепелиному яйцю і залиште в духовці ще хвилин на 7-8. Прикрасьте кошички з яйцем червоної/чорною ікрою.
- Один огірок наріжте на кружечки товщиною 2-3 див. В блендері змішайте по 50 грам сметани і вершкового сиру, додайте столову ложку лимонного соку. Маса повинна бути легкою і пишною. Викладіть приготовану сметано-сирну масу на кружечки огірків і прикрасити ікрою.
Овочі і фрукти
Не забудьте подати на стіл свіжі овочі і фрукти.
Звичайно, взимку немає овочевого достатку, але зараз в магазинах можна купити хоча б по кілька штук різноманітних овочів і зробити з них шедевр.
Фрукти на столі особливо порадують дітей.
Красиво укладене на блюді вони стануть прикрасою святкового столу.
Новорічні салати на святковий стіл
Капрезе з куркою і помідорами черрі
Цей легкий італійський салат готується дуже швидко.
Що знадобитися (розрахунок на 4 порції)
- помідори черрі (можна взяти будь-які) – 150 грам
- моцарелла – 150 г
- куряча грудка – 2 шт.
- оцет бальзамічний – 2 столові ложки і 5 столових ложок будь-якого рослинного масла (краще оливкова, раз вже салат італійський)
- кілька листочків зеленого і фіолетового базиліка
- зелений салат 100 г
Як приготувати салат капрезе
- Курячу грудку порізати на шматочки, посолити, поперчити і обсмажити 5 хвилин на рослинній олії.
- Салат помити, обсушити і порвати руками в салатник великий.
- Помідори черрі розрізати навпіл і додати до салату. Туди ж викласти курячу грудку і моцарелу.
- Готуємо салатну заправку – змішуємо бальзамічний оцет і рослинне масло. Якщо хочете, в заправку можна додати листочки базиліка або прованські трави. Додамо сіль і перець.
- Приготовленої заправкою поливаємо салат і прикрашаємо листочками зеленого і фіолетового базиліка. Салат готовий!
- Олів’є практично найголовніший і багатьма улюблений салат Новорічного свята. Рецепт класичного олів’є знають багато.
Нижче наведені альтернативні рецепти улюбленого салату.
Олів’є з авокадо
Що потрібно (розрахунок на 8-10 порцій)
- язик яловичий 1 шт.
- заморожений або консервований зелений горошок 100 г
- за 4 штуки моркви і картоплі
- по одному ананасу та авокадо
- огірок 1 шт.
- 2-3 пера зеленого цибулі, по гілочки петрушки і кропу (для прикраси)
Як приготувати
1. Відваріть овочі (картопля, морква) і мову. Поріжте відварені інгредієнти на невеликі кубики.
2. Заморожений зелений горошок відварити в підсоленій воді або просто відкрийте банку з консервованим і злийте сік.
3. Ананас очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
4. Авокадо очистіть, видаліть кісточку і порізати півкільцями.
5. Збираємо салат на великому плоскому блюді – на скибочку авокадо поміщаємо кубики мови, овочів, ананаса, зелений горошок. Додамо кілька великих крапель майонезу (краще домашнього) і прикрасимо пір’їнками цибулі, петрушки і кропу.
Олів’є з окостом або карбонадом
Що потрібно (розрахунок на 4-6 порцій)
- окіст (карбонад) свинячий 400 грам
- картопля (середнього розміру), зварений у мундирі 3 шт.
- 4 варених яйця
- 100 грамів консервованого зеленого горошку (можна замінити на бланшований або відварену заморожений зелений горошок)
- столова ложка соняшникової олії для обсмажування м’яса
- спеції (сіль, перець) за смаком
- 2-3 невеликих маринованих огірочка
- кілька гілочок зелені для прикраси
Приготування
Для приготування м’яса його необхідно замаринувати.
1. Готуємо Маринад наступним чином – в глибокій мисці змішуємо соєвий соус (50-60 г), столову ложку соняшникової олії, додаємо чайну ложку меду, 2-3 зубчики подрібненого часнику, 20 грам імбирного кореня, червоний перець на кінчику ножа.
2. Кладемо м’ясо в маринад і витримуємо 12-14 годин в прохолодному місці (холодильнику).
3. Замариноване м’ясо (весь шматок) трохи обсмажимо на розпеченому соняшниковій олії і відправляємо в духовку на півтори години запікатися (температура 180 ). Запечене м’ясо остуджуємо.
4. Нарізаємо на кубики м’ясо і відправляємо в глибоку миску. Також чинимо з вареними овочами і маринованими огірочками ріжемо кубиками і відправляємо до м’яса.
5. Один маринований огірочок поріжемо кільцями для прикраси. Туди ж покладемо подрібнені яйця і зелений горошок.
6. Додаємо майонез і перемішуємо. Прикрашаємо кружальцями огірка, гілочками зелені.
Салат з хурмою, руколою, сиром фета
Що потрібно (розрахунок на 2 порції)
- фета 200 г
- рукола 100 г
- хурма 2 штуки середнього розміру
- чорнослив 4-5 штук
- горіхи волоські 30 грам
- оливкова олія 5-6 столових ложок
- по столовій ложці бальзамічного оцту і лимонного соку
- по чайній ложці гірчиці і меду
- сіль, перець
Як готувати
1. Нарізати на часточки хурму, кубиками фету і смужками чорнослив.
2. Горіхи злегка обсмажити на сковороді і порубати ножем. Залиште трохи горіхів для прикраси.
3. Змішаємо бальзамічний оцет, оливкова олія, лимонний сік, мед, перець і сіль. Збити міксером до однорідності.
4. У глибокій мисці змішати хурму, горіхи, чорнослив з приготованою заправкою. На блюдо викласти рукколу і на неї салат.
5. Посипте зверху горіхами.
Салат з лососем грушами і брусницею
В цьому салаті вдало поєднуються лісові мотиви (брусниця) та рибні (лосось), солодкість додасть груша, пікантність — апельсин.
Отже, що потрібно (розрахунок на 4 порції)
- тонкі скибочки слабосоленого лосося 200-300 грам (можна купити вже готову нарізку)
- брусниця — 150 г
- 4 штуки груші
- один апельсин
- 200 грам суміші салатів (продається в готовому вигляді)
- по 2 столових ложки оливкової олії і цукру (можна використовувати коричневий цукор)
- каррі на кінчику ножа
- сіль і перець
Як готувати
1. Почистіть груші, видаліть серцевину і розрізати спочатку на 6-8 частин (часточок), потім кожну часточку на три частини. Можна порізати півкільцями. Посоліть.
2. У сковороді розтопіть масло, додайте каррі, цукор і обсмажте груші (приблизно 3 хвилини). Перекладіть груші в миску.
3. Вичавіть на сковороду, де смажилися груші апельсиновий сік і доведіть його до кипіння. Соус до салату готовий.
4. Змішайте салатну суміш, груші і брусницю, викладіть на блюдо. Полити половиною соусу.
5. Гострим ножем порізати на тонкі скибочки лосося і поверніть їх в равлика. Розкладіть рибу на салат і полийте половиною соусу.
Салат можна подавати на стіл!
Салат у вигляді кролика на новий рік
Цей салат можна зробити головним на столі і навіть не ставити фігурку кролика. Правда, цей тотем не збережеться на тривалий час!
Приготування салату не займе багато часу, але зверніть увагу на його оформлення.
Що потрібно і як приготує салат показано у відео нижче.
Склад:
- 100 грам крабових паличок
- 5-6 варених яєць (жовтки)
- 1 невеликий огірок
- 30 грам рису в сухому вигляді (зварити)
- 20 грам зеленої цибулі
- 100 грам консервованої кукурудзи
- сіль і чорний мелений перець за смаком
- 1,5-2 ст. ложки майонезу
Для прикраси:
- яйце варене – 5-6 білків 1 жовток
- виноград – 3-4 шт (або маслини)
- гранат – 1/4 шт
Що приготувати на гаряче на новорічний святковий стіл
Без гарячого не обходиться жодне новорічне свято. Кожен намагається приготувати не тільки смачна страва, але і красиве.
Ось кілька варіантів.
Індичка з фініками
Що потрібно (розрахунок на 8-10 порцій)
- одна індичка (4-5килограмм)
- 50-60 грам вершкового масла
Продукти для начинки індички:
- 75 грам фініків
- 25-30 грам вершкового масла
- 2 цибулини середнього розміру або одна велика
- яблуко середнього розміру
- фарш свинячий 300-350 грам
- петрушка 50-70 грам
- сіль, перець
Як готувати
1. Наріжте хліб на невеликі кубики і змішати з підсмаженою на маслі цибулею.
2. Додайте порізані фініки, натерте яблуко, порізану петрушку. Начинку перемішайте, посоліть, поперчіть.
3. Приготуйте індичку – ретельно вимийте і обсушіть рушником.
4. Щільно наповніть тушку приготованим фаршем і закріпіть краю зубочисткою. Натріть індичку зверху вершковим маслом.
5. Якщо фаршу приготували багато – сформуйте з залишків невеликі фрикадельки.
6. Розігрійте духовку і запікайте індичку 25-30 хвилин при температурі 200 градусів. Потім зменшіть температуру до 180 градусів і запікайте ще 3-3,5 години.
7. Періодично поливайте тушку виділеним соком для утворення красивою рум’яною скоринкою. Фрикадельки покладіть на деко до індички за 45-50 хвилин до готовності.
Як перевірити індичку на готовність? Проткніть ножем найтовстіше місце тушки – якщо м’ясний сік прозорий, то індичку можна діставати з духовки.
Приготовану індичку залиште на деку і накрийте фольгою на 10 хвилин. Акуратно перекладіть птицю на блюдо, накрийте і залиште «відпочивати» години на півтора (можна на годину).
При подачі на стіл покладіть до індички фрикадельки і смажений лимон. Як приготувати смажену лимон? Дуже просто! Розріжте його на 4 частини і обсмажте на сковороді.
Свинина з пряними сливами в духовці
Що потрібно (розрахунок на 4 порції)
- 800 грам свинячої шийки
- по склянці курячого бульйону і десертного вина
- 100 грам коричневого цукру
- 6-8 штук злив
- бадьяна (5-6 зірочок)
- кардамон (5-6 коробочок)
- кориця (3-4 палички)
- соєвий соус (4 столових ложки)
- 20 г свіжого імбиру
- стручок перцю чилі
- столова ложка цедри апельсина
Як готувати
- Почистіть перець чилі і наріжте на скибочки. Дрібно поріжте імбир.
- У каструлю влийте соєвий соус, бульйон, покладіть цукор, імбир, кардамон, корицю, бадьян і цедру. Доведіть до кипіння і проваріть до легкого загустіння.
- Розігрійте духовку до 180°. Застеліть деко пергаментом, розмістіть на ньому свинину і полийте звареним соусом.
- Закрийте м’ясо папером для випічки і щільно притисніть папір по краях. Запікайте приблизно 1,5 години.
- Потім переверніть м’ясо, покладіть половинки слив і поставте в духовку запікатися ще на півгодини.
- Готове м’ясо викладіть на блюдо, полийте соусом, що залишився в деку, прикрасьте зеленню і сливами.
Курка з ананасами на сковороді
Що потрібно (розрахунок на 4 порції)
- 4 курячі грудки
- колечка консервованого ананаса (400 грам)
- по 2 столових ложки рослинного масла і кукурудзяного крохмалю
- сіль, перець
- зелень для прикраси
Для маринаду:
- пару зубчиків часнику
- по 2 столових ложки цукру, лимонного соку, соєвого соусу
- столова ложка кетчупу
- чайна ложка гірчиці
Як готувати
Першим ділом готуємо маринад для курячих грудок. В ананасовий сік (з банки з консервованими ананасами) додайте всі інгредієнти для маринаду і добре все перемішайте.
Злегка відбийте курячі грудки і покладіть в маринад, кілька разів переверніть, залиште в прохолодному місці (холодильнику) на годину.
На рифленій сковороді розігрійте столову ложку рослинного масла і обсмажте курячі грудки з двох сторін (по 2-3 хвилини з кожного боку). Викладіть на тарілку готові грудки.
У сковороду, де обсмажувалося м’ясо додайте рослинне масло і обсмажте гуртки ананаса. Залишився після смаження сік, перелийте в каструлю, доведіть до кипіння і влийте розведений у невеликій кількості води крохмаль. Проваріть суміш приблизно хвилину. Збийте трохи остиглий соус виделкою.
Готові грудки красиво укладіть на блюдо, полийте соусом і прикрасьте зеленню.
Бандероль з кети
Лише деякі з представників тигрячого родини, зокрема – уссурійський і амурський тигри люблять побалувати себе рибкою. Тому не слід готувати багато страв з риби і морепродуктів.
Виняток можна зробити страви, приготовленому з цілої тушки. Ціла риба на столі – до фінансового достатку.
Інгредієнти (розрахунок на 6 порцій)
- тушка кети вагою близько 1,5 кг
- сік половини лимона
- сіль, перець
Для начинки:
- рис 100 г
- один солодкий перець
- 50 мл жирних (не менше 33% жирності) вершків
- 20 грам імбиру
- 3 столових ложки рослинного масла
- зубчик часнику
- за 2-3 гілочки кропу і петрушки
Для соусу:
- по столовій ложці соєвого соусу, лимонного соку
- чайну ложку меду
- сіль, перець
Як готувати
Приготуйте рибу – видалити луску, голову, хвіст. Промийте і обсушіть паперовим рушником. Акуратно тонким ножем розділіть тушку на дві частини, видаліть хребет, великі і дрібні кісточки.
На одній половинці з боку шкіри зробіть надрізи у вигляді ромбів.
Рибу полийте лимонним соком, трохи посоліть і поперчіть.
Відваріть рис.
Почистіть перець і наріжте тонкими смужками. Цибулю, зелень дрібно наріжте. Часник і імбир порубаєте ножем.
Злегка обсмажте на сковороді цибулю і перець, покладіть туди часник, імбир, зелень, влийте вершки і тушкуйте близько 3 хвилин, постійно помішуючи.
Додайте в сковороду зварений рис і перемішайте. Начинка готова.
На деко покласти папір для випічки, на неї розкладіть 4 мотузки довжиною 25-30 сантиметрів. Покладіть половинку тушки риби без надрізів. Зверху рівномірно розподіліть начинку. Другу частину (з надрізом) укладіть на начинку. Акуратно зав’язати мотузку.
Поставте приготовану рибу в попередньо розігріту до 200° духовку і запікайте 20 хвилин.
З’єднати в каструльці соєвий соус, мед, лимонний сік, сіль і перець. Перемішайте і прогрійте соус.
Готову рибу викладіть на блюдо, полийте соусом і прикрасьте зеленню.
Що приготувати на гарнір
Для того щоб ми не залишилися голодними (що малоймовірно) на Новий рік і підкреслити смак м’ясних страв потрібно приготувати гарнір. Приготувати картоплю можна будь-яким способом.
Печена картопля з соусом
Добре помийте щіткою картоплю середнього розміру і запечіть її в духовці. Готову картоплю надріжте і покладіть шматочок вершкового масла, додайте соус.
Рецепти соусів до запечене картоплі.
Соус з авокадо
Очищений авокадо, 2 зубчики часнику, 60 мл оливкової олії, чайну ложку лимонного соку, сіль, перець збийте в блендері до пишної однорідної маси. Соус можна подавати до картоплі.
Соус з цацики
До грецького йогурту (350 грам) додайте натертий на дрібній тертці середній огірочок і 3-4 зубчики часнику, столову ложку оливкової олії, кілька крапель лимонного соку. Все ретельно перемішайте.
Картоплю гармошка
Що потрібно (розрахунок на 10 порцій):
- картоплю середньої величини 2-2, 5 кг
- масло вершкове 150 г
- два великих лимона
- перець горшком 2 столових ложки
- сіль
Картоплю ретельно помити, почистити і з допомогою великої їдальні ложки надрізати кожен бульба. Столова ложка допоможе вам залишити надрізані бульба цілим.
З лимона зніміть цедру, а перець потовчіть в ступці.
Розтопіть вершкове і рослинне масло на сковорідці, додайте туди підготовлену картоплю і цедру лимона. Полийте картопля великою кількістю розтопленого вершкового масла, посоліть і посипте товченим перцем.
Запікайте картоплю в попередньо розігрітій духовці при температурі 200° годину-півтора. Коли картопля стане м’яким і підрум’яниться, виймайте його з духовки, зніміть цедру. Можна подавати страву до столу!
Десерти на новорічний стіл
Новий рік-свято сімейне. Часто за одним столом збираються представники кількох поколінь і обов’язково діти. А хто з хлопців не любить тортики, тістечка або інші печені вкусняшки. Та й дорослі часто бувають ласунами.
Мандариновий татен
Це відомий французький пиріг-перевертиш.
Що буде потрібно:
- мандарини 6-8 штук
- борошно 250 г
- маргарин 2 столових ложки
- склянку цукру
- яйце
- склянку молока
- абрикосові або апельсиновий джем 200 грам
- половина пакетика ваніліну
- щіпка солі
- розпушувач 2 чайних ложки
Як готувати
1. У великій мисці змішайте борошно, цукор, ванілін, розпушувач, сіль, вбийте туди ж яйце. Влийте молоко і перемішайте до однорідності.
2. Мандарини очистити і розрізати на кружечки товщиною один сантиметр.
3. Форму для випікання змастіть маргарином, розкладіть мандаринові кружечки, залийте тестом.
4. Поставте в розігріту духовку і випікайте 35 хвилин.
5. Дістаньте татем з духовки і залиште остуджуватися. Хвилин через 10-15 переверніть татем на блюдо (мандарини повинні опинитися зверху). Зверху змастіть джемом і прикрасьте листочками м’яти.
Ягідне тірамісу
Що потрібно (8-10 порцій):
- заморожена полуниця 500 грам
- цукор 200 г
- бісквітне печиво 200-250 грам
- яйця 3 шт.
- 500 грам маскарпоне
- пакетик ваніліну
- свіжі ягоди для прикраси
- 50 грам цукрової пудри
- гілочки розмарину
Як приготувати
Перекладіть заморожену полуницю з морозильної камери в холодильник і залиште на 5-6 годин до повного розморожування.
Подрібніть блендером полуницю з цукром в пюре.
Відокремте білки від жовтків. Жовтки збийте з 50 грамами цукру.
До жовтків додати маскарпоне, ванілін і добре перемішайте до однорідної кремоподібної текстури.
Збийте білки до стійкої піни і акуратно (щоб не втратити легкість) в кілька прийомів вмішайте збиті білки в крем.
На дно форми з кераміки або тефлону викладіть шар печива, залийте його половинкою ягідного пюре, зверху акуратно покладіть половину крему.
Потім ще один шар печива, що залишився пюре і крем. Прикрасьте свіжими ягодами, посипте цукровою пудрою і покладіть гілочки розмарину. Поставте тірамісу в холодильник на дві години.
Це тірамісу можна приготувати і в порційних тарілках, креманках і т. д.
Як приготувати смачні коктейлі
Хоч Тигр і не дуже схвалює спиртне, але на Новий рік рідко хто відмовляється від келиха, іншого міцного напою. Хтось більше воліє легкий алкоголь, хтось міцний, хто любить коктейлі.
Коктейльна вечірка – чудовий варіант весело відсвяткувати Новий рік. Тим більше, що змішувати смачні коктейлі дуже захоплююче і цікаве заняття.
Як зробити смачний коктейль розказано нижче.
Якщо у вас немає шейкера для збивання коктейлів можна взяти будь-яку (бажано металевий) банку з кришкою. Перед приготуванням коктейлів шейкер необхідно добре охолодити. Час збивання напоїв приблизно 5-7 хвилин.
Малиновий мартіні
Розімніть 10 грам малини. У шейкер викладіть розім’яту малину, влийте 30 мл горілки і 40 мл вершкового лікеру, заповніть банку колотим льодом і збийте. Через ситечко перелийте коктейль в келих для мартіні і прикрасьте тертим лимонадом.
Обліпиховий сауер
Зніміть цедру з одного апельсина. У шейкер покладіть 30 грам обліпихи (можна морожену), по 15 грамів лимонного соку і меду, 50 грам коньяку. Доповісте до верху колотий лід. Енергійно збивайте, перелийте в келих для віскі, покладіть кубики люду, прикрасити цедрою апельсина і гілочкою розмарину.
Мандариновий сауер
Очищений мандарин розімніть в шейкері, влийте туди 50 мл віскі, по 15 мл цукрового сиропу і лимонного соку, заповніть шейкер льодом і енергійно збивайте протягом 5-7 хвилин. Перелийте збитий коктейль в келих для віскі, додайте лід, прикрасити часточкою мандарина, паличкою кориці і зірочкою анісу.
PINK 75
В шейкер (холодний) влийте 330 грам джина, по 10 мл лимонного соку і полуничного сиропу (можна замінити на малиновий), заповніть доверху льодом і енергійно збийте.
Перелийте збитий коктейль в келих для шампанського і долийте 150 мл рожевого ігристого. Краща прикраса для коктейлю – ягідка полуниці.
Мандариновий фізз
Очищений мандарин розділіть навпіл. У шейкері розімніть половинку мандарина, влийте 30 мл джину, 15 мл цукрового сиропу, 10 мл лимонного соку, заповніть шейкер льодом і енергійно збийте. Перелийте в келих для шампанського, долийте просекко — італійське, сухе ігристе вино (можна замінити російськими ігристими винами), прикрасьте часточками мандарина і зірочкою анісу.
Гриста журавлина
Розморозьте журавлину, додайте 50 г цукру, 50 мл води і розмеліть в блендері в пюре. Перекладіть пюре в шейкер, заповніть його льодом і акуратно перемішайте. Перелийте масу з шейкера в келих для шампанського, долийте каву — іспанське ігристе вино (можна замінити російськими ігристими винами) і прикрасьте листочками м’яти.
Кажуть, що як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Нехай у святкові дні вас не покидає веселий настрій, з вами будуть поруч улюблені люди і кращі друзі, ваш стіл буде різноманітний і багатий! Візьміть в Новий 2023 рік тільки найкраще, світле, добре!