Дорогі читачі, здрастуйте! Я знаю, що напередодні свята вас дуже хвилює питання, що б оригінального і смачного приготувати на новорічний стіл?! Нещодавно ми вже розглянули кращі рецепти десертів на новий рік та святкових гарячих страв.
А сьогодні за планом закуски. Це невід’ємна частина будь-якого застілля. Мабуть, саме вони першими привертають увагу гостей і першими ж змітаються зі столу. Щоб гості не занудьгували до подання основного страви, закуски повинні бути в міру поживними, але не надто калорійними – адже попереду ще гаряче і десерти!
Я сьогодні зібрав для вас в одному місці кілька цікавих ідей. Або обирайте будь-протестуйте відразу декілька.
Подивитеся ще ці два цікавих рецепти, які прекрасно впишуться в новорічне меню:
- з фаршем Кабачки кружечками
- Смажені пельмені з крабовим м’ясом
Смачна новорічна закуска «Мандарин»
Ну який же Новий рік без мандаринок? І їх на цьому святі багато не буває! Я пропоную зробити їх своїми руками з яєчно-сирно-курячої маси в морквяної «паніровці». Це дуже просто, друзі мої! А виходить так смачно, що пальчики оближеш!
Ингредиенты:
- Варені курячі яйця (круто) – 3 шт.
- Сіль, мелений перець за смаком
- Сир твердий – 70 гр.
- Зелень за бажанням
- Морква варена – 3-4 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Майонез
- Куряче філе – 1 шт.
Приготування:
1. Першим ділом, підготуємо м’ясо. Для цього ставимо кип’ятитися воду, солимо її за смаком. Сюди опускаємо грудку і варимо до готовності.
Якщо опускати м’ясо в окріп, то воно буде більш соковитим, так як відразу «запечатуються» його краю. Але тоді бульйон буде не таким наваристим. Нам, звичайно, для цього рецепту він і не потрібен. Але якщо вам бульйончик нагоді для інших страв, можете курку класти відразу в холодну воду, а потім варити.
Остуджуємо м’ясо, очищаємо від кісток і шкіри. Нарізаємо дуже дрібними шматочками.
2. Курячі яйця відварюємо 10 хвилин після закипання води. Тоді жовток буде «крутим». Остуджуємо, очищаємо і тремо дрібної теркою.
3. Будь-який твердий сир теж натираємо дрібної теркою.
4. Моркву відварюємо до готовності в підсоленій воді. Овочі середнього розміру варяться близько 20 хвилин. У будь-якому випадку, перевіряйте готовність ножем.
Потім виловлюємо її з води, даємо трохи охолонути і обсохнути. Очищаємо, натираємо тієї ж самої дрібної теркою, тільки в окремий посуд. Злегка віджимаємо від зайвої вологи.
Тепер, коли всі продукти готові, будемо займатися приготуванням безпосередньо закуски.
5. В одній посуді змішуємо яйця, курку, сир, через прес тиснемо сюди часник. Якщо хочете, можна додати зелені.
Солимо, перчимо за смаком. Тепер додаємо майонез. Багато класти його не потрібно. Необхідно, щоб маса була пластичною, як пластилін. Але ні в якому разі не рідка і текуча – інакше кульки у нас не вийдуть.
6. Перемішуємо все це справа, при необхідності додаючи ще майонезу до потрібної консистенції. Обов’язково спробуйте на смак. Можливо, ви вирішите щось додати.
7. Ложкою беремо частину сирної маси і скачуємо її руками в плотненький кульку, завбільшки справжній мандарин.
8. Беремо шматок харчової плівки, вистилаємо на робочу поверхню. Сюди кладемо трохи натертої моркви і вирівнюємо її ложкою в один шар, без просвітів. В серединку кладемо шар.
9. За допомогою цієї плівки загортаємо майбутній цитрус в помаранчеву «шкірку». Якщо зверху буде трохи не вистачати моркви, можна подлепить ще. У такому вигляді кульочки, прямо в пакет і прибираємо в холодильник.
10. Нехай вони настоятися і охолодяться пару годинок. Потім дістаємо, трохи сплющує нижню частину, щоб надати більш правдоподібну форму. Звільняємо від плівки і розкладаємо на плоску тарілку для подачі. В центрі кожного цитруса робимо поглиблення, злегка продавлюючи пальцем.
Якщо у вас є листочки справжніх мандаринів, то прикрасити свою закуску ви можете ними. Але, за відсутністю, можна взяти палички і листочки лаврушки.
Ось і все! Швидко, просто і дуже смачно!
Святкова закуска зі скумбрії з чорносливом
Дуже смачна і оригінальна закуска з скумбрії. Готується зовсім не складно, а виглядає приголомшливо. Я впевнена, що на будь-якому застіллі її чекає успіх серед гостей. Чоловіки будуть уплітати за обидві щоки, а їх дружини стануть випрошувати рецептик!
Ингредиенты:
- Скумбрія свіжа -2 шт
- Цибуля ріпчаста – 1 головка великого розміру
- Чорнослив – 100 гр.
- Морква – 2 шт.
- сирі Яйця курячі – 2 шт.
- Желатин – 1 ст. л.
- Молоко – 250 гр.
- Приправа для риби – 1 ст. л.
- Зелень за смаком
- Коріандр, сіль, мелений перець за смаком
Приготування:
1. Беремо свіжу морквину. Половину її кількості нарізаємо тонкими кружечками. Форму для випікання, бажано довгасту і глибоку, вистилаємо пергаментом і промазуємо його маслом.
Сюди в один шар кладемо нарізану моркву.
Її залишки натираємо великою теркою. Лук очищаємо і шаткуємо його дрібним кубиком.
2. Чорнослив заливаємо окропом і залишаємо на кілька хвилин, щоб він став м’якшим. Потім промиваємо і викладаємо на паперові серветки просохнути. Нарізаємо його середніми шматочками.
3. У скумбрії відрізаємо голову, хвіст, вспарываем черевце і потрошимо. Робимо по хребту розріз, розділяючи тушку на 2 частини. Прибираємо всі кісточки – це дуже важливо. Шкіру ми залишаємо. Виходять 4 філе, які потрібно буде промити і злегка обсушити сухим рушником.
4. Викладаємо 2 філе на моркву, зверху солимо, перчимо і додаємо приправу до риби.
Також посипаємо половиною заготовленої кількості желатину, рівномірно.
5. Розподіляємо половину чорносливу поверх скумбрії. Потім йде половина цибулі і така ж частина натертої моркви. Зверху знову-таки посолимо, щоб цей шар не був солодким. Завершує перший етап шар нарізаної зелені.
6. Тепер знову риба – решта 2 філе. Солимо, перчимо, заправляємо, посипаємо желатином. Всі шари повторюємо в тій же послідовності. Але зелень тут вже не потрібна – завершальним шаром стане моркву.
7. Робимо заливку. В окремий посуд розбиваємо яйця. Сюди додаємо сіль, мелений перець і трохи приправи для риби. Виделкою перебиваємо все в однорідний союз.
Вливаємо молоко і знову перемішуємо. Цією масою заливаємо вміст форми для запікання. Притисніть потім морквяний шар виделкою. Якщо соус покриває її, то значить його буде цілком достатньо.
8. Духовку нагріваємо до 180 градусів. Відправляємо блюдо запікатися на 1 годину. Перевірити можна по верхньому морквяного шару – якщо вона вже не сира, значить можна діставати.
Даємо запіканці спочатку повністю охолонути, потім перевертаємо і витягаємо вміст. Прибираємо папір, потім на пару годинок відправляємо батончик в холодильник. Він щільно застигне, тоді його можна нарізати і подавати.
Паштет з курячої печінки в домашніх умовах
Відмінна закуска, ніжна, дуже смачна, ситна і корисна. Можна зробити бутерброди, нафарширувати яйця.
Рецепт закуски з сиру і моркви
Складаються вона з плавленого сиру з часником і майонезом. Цей склад простий, але всіма улюблений. Та й прикрашати будемо з допомогою самих звичайних продуктів. Переконайтеся самі!
Ингредиенты:
- Плавлений сир – 2 шт.
- Майонез – 2-3 ст. л.
- Часник – 2-3 зубчики
- Морква – 1 шт.
- Чорний мелений перець і сіль за смаком
- Маслини, горошинки чорного перцю для прикраси
- Вафельні кошички – 10 шт.
Приготування:
1. Свіжу моркву натираємо на дрібній тертці. Віджимаємо її гарненько від соку.
2. Будь-який плавлений сирок натираємо дрібної теркою. Це буде набагато простіше, якщо попередньо брикети покласти в морозильник на кілька хвилин.
3. Змішуємо сир з морквою в одному посуді. Сюди ж додаємо трохи майонезу, солимо і перчимо за смаком.
4.Перемішуємо. Склад повинен бути пластичним і досить щільним. Але, при цьому, не сухим.
Консистенцію маси регулюємо кількістю майонезу і сиру, відповідно.
5. Сюди додаємо часник через прес.
6. Тарталетки щільно набиваємо отриманою масою, з невеликою гіркою.
7.Маслину розрізаємо на 2 частини вздовж, а потім на поздовжні соломинки — ідеальні рогу. З неї ж вирізаємо носи, вуха і хвости. Оченята найзручніше змайструвати з горошин чорного перцю.
Розставляємо наше симпатичне стадо на зеленій галявині з кропу або іншої зелені. До подання краще всього дати настоятися в холодильнику годину або два. Так тарталетки просочаться, стануть трохи м’якше.
Рулетики з червоною рибою на новий рік
Як без мандаринів і шампанського, так само я не уявляю Нового року без червоної риби та ікри. Тут я хочу запропонувати вам дуже оригінальну і швидку закуску. Готується в 2 рахунки, а виходить дуже смачно!
Ингредиенты:
- Скибочки хліба для сендвічів – 6 шт.
- Червона риба (філе) – 1 упаковка
- Вершковий сир – 100 гр.
- Червона ікра – трохи для прикраси
Приготування:
1. Беремо хліб для сендвічів, зрізаємо з нього скоринки. Злегка розкачуємо кулінарним валиком або качалкою, щоб потім зручніше було скрутити в рулет.
2. Змащуємо кожен шматок вершковим сиром. Кілька смужок червоної слабосоленої риби кладемо з одного боку. Починаємо згортати досить щільний рулон.
3. Кожен кінчик зрізаємо трохи навскоси, щоб виглядало красиво. Зверху прикрашаємо червоною ікоркою.
До подачі можна прибрати в холодильник на пару годин, щоб хліб наситився рибою і сиром.
Сирні кульки — просто і смачно
Смачно, просто і святково – саме так я схарактеризую ці їстівні ялинкові кулі. Подивіться, як красиво!
Ингредиенты:
- Сир – 100 гр.
- Часник – 1 зубчик
- Майонез – 1 ст. л.
- Сирний або плавлений сир – 2 ст. л.
- Паприка – для обвалювання
- Фісташки для обвалювання
- Маслини – 7 шт.
Приготування:
1. Твердий сир натираємо на тертці. Додаємо до нього м’який сирний або вершковий сир. Сюди ж через прес тиснемо часточку часнику.
Додаємо майонез.
2. Масу добре перемішуємо. Вона повинна стати м’якою, соковитою, але дуже пластичною. Інакше сформувати кульки буде практично неможливо.
3. Беремо трохи сирного складу собі в долоню. Сплющує і в центр кладемо одну маслини без кісточки. Зверху накриваємо ще частиною маси і формуємо щільний кульку.
4. Половину отриманих виробів обвалюємо в меленої солодкої паприці, а іншу таку ж частину – в подрібнених фісташках.
Подати пропоную з гілочками розмарину і гранатовими зернами. Виходить, як красива і прикрашена ялинова гілочка.
Тарталетки з сиром, беконом і яйцем
Тарталетки користуються особливим попитом. Покласти в них можна все, що ви любите. Хочу запропонувати вам такий склад.
Ингредиенты:
- Великі тарталетки – 6 шт.
- Бекон – 200 гр.
- Болгарський перець – половинка
- Сир – 250 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
Приготування:
1. Бекон нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо його до рум’яного і злегка хрусткого стану на сковороді.
2. Солодкий перець і сир подрібнюємо аналогічно – маленькими кубиками.
3. В окремому посуді сирі яйця перемішуємо з невеликою кількістю солі і перцю, до однорідного стану.
4. Тепер приступаємо до збірки. У кожну тарталетку на дно кладемо трохи обсмаженого бекону.
5. Ллємо сюди трохи яєчної маси. Зверху кладемо солодкий перець і покриваємо все це справа сиром.
6. Духовку нагріваємо до 180 градусів. Відправляємо сюди деко з кошиками на 20 хвилин. Потім прикрашаємо за смаком і подаємо.
Печериці фаршировані сиром
Наостанок хочу показати вам ще один оригінальний варіант. Ми нафаршируємо цибулею гриби в вершках. Всю цю красу запечемо під сиром.
Ингредиенты:
- Печериці великі – 8 шт.
- Сир – 100 гр.
- Цибулина – половинка
- Вершки – 100 мл
Приготування:
1. Печериці моєму, вирізаємо і них ніжки під самий корінь». Капелюшки залишаємо, як основу для майбутньої закуски. Ніжки ж дрібно нарубаем. Цибулю теж дрібно шаткуємо. На невеликій кількості олії обсмажуємо цибулю з нарізаними шампіньйонами до випаровування вологи.
2.Потім додаємо теплі вершки. Солимо, перчимо за смаком. Тушкуємо, помішуючи, 5 хвилин.
3.Сир тремо теркою, відправляємо в загальний склад. Всі разом прогреем ще секунд 30.
4.Капелюшки зсередини посолити. У них розкладаємо отриманий вершково-грибний соус. Ставимо в розігріту до 180 градусів піч приблизно на 20 хвилин.
Прикрашаємо й подаємо – можна остиглими, а можна і відразу з пилу-з жару.
7 закусок на новий 2023 рік на відео
За традицією, на завершення своєї збірки, я знайомлю вас з черговим відео. На цей раз вас чекають 5 оригінальних рецепти закусок на новорічний стіл. Приємного вам перегляду!
Ось і підійшла до завершення чергова порція святкових ласощів. Я сподіваюся, що і вона прийде вам по душі. Адже без закусок складно уявити будь-яку вечірку. А в Новий рік вони повинні бути по-особливому хороші!
Всіх вітаю з наступаючим 2023! Бажаю вам тільки самого найкращого! До швидких зустрічей!